Kako izgleda prvi dan sa bebom?
/
/
Kako izgleda prvi dan sa bebom?
Beba drži majku za ruku dok spava

Kako izgleda prvi dan sa bebom?

Prvi dan života bebe je uzbudljiv, ali i iscrpljujuć i za bebu i za mamu. Susret sa novorođenom bebom je praćen snažnim emocijama, a prvi bebin plač je nešto čemu se roditelji neizmerno raduju. Većina trudnica dobar deo perioda drugog stanja provede razmišljajući o tome kako izgleda prvi dan sa bebom, da li će se snaći u novoj ulozi i da li će sve biti u redu.

Prvi dani sa bebom predstavljaju period kada se upoznajete i zajedno otkrivate svet, te to može biti sjajan, ali pomalo i zastrašujući period za roditelje. U nastavku teksta saznajte kako izgleda prvi dan sa bebom, kao i šta treba da očekujete od momenta kada Vaša beba dođe na svet.

Kako izgleda novorođena beba?

Kada se beba rodi, njihova koža može biti plava i šarena. Vrlo je moguće da beba bude prekrivena amnionskom tečnošću, krvlju i verniksom, odnosno sirastom belom supastancom, ali je to normalno i očekivano, te ne treba da Vas čudi i plaši.

Bebina koža će postajati ružičasta kada počne da diše, što je oko jedan minut nakon rođenja. Ne treba da Vas plaši ako ruke i stopala vaše bebe izgledaju plavičasto i do nekoliko sati, to je prirodno i promeniće se.

Amnionska tečnost i verniks se nalaze na bebi, jer su oni bili na bebinoj koži i u materici. Oni su vrlo važni da bi beba bila sposobna da oseća miris i ukus nakon rođenja. Sve poznate stvari, kojima je beba bila okružena u materici, pomažu joj da se oseća bezbedno izvan maminog stomaka, odnosno materice.

Roditelji drže bebu u naručju

Rođenje placente i rezanje pupčane vrpce

Nakon samog rođenja bebe, porođaj obuhvata i isporučenje posteljice. Naime, majke će imati još kontrakcija koje će im pomoći da “rode” posteljicu, a kada se to desi, pupčana vrpca, koja je povezana sa posteljicom će se istegnuti na dva mesta i iseći.

Rezanje pupčane vrpce nije bolno iako tako zvuči, a ukoliko je otac bebe u sali za porođaj kao vaša osoba za podršku, on može biti taj koji će preseći sam kabl i na taj način biti ne samo svedok, već i učesnik u samom porođaju.

Prvi kontakt sa bebom nakon rođenja

Mama i beba prvi kontakt ostvaruju odmah nakon normalnog porođaja, kada se novorođena beba stavlja na majčine grudi za kontakt kože na kožu. Kada udahne život, bebi je potreban san i hrana, ali se mora osećati bezbedno i toplo, kao i dok je bila u majčinom stomaku, stoga je novorođenčetu potrebno da oseti kožu svoje mame.

Ova vrlo jednostavna stvar, kontakt koža na kožu, smanjuje plakanje bebe, pomaže u započinjanju i održavanju dojenja i pomaže u održavanju telesne temperature bebe. Prvi kontakt sa bebom prati merenje, kao i prvi pregled i kontrola bebe i njenog stanja.

Šta podrazumeva merenje bebe?

Nakon kontakta koža na kožu, i posle prvog dojenja, babica će preuzeti bebu kako bi je pregledala. Izmeriće dužinu, kilažu i obim glave bebe. Na prvom pregledu i mama i beba dobijaju ocenu, koja podrazumeva kako je protekao sam porođaj, kao u kakvom je beba stanju.

Apgar skor je jedno od glavnih zapažanja nakon rođenja, koji procenjuje prilagođavanje bebe životu izvan materice. Beleži otkucaje srca, disanje, boju, tonus i reflekse bebe, te se na osnovu toga dobija ocena, koja ne predviđa zdravlje bebe kasnije u životu.

Bebu ne treba kupati najmanje 24 sata od trenutka rođenja, ali to ne treba da Vas opterećuje, jer o svemu tome brinu medicinske sestre u porodilištu. Za vreme merenja, babice će bebi dati injekciju vitamina K, kako bi se sprečilo krvarenje zbog nedostatka vitamina K ako je bilo nekih poteškoća prilikom porođaja.

Ukoliko je majka RH negativna, i bebama i mamama se vadi krv, da bi se utvrdilo da je krvna grupa vaše bebe kompatibilna, te nemojte to da vas plaši, to je normalna procedura koja podrazumeva porođaj i prvi dan sa bebom.

Bebin prvi dan – hranjenje i spavanje

Bebe počinju da pokazuju želju za hranom ubrzo nakon rođenja. Oko pedesetak minuta nakon rođenja, mama i beba ostvaruju prvi kontakt dojenja. Prvo dojenje može trajati sat vremena ili duže, u zavisnosti od toga koliko je beba gladna, kao i kako se i mama i beba snađu u prvom dojenju.

Kada je u pitanju bebin prvi dan hranjenje ne bi trebalo da vas plaši, jer kada postavite bebu na grudi, ona će verovatno pronaći vaše grudi i početi da se hrani. Ako se to ne desi, uvek možete zatražiti pomoć od konsultanta za laktaciju, pa uz pomoć jastuka za dojenje prevazići sam problem hranjenja bebe.

Prvo mleko kojim majka doji bebu naziva se kolostrum i značajno se razlikuje od mleka koje se kasnije luči, ne samo po sadržaju, već i po količini sastojaka koji brane bebin imunitet što ga i čini jedinstvenim i idealnim mlekom za vašu bebu.

Ako se desi da beba nije htela da sisa sat vremena nakon rođenja, pokušaćete ponovo nekoliko sati kasnije.

Kada je u pitanju bebin prvi dan spavanje je ono što će bebe raditi veći deo vremena po rođenju i u nekoliko prvih dana. Beba će ostati sa mamom po rođenju, tako da mogu da se povežu, upoznaju, ali i da mama može da odgovori na bebine potrebe, kao što je dojenje.

Novorođene bebe će vrlo verovatno spavati ubrzo nakon prvog hranjenja, a to može trajati oko šest sati. Često je pitanje – koliko beba treba da spava prvi dan nakon rođenja? Ne treba da Vas uplaši ako beba bude spavala više od polovine svog prvog dana na svetu.

Bebin prvi dan – šta beba čuje, vidi, oseća?

Tokom poslednje polovine trudnoće, beba je slušala glas svoje mame i prepoznaće ga, kao i glas partnera ukoliko je tokom trudnoće on često bio uz vas i razgovarao sa majkom i bebom.

Beba će se osećati bezbedno kada čuje vaše glasove i može da odgovori tako što će blago okrenuti glavu ka vama. Takođe, nakon rođenja, beba može da čuje kako Vaše srce kuca, kao što je slušala u materici.

Na rođenju, vizija bebe je zamućena, ali će moći da se fokusira na vaše lice sa udaljenosti od oko 30 centimetara. To se naziva “udaljenost od maženja”, što predstavlja otprilike udaljenost od dojke do lica. Beba će lako uspostaviti vezu između onoga što vidi i onoga što čuje.

Kada su u pitanju miris i ukus, novorođene bebe mogu da osete amnionsku tečnost i majkin kolostrum, koji imaju sličan ukus. Po rođenju, bebe će biti uvijene u bolničke pelene, ali i u toku prvog dana, kako bi se beba osećala prijatnije i toplije tokom druženja sa mamom, uz minky prekrivač nežnost i mekoća su zagarantovani.

Tokom prvih 24 sata. beba će verovatno bar jednom imati urin i mekonijum, odnosno stolicu. Mekonijum je crn i lepljiv, ali će se promeniti po boji i sastavu u narednih nekoliko dana, kako beba bude jela i pila.

Prvi kontakt sa bebom nijedna majka nikada ne zaboravlja. I beba i mama prvi dan provode u porodilištu, okružene profesionalcima, te nema razloga za brigu, jer je stručna pomoć dostupna u svakom trenutku.

Bejbi frendli program je onaj koji podrazumeva da mama i beba prvi dan provedu zajedno, što je velika prednost, jer će na taj način beba moći da sisa kad hoće i koliko hoće, što je prirodno.

Nemojte se plašiti! Uživajte u svakom trenutku prvog dana sa Vašom bebom, upijajte svaki njen miris i dodir, upoznajte se i upustite se u otkrivanje sveta zajedno sa njom.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.