Skok u razvoju – Šta su skokovi u razvoju i kada se javljaju?
/
/
Skok u razvoju – Šta su skokovi u razvoju i kada se javljaju?
Dete se igra

Skok u razvoju – Šta su skokovi u razvoju i kada se javljaju?

Skok u razvoju je u prvoj i drugoj godini života bebe jako česta pojava, a znate li koji su simptomi istog?

U toku prve dve godine života bebe rastu izuzetnom brzinom. U tom periodu dolazi do velikog broja različitih promena kod njih, bilo na fizičkom ili kognitivnom planu. Skup svih tih promena neretko izaziva brojne promene u raspoloženju bebe, kao i u njenom funkcionisanju.

Međutim, mnogi roditelji, usled manjka informacija o ovoj pojavi, umeju često da se zbune i zabrinu, te pomisle da nešto ne rade kako treba. 

Da biste znali kako da prepoznate da li je u pitanju skok u razvoju kod vašeg deteta, kao i koji su sve simptomi istog, pročitajte nastavak našeg teksta i saznajte. 

#1 Šta je skok u razvoju – koliko traju skokovi u razvoju kod beba i kako ih prepoznati?

Razvoj beba u toku prve dve godine se dešava jako brzo. On može biti kako fizički tako i mentalan, ali mentalni deo obično biva jako zbunjujuć za većinu roditelja. S obzirom na to da kod beba dolazi do velikog broja promena, dolazi do panike roditelja koji neretko u momentima ne budu sigurni kako da pomognu svom detetu.

Skokovi u razvoju beba predstavljaju razvoj mozga deteta i rast tela. Ova pojava veoma često iziskuje mnogo fizičke snage i energije, te dovodi do velikih promena raspoloženja. 

Zato, budite uvek uz svoju bebu dok prolazi kroz ovakav period, radite s njom vežbe za fizičku aktivnost, zabavljajte je, igrajte se s njom, a mi ćemo vam tačno objasniti kada šta treba da radite.

Beba sa peškirom na glavi

Kako prepoznati da su u pitanju skokovi u razvoju kod bebe – koji su signali za skok u razvoju?

Kada dođe period za skok u razvoju beba, one će vam pokazivati kroz određene signale da se dešava upravo ta pojava. Često će da bude mrzovoljnija, plačljivija, želeće više pažnje od vas, gubiće apetit ili će biti srećna samo onda kada je nosite, dok će raspoloženje pasti nakon što je spustite.

Sve ovo se dešava usled činjenice da vaša beba vama veruje. Ona zna da ste vi uvek bili uz nju kada se oseća loše i kada nije dobro raspoložena. Upravo zato tokom ovog perioda tražiće utehu u vama, a vi joj pružite mnogo ljubavi i pažnje, jer će skokovi u razvoju zbuniti i nju, te neće ni sama znati zašto se loše oseća.

Koliko traje skok u razvoju beba?

Skok u razvoju može da traje između nekoliko dana i nekoliko nedelja. Budite spremni da taj period bude veoma naporan, ali znajte da će brzo proći. Već nakon završetka istog, vaša beba će posedovati razne nove sposobnosti, biti za nekoliko nivoa sposobnija, te će biti veselija i zadovoljnija.

#2 Zašto dolazi do promena raspoloženja bebe dok traju skokovi u razvoju?

Najveći razlog ovim promenama kod beba jeste nagli napredak u psihofizičkom razvoju

Verujemo da će za vas mnoge od promena biti zbunjujuće, jer ste, nakon povratka iz porodilišta, bili naviknuti na jedan tempo koji se sada, maltene odjednom, skroz menja. 

Primetićete da negde sa tri navršena meseca beba već kreće s aktiviranjem i počinje da se okreće, dok sa šest meseci počinje i da puzi. Zatim, nakon svega toga, beba će krenuti nerazgovetno da priča, kao i da hoda, kao i da dobija na kilaži.

Neka deca će spavati manje, dok će neka svoj san produžiti tokom ovog perioda. Zato vam mogu biti potrebni saveti vezani za to kako uspavati bebu tokom ovakvih perioda.

Beba se smeje

#3 Kada možete očekivati skok u razvoju i kako pomoći detetu tokom psihofizičkih promena?

Kako ne biste morali sami da vagate da li vaše dete trenutno prolazi kroz period skokova u razvoju, objasnićemo vam detaljno kroz tabelu u nastavku teksta šta se tokom kog skoka dešava i kako treba da odreagujete tokom svakog od njih.

Naime, tokom prve dve godine bebinog života, desiće se i do 10 skokova. Predstavićemo sve po redu, te time olakšati vaše pripreme. Svaka promena je jasno i tačno opisana kroz naše uputstvo.

Primetićete da se skokovi u razvoju dešavaju u skladu sa uzrastom deteta, te da su promene koje se dešavaju prilikom istih sasvim logične. Već nakon par nedelja, samo na osnovu promena u bebinom ponašanju, bićete spremni da primetite svaki od narednih skokova koji će se eventualno dogoditi.

Skok u razvoju
i uzrast bebe
Razvojna fazaPonašanje detetaAktivnosti sa bebom
Skok 1(5. nedelja – 1 mesec)Promena senzacija:
Javljaju se senzacije i osećaji. Beba kreće da biva svesna stimulansa fizičke prirode.
Dete dosta plače, razdražljivo je, ne može lako da zaspi i traži kontakt s roditeljima.Nosite bebu, pričajte joj, pevajte, mazite je i budite većinu vremena s njom.
Skok 2(8. nedelja – 2 meseca)Šabloni ponašanja:Beba kreće da prepoznaje šablone i shvata da je deo sveta.Beba plače, i dalje je razdražljiva, želi kontakt, ima slabiji apetit i sisa palac.Unesite u njenu dnevnu rutinu razne boje i zvukove bitne za razvoj čula kod bebe.
Skok 3(12. nedelja ~3 meseca)Lagana tranzicija:
Telo bebe kreće da ima veću kontrolu i dešava se lagani prelaz u pokretima koji prestaju da budu trzaji.
Beba plače, i dalje je razdražljiva, želi kontakt, ima slabiji apetit i sisa palac.I dalje su joj zvukovi zanimljivi, ali uvedite i igračke za decu različite strukture, te joj pomozite da nauči pokrete hvatanja.
Skok 4(19. nedelja – 4.5 meseca)Dešavanja:
Beba kreće da prepoznaje posledice pokreta i da razume dešavanja oko sebe (uzimanje igračke, stavljanje stvari u usta..).
Beba želi više pažnje, veoma je razdražljiva i ima promene raspoloženja.Nudite joj različite igračke i vežbajte okretanje sa stomaka na leđa.
Skok 526. nedelja (6 meseci)Odnos i veze:
Javlja se prepoznavanje fizičke udaljenosti i razdaljine (odnos) među predmetima.
Bebi ne prija menjanje pelena, razdražljiva je i lošije spava.Igrajte se skrivanja, vežbajte sakrivanje, te tako ulazite i izlazite iz sobe.
Skok 6(37. nedelja – 8.5 meseci)Kategorije:
Beba uspeva da razvrstava predmete po kategorijama.
Dete traži više pažnje, vuče vas za odeću, loše spava i može biti tiše nego obično.Vežbajte imitacije s njom, tražite od nje da vam dodaje stvari.
Skok 7(46. nedelja – 10.5 meseci)Nizovi i sekvence:
Beba kreće da uči red stvari, slaže ih i svrstava u nizove.
Beba je stidljiva sa strancima, ima promene raspoloženja, javlja se ljubomora i lošije spava.Imenujte stvari koje joj pokazujete, te dajte pohvale, kao i upozorenje na opasnosti.
Skok 8(55. nedelja ~1 godina i 1 mesec)Programi i opcije:
Beba postaje svesna opcija i razume da postoji nekoliko načina da uradi istu stvar.
Beba je uglavnom loše raspoložena, ljubomorna, loše spava i ima loš apetit.Uvedite kompleksnije igračke.
Skok 9(64. nedelja ~1 godina i 2 meseca)Principi:
Beba kreće da planira svoje naredne postupke.
Beba postaje ‘’detinjastija’’, traži više pažnje od roditelja, stidljiva je, želi da je zabavljate.Imitirajte životinje, šalite se s njom i pravite grimase.
Skok 10(75. nedelja ~1 godina i 5 meseci)Sistemi:
Kreće shvatanje o postojanju različitih sistema po kojima je svet organizovan (kuća, gosti, prodavnica, park..). Beba postaje svesna sebe i samostalno odlučuje kako će se ponašati.
Dete je razdražljivo, stidljivo sa strancima, loše spava i loše je raspoloženo.Vežbajte balans sa bebom, igrajte one igre koje razvijaju fizičke pokrete kod nje, te se trudite da izgovarate više reči kako bi mogla da vas sluša i pamti. 

Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv i da ste iz njega uspeli da naučite kako da se pripremite za skok u razvoju vašeg deteta.

Za još mnogo saveta vezanih za razvoj beba, posetite blog deo našeg sajta – Kido  i upustite se u učenje o roditeljstvu.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.