Dojenje bebe – detaljan vodič kroz dojenje
/
/
Dojenje bebe – detaljan vodič kroz dojenje
Mama i beba

Dojenje bebe – detaljan vodič kroz dojenje

Pravilno dojenje bebe ponekad je pravi izazov za majke. Iako bebe imaju urođeni instikt za sisanje, mame moraju naučiti kako pravilno da doje bebe što se posebno odnosi na one koje po prvi put postaju majke.

Dojenje je dakle proces koji traje i koji se uči – u prvim danima mama i beba se navikavaju jedno na drugo, upoznaju se i polako usvajaju znanja i tehnike za uspešno dojenje.

Kada majke imaju poteškoće sa dojenjem one često krive sebe misleći da ne znaju sa svojom bebom i da nešto pogrešno rade, međutim moramo da vas ohrabrimo. Uspešno dojenje zahteva aktivnu interakciju između mame i bebe podjednako što znači da nekada dojenje neće zavisiti samo od vas već i od vaših beba, njihovih ponašanja i slično.

Kako bismo što više pomogli majkama, za vas smo pripremili detaljan vodič za dojenje bebe u kojem ćete saznati odgovore na sva ona pitanja koja verujemo muče svaku majku.

Dojenje beba – priprema za dojenje bebe u trudnoći

Od trenutka kada saznate da ste u drugom stanju, u vašem telu počinju da se odvijaju razne promene, a jedan od prvih simptoma trudnoće koji ukazuju na drugo stanje jeste bol u grudima i prevelika osetljivost.

Zbog toga, hajde da krenemo redom. U toku trudnoće savetuje se da umesto običnih grudnjaka, nosite poseban grudnjak za dojilje koji će vam pružiti osećaj lagodnosti i koji vas neće stezati i pritiskati grudi.

Priprema za dojenje beba često se obavlja još u trudnoći, odnosno 2-3 meseca pred porođaj. S obzirom da vaše grudi postaju veće i čvršće što i uzrokuje preveliku osetljivost i bol, potrebno je posvetiti posebnu pažnju nezi bradavica. 

Pre same trudnoće savet je da izbegavate korišćenje gelova i šampona koji mogu dovesti do isušivanja bradavice, a samim tim i do bola. Kod velikog broja dojilja javljaju se bolne, isušene bradavice što je ujedno jedan od najčešćih razloga zbog čega majke odluče da prestanu sa dojenjem.

Ono što možete primeniti jeste da nakon svakog tuširanja obavite laganu masažu bradavica uz korišćenje prirodnih ulja kako bi sprečili isušivanje bradavica.

Šta još podrazumeva priprema za dojenje bebe? 

Čitanje, istraživanje, pričanje sa drugim mamama – sve ovo može pomoći da se što bolje pripremite i budete spremne za prvi podoj.

Prvo dojenje bebe obično se započinje dok ste još u porodilištu, i to ukoliko ste se porodile prirodnim putem. Kod majki koje su imale carski rez, po pravilu mleko počinje da nadolazi posle 2, 3 tada i u tom periodu bebi se u porodilištu daje adaptirano mleko.

Koliko često bebe sisaju – koliko traje dojenje?

Koliko često bebe sisaju jedno je od najvećih dilema, međutim univerzalan odgovor ne postoji. 

Neke bebe sisaće na svakih 15 minuta, sat vremena, dva sata. Često ćete čuti da bebe u prvim danima treba da sisaju 8 do 12 puta dnevno što naravno ne mora važiti za svaku decu. 

Bebe često sisaju na zahtev, faktički kada one to požele. Sisanje na zahtev je odličan način da se beba što bolje privikne na mleko, a ono takođe pomaže kod uspostavljanja bolje laktacije u prvim danima.

Uz ovo se nameće i pitanje koliko traje dojenje, a odgovor je vrlo jednostavan – sve dok ne primetite da je vaša beba sita. Beba će vam vrlo jednostavno ukazati da je sita tako što će pokazivati nezainteresovanost, ili će okretati glavu, a vrlo često se desi da bebe zaspu tokom dojenja.

S druge strane, dužina dojenja bebe zavisi od majke, neke majke prestanu sa dojenjem ranije, neke kasnije, ali je svakako preporuka da barem prvih 6 meseci beba konzumira isključivo majčino mleko.

Kako dojiti bebu – naizmenična promena dojki je vrlo važna

Verujemo da je jedno od ključnih pitanja mama – kako dojiti bebu?

Još jedan od načina kako da zaštitite sebe od bolnih, začepljenih mlečnih kanala je da vašu bebu dojite naizmenično na obe dojke.

Prema pravilu, novi obrok beba započinje na onoj dojci gde je prošli put završila obrok i na taj način ćete omogućiti da obe dojke ravnomerno proizvode mleko i time izbeći da se jedna dojka prepuni mlekom više.

Kada krenete sa podojom, bebu dojite prvo na jednoj dojci, a zatim posle nekog vremena promenite dojku i potrudite se da prilikom promene dojki svaki put podignete bebu kako bi podrignula. Podrigivanje nakon podoja je važno kako bi bebe izbacili nepotreban višak vazduha koji može uzrokovati bolove, grčeve i nadimanje u stomaku.

Da biste podstakli bebu da podrigne, uzmite je u vaše naručje i glavu joj naslonite na vaše rame tako da beba bude u ispravnom položaju. Bebu nunajte i lagano tapkajte po leđima kako bi ona što pre podrignula.

Pravilni položaji za dojenje bebe – kako pravilno dojiti novorođenče

Sigurno se pitate kako dojiti bebu odnosno kako to izgleda pravilno dojenje bebe?

Za uspešno dojenje u velikoj meri je važan pravilan položaj za dojenje. Mame treba da zauzmi bilo koji položaj koji im odgovara kako bi im bilo udobno tokom dojenja. 

U tome vam mogu pomoći posebni jastuci za dojenje koji mogu poslužiti kao oslonac za bebu prilikom dojenja ili mamama kako bi se što bolje i udobnije namestile.

Kada se udobno smestite, uzmite bebu u naručje i približite je sebi tako da bebina glavica bude smeštena u visini dojke, a beba u pravilnom položaju. Bebe će vrlo verovatno instiktivno otvoriti usta i tada je potrebno približiti glavicu bebe vašoj dojci tako da beba ustima zahvati što veći deo areole

Neke bebe biti malo lenje pa neće odmah same otvoriti usta te tada možete probati da ih zagolicate po obrazu kako bi otvorile usta.

Vodite računa da bebin nos bude slobodan kako bi mogla da diše prilikom dojenja.

Evo koji su pravilni položaji za dojenje beba:

Jedan od najčešćih položaja za dojenje je sedeći polozaj za dojenje u kojem mame sede, a beba je smeštena u naručju tako da bebina glavica bude udobno smeštena otprilike negde u udubljenju vašeg lakta

Ovakav položaj vrlo često se primenjuje tokom dana, međutim dojenje u ležećem položaju je zastupljenije noću kada se bebe bude na gotovo svaka 2 sata pa je tako mamama lakše da samo da prinesu bebu pored sebe.

Dojenje u ležećem položaju podrazumeva da su i mama i beba nameštene bočno, okrenute jedna prema drugoj. Ukoliko dojite u ležećem položaju, bebu je potrebno približiti što više, a vašom rukom možete pridržavati bebu za leđa ili čak postaviti jastuk kao potporu.

Osim ovih, postoje još brojni položaji za dojenje bebe ali možemo reći da su najbolji položaji za dojenje beba oni u kojima se i vi i beba osećate ugodno!

Najčešće tegobe koje majke imaju prilikom dojenja

Dojenje predstavlja individualnu stvar za svaku ženu, što znači da će kod svake majke ono izgledati drugačije – neke majke neće imati nikakvih problema prilikom dojenja, dok će druge majke možda imati razne tegobe poput bolnih, ispucalih bradavica, prepunjenosti i zapaljenja dojki i slično. 

Kako bi bile spremne na sve, u nastavku pročitajte neke od najčešćih tegoba sa kojim se majke susreću prilikom dojenja u prvim danima.

#1 Bolne, ispucale bradavice

Za majke koje imaju bolne bradavice pravilno dojenje predstavlja težak zadatak. Bolne bradavice zaista mogu da nanesu jak bol vašim grudima, a onda i dovesti do potunog prekida dojenja

Za pojavu ovih tegoba, uzroci mogu biti brojni, a najčešće se navodi nepravilan položaj bebe za dojenje. Da biste ublažile bol potrebno je da stavljate tople obloge na grudi pre svakog dojenja, a zaim i hlane obloga nakon dojenja.

Ukoliko primetite da vas jedna dojka više boli, onda dojenje započnite onom dojkom koja vas manje boli kako se ne bi dodatno mučile. 

Takođe, izbegavajte kupanje svim šamponima i preparatima koji dovode do isušivanja kože, već umesto toga koristite vodu ili neki prirodni sapun. Prilikom bolnog dojenja mogu se koristiti i veštačke bradavice za dojenje koje će zaštiti vaše bradavice prilikom dojenja i smanjiti bol koliko, toliko.

#2 Ravne, uvučene bradavice i dojenje

Neke majke mogu prirodno imati mali ili uvučene bradavice. Ukoliko se stiskom areole bradavice uvuku znači da su u pitanju uvučene bradavice, međutim to ne treba da vas brine. 

Vrlo lako možete dojiti bebu i sa malim i uvučenim bradavicama, samo je važan pravilan položaj bebe za dojenje tako da beba duboko zahvati bradavicu u ustima.

Ono što se preporučuje pre svakog podoja je da uz pomoć peškira pređete nekoliko puta preko bradavica, ili da kockicom leda prelazite preko dojke. Takođe i u ovom slučaju mogu pomoći silikonske bradavice za dojenje ukoliko ništa od navedenog ne bude pomoglo.

#3 Prepunjenost dojki

Brzo nadolaženje mleka i nedovoljno pražnjenje dojki može dovesti do problema prepunjenosti dojki. Kod nekih majki laktacija je bolja pa će se tako proizvoditi mnogo više količine mleka nego što beba može da posisa. Nekada ovo može dovesti to potpune blokade isticanja mleka što uzrokuje oticanje i bol u grudima.

I u ovom slučaju možete stavljati obloge pre podoja kako bi umirile grudi i to 5-10 minuta pre podoja.
Posetite našu KIDO internet prodavnicu dečije opreme i obezbedite sebi, a i vašoj bebi sve što vam je neophodno u prvim godinama!

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.