Pasoš za bebe – potrebna dokumenta za pasoš za decu?
/
/
Pasoš za bebe – potrebna dokumenta za pasoš za decu?
Beba u bazenu

Pasoš za bebe – potrebna dokumenta za pasoš za decu?

Do skoro je politika bila takva da su bebe i deca putovali ili uz roditeljski pasoš ili bez pasoša uopšte. Sada to više nije slučaj i postoje jasna pravila koja treba da se prate kako bi bebe i deca mogli da otvore sopstveni dokument za putovanje.

Doduše, baš iz razloga što je ova informacija mnogim roditeljima nova, oni neretko umeju da se zbune jer ne znaju gde treba da podnesu zahtev za vađenje pasoša za letovanje sa bebom, koliki su redovi, te da li moraju oba roditelja da budu prisutna i slično. 

Zato, da vam olakšamo, odlučili smo da svedemo sve potrebne informacije u jedan tekst i na taj način vam pomognemo u rešavanju ovog problema. ukoliko vas zanima sve o pasošu za bebe i koja su to dokumenta potrebna za vađenje istog, pročitajte u nastavku našeg teksta i saznajte.

Podnošenje zahteva za izdavanje pasoša bebe ili maloletnog lica – odakle početi?

Pre svega, treba da se podnese zahtev za izdavanje pasoša. To se treba odraditi u policijskoj upravi ili stanici čija je lokacija ista kao i detetovo prebivalište. Pored beba, lica koja su maloletna treba da budu prijavljena na istoj opštini.

Sam zahtev za izdavanje pasoša za bebu, odnosno maloletno dete, može da podnese jedan od roditelja, ali će morati da priloži pismenu saglasnost drugog roditelja

Potpisana saglasnost drugog roditelja mora biti overena u sudu ili opštini. U slučaju kada je prilikom podnošenja zahteva i drugi roditelj prisutan, saglasnost se može dati potpisivanjem na zahtevu za izdavanje.

Dokumenta potrebna za pasoš za decu – štaje potrebno za izdavanje pasoša bebe

Putovanje sa bebom avionom je daleko komplikovanije za organizovati nego što deluje. Da bi vam bilo lakše da shvatite šta sve treba da se ponese i da vas ne bi vraćali iznova po neki novi dokument, izdvojili smo vam spisak onih potrebnih.

Ukoliko imate želju da odete na letovanje ili zimovanje sa bebom, potrebno je da tokom zahteva za izdavanje predate naredna dokumenta: 

 1. važeću ličnu kartu ili, u slučaju da se zahtev podnosi u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, nekakvu ispravu drugačije vrste, koja može služiti utvrđivanju identiteta osobe koja podnosi zahtev;
 2. dokaz o uplaćivanju novčanih sredstava za obrazac pasoša, osim u slučaju da se to izvršilo elektronskim putem (E-uprava);
 3. dokument koji nije obavezan, ali se prema vašoj želji može priložiti – fotografija koja je veličine 50x50mm na jednobojnoj pozadini;
 4. pasoš kome je istekao rok važenja ili više ne može da se koristi;
 5. pisanu formu dokaza o potvrđivanju razloga hitnosti izvršavanja postupka (za slučajeve koji su hitni).

Dalje, nadležni organ ima službenu dužnost da pribavi sledeća dokumenta uz saglasnost oba roditelja:

 1. kada je u pitanju slučaj prvog vađenja biometrijskog pasoša, mora se izvaditi uverenje o državljanstvu;
 2. izvod iz matične knjige rođenih (ukoliko dođe do promene ličnih podataka bebe ili deteta, pa čak i roditelja koji su podnosioci zahteva, one moraju biti ovde evidentirane).

Ukoliko vama kao roditelju ne odgovara pribavljanje dokumenata za vaše dete na ovakav način i želite sami da ih pribavite, moraćete to da odradite u roku od 15 dana, kako bi vaš slučaj bio rešen u najkraćem mogućem roku.

Potpis i otisci prstiju deteta se tokom podnošenja zahteva ne uzimaju od deteta do navršene dvanaeste godine života.

Rok trajanja pasoša – koliko važi dečiji pasoš? 

Zbog menjanja ličnog opisa koje je kod beba i dece mnogo izraženije, dečije pasoše je potrebno češće menjati nego one kod odraslih. Zato važi pravilo da se najmlađima, tačnije, bebama mlađim od tri godine pasoš izdaje sa rokom važenja od tri godine.

Kada dete navrši treću godinu života, izdaje mu se pasoš sa rokom važenja od pet godina. Na ovaj način će se vršiti izdavanje pasoša deci do njihove četrnaeste godine života. Onoj deci koja su starija od 14 godina, pasoš za dete kreće da se izdaje sa rokom važenja od 10 godina.

Dečak u crvenoj majici

Pasoš dece razvedenih roditelja – pravila izdavanja pasoša za decu čiji su roditelji razvedeni

Kada se razvedu roditelji lica koje je maloletno, onda se zahtev za izdavanje pasoša podnosi od strane onog roditelja kojem je po razvodu braka putem presude dodeljeno samostalno vršenje roditeljskog prava. 

Da bi se ispoštovala pravila, potrebno je da taj roditelj priloži pravnosnažnu presudu o razvodu braka

Međutim, ako se desio slučaj u kom su presudom oba roditelja dobila priliku da vrše roditeljsko pravo, onda se praktikuje da onaj roditelj koji u tom momentu može, podnese zahtev za izdavanje, uz pisanu i overenu saglasnost drugog roditelja. 

Postoje izuzeci u kom je prihvatljivo izdati pasoš za decu bez saglasnosti drugog roditelja:

 1. jedan od roditelja spada u nestala lica;
 2. prebivalište jednog od roditelja je nepoznato;
 3. jedan od roditelja je umrlo lice;
 4. tokom presude je određeno da nije obavezno davanje saglasnosti drugog roditelja;
 5. postoje određene pravne i fizičke otežice koje mogu sprečiti roditelja da izvrši roditeljsko pravo.

Izdavanje pasoša za dete cena – koliko košta izdavanje pasoša za bebu? 

Kada se vrši plaćanje vezana za zahtev o izdavanju pasoša, potrebno je izvršiti dve uplate. Prva uplata iznosi 3000 dinara i uplaćuje se n aračun Narodne banke Srbije.

Druga uplata se uplaćuje na račun opštine u kojoj beba odnosno maloletno lice prebiva. Ova naknada iznosi 600 dinara. Na internetu možete pronaći tabelu šifara za opštine prebivališta.

Čekanje na izdavanje pasoša – koliko dugo se čeka pasoš za bebu?

Od trenutka kada predate zahtev za izdavanje pasoša za dete, nadležni organi moraju da vas pozovu u roku od 30 dana i saopšte kada da dođete po njega.

Ukoliko su slučajevi jako hitni, može da se izda putna isprava u roku od 2 dana od predaje zahteva. Tada, međutim, roditelji moraju da predaju dokument u kom se nalazi razlog hitnosti.

Ono što se smatra hitnim slučajem jeste potrebno lečenje u inostranstvu, smrt ili bolest člana porodice koji živi van zemlje, ali se tu mogu naći i drugi razlozi.

Ukoliko nemate opravdani hitan razlog za izdavanje pasoša u najkraćem roku, a želite da što pre dođete na njega – obavezno zakažite svoj termin unapred. To se, na isti način kao i uplate za izdavanje, može izvršiti elektronskim putem.

Nadamo se da vam je ovaj naš tekst bio koristan i da ste u njemu mogli da nađete sve potrebne informacije za podnošenje zahteva o izdavanju pasoša za dete. Želimo vam srećno putovanje sa bebom. Za još sličnih saveta posetite našu stranicu!

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.