Šta utiče na razvoj mozga kod bebe
/
/
Šta utiče na razvoj mozga kod bebe
Dete se igra sa igračkama u sobi

Šta utiče na razvoj mozga kod bebe

Razvoj motorike, rast zubića ili rast kose su neke stavke razvoja deteta koje roditelji najviše primećuju i čemu nesumnjivo pridaju mnogo pažnje. Ipak, najvažnije polje napretka predstavlja razvoj mozga kod bebe, pa bi pre dolaska deteta na svet, roditelji trebalo detaljno da se informišu o tome kako funkcioniše mozak bebe.

Stvaranje podsticajne, ljubavne sredine ispunjene toplinom i interakcijom sa bebom pomaže razvoj njenog mozga, i nesumnjivo postavlja temelje za budući razvoj i učenje vaše bebe. U daljem tekstu saznajte kako teče razvoj mozga kod bebe, ali i kako pomoći razvoj mozga kod bebe u trudnoći, kao i nakon rođenja.

Mama čita bebi priču iz knjige

Kako izgleda mozak bebe?

Mozak bebe i mozak odrasle osobe, predstavlja složen organ koji čini deo Centralnog Nervnog Sistema. Mozak ima četiri glavna dela: mali mozak, veliki mozak, srednji mozak i produženu moždinu. Stablo mozga i mali mozak povezuju mozak sa kičmenom moždinom i kontrolišu disanje tela, otkucaje srca, reflekse, krvni pritisak i ravnotežu.

Veliki mozak se nalazi na vrhu moždanog stabla. On se brine o mnogim različitim funkcijama, kao što su emocije, glad, žeđ, učenje, pamćenje i brojne dnevne ritmove tela. Cerebralna kora je smeštena na vrhu limbičkog sistema i sastoji se od leve i desne hemisfere.

Moždana kora sadrži različite režnjeve, zadužene za različite funkcije, za vid, sluh, jezik, pamćenje, samoregulaciju, telesne senzacije. Mozak bebe je isti kao kod odraslih ljudi, ali dosta umanjen.

Kako se veličina bebe po mesecima razlikuje, tako se razlikuje i veličina njenog mozga. Sa rastom bebe, raste i bebin mozak, koji poprima nove funkcije, pa beba tek oko šestog meseca dobija osećaj da razaznaje različite boje i percepciju dubine.

Razvoj mozga bebe u trudnoći

Mozak bebe se razvija još dok su u stomaku mame. Prenatalne faze razvoja mozga su kritične, važne i osetljive. Na rođenju beba ima gotovo sve neurone koje će imati tokom celog života. Male promene i disbalans u telu trudnice, mogu dovesti do posledica koje će kod deteta trajati ceo život.

U prvom tromesečju trudnoće, grade se nervne veze koje omogućavaju bebi da se kreće po materici, dok je drugo tromesečje namenjeno za formiranje više nervnih veza i moždanog tkiva. Treće tromesečje je period kada se mozak bebe priprema za buduće učenje.

Iz tih razloga, do trenutka kada se rodi, beba će prepoznavati majčin glas i biće joj razvijeno čulo sluha uopšte. Čula vida će po rođenju, takođe biti malo razvijeno. Posle rođenja, mozak bebe će nastaviti da raste i da se razvija postepeno.

Kako doprineti razvoju mozga bebe u trudnoći?

Kako sve iz spoljašnosti utiče na razvoj mozga kod bebe dok je još u maminoj utrobi, potrebno je da se trudnica hrani zdravo i živi zdrav život, bez stresa. Tokom trudnoće, bebin mozak je izuzetno osetljiv.

Iako je nemoguće eliminisati sve toksine iz okruženja u potpunosti, potrebno je preduzeti određene mere kako bi se isti uklonili ili bar umanjili. Ono što nesumnjivo hrani bebin mozak dok je u stomaku su omega 3 kiseline, vitamini B kompleksa, gvožđe i proteini, te se preporučuje da ih buduće mame redovno unose.

Uz savetovanje sa ginekologom koji vodi trudnoću, kako bi se potpomogao razvoj mozga bebe u trudnoći, potrebna je ljubav, strpljenje, zdrava ishrana i opuštanje, u čemu veoma može da pomogne slušanje muzike, šetnje po prirodi ili bilo koji drugi vid opuštanja koji je bezbedan za trudnice.

Mama drži bebu u naručju

Kojim tempom se razvija mozak bebe nakon rođenja?

Prva godina života bebe je vrlo dinamična kako za roditelje, tako i za samo dete. Kroz prvih dvanaest meseci, dete razvija i um i telo. Uz učenje da drži predmete, da sedi, puzi, priča, prepoznaje lica i glasove, beba počinje da konzumira i hranu pored majčinog mleka, a neki mališani i prohodaju.

Na sve to, veliki uticaj ima i sam razvoj mozga kod bebe, te je vrlo značajno za roditelje da znaju kojim tempom je prirodno da se bebin mozak razvija i kada će dostiže veličinu mozga odrasle osobe.

Ljudski mozak raste najbrže u periodu nakon rođenja. Razvoj mozga kod bebe je najbrži u prva tri meseca, kada dostiže polovinu svoje pune veličine. Mozak bebe raste u proseku za 1 odsto na dnevnom nivou, a nakon tri meseca za 0,4 odsto.

Do treće godine, dečiji mozak dostiže veličinu od oko 80 odsto ljudskog mozga. Svaki mozak je drugačiji, a iskustva i veze koja vaša beba ima u svojim ranim godinama pomažu u oblikovanju toga kakvi će ljudi kasnije postati .

Kako pomoći razvoj mozga kod bebe?

Ljubav je ono što ima veliku ulogu u odrastanju i razvijanju bebe uopšte, pa tako i njenog mozga. Ljubavni odnosi i stimulativna iskustva su veoma značajno za razvoj mozga kod bebe, budući da daju bebi mogućnost za komunikaciju, kretanje i učenje.

Mozak bebe se razvija kroz upotrebu, pa se savetuje da se sa bebom priča i radi. Stimulativno okruženje u kojem beba provodi najviše vremena, šarene ogradice za krevetac i ukrasni jastuci različith oblika, vrlo pogodno mogu uticati na sam razvoj mozga kod bebe, jer se bebe formiraju i rastu pod uticajem okoline, te se na taj način i njihov mozak razvija.

Kroz igre za razvijanje mozga se uče različite veštine, kao što su slušanje, razgovor, kretanje, razmišljanje, druženje, rešavanje problema. Pevanje bebi i sa njom, čitanje priča, razgovor o onome što radite – sve veoma doprinosi pravilnom razvoju mozga bebe.

Stvaranje odnosa sa bebom kroz svakodnevne aktivnosti, kao što su hranjenje i kupanje, pomažu mozgu bebe da formira nove veze, koje pripremaju bebu za sledeću fazu u razvoju. Različite dečije igračke takođe mogu biti od značaja za razvoj bebinog mozga, pa je igra sa bebom preporučljiva kako bi se mozak bebe razvijao u pravom smeru.

Ono što je od velikog značaja za razvoj bebinog mozga svakako je zdrava ishrana, koja pomaže rast ćelija. Kretanje i spavanje su vrlo značajne aktivnosti koje doprinose razvoju mozga bebe.

Bebin mozak se razvija velikom brzinom, svakog dana. U prvoj godini života, mozak bebe raste brže nego u bilo kojoj drugoj životnoj fazi, a njegova veličina se s vremenom učetvorostručuje.

Mozak svake bebe je različit i zavisi od njihovih iskustava, a na njih utiču postupci roditelja i okoline, kao i akcije koje su zasnovane na ponavljanju poznatih iskustva. Uz praćenje saveta pedijatra i uz veliku ljubav i pažnju, ne treba previše brinuti, jer će vaša beba i njen mozak rasti i razvijati se pravilno i u skladu sa uzrastom.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.