Kako ojačati imunitet kod dece i beba
/
/
Kako ojačati imunitet kod dece i beba
Beba sa malo starijom devojčicom na krevetu

Kako ojačati imunitet kod dece i beba

Jačenje imuniteta kod dece je zadatak o kome roditelji treba da misle tokom cele godine, a reč je o dugoročnom procesu koji za cilj ima razvitak otpornosti dečijeg organizma na različite sezonske i godišnje bolesti. Zato je pitanje kako ojačati imunitet kod dece i beba tema teksta koji se nalazi pred vama. 

Potrudili smo se da približimo pojam građenja imuniteta kod dece, i da pronađemo učinkovita rešenja koje možete uključiti u svoju svakodnevnu rutinu, vodeći računa o tome da ona budu prilagođena različitom uzrastu vašeg mališana. Takođe, odgovorićemo i na pitanje kako bebi ojačati imunitet ukoliko je još uvek dojite. 

Kako ojačati imunitet kod dece prirodnim putem? 

Baš kao i odrasli ljudi, deca mogu graditi svoj imunitet prirodnim putem uz pomoć zdravih navika. Suštinska razlika je u tome što  zdrave navike kod dece moraju kreirati roditelji. Dakle, jedan od prvih odgovora na pitanje kako ojačati detetu imunitet, jeste kreirajući zdrave navike. 

Kvalitetan i postojan san

Nedostatak sna je jedna od najvećih boljki savremenog čoveka, a ono što možda ne znate je da osim na loše raspoloženje, razdražljivost i umor, nedostatak sna značajno utiče i na naš imunitet. Ista situacija je i kod dece. 

Mališanima je  potrebno najviše sna, a u zavisnosti od njihovog uzrasta potrebno je da spavaju između 10 i 14 sati dnevno. Osim trajanja, treba obratiti pažnju i na kvalitet sna. Mališani bi trebalo da spavaju u mraku, u sobi lišenoj zvukova i različite promene frekvencija. 

Devojčica jede činiju sa pahuljama

Naime, lučenje melatonina, hormona sna, odvija se samo kada dete spava duboko i kvalitetno, a ovakva vrsta odmora najznačajnija je za vašeg mališana. Zato napravite udoban kutak svom detetu uz jastučiće, ogradice za krevetac, i mekano ćebe i obavezno zamračenu prostoriju. 

Kako ojačati detetu imunitet uz pomoć ishrane? 

Jednako važna navika za prirodno građenje imuniteta, jeste i pravilna ishrana. Zato je važno da se deca uče od malih nogu da imaju formirane obroke – doručak, ručak i večeru, sa dve užine između. 

Obroke treba koncipirati tako da svaki sadrži nutrijente potrebne za razvoj deteta. Ukoliko niste upoznati sa tim koje namirnice bi trebalo da dajete vašem detetu, to će biti polazna tačka od koje treba da krenete – izučavanje namirnica, i kreiranje plana dečije ishrane. 

Užine su takođe važan deo celokupne ishrane, i trudite se da one budu mali izvori energije na dnevnom nivou, te ih tako obogatite voćem, zdravim keksom i ostalim namirnicama koje će okrepiti vašeg mališana dajući mu potrebnu energiju. 

Boravak na otvorenom i kontakt sa prirodom 

Pored redovnog sna i pravilne ishrane, treći najvažniji faktor za prirodno očuvanje imuniteta jeste boravak na otvorenom u prirodi. Od malih nogu dete treba upoznavati sa prirodom, drvećem, cvećem, vodom i ostalim elementima koje možemo zateći na otvorenom. 

Tokom proleća i prijatnih temepratura šetnja treba da bude obavezna, a ukoliko vaše dete ima problem sa alergijama, prilagodite šetnje tim okolnostima. 

Kako ojačati imunitet kod dece imajući u vidu genetski faktor? 

U trci koja se naziva “kako ojačati imunitet kod dece” važno je znati da nemaju svi isti start. Naime, genetika može igrati važnu ulogu za imunitet deteta, pa treba razumeti ovaj faktor pre nego što odlučite koje ćete metode primenjivati i koliko intezivno kako biste ojačali imunitet vašeg deteta. 

Svaki čovek ima tri tipa imuniteta, a to su: urođeni, stečeni i pasivni. 

Urođeni imunitet je stvar genetike, odnosno gorepomenuta polazna tačka. Svako dete se rađa sa njim, i ovaj imunitet predstavlja prvu barijeru i zaštitu od štetnih spoljnih faktora, koju dečije telo formira. Stečeni je onaj koji se gradi tokom života, i u kome roditelji imaju najviše udela kreirajući zdrave navike kod svog mališana.

Pasivni odnosno “pozajmljeni imunitet” je onaj koji se dobija iz nekog drugog izvora. Ovaj imunitet je posebno važan prilikom postavljanja pitanja kako bebi ojačati imunitet, s obzirom da beba koja se još uvek doji, svoj imunitet dobija na pasivan način, odnosno kroz majčino mleko. Ovo je privremni imunitet, koji dete kasnije nadograđuje.  

Dakle, genetika vam može pomoći kao polazna tačka za odgovor na pitanje kako ojačati detetu imunitet,  a sve što dalje budete radili stvar je vaše dobre informisanosti na datu temu. 

Koji vitamini i minerali su važni za građenje dečijeg imuniteta? 

Kao što smo rekli, ishrana je izuzetno važan fakor, a preciziranja radi, izdvojili smo vitamine i minerale koje bi vaši mališani trebalo da unesu hraneći se pravilno. 

U najvažnije nutritijente za održavanje povoljnog zdravstvenog stanja vašeg mališana spadaju vitamin C, D, E i A, zatim gvožđe, cink, kalcijum, kalijum i magnezijum. Uz to masne kiseline su takođe sastavni deo građenja stabilnog imunog sistema. 

Namirnice u kojima se nalaze potrebni nutrijenti

Savetujemo da sa pedijatrom ili nutricionistom utvrdite koje namirnice najviše prijaju vašem mališanu, odnosno kada treba vašoj bebi da uvedete u ishranu određene hranu, ukoliko tražite odgovor na pitanje kako bebi ojačati imunitet. 

A mi ćemo vam izlistati namirnice koje su bogate nutritijentima potrebnim za građenje imuniteta. 

Namirnice bogate gvožđem

 • mahunarke
 • brokoli i kelj
 • maslinovo i laneno ulje 
 • riba

Namirnice bogate kalcijumom

 • mlečni proizvodi 
 • zelje, peršun, brokoli
 • pasulj 
 • smokve 

Namirnice bogate magnezijumom

 • mekinje, ovsene pauljice
 • riba (losos)
 • spanać
 • seme bundeve, pšenične klice 

Namirnice bogate kalijumom 

 • paradajz
 • krompir
 • crveno meso
 • citrusi 
 • grašak 
 • piletina

Namirnice bogate cinkom 

 • žitarice
 • jaja
 • mleko
 • spanać, boranija, grašak, pasulj
 • tunjevina

Potrebne vitamine takođe možete naći u raznovrsnom povrću, voću i žitaricama, a veoma je važno da ih kombinujete tako da budu ravnomerno zastupljeni u obroku vaših mališana. 

Plavokosa beba na zelenoj travi

Kako bebi ojačati imunitet ukoliko je još uvek dojite? 

Ukoliko još uvek dojite, na pitanje kako ojačati imunitet kod bebe odgovor je tako što ćete jačati svoj. Naime, u periodu dojenja, beba dobija sve potrebne nutrijente kroz majčino mleko, a ono se bogati upravo tako što se majka hrani zdravo i što vodi računa o sopstvenom imunitetu. 

Ovde je reč o pasivnom imunitetu, trećem tipu imuniteta, od onih koje smo naveli. Dakle, beba dobija “pojačanje” svog uređenog imuniteta, kroz ono što dobija u majčinom mleku.

Ukoliko se pitate kako ojačati imunitet kod beba koje imaju slabiji urođeni imunitet, pre svega bi trebalo da se konsultujete sa svojim lekarom, kako biste utvrdili koje su to namirnice koje će vaš organizam brže apsorbovati u cilju podizanja vašeg, a samim tim i imuniteta vaše bebe. 

Kako bebi podići imunitet i kako zaštiti bebu od virusa?

Kada utvrdite da je imunitet vaše bebe slabiji,  odnosno da se često razboljeva, vrlo je važno da pronađete odgovor na pitanje kako zaštiti bebu od virusa i bakterija kojima mališani mogu biti podložni. 

U periodu epidemije, obično tokom jeseni i zime, trudite se da bebi pružite što optimalnije uslove za jačanje imunog sistema, ali i čuvanje od potencijalne zaraze. Redovno provetravajte prostoriju u kojoj boravite, izbegavajte da vaša beba bude okružena velikim brojem ljudi, i izbegavate velike oscilacije temeprature u svom domu. 

Takođe, nije zgoreg ni razgovarati sa lekarom, koji vam može dati savete po pitanju toga koje biste suplemente mogli da uključite u svoju, odnosno u bebinu ishranu kako biste je sačuvali od virusa u kritičnom periodu.

Zaključićemo sa time da je imunitet temelj za pravilan rast i razvoj vašeg deteta, te da građenje i očuvanje imunog sistema mališana kroz stvaranje zdravih navika, predstavlja najvažniju stavku koju roditeljstvo podrazumeva. 

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.