Glavobolja u trudnoći – šta možete uraditi da olakšate tegobe
/
/
Glavobolja u trudnoći – šta možete uraditi da olakšate tegobe
prikaz trudnice u žutoj haljini

Glavobolja u trudnoći – šta možete uraditi da olakšate tegobe

Glavobolja u trudnoći je izuzetno čest simptom rane trudnoće. Neka medicinska istraživanja pokazuju da se čak 39 posto trudnica i porodilja suočava sa nekim oblikom glavobolje. 

Bolovi u glavi ove vrste su uglavnom uzrokovane promenama hormona, zbog čega se najčešće javljaju u prvom i trećem trimestru trudnoće. Možete primetiti i promene u učestalosti glavobolja i u devetoj nedelji trudnoće. 

Pored hormonskih promena, glavobolja može biti i posledica promene u količini krvi koje vaše telo stvara tokom trudnoće. 

Važno je, pre svega, napomenuti glavobolje u dugom stanju, iako vrlo neprijatan simptom, najčešće nemaju nikakve dugotrajne neželjene efekte po majku i plod. One, ipak, ponekad mogu biti razlog za posetu lekaru i uzrokovane nekim drugim stanjima. 

Nastavite da čitate naš tekst i saznajte kada zbog glavobolje treba da posetite lekara i koji lek za glavobolju u trudnoći može pomoći u olakšavanju privremenih tegoba. 

Glavobolja u ranoj trudnoći – čest simptom koji najčešće nije razlog za brigu

Rekli smo da je glavobolja u ranoj trudnoći naročito čest i izražen simptom – a može biti i jedan od prvih simptoma trudnoće. Iako je čest, tačan uzrok ovih glavobolja još uvek nije poznat. Pretpostavlja se da se glavobolja u prvom trimesteru javlja, usled naglih promena nivoa hormona, kao i usled novih količina krvi koje telo proizvodi. 

Tupa, opšta glavobolja može doći sa stresom, umorom i naprezanjem očiju. Bolovi u sinusima mogu biti verovatnije zbog nazalne kongestije i curenja iz nosa koji su uobičajeni u ranoj trudnoći. Glad i nizak nivo šećera u krvi takođe mogu izazvati glavobolju. 

Žene koje iznenada prestanu sa ispijanjem jutarnje kafe i gaziranih pića mogu iskusiti bolove u glavi zbog odvikavanja od kofeina. One koje takođe pate od mučnine i povraćanja u prvim trimesterima mogu dehidrirati – što je jedan od potencijalnih uzroka bolova u glavi.

Ipak, većina trudnica, suočiće se u trudnoći sa primarnim glavoboljama – odnosno one koje se javljaju samostalno i nisu simptom neke druge zdravstvene komplikacije ili bolesti. Takve su:

 • Tenziona glavobolje
 • Klaster glavobolje
 • Napadi migrene

Iako žene koje su imale probleme sa migrenama pre trudnoće beleže oslabljene napade migrena za vreme drugog stanja, migrene su uobičajena vrsta glavobolje u trudnoći. Ove bolne, pulsirajuće glavobolje obično se osećaju na jednoj strani glave i rezultat su širenja krvnih sudova u mozgu. 

Ponekad praćena mučninom, povraćanjem i osetljivošću na svetlost. Mali procenat žena sa migrenom takođe ima migrene sa aurom – njih karakterišu senzacije bljeskova svetlosti ili osećaj trnaca u rukama i nogama.

žena sa tablom lekova i čašom vode

Klaster i tenziona glavobolja u trudnoći – simptomi i senzacije

Tenziona glavobolja je najčešći tip kod trudnica, a žene najčešće opisuju senzaciju koju osećaju, tako što je porede sa pokušajem da im neko smrvi glavu rukama. 

S druge strane, klaster glavobolje dosta su ređe tokom trudnoće, a odlikuje ih naprasan bol u predelu očiju – uobičajeno više dana za redom u sličnom delu dana. 

Treba imati u vidu da je senzacija glavobolja vrlo individualna stvar, te da se može razlikovait od čoveka do čoveka. Neke trudnice opisuju svoje bolove za vreme drugog stanja i kao tup bol, pulsirajuće senzacije, probadajući bol ili čak oštar bol u različitim delovima glave. 

Nizak pritisak i glavobolja u trudnoći – još neki mogući uzroci glavobolja

Iako ređe, nizak pritisak može biti povezan sa glavoboljom tokom trudnoće. Hipotenzija – odnosno nizak krvni pritisak u nekim slučajevima može nastati u prvih 24 nedelja trudnoće – naime, u ovom periodu dolazi do širenja vaskularnog sistema što uzrokuje umereno niži pritisak.

Dobre vesti su da u ovom slučaju zaista nema mesta za brigu, pritisak će se prirodno regulisati vremenom. Činjenica je i da povišeni krvni pritisak u prvom trimestru može izazvati glavobolje, a predstavlja simptom koji želite da pomno pratite, budući da se trudnoća može iskomplikovati usled hipertenzije.

U svakom slučaju – konsultacija sa lekarom biće neophodna. 

Još neki mogući uzroci bolova u glavi, u periodu prvog trimestra mogu biti:

 • Dehidracija – najčešće nastala usled povraćanja nakon mučnina
 • Stres
 • Nedostatak sna
 • Odvikavanje od kofeina
 • Loša ishrana- pročitajte savete o optimalnoj ishrani tokom trudnoće ovde
 • Nizak nivo šećera u krvi
 • Premalo fizičke aktivnosti
 • Osetljivost na svetlost
 • Promene u vidu

U drugom trimestru neki od najčešćih uzroka bolova u glavi su:

 • Prekomerna težina
 • Loše držanje i postura
 • Premalo sna
 • Loša ishrana
 • Preterano naprezanje i zategnutost mišića
 • VIsok krvni pritisak
 • Dijabetes

Većina simptoma sa spiska, u potpunosti su rešivi ili se mogu ublažiti promenom životnog stila i uvođenjem zdravih navika. 

Jake glavobolje u trudnoći – kada je vreme za posetu lekaru? 

Ukoliko se jake glavobolje u trudnoći javljaju udruženo sa nekim od sledećih simptoma, momentalno kontaktirajte vašeg lekara:

 • Problemi sa vidom – poput zamućenog vida ili neobičnih svetlosnih senzacija
 • Bolovi ispod rebara
 • Povraćanje
 • Naglo oticanje lica, ruku, stopala ili članaka 

Sve od navedenog mogu biti simptomi preeklampsije, i njihov uzrok se mora momentalno utvrditi. 

O tome kada su bolovi u trudnoći posledica loših navika, a kada nekih ozbiljnijih stanja više se možete informisati u našem tekstu ovde

prikaz tabli lekova za glavobolju

Glavobolja pred porođaj – znak za posetu lekaru

Jaka glavobolja pred porođaj je znak za hitnu posetu lekaru, naročito ukoliko je prate sledeći simptomi: 

 • Pucanje vodenjaka
 • Obilno vaginalno krvarenje
 • Oticanje lica i šaka
 • Zamagljen vid
 • Vrtoglavica
 • Jak abdominalni bol

Koji lek za glavobolju u trudnoći možete koristiti?

Lekovi na bazi paracetamola su uglavnom najčešči odabir prilikom ublažavanja bolova bilo koje vrste u drugom stanju. Ipak, iz bezbednosnih razloga, savetuje se da ukoliko uzimate paracetamol za vreme trudnoće, to radite u najkraćem mogućem vremenskom periodu. 

O tome koji lek za glavobolju u trudnoći je najbolje da koristite i na koji način, najbolje će vas posavetovati odabrani lekar ili farmaceut. 

Držite se njihovih uputstava o tome koliko dugo i u kojoj meri treba da konzumirate prepisani lek. Ukoliko se simptomi nastave i nakon terapije – nemojte nastavljati terapiju na svoju ruku, već isključivo u konsultaciji sa lekarom ili farmaceutom. 

Naročito je važno da ne uzimate lek za glavobolju u trudnoći na svoju ruku, jer određeni analgetici nisu pogodni za lečenje za vreme drugog stanja Takvi lekovi mogu sadržati sastojke poput kodeina, ali i biti na bazi popularnog ipobrufena koji je vrlo popularan za tretiranje različih vrsta bolova.

Možemo da zaključimo, da čak iako ste imali problema sa glavoboljama i pre trudnoće, i znate da vam određeni lekovi prijaju inače – nije mudro koristiti ih bez nadzora lekara u periodu trudnoće, budući da ne možete da znate kakav oni efekat imaju na plod za vreme drugog stanja.

Glavobolja u trudnoći – prirodni lek i prevencija

Za stanja kakva je glavobolja u trudnoći prirodni lek je prvi odabir većine trudnica, upravo zbog činjenice da je uzimanje analgetika na svoju ruku vrlo često 

 • Puno se odmarajte. Spavanje može biti zahtevno za trudnice u poslednjim trimestrima, ali je kvalitetan san izuzetno važan, kako za fizičko i mentalno zdravlje. Posetite KIDO internet prodavnicu i kupite sebi kvalitetan jastuk za trudnice koji će vam pomoći da pronađete odgovarajući položaj tokom spavanja.
 • Unosite dosta tečnosti. Ovaj univerzalni savet je naročito važan za buduće mame – trudnicama je potrebno više vode nego prosečnoj osobi. Iako možda želite da izbegnete dodatne odlaske u kupatilo, adekvatan unos tečnosti je važan za vas i bebu. 
 • Pušenje 
 • Jedite redovne, nutritivno izbalansirane obroke. Da biste sprečili nagle padova šećera u krvi, jedite više manjih obroka tokom dana. Izbegavajte šećer, gazirane sokove i rafinisane slatkiše. Iskustva pokazuju da čak i neke namirnice mogu uzrokovati glavobolje, za najveći broj trudnica to su – mlečni proizvodi, čokolada, sir, kvasac i paradajz. Ukoliko primetite da nakon konzumacije istih imate bolove, izbegavajte ih.
 • Uradite prenatalnu masažu. Masaža celog tela može da oslobodi napetost u mišićima vašeg vrata, ramena i leđa.
 • Koristite tople obloge na glavi, vratu i ramenima.
 • Prirodna esencijalna ulja mente, ruzmarina i kamilice takođe mogu pomoći u olakšavanju simptoma glavobolje. 
 • Izbegavajte situacije koje ste prepoznali kao okidače – vodite dnevnik da biste lakše identifikovali određene okidače kako biste naučili šta da izbegavate. Neki uobičajeni okidači glavobolje uključuju jake mirise ili, kao što smo već pomenuli određene namirnice.
 • Isprobajte lagane vežbe ili tehnike opuštanja. Znamo da redovna fizička aktivnost može smanjiti stres i poboljšati opšte raspoloženje, a naročito je važna tokom trudnoće. Pre bilo kakve fizičke aktivnosti u drugom stanju, potrebna je konsultacija sa lekarom.
 • Smanjite ispijanja kafe i drugih napitaka koji sadrže kofein, preporuka je da se kofein za vreme drugog stanja konzumira u dozama manjim od 200 mg dnevno

Da zaključimo, glavobolje su, naročito prvim trimesterima vrlo česta pojava, zbog čega nema mesta tenziji ili panici. U svakom slučaju, konsultacija sa lekarom je poželjna, a jedino lekar može vam dati adekvatan savet za lečenje i tretman glavobolje i njenih uzroka.

Naši saveti olakšaće vam simptome glavobolje u ranoj trudnoći, ali nemojte zaboraviti da odlazite na svoje redovne kontrole i obaveštavajte lekare – naročito onda ukoliko se glavobolje nastavljaju. Saveti za olakšanje tegoba nisu i ne mogu biti zamena za adekvatnu terapiju propisanu od strane stručnog medicinskog lica.

Uz blagovremenu reakciju i nadzor lekara, adekvatnu negu i/ili terapiju, nema sumnje da ćete olakšano prevazići simptome glavobolje u ranoj trudnoći i kasnije moći da se bezbrižno posvetite pripremi za dolazak bebe. 

Od prvih simptoma trudnoće, pa sve do opremanja dečije sobe, prvih koraka i polaska u školu, KIDO internet prodavnica osmišljena je sa idejom da vam pruži podršku u periodu odrastanja vašeg mališana. 

Uz znanje, adekvatne informacije i kvalitetnu opremu nema sumnje da ćete vašem detetu ponuditi ništa manje no najbolje, a KIDO je ponosan da vas podrži na tom putu!

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.