Bolovi u trudnoći – kada se treba brinuti, a kada promeniti navike?
/
/
Bolovi u trudnoći – kada se treba brinuti, a kada promeniti navike?
Trudnica koja se drži za stomak i sedi na krevetu

Bolovi u trudnoći – kada se treba brinuti, a kada promeniti navike?

Kako da sprečim bol u stomaku u trudnoći? Da li je to razlog za brigu?

Svako od nas je osoba za sebe, pa se tako i simptomi i tegobe u trudnoći razlikuju kod svake trudnice ponaosob. Ipak, postoje određene smetnje koje se kod svake trudnice razviju tokom nekog perioda dok nosi bebu, da li u prvom trimestru ili kasnije, skoro pred porođaj.

Bolovi u stomaku u trudnoći, bolovi u karlici, krstima pa čak i u grudima često umeju da uplaše trudnice, ali dobra vest je da je većina tih bolova bezazlena i da ih izazivaju hormoni čija se količina smenjuje tokom meseci rasta ploda. 

Bez obzira na to koliko se mi pripremale na trudnoću, prosto ni psihički ni fizički ne možemo da ispratimo sve promene u organizmu koje trudnoća donosi – tako da je normalno da ponekad nešto zaboli kako se telo prilagođava na “drugo stanje” u odnosu na ono na koje se navikavalo tokom poslednjih nekoliko decenija.

Najčešći bolovi u trudnoći se javljaju u prvom trimestru

Iako je većina bolova sa kojima ćete se susresti mahom bezazlena, njihov intenzitet i lokacija može da nas uplaši. Intenzivniji bolovi u trudnoći se najčešće javjaju tokom prvog trimestra, i nisu isti za sve žene – dok neke odišu dobrim zdravljem i radošću, druge se osećaju apsolutno mizerno.

Navešćemo vam neke od najčešćih tegoba sa kojima se trudnice susreću tokom prva tri meseca blaženog stanja kako biste znale da reagujete na različite bolove i na koji način da se konsultujete sa svojim ginekologom.

1. Bol u grudima u trudnoći

Već na samom početku trudnoće, grudi počinju da se uvećavaju zbog naglog porasta estrogena i progesterona u krvi. Grudi umeju da se uvećaju i do dva puta, uslovljavajući time neprijatnost i bol pri svakom dodiru. Bol u grudima u trudnoći je sasvim normalna pojava jer telo mora da uveća mlečne žlezde i pripremi dojke na laktaciju.

Kako se na dojkama povećava i zapremina masnog tkiva, povećava se u njihov volumen i prokrvljenost što kod nekih, naročito osetljivih trudnica, može izazvati pojavu ranica u slučaju kojih se obratite svom lekaru koji će vam preporučiti kreme za negu osetljive kože trudnica.

Nabavite kvalitetan grudnjak!

Dobar grudnjak je odličan saveznik da se olakša bol u grudima u trudnoći jer onemogućava njihovo istezanje. Pribavite sebi kvalitetan grudnjak koji će vam grudi držati čvrsto – ali pazite da ne bude pretesan, da ne žulja, ne grebe i ne iritira osetljivu kožu oko bradavica. Čak i kada to postane, obavezno kupite drugi.

2. Bol u leđima u trudnoći

Bol u leđima u trudnoći, odnosno, najčešći bol u krstima u trudnoći je jedan od najčešćih bolova na koje se žale trudnice tokom pregleda, a on nije rezervisan samo za prvo tromesečje – pogotovo kada stomak prilično naraste i poveća se telesna težina koja opterećuje sve zglobove i statiku kičmenog stuba.

Osim povećane težine, na “omekšavanje” zglobova i ligamenata mogu uticati i hormoni koji pokušavaju da naprave što “udbobiji” dom za bebu i pripreme mamin skelet za porođaj, naročito u predelu karlice.

Fizička aktivnost kao preventiva za bol u leđima u trudnoći!

Iako je preventiva za bol u leđima u trudnoći najbolji način da se lakše nosite sa ovom pojavom, ukoliko pre trudnoće niste vodili sportski, aktivan život i bili u kondiciji – ni sada nije kasno da ojačate svoju muskulaturu. Naravno, neophodno je da se prvo posavetujete sa ginekologom za bol u krstima u trudnoći, i uz njegovu saglasnost uključite u organizovan program fizičkih vežbi za trudnice.

Trudnica koja vežba u sali za trening

4. Bol u vratu u trudnoći

Bol u vratu u trudnoći i trnjennje između lopatica su nešto ređi, a svakako se i lakše podnose. Javljaju se zbog velikog opterećenja mišića koji drže kičmeni stub, u situaciji kada je potrebno održavati statiku tela.

Slabi mišići i loše držanje tela pre trudnoće češći su razlozi koji uslovljavaju bol  vratu u trudnoći a kao propratna pojava mogu da se jave i smetnje usled poremećeng krvotoka što ćete lako prepoznati po sinhronizovanom delovanju glavobolje i trnjena u vratu i između lopatica.

Najefetkniji lek za bolove u vratu i lopaticama je plivanje!

5. Bol u stomaku u trudnoći

Bol u stomaku u trudnoći, abdominalni bolovi u trudnoći, često umeju da budu najveći strah trudnica. Srećom, bol u stomaku u trudnoći je često bezazlen, i izazvan je time što se vaša materica širi. Kroz celu trudnoću, fleksibilno tkivo tj. ligamenti kojima su spojene Vaše kosti se rastežu kako bi napravili potporu za matericu.

Materica se širi i kako beba raste i tada najčešće dolazi do grčeva u stomaku, blagih konrakcija ili se oseća bol u preponama u trudnoći. U svakom slučaju, ukoliko su bolovi učestaliji ili intenziviji, potrebno je obratiti se ginekologu.

Šta još može da uzrokuje bol u stomaku u trudnoći?

Bol u karlici u trudnoći može biti znak i da nešto nije u redu nevezano za trudnoću. Upala slepog creva, cista na jajniku, kamenje u bubregu, urinarna infekcija ili problemi sa bešikom takođe mogu uzrokovati bol u preponama u trudnoći.

Tegobe koje se mogu javiti u trudnoci

Neke od osnovnih stvari koje prate trudnoću jesu i tegobe koje žena oseća dok beba raste i dok se telo prolagođava na “drugo stanje”. Bitno je znati da su sve tegobe koje ćemo navesti više nego normalna pojava u prva tri meseca, kao i da se pravilnim odnosom prema njima, mogu svesti na minimum ili ublažiti.

1. Glavobolja u trudnoći

Promena načina i tempa života sasvim je normalna pojava u životu svake trudnice, naročito na početku trudnoće. S tim obavezno dolazi i novonastalo prilagođavanje na nove procese u organizmu, često praćeno tegobama kao što je glavobolja, uzmenirenost, napetost. Pogotovo se hormonski dizbalansi u telu smatraju krivcem za glavobolje ili čak migrene u trudnoći.

Najbolji lek protiv ovih tegoba jesu odmor i opuštanje – ali nikako lekovi za ublažavanje bolova u glavi (barem ne bez saveta ginekologa). Ukoliko ste u mogućnosti, lezite i zamračite prostoriju. Ne morate spavati ako vam se ne spava, samo lezite i pokušajte da se odmorite. Hladne obloge na vratu i čelu takođe mogu da pomognu.

2.  Grčevi u nogama u trudnoći

Još jedna tegoba koja je izrokovana promenom telesne težine, manjkom kretanja i u svakom slučaju – hormonima, jesu i grčevi u predelu listova na nogama. Blovi u nogama u trudnoći se pre svega javljaju tokom noći i mogu biti veoma neprijatni i bolni.

Grčevi u nogama u trudnoći su posledica umora, ali i nedostatka minerala kao što su kalcijum, kalijum i magnezijum!

Kako biste imali uvid u stanje minerala u krvi, neophodno je redovno raditi analize u laboratoriji – kontrolu krvne slike i biohemiju. Kako treudnoća napreduje, prirodno dolazi do opadana nivoa  kalcijuma, magnezijuma i kalijuma zbog “deljenja” sa bebom, što se manifestuje grčevima.

Nikakav preparat ne treba uzimati samoinicijativno već uz preporuku terapije od strane lekara, međutim – čvrste ali elastične čarape ka i tople obloge mogu biti odlična preventiva od grčeva u trudnoći, kao što mogu ublažiti i intenzitet bola u nogama.

3. Promene na koži u trudnoći

Bolovi u trudnoći nisu jedine tegobe sa kojima se buduće mame moraju junački nositi. Visok nivo hormona u trudnoći može da dovede do nekontrolisanog oslobađanja ili nestajanja pigmenta iz kože. Svetle i tamne fleke se mogu pojaviti na obrazima, nosu, čelu, ali su najčešće u predelu dojki, bradavica i u liniji od pupka do pubične kosti.

Nedostatak folne kiseline je najčešći razlog za promene na koži u trudnoći!

Osim izlaganja suncu bez zaštitnog faktora, još jedan način da sprečite pogoršanje i širenje fleka po koži jeste uzimanje folne kiseline – koja se podrazumeva kao terapija već na početku trudnoće, tako da ako joj niste dosledni – vreme je da počnete.

Fleke će same od sebe nestati već po rođenju bebe i normalizaciji hormona, a ukoliko vam predstavljaju estetski problem, u redu je prekriti ih tečnim puderom.

4. Umor i nesanica u trudnoći

Kada žena ostane u drugom stanju, njeno srce počinje brže da kuca, a puls se ubrzava za 10-15 otkucaja u minuti. Telo se navikava na drugačiji rad i menja način na koji raspolaže vodom, belančevinama i masnoćama. Dok telo nauči da raspoređuje sve ove elemente – zamara se, što je očigledno i na nama.

Ugodite svom telu – slušajte ga!

Potrudite se da svom telu omogućite odmor svaki put kada mu je to potrebno. Navikavajte se da ranije ležete a ustajete kasnije (ukoliko je to moguće, naravno). Uvrstite i neku fizičku aktivnst u dan – brza šetnja je idealna jer stimuliše cirkulaciju.

Nesanica može da se javi kao antipod umoru i potrebe da zaspimo na svakom koraku. Naročito kako stomak raste, postaje nemoguća misija pronaći najbolji položaj i udobno se smestiti. Ako vas muči nesanica u trudnoći, pokušajte da se zabavite nečim: čitajte, šetajte po stanu, pronađite neki hobi… Što se položaja za spavanje tiče, preporučuje se spavanje na boku i to uz podršku jastuka između kolena.

Trudnica koja sedi i drži se za leđa

6. Učestalo mokrenje i vrtoglavice su najčešće na početku trudnoće

Pojačan rad bubrega koji mora da filtrira veće količine hrane i tečnosti koju u sebe unesemo dovodi do pojave kao što je učestalo mokrenje u trudnoći. Takođe, usled rasta ploda i povećanje zapremine materice bešika trpi pritisak – naročito u prva tri meseca trudnoće i pred kraj – dok se materica ne podigne ondosno ponovo spusti pred porođaj.

Nikako ne smete odlagati i trpeti poriv za mokrenjem!

Kako biste sebi olakšali i smanjili trčkaranje u toalet, preporučuje se da svaki put kada mokrite – potpuno ispraznite pešiku, kao i da izbegavate uzimanje tečnosti pred spavanje.  Tečnost se ne sme izbegavati u toku dana jer ona može oštetiti funkciju bubrega! Još jedna stvar koju nikako ne smemo da radimo jeste da trpimo i odlažemo morkenje. Na taj način rizikujemo pojavu bakterijskih infekcija.

Umor, stres, glad, naglo ustajanje, boravak u zatvorenoj i zagušljivoj prostoriji, dugotrajno stajanje u mestu – Sve su ovo potencijalni uzroci za vrtoglavice u trudnoći jer se telo još prilagođava na “drugo stanje”.

7. Zatvor ili dijareja u trudnoći

Zatvor u trudnoći je još jedan rezultat hormonskih promena ali i manjka kretanja i nepravilne ishrane. Ishrana u trudnoći treba da bude raznovrsna i bogata. Treba jesti mnogo namirnica bogatih vlaknima – ovsene, sveže zeljasto povrće, ponekad sveže voće, da unosite više tečnosti u toku dana nego ranije i da se više krećete.

Naprezanje usled zatvora ne može da naškodi plodu ali može da uslovi pojavu hemoroida – koji su i inače češći u trudnoći i nakon nje. Ukoliko naprezanje dovodi do kontrakcija svakako se morate obratiti lekaru.

Nasuprot opstipaciji u trudnoći, veoma česta tegoba jeste dijareja. Najčešći krivci za nju su intolerancija na laktozu, hormonske promene, promene u načinu ishrane, kao i osetljivost na određene namirnice ili suplemente tokom trudnoće.

Treba da znate:

Dijareja u trudnoći obično kratko traje i ne predstavlja veći problem, ali ukoliko se zadrži duže od 24 sata i praćena je povraćanjem – vreme je da kontaktirate svog lekara i razmotriti uvođenje infuzije kako bi se sprečila dehidratacija u trudnoći.

8. Gorušica u trudnoći

Tokom trudnoće, vaš organizam proizvodi više hormona progesterona, koji  osim što je zadužen za to da opušta mišiće celog tela, deluje i na prsten mišića u donjem jednjaka koji zadržavaju hranu i kiselinu u želucu. Ova opuštenost mišića može voditi do pojačanog “šetanja” kiseline, poznatog kao gorušica u trudnoći.

Kako izbeći gorišicu?

Da bi se (manje ili više uspešno) izbegla gorušica u trudnoći podelite obroke u toku dana na više manjih, kako ne biste opteretili mišiće želuca. Nemojte leći odmah nakon jela i izbegavajte začinjenu, ljutu i kiselu hranu kao što je citrusno voće.

Koji su simptomi upozorenja u trudnoći?

Iako bolovi u trudnoći najčešće ne predstavljaju pretnju po vaše zdravlje i sudbinu ploda, posto neki parametri koje ne smete ignorisati ako se u toku trudoće pojave. To su upozorenja poput:

  • Jak bol u stomaku u trudnoći (oštar bol u karlici u trudnoći, koji najviše zahvata desnu stranu),
  • Značajno krvarenje i bol u jajnicima u trudnoći,
  • Jake vrtoglavice praćene nesvešću,
  • Ubrzan porast težine (više od 3kg mesečno ili pak, manje od 1kg u prva tri meseca je razlog za vanrednu posetu lekaru).

Trudnoća je jedan od nekoliko perioda u životu žene kada se gojenje smatra korisnim i ne nanosi dugoročnu štetu po organizam. Kao što je “neko kilo” više, tako i bolovi u trudnoći u trudnoći predstavljaju tegobe sa kojim se treba dobro upoznati i naučiti da se razlikuju jer su sasvim normalne promene kroz koje žena koja u sebi nosi bebu prolazi.

Nadamo se da smo vam predočavanjem nekih od najčešćih simptoma koje nose bolovi u trudnoći, pomogli da ceo gestacijski period provedete najbolje što možete i da se za dolazak bebe na svet pripremite na najbolji način.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.