Kako da zaštitite bebu od alergija?
/
/
Kako da zaštitite bebu od alergija?
Majka drži bebu

Kako da zaštitite bebu od alergija?

Alergija i ekcemi su česta pojava kod beba. S dolaskom proleća i buđenjem biljaka, dolazi i do buđenja alergena i pojave alergija. Kao vrlo krhka bića, bebe su sklone ekcemima i alergijama još dok su veoma male.

Poslednjih godina, suočeni smo sa pojavom porasta alergijskih manifestacija i to među najosetljivijom populacijom – kod beba u prvim mesecima života. Alergije se javljaju u ovom uzrastu, jer se pojedine bebe rađaju sa povećanom sklonošću ka alergijskim manifestacijama u vidu pojave alergijskog dermatitisa, odnosno ekcema.

Na pojavu alergija kod beba veoma utiču genetske predispozicije i spoljašnji uslovi koji mogu da dovedu do pojave i ispoljavanja ekcema. Simptomi alergije se mogu ublažiti tako što će se ograničiti kontakt sa alergijskim pokretačima i iritantima, posebno na mestima gde beba provodi najviše vremena. U daljem teksu saznajte kako i na koji način da zaštitite svoju bebu od alergija.

Polen i buđ kao glavni uzročnici alergija kod beba

Mnoge stvari unutar i izvan doma mogu izazvati ili pogoršati simptome alergije. Ono što izaziva alergije su alergeni, od kojih su najuobičajeniji polen i buđ, kao i grinje iz kućne prašine i pojedine životinje.

Polen iz trave, korova i nekih stabala se može prenositi vazduhom, a može uticati na oči, nos i disajne puteve kod bebe, uzrokujući simptome alergije ili astme, kojoj su sklona deca do pete godine.

Iako je teško u potpunosti izbeći polen, postoji nekoliko načina kako da to pokušate. Ukoliko su zatvorena vrata i prozori doma i automobila kojim vozite bebu, manja je šansa da polen spolja uđe u prostoriju gde je beba, pa se savetuje da se radije koristi klima za rashlađivanje u toplim danima.

Takođe, ukoliko se ispostavi da beba ima alergijske reakcije na polen, u sezoni polena se trudite da je držite koliko god možete što dalje od drveća i trave, a ukoliko šetate napolju, činite to posle podne i obavezno presvucite bebu kada se vratite kući, a njeno odelce operite i osušite u mašini za sušenje ili u domu, nikako na terasi ili napolju.

Buđ je jedan od glavnih uzročnika alergija kod beba, koji se može pojaviti bilo gde, uglavnom u vlažnim i tamnim mestima. Mogu se naći i u kući i napolju, pa čak i u hrani, ali ih najčešće ima u kupatilima i u podrumima. Iz tih razloga je neophodno redovno prati i održavati higijenu doma, ribati pločice, podove, tuš, kadu i kadicu u kojoj kupate bebu.

Beba sa šeširom na pruge

Čist dom kao najbolja prevencija u borbi protiv alergija bebe

Bebe su vrlo osetljiva mala bića, stoga na njih sve može uticati negativno i izazvati alergijske reakcije u vidu ekcema i opsipa po koži, ili nekih drugih problema sa zdravljem, pa je vrlo važno koristiti pogodne materijale za bebe, ali i održavati bebino okruženje čistim. U domovima, grinje je najčešći izvor alergena, posebno u vlažnim područjima.

Grinje prašine se sakupljaju na svakom predmetu u kući, uključujući dušeke, tepihe, odeću i dečije igračke koje su plišane. Vrlo je teško skroz izbeći kućnu prašinu, ali ukoliko se dom redovno sređuje, posebno u spavaćoj sobi, smanjuje se mogućnost da beba alergijski odreaguje ukoliko joj prašina smeta.

Preporučuje se da se plišane igračke redovno peru, i da se tepisi usisavaju što je moguće češće, ali vam to ne bi trebalo predstavljati veliki problem, jer je opšte poznato da bebe zvuk usisivača uspavljuje i umiruje.

Bebeći dušek za krevetac bi trebalo da ima navlake protiv grinja i alergena, a dečiju posteljinu i ogradice bi trebalo redovno prati i peglati, jer toplota ubija sve bakterije, idealno bi bilo jednom nedeljno ili češće u zavisnosti od potreba.

Alergija beba na kućne ljubimce

Najčešći prenosioci alergena su životinje, stoga se savetuje da kućni ljubimci ne borave u blizini bebe, bar dok ona malo ne ojača i ne poraste. Alergijske reakcije na pojedine životinje mogu imati i ljudi, ali su bebe svakako sklonije tome.

Može da se desi da je beba osetljivija na jednu vrstu životinja, a da na drugu uopšte ne odreagujete alergijski, iako svaka životinja može da izazove alergijsku reakciju. Kako bi smanjili mogućnost da vaša beba dobije alergiju na neku životinju, najbolje je da kućni ljubimac boravi samo u određenom delu kuće gde beba ne provodi mnogo vremena,

Takođe, nakon maženja sa životinjom, pranje ruku je nužno. Davanje kućnog ljubimca može biti veoma teško, ali neretko je potrebno kako bi sačuvali zdravlje svoje bebe. U svakom slučaju, temeljno čišćenje nameštaja, tepiha, zavesa je neophodno ukoliko u istom prostoru boravi i beba i kućni ljubimac.

Beba i pas jedu višnje

Zdrav život i ishrana mame i dece protiv alergija kod beba

Kako bi zaštitili bebu od alergija, savetuje se da trudnice koje su konzumirale cigarete pre trudnoće, istih se odreknu i izbegavaju zadimljene prostorije i tokom trudnoće i nakon porođaja sa bebama.

Kako bi zaštitili bebe od alergija, najidealnije je da majke doje bebu sve dok ne napuni šest meseci života. U prehrani deteta je najbolje uvoditi namirnice postepeno, jednu po jednu, i to u malim količinama. Na ovaj način, potencijalna alergijska reakcija će biti puno blaža, a pouzdano će se znati šta je njen pravi uzrok.

Da biste zaštitili bebu od mogućih alergija, obezbedite joj zdravo životno okruženje da biste rizik od neželjenih reakcija sveli na najmanju moguću meru. Kada primetite prve simptome moguće alergije, kao što je kijanje, šmrckanje, trljanje nosića ili crvene okice, obratite se lekaru, jer je vrlo verovatno da je beba alergična na polen.

Ukoliko pak beba ima i još neke tegobe poput mučnine, povraćanja, otežanog disanja, trebalo bi proveriti i druge alergije koje se često javljaju pored alergije na polen. Deca koja su alergična na polen, imaju trideset odsto veću šansu da postanu alergična na kućnu prašinu, ubode insekata ili hranu, ali nije nužno da se to desi.Uz savete lekara i različite načine prevencija, nemate razloga za brigu. Ako su roditelji alergični na nešto, vrlo je verovatno da će biti i beba, stoga mislite o tome, brinite i o bebi i o njenom okruženju, kako biste joj obezbedili zdrav život i zaštitili je od potencijalnih alergija.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.