Šta je apgar skor i čemu služi ocena bebe na rođenju?
/
/
Šta je apgar skor i čemu služi ocena bebe na rođenju?
beba u porodilistu

Šta je apgar skor i čemu služi ocena bebe na rođenju?

Odmah po rođenju, bebe se suočavaju sa svojim prvim nastupom i ocenjivanjem. Kada izađu iz maminog stomaka i ugledaju svetlost dana, novorođenčad dobijaju svoju prvu ocenu, a u petom minutu odmah i drugu. Te dve ocene zajedno čine Apgar skor.

Apgar test kod beba se radi nakon rođenja, kada se već u prvom minutu života bebe ocenjuju ocenom do 10. Smatra se da je sve u redu sa bebom koja dobije ocenu 7 ili veću. Šta je apgar skor, a šta Apgar tabela, kao i čemu služi ocena bebe na rođenju, saznajte u nastavku teksta.

Čemu služi Apgar skor?

Apgar skor ili zbir predstavlja prvi pregled novorođenčeta koji se sprovodi u prvoj minuti po rođenju bebe. Godine 1952, Apgar test kod beba osmislila je doktorka Virdžinija Apgar, po kojoj je test i dobio ime.

Kako bi se brže i preciznije odredilo stanje deteta nakon rođenja, ali ne i kasnije u životu, dr Virdžinija koja je bila i anesteziolog i pedijatar, odredila je Apgar test kod beba kao način na koji se određuje da li je novorođenčetu potrebna dodatna ili hitna medicinska nega.

Sam test se obično procenjuje u prvom i petom minutu života. Ponekad se može ocenjivati i u desetom minutu, i to se uglavnom radi ukoliko su prve dve ocene bile niske. Smatra se da je sve u redu ukoliko beba dobije ocenu 7 ili veću, u suprtnom, bebi se pruža dodatna medicinska nega.

Šta ocenjuje Apgar skor?

Kao deo pripreme za porodođaj, budući roditelji bi trebalo da se pripreme na prvi susret sa bebom i svim onim što on donosi sa sobom, pa bi tako trebalo da znaju i šta sam porođaj donosi za mame, a šta za same bebe, kao i kako on izgleda.

Apgar testom nakon samog porođaja,  sa ocenom 0, 1 ili 2, ocenjuje se bebina boja kože (Aspekt), srčana akcija (Puls), refleksni odgovor na nadražaj kateterom (Grimasiranje), tonus mišića (Aktivnost) i disanje (Respiracije).

Svaki od parametra se ocenjuje posebnom ocenom, a kako parametara ima pet, maksimalna i najveća ocena koju beba može da dobije je 10, a najlošija 0. Ocenu daje ginekolog ili pedijatar u porodilištu.

Ocena bebe na rođenju od 8 do 10 smatra se odličnim skorom, dok novorođenče koje dobije Apgar skor u prvom minutu manji od 7, pogotovo ukoliko je manji od 4, zahteva se neka mera reanimacije, kao što je oslobađanje disajnih puteva, primena kiseonične terapije, masaša srca ili čak primena nekih lekova.

Uglavnom se beba vrlo brzo oporavi, pa Apgar skor bude odličan već u petom minutu, što zapravo ukazuje na odličnu sposobnost adaptacije. Ako se desi da nakon petog minuta, Apgar skor ostane manji od 7, obično se bebi pruža dodatna medicinska pomoć u vidu zagrevanja u izoleti, infuzione terapije, kiseonične terapije…

bebini prstici

Kako izgleda apgar tabela?

Ocena bebe na rođenju ne mora da bude ocena toga kako će izgledati prvi dan sa bebom, i uopšte bebin život. Kako se svaki parametar ocenjuje ocenom od 0 do 2, boja kože koja je bleda podrazumeva ocenu 0. Ako je telo ružičasto, a ekstremiteti plavi onda je ocena 1, dok najbolju ocenu, ocenu 2, dobijaju bebe čije je celo telo ružičasto.

Ukoliko je srčana radnja odsutna, beba dobija ocenu 0, a ako je manja od 100 u minuti, onda novorođenče zaslužuje ocenu 1. Bebica će dobiti ocenu 2 onda kada je srčana radnja veća od 100 u minuti.

Disanje, odnosno ritam i napor disanja se ocenjuje ocenom 0 onda kada je odsutno. Ukoliko je disanje sporo ili nepravilno, i ako je bebin plač slab, onda se bebi daje ocena 1. Ocenu 2, dobijaju bebe kojima je disanje normalno, a plač snažan.

Kada je reč o mišićnom tonusu, ocenu 0 dobijaju novorođene bebe ukoliko ne daju nijedan znak pokreta i ako je samo telo mlitavo. Ako su pokreti oskudni, a ekstremiteti bebe slabo savijeni, onda beba dobija ocenu 1, dok najbolju ocenu 2 dobijaju one bebe koje su aktivne i čiji su pokreti spontani.

Kao stimulacije bebe nakon rođenja koristi se kateter. Ukoliko bebin odgovor izostane, beba dobija ocenu 0, a ako napravi grimasu, dobija ocenu 1. Ako se beba zakašlje, kine ili odgurne, onda nema sumnje da zaslužuje ocenu 2.

Kada se može očekivati nizak apgar skor?

Ponekad je nizak Apgar skor očekivan, pa se ne treba mnogo plašiti prvog ocenjivanja. Uglavnom se dešava da ocena vitalnosti novorođenčeta bude niska onda kada je porođaj znatno pre termina, jer preterminska novorođenčad imaju niži tonus, a mogu imati i malena, nezrela pluča, što im može otežavati disanje.

Takođe, ako je sam porođaj težak i dug, zamoreno novorođenče može dobiti niže ocene na rođenju. U slučaju porođaja uz primenu neke od anestezioloških tehnika, odnosno ako se lekovi primenjuju na majku, oni putem krvi dospevaju i do festusa, pa mogu izazvati laku depresiju nakon samog rođenja. To svakako može uticati na ocenu u prvom minutu po rođenju.

Nizak apgar skor je očekivan i onda kada je sama trudnoća bila visokorizična, što svakako ne mora nikako uticati na samo zdravlje bebe kasnije u životu. Uglavnom većina beba sa niskim apgar skorom, nema nikakve posledice na zadravstveno stanje kasnije u životu. Mnoge bebe koje su rođene na vreme, uspevaju da uspešno savladaju prelazak iz zaštićene sredine materice u spoljni svet. Presecanjem pupčanika, odvajanjem od tela svoje majke, novorođenče ostaje prepušteno samo sebi. Upravo iz tih razloga je i osmišljen Apgar skor, kao potreba za brzom i pouzdanom metodom procene stanje novorođenčeta na rođenju.

Sada kada ste informisani o tome šta vas čeka na porođaju, možete početi sa uređenjem dečije sobe, odabirom potrebne opreme za bebu, ali i pisanjem spiska za torbu za porodilište, koja će biti uz vas tokom najvažnijeg dana!

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.