Žutica kod beba – sve sto treba da znate o ovom stanju
/
/
Žutica kod beba – sve sto treba da znate o ovom stanju
Beba koja spava

Žutica kod beba – sve sto treba da znate o ovom stanju

Žutica kod beba je jedna od najčešćih pojava u prvih nekoliko dana života i predstavlja stanje kada bebina koža i sluzokoža dobijaju žutu prebojenost usled povišenih nivoa bilirubina u krvi bebe.

Mnogi ljudi pogrešno percipiraju žuticu kod bebe smatrajući da je u pitanju nekakva bolest, a zapravo se samo radi o kliničkom znaku  koji pokazuje na to da bebina jetra još uvek ne može da se oslobodi viška bilirubina, kao što je to svojstveno odraslom čoveku.

Za početak, šta je to fiziološka žutica kod beba i kako ona nastaje?

Fiziološka žutica kod beba – najčešći uzrok pojave

Fiziološka žutica kod beba obično nastaje u prvih sedam dana bebinog života i posledica je nezrelog organizma. Najčešće se javlja nakon drugog ili trećeg dana nakon rođenja bebe i posledica je bebinog prilagođavanja na život u spoljnom svetu, izvan majčine utrobe. 

Po statistikama, skoro svaka druga beba koja je rođena u predviđenom terminu, odnosno svaka četvrta od pet prevremeno rođenih beba dobije žuticu.  Ovo stanje je uobičajno i smatra se normalnom pojavom u takvim slučajevima.

Ponekad, žutica bebe nastaje zbog nerazvijene bakterijske flore u crevima. Zbog nezrelog organizma, beba još uvek nema dovoljno korisnih bakterija koje joj olakšavaju varenje, zbog čega se dosta duže zadržava hrana u crevima. Zato se više bilirubina vraća u cirkulaciju, što doprinosi sporijem radu creva.

U većini slučajeva, žutica kod beba je sasvim bezopasna i učestala pojava koja ne zahteva preteranu brigu kod doktora.

Šta je tačno bilirubin?

Bilirubin je žučni pigment, odnosno raspadni produkt žute boje koji nastaje razgradnjom crvenih krvnih zrnaca koji se prerađuje u jetri, a zatim se najvećim delom uklanja iz organizma putem stolice.

Normalna količina bilirubina u krvi kod odraslog čoveka iznosi između 250 i 400 mg, a sve preko toga može da se javi kod hemolize, gilbertove bolesti, ekstrahepatične konstrukcije, i sl.

Žutica kod novorođenih beba je najčešća posledica fizioliške hiperbilirubinemije.

Žutica simptomi kod novorođenčeta

Kada je u pitanju žutica simptomi se prvenstveno javljaju na bebinom licu i na grudima, pri čemu je izrazito primetna žuta boja beonjača. Još jedno mesto gde se žutica kod beba najčešće uočava je bebin nos koji je dosta žući nego ranije.

Zatim, cela površina bebine kože zadobija žućkastu boju što evidentno ukazuje da je u pitanju žutica bebe. Pored manifestacija na telu, uočava se i drugačije ponašanje bebe, tako što ona postaje više razdražljiva, pospana i kenjkava, ima malo snage i veoma slab apetit.

Ukoliko primetite sve ove simptome, važno je da se javite pedijatru kako bi on ustanovio tačan uzrok žutice, jer, iako je ona uglavnom bezopasna, u nekim slučajevima može da bude i znak za uzbunu.  

Patološka žutica  

Kada je u pitanju tek rođena beba žutica je normalna pojava ako se javi nakon nekoliko dana od rođenja. Međutim, nekim slučajevima, žutica kod beba se može smatrati i patološkom, a to je ukoliko dođe do sledećih situacija:

  • Ako je beba bolesna
  • Ako se javi u prvom danu života bebe
  • Ako traje duže od dve nedelje
  • Ako je ukupan bilirubin veći od dozvoljenog
  • Ako je rast bilirubina u roku od 24 sata veći od normalnog

Ukoliko je nešto od ovoga slučaj kod vaše bebe, neophodno je utvrditi uzrok i odgovarajuću terapiju koja će pomoći bebi da se što brže oporavi.

Kada je opasna žutica kod beba?

Bebine podignute noge dok leži na leđima

U najčešćem broju slučajeva, žutica bebe je bezopasna pojava koja prestaje onda kada se beba prilagodi uslovima spoljašnje sredine i organizam dovoljno ojača da bebina jetra može samostalno da izbacuje višak bilirubina.

Međutim, u nekim slučajevima, žutica bebe može da ukazuje i na neka ozbiljnija oboljenja u bebinom organizmu. Ovo je pogotovo opasno ako je nivo bilirubina u krvi bebe nenormalno visok.

Ako je to slučaj, njegova nagomilana koncentracija u krvi bebe može dovesti do komplikacija koje mogu da utiču na pogoršanje razvoja bebe, oštećenje sluha, cerebralnu paralizu, i slično.

Preventiva žutice kod novorođenih beba

Žutica novorođenčeta se može sprečiti na više načina. Ono što najviše pomaže u preventivi jesu česti podoji u prvih nekoliko dana bebinog života.

Razlog zašto su česti podoji delotvorni u sprečavanju nastanka žutice jeste što to ubrzava rad creva kod bebe i pomaže u čišćenju organizma od bilirubina.

Beba, zahvaljujući ubrzanom radu creva, izbacuje višak bilirubina putem stolice. S druge strane, majčino mleko pomaže bebinoj jetri da mnogo brže i lakše razgrađuje bilirubin. Stolica bebe se menja od tamno zelene i postaje zlatno žuta, što je dokaz da bebina creva bolje rade nego što je to bio slučaj sa bebom nakon porođaja.

Kako se leči žutica bebe?

Ukoliko je vaša beba obolela od žutice, osim dojenja koje pomaže bebi da pročisti organizam i ubrza rad creva, u lečenju se najčešće koristi fototerapija koja podrazumeva izlaganje bebe beloj ili plavoj svetlosti određene talasne dužine.

Beba se nalazi u inkubatoru za vreme fototerapije, gde joj svetlost pomaže u pretvaraju bilirubina u oblik koji je rastvorljiv u vodi i koji se izbacuje stolicom ili mokraćom.

Međutim, ukoliko nakon fototerapije, vrednost bilirubina i dalje raste nekontrolisano, neophodno je preći na druge terapijske mere, od kojih su neke primena imunoglobulina, eksangvinotransfuzija i slično, što sve zavisi od utvrđivanja pravog uzroka nastanka žutice kod bebe.

Sve dok vaša beba ne sazri dovoljno da je bezbedno možete ostaviti da udobno spava u krevecu, daleko od inkubatora, fototerapije i ostalih terapijskih mera, važno je da se ne brinete jer je žutica kod novorođenih beba uobičajna i prolazna stvar.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.