5 načina prevencije karijesa kod dece
/
/
5 načina prevencije karijesa kod dece

5 načina prevencije karijesa kod dece

Karijes je jedan od najčešćih stomatoloških problema u detinjstvu, a može izazvati bol, neprijatan zadah, probleme sa žvakanjem hrane i druga neprijatna iskustva za decu. 

Međutim, mnogi roditelji često nisu svesni koliko je prevencija karijesa bitna za zdravlje njihove dece.

Zdravi zubi i desni su važni ne samo za ispravno žvakanje hrane, već i za celokupno zdravlje organizma

Kada zubi propadaju, mogu izazvati upalu, infekciju i druge zdravstvene probleme koji mogu uticati na zdravlje deteta.

Osim toga, ukoliko se ne prevenira i leči na vreme, karijes može da se pojavi u formi cirkularnog karijesa, posebno teške forme koja se izuzetno brzi širi i dovodi do rapidnog propadanja zuba.

Kako sprečiti pojavu karijesa kod dece?

Očuvanje zdravlja mlečnih zuba kod dece je od krucijalnog značaja, iako će oni biti zamenjeni stalnim zubima.

Mišljenje da nije toliko važno održavati higijenu i zdravlje mlečnih zuba budući da se radi o privremenim zubima je prevaziđeno.

Danas se smatra da bez zdravih mlečnih zuba ne postoje preduslovi za razvoj zdravih stalnih zuba.

U nastavku sledi pet načina na koje se može prevenirati pojava karijesa kod dece, pre svega karijesa mlečnih zuba.

Redovna oralna higijena

Ništa ne može da zameni održavanje redovne i pravilne higijene zuba, kako mlečnih, tako i stalnih.

Sa redovnim pranjem zuba, ujutro i uveče, treba početi čim bebi počnu da rastu prvi zubići, kako bi se sprečilo nakupljanje zubnog plaka koji može dovesti do kvarova i infekcija desni.

Iako internetom kruže brojne teorije zavere u vezi fluora, uvek se preporučuje upotreba paste sa fluorom, no neophodno je količinu paste za zube prilagoditi uzrastu deteta.

Preporuka je konsultovati se sa dečjim stomatologom, no generalno pravilo je da količina paste koja je dovoljna za decu odgovara zrnu graška.

Pravilna ishrana

Ishrana bogata šećerima i skrobom može povećati rizik od karijesa kod dece, kao i kod odraslih.

Ograničavanjem upotrebe slatkih i gaziranih piće, slatkiša i generalno celodnevnog grickanja, u značajnoj meri se preventivno utiče na pojavu svih stomatoloških problema.

Slatkiše bi trebalo drugim namirnicama koje su nutritivno vrednije, poput voća i povrća. Banane, jagode, jabuke i drugo slatko voće pomoćiće da se deci utoli želja za slatkim, a istovremeno će uticati dobro na njihovo opšte zdravlje.

Korišćenje zubnog konca

Upotreba zubnog konca gotovo podjednako je važna kao i redovno pranje zuba. 

Iako se relativno mali broj ljudi pridržava ove rutine, korišćenje zubnog konca jednom dnevno u značajno meri pomaže u prevenciji pojave karijesa, posebno između zuba, gde četkice nemaju pristup.

„Korišćenje zubnog konca kod dece se preporučuje od trenutka kada je deci kompletirana mlečna denticija, odnosno od treće godine”, kaže dečji stomatolog dr Božica Tomčić za Permadent.

Redovne posete stomatologu

Pravo vreme da se dete prvi put odvede kod stomatologa nakon što mu niknu prvi zubići, a zatim najmanje jednom godišnje, idealno dva puta.

Na ovaj način svi potencijalni problemi koji nastaju mogu se lako rešiti, a vrlo često se mogu primetiti i prve promene koje ukazuju da može doći do pojave karijesa, kao što su bele fleke na zubima.

U ovoj fazi moguće je da će napredovanje karijesa moći da bude zaustaljeno i bez popravke.

Pored toga, ukoliko se dete od najranijeg uzrasta navikne na posete stomatologu, šansa da će razviti strah daleko je manja nego ukoliko prvi susret sa zubarom uključuje i popravke zuba.

Fluorizacija zuba

Fluorizacija zuba je jedna od najefikasnijih metoda prevencije karijesa kod dece. Fluor se može unositi kroz vodu za piće, pastu za zube ili tretmane koje primenjuje stomatolog.

Lokalnim nanošenjem fluora od strane stomatologa jača se zubna gleđ i sprečiva razvoj karijesa, čineći je otpornijom na kiseline i bakterije.

Najbolji način za primenu fluora je upravo stomatološki tretman, koji će naneti pravu dozu ovog minerala i sprečiti tako bilo kakve nus pojave koje upotreba fluora u prevelikim količinama može doneti.

Zaključak

Iako mlečni zubi predstavljaju privremene zube, izuzetno je važno održati ih što je moguće zdravijim, i sprečiti pojavu karijesa i njihovo propadanje.

Prisustvo karijesa i lošeg oralnog stanja kod mlečnih zuba u velikoj meri će uticati i na predispoziciju za pojavu problema kasnije tokom života, kada stalni zamene mlečne zube.

Osnovni načini prevencije karijesa kod dece su pravilno održavanje higijene zuba, što podrazumeva redovno i temeljno pranje, ali i upotrebu zubnog konca, kao i ograničavanje slatkiša i redovne stomatološke kontrole.

Tokom ovih kontrola, stomatolog može predložiti fluorizaciju zuba, proceduru koja će ojačati zubnu gleđ i smanjiti rizik od nastanka karijesa.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.