Kako odabrati ime za bebu?
/
/
Kako odabrati ime za bebu?
Par drži sliku ultrazvuka

Kako odabrati ime za bebu?

“Birajte imena za bebe tako kao da će se jednog dana neka ulica zvati po njima” – rekao je Duško Radović i dao najbolji savet roditeljima. Odabir imena za devojčice i dečake nije nimalo lak zadatak, jer ni u jednom trenutku ne treba zaboraviti da je to nešto što će bebu pratiti kroz ceo život.

Biranje imena može biti veoma uzudljiv i lep zadatak budućim roditeljima, ali je ujedno i vrlo zahtevan i odgovoran. Izborom imena za bebe, roditelji na neki način biraju “obeležje” koje će njihovo dete nositi čitavog života.

Stari Latini su govorili da je ime predznak, pa ne čudi što 75 odsto roditelja veruje da imena beba određuju njihovu sudbinu, te se samom odabiru imena pristupa nimalo naivno. U nastavku teksta saznajte kako izabrati ime za dete na jednostavan način, kao i o čemu brinuti pri izboru imena za dečake ili devojčice.

Biranje imena za bebe – na šta obratiti pažnju?

Odabir imena za decu ne može da se poredi sa izborom bebi opreme kao što su krevetac, kolica, ogradice, odeća, igračke, iako su i jedan i drugi zadatak i zanimljivi i nimalo laki za buduće roditelje.

Svaki roditelj svom detetu želi sve najbolje u svakom smislu, pa ne čudi što sve mame nesumnjivo biraju najlepša ženska imena za bebe, dok tate neretko biraju jednostavna imena za sinove, ali se vrlo teško opredele za jedno.

Prilikom odabira imena za dečake ili devojčice, treba voditi računa o nekoliko stvari. Naime, zvučnost i originalnost imena za bebe, kao i slaganje sa prezimenom, nešto je sa čim bi svakako trebalo voditi računa.

Ukoliko izgovorite ime za devojčicu ili dečaka naglas nekoliko puta kako biste čuli kako zvuči kada se izgovori, vrlo je verovatno da ćete ustanoviti da vam možda i nije toliko zvučno i lepo kako vam se činilo na papiru.

Možda je najbitnije kako se ime bebe slaže sa prezimenom, pa pored melodičnosti pazite i na to. Ako imate dugačko prezime, vrlo je verovatno da je idealnije da je ime kraće, kako bi se napravio balans.

Takođe, neka imena mogu imati negativnu konotaciju u kombinaciji sa prezimenom, te i tome vodite računa. Neobična imena za bebe svakako da imaju prednost, jer je to nešto što će vašeg mališana nesumnjivo odvajati od drugih. Ali, i sa tim treba imati meru.

Danas, kada je moguće detetu dati bilo kakvo ime, ni u kom slučaju ne treba po svaku cenu biti drugačiji od drugih i izmišljati neka dečija imena koja će vas u momentu oduševiti, jer se vrlo brzo možete pokajati.

Kada birate ime za dete, značenje imena bi trebalo da igra ulogu pri samom izboru. Svako ime ima svoje značenje, a nije neobično da su neka imena izvedena iz nekoliko njih, koja imaju identično značenje.

Raspitajte se o tome šta koje ime znači, jer to može da bude jedan od ključnih faktora ukoliko imate bilo kakve nedoumice ili se dvoumite, a značenje srpskih imena može biti zaista široko.

Par drži patikice za bebu

Napravite svoju lista imena za bebe

Ukoliko nemate ideju kako bi želeli da se zove vaša beba ime, ili makar inspiraciju, možete pronaći uz pomoć spiskova imena za devojčice i dečake na brojnim internet stranicama. Ali, ako pak imate neke želje, čim saznate pol deteta, zapišite na papir sva imena za bebe koja vam se dopadaju, a pored svakog navedite i zašto.

Ako vaš spisak bude dugačak, ne brinite, sigurno je da će vremenom neka imena spontano gubiti na značaju, pa ga vi odmah obrišite ili precrtajte sa svog spiska, a najlepša muška imena za bebe, kao i najlepša imena za devojčice ostaće na samom vrhu spiska.

Nije retko da se desi da ste stigli do samog porođaja, a da još uvek niste doneli konačnu odluku o imenu deteta. Ni to ne treba da vas brine, pričekajte da vidite bebu, vrlo je verovatno da će vam se ime samo kazati.

Prvi susret sa bebom je često vrlo inspirativan, pa nije čudno da roditelji dobiju ideju za ime bebe kada je vide, ili čak promene ono koje su pripremili mnogo ranije.

Tradicionalna ili moderna imena za bebe?

Hteli mi to da priznamo ili ne, i davanje imena deci je stvar mode. Nekada su najpopularnija muška imena bila Nikola, Ivan, Nemanja, dok ih danas menjaju Istok, Lav i Luka. Broj Milica, Ivana i Jelena u razredu, nepogrešivo je govorio u kojoj su dekadi veka rođene, a danas se u matične knjige sve češće upisuju Lene, Une, Lare.

Da su aktuelna ženska imena stvar mode pokazuje i svetska scena, gde uviđamo da je sve češće da devojčice nose muška imena. Međutim, postoje i oni roditelji koji u inat onome što je trenutno “in” ipak svojoj deci daju tradicionalna imena.

Arhaična imena za bebe postaju sve popularnija, pa je svet bogatiji za po nekog Rastka, Jakova, Gavrila koji se polako svrstavaju u moderna muška imena. Međutim, čini se da se mame i tate ređe odlučuju za tradicionalna ženska imena, pa je retko upoznati Jelisavetu, Jefimiju ili Radmilu.

Postoje brojna narodna verovanja o trudnoći, a neka od njih se upravo tiču izbora imena za decu. Kako bi se sačuvala tradicija u porodici, imena se prenose sa kolena na koleno, pa deca sve češće nose neko porodično ime koje se dugo godina čuva u porodici.

Iako su se porodična, tradicionalna imena deci davala u čast predaka, danas je česta pojava da se sin zove kao stric ili ćerka kao tetka.

Mnoge mame se odlučuju za muška imena za bebe po nekoj poznatoj ličnosti, jer su omiljeni likovi iz serija, filmova i knjiga vrlo često inspiracija budućim roditeljima kada je biranje imena za decu u pitanju.

Slušajte ideje okoline – ali birajte ime za bebu sami!

Postoje roditelji koji ime bebe znaju i pre nego što ostanu trudni, dok ima i onih koji se već na početku trudnoće odluče kako će da nazovu svoje dete, ali kada čuju komentare prijatelja, pokolebaju se, što je jedna od najčešćih grešaka koje roditelji prave.

Dešava se da roditelji imaju jednu asocijaciju na ime, dok okolina ima drugu. Često se imena vezuju za lik, pa nekoga jedno ime asocira na dobru i milu osobu, dok druge ipak podseća na neka ne tako lepa sećanja i bolne uspomene prošlosti.

Najbolji primer za to su imena koja nose estradne zvezvde, političari, glumci ili pak neki poznanik. Iz tih razloga, savete okoline je svakako dobro slušati, ali kada je biranje imena za bebe u pitanju, to radite isključivo sami, u dogovoru sa partnerom.

Ako ste se odlučili koje ćete ime da date detetu, ne morate o tome da pričate sa drugim ljudima. Njihov doživljaj može biti poptuno drugačiji od vašeg, i vrlo je verovatno da vam se neće svideti njihovi komentari i asocijacije na ime za bebu koje se vama dopada.

Biranje imena za decu jeste odgovoran posao, ali je nesumnjivo i veoma zabavan i zanimljiv. Ovaj zadatak nema netačno rešenje i ne možete pogrešiti ako izaberete ime za bebu koje osećate u srcu i zbog kojeg vas obuzme milina svaki put kada ga izgovorite.

Idealno je da se odlučite za ono ime koje vam uvek izmami osmeh na lice, pa neka izbor imena za bebe bude stvar ljubavi i dogovora.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.