Šta je dohrana za bebe i zašto je adaptirano mleko važno?
/
/
Šta je dohrana za bebe i zašto je adaptirano mleko važno?
flašica sa mlekom

Šta je dohrana za bebe i zašto je adaptirano mleko važno?

Dohrana za bebe je čest sastavni deo bebine ishrane, iako se podrazumeva da je majčino mleko najbolje za dete, kao i to da ono nema alternativu koja će ga potpuno zameniti. Ipak, u određenim situacijama dohrana je neophodna, pa su majke širom sveta zahvalne na ovoj opciji koja se primenjuje uglavnom usled problema sa laktacijom.   

Ukoliko ste novopečena mama koja iz bilo kog razloga treba da uključi i adaptirano mleko u bebinu ishranu, ili vas pak interesuje koliko je dohrana za bebe zaista dobra, nastavite da čitate tekst u kome razjašnjavamo sve nedoumice u vezi sa dohranom bebe u njenom najranijem periodu. 

Šta je dohrana i zašto se uvodi u ishranu?

Dohrana podrazumeva veštačko, odnosno adaptirano mleko koje se bebi daje na flašicu. U pitanju su posebne mlečne formule koje po svom sastavu potpuno odgovaraju bebinim potrebama, a uz to su potpuno prilagođene njihovom osetljivom sistemu za varenje. Kako je mleko jedina bebina ishrana u najranijem periodu, važno je da ono bude obogaćeno mineralima i vitaminima, što adaptirano mleko u velikoj meri ispunjava. 

Dohrana za bebe se uvodi samo ukoliko dete iz određenih razloga ne može da sisa majčino mleko. Uzroci mogu biti raznovrsni: od problema sa laktacijom usled hormonskih promena kod majke, stresa ili bolesti, pa do odsustva majke tokom koga dete ne može da konzumira njeno mleko. 

Naravno, postoji mogućnost isisavanja majčinog mleka koje može da se daje detetu kasnije, ali nijedna pumpica ne može da istisne toliko mleka koliko to čini beba tokom dojenja

Čak i ako majke nemaju problem sa laktacijom kada se ona uspostavi, nekada se dešava da do uspostavljanja dođe nešto kasnije a ne odmah po porođaju, pa tokom boravka u porodilištu brigu o bebama preuzimaju sestre koje decu hrane adaptiranim mlečnim formulama dok majka ne bude spremna da doji dete. 

Dohrana kao prelazna faza

Dohrana za bebe nalazi svoju primenu i u fazi kada beba prelazi sa majčinog mleka na čvršću hranu, odnosno kada majka prestaje da doji. Prelaz ne bi smeo da se desi naglo, niti mleko može da se isključi iz bebine ishrane, pa je tokom ove faze idealno primeniti adaptirano mleko – dojenje će prestati, a beba će i dalje imati dovoljno mleka koje i dalje ostaje baza njene ishrane, bez obzira na dodatke u vidu kašica i druge čvršće hrane. 

beba leži u krevecu

Na čemu se bazira adaptirano mleko i kako izabrati pravo?

Adaptirano mleko za bebe se bazira na kravljem mleku, sa nešto izmenjenim udelom belančevina, ugljenih hidrata i masti, prilagođenim bebinim potrebama. Iako veštačko mleko za bebe nikada ne može da bude kao majčino, ono je ipak napravljeno tako da što više liči na njega u pogledu zadovoljavanja bebinih potreba. 

Ukoliko je vaša beba alergična na kravlje mleko, nema razloga za brigu jer na tržištu postoje specijalne vrste adaptiranog mleka sa oznakom “HA”, što znači da se mleko prerađuje na poseban način, tako da se uklanjaju sve čestice koje mogu da smetaju alergičnoj bebi

Koje adaptirano mleko izabrati i kako tumačiti oznake?

Veštačko mleko za bebe treba birati u skladu sa bebinim uzrastom, a to ćete najlakše postići ako pratite oznake na ovim proizvodima. Dohrana za bebe sa oznakom:

  • “0” je namenjena bebama rođenim pre vremena
  • “1” je namenjena bebama uzrasta do 6 meseci
  • “2” je namenjena bebama uzrasta od 6 do 12 meseci
  • “3” je namenjena bebama uzrasta od 12 do 18 meseci
  • “4” je namenjena bebama starijim od 18 meseci

Naravno, uvek je poželjno da dohranu birate prema preporuci pedijatra, koji će vam najbolje pojasniti zašto je određeno veštačko mleko najbolje za vašu bebu. 

Kako se adaptirano mleko daje bebi?

Količina adaptiranog mleka zavisi od bebinog uzrasta i apetita. Ovakav obrok se priprema prema uputstvima sa pakovanja, koja prikazuju tačan odnos mleka i vode, budući da se mleko rastvara u vodi i na taj način se fomira bebin obrok. 

Treba ispoštovati i naznačenu temperaturu vode, jer loše proporcije i neadekvatna temperatura mogu da naruše vrednost obroka. Trebalo bi da beba popije mleko odmah nakon pripreme, dok je još sveže. Mleko se sipa u flašicu sa sterilisanom cuclom, i obrok za bebu je spreman!

Mogu li se dohrana i dojenje kombinovati?

Majčino i adaptirano mleko ne bi trebalo kombinovati u istom obroku, mada je tokom dana sasvim prihvatljivo da dete dobije majčino mleko ujutru na primer, dok ostali obroci mogu da se baziraju na veštačkom mleku ako majka više ne može da doji dete. 

U tom smislu, dohrana i dojenje se mogu kombinovati, ali samo ako je to zaista neophodno, odnosno ako majka nema mnogo mleka ili ne može da doji više puta dnevno iz drugih razloga. Sve dok imate imalo mleka za bebu, pružite joj takav oborok, a veštačke mlečne formule primenjujte onda kada je to zaista potrebno. 

Dohrana je sastavni deo ishrane mnogih beba, pa je ne bi trebalo posmatrati kao nešto čudno, budući da su adaptirane mlečne formule u najvećoj meri prilagođene bebama. Ipak, najbolje je kad dete do kraja dojenja može da konzumira majčino mleko, koje treba iskoristiti sve do poslednje kapi mleka koje dete može da nahrani. Ušuškajte svoju bebu u njen omiljeni bebi prekrivač i uživajte u momentu bliskosti.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.