Prevremeni porođaj – šta je i koji su znaci prevremenog porođaja
/
/
Prevremeni porođaj – šta je i koji su znaci prevremenog porođaja
Prikaz stopala novorođenčeta

Prevremeni porođaj – šta je i koji su znaci prevremenog porođaja

Trudnoća traje 40 nedelja, a svaki porođaj između 37. i 40. nedelje  vodi se kao porođaj u terminu. Kada dođe do toga da se majka porodi pre 37. nedelje, tada je u pitanju prevremeni porođaj. Kako dolazi do ove situacije i koji su to znaci prevremenog porođaja, koje biste mogli da primetite? 

Bavili smo se ovom temom kako bismo mogli da približimo pojam prevremenog prođaja svim budućim majkama, kao i onima koje trenutno očekuju bebu. 

Evo koje informacije bi mogle da vam pomognu. 

U kojim nedeljama trudnoće se može desiti prevremeni porođaj? 

Kao što smo rekli u samom uvodu, prevremeni porođaj je svaki do koga dođe pre 37. nedelje trudnoće, a prevremeni porođaji se klasifikuju prema tome u kojoj nedelji dođe do njih.  

Tako postoje ekstremeno prevremeni, do kojih dolazi pre 25. nedelje trudnoće, zatim, veoma prevremeni koji se dešavaju pre 32. nedelje, umereno prevremeni su karakteristični za period pre 34. nedelje, dok su kasno prevremeni porođaji u  36 nedelji. 

Dakle, može se desiti u različitim etapa, i dočekati nespremne roditelje koji još uvek nisu ušli u fazu biranja jastučića, ukrasnih pletenica za krevetac i drugih detalja za sobu i doček svog novorođenčeta. 

Novorođenče u rukama čoveka

Iznenadni i namerni prevremeni porođaj – koja je razlika?

Statističke brojke kažu da se približno 10% beba rodi prevremeno i to pre 37. nedelje trudnoće, dok se 1% beba rodi pre 32. nedelje trudnoće. Važno je napomenuti da treba napraviti razliku između namernih i iznenadnih prevremenih porođaja. 

Naime, kada je u pitanju namerni prevremeni porođaj iskustva pokazuju da oko 25% njih nastaje usled saveta ginekologa zbog komplikacija tokom trudnoće.

Dakle, doktor može savetovati carski rez pre 37. nedelje, što se takođe vodi kao prevremeni porođaj. Ovakav porođaj je u potpunosti ispraćen i planiran, i prate ga medicinski razlozi koji su uslovili da do njega dođe. 

Prevremeni porođaj se može desiti prirodnim putem, kada je ovaj događaj spontan, i potrebno je brzo odreagovati. Ovde je reč o iznenadnom porođaju.

Koji su to znaci prevremenog porođaja?

Važno pitanje koje važi i za porođaj u 8 mesecu, kao i porođaj u 7 mesecu trudnoće, ili bilo koji period koji nije u terminu, je – koji su to znaci prevremenog porođaja, odnosno da li se on razlikuje od regularnog? 

Znaci koji ukazuju na prevremeni porođaj, vrlo su slični onima koji ukazuju na porođaj u terminu, ali najveći problem je u tome što su neočekivani, te trudnica obično ostane bez pripreme za porođaj.

Najčešći znaci prevremene trudnoće su promene u izgledu, odnosno količini vaginalnog sekreta, kao i tragovi krvi koji se mogu naći, zatim pritisak u karlici, odnosno donjem delu stomaka. Takođe, grčevi u stomaku i konstantan bol u donjem delu leđa ukazuju na to da je porođaj počeo. 

Uz to, kontrakcije i pulsiranje su najprepoznatljiviji znaci porođaja, te isto važi i za prevremeni. I za sam kraj pucanje vodenjaka je i najočigledniji znak početka porođaja. 

Odreagujte brzo ukoliko nastanu simptomi prevremenog porođaja

Najvažniji savet u trudnoći jeste da nijedna neobična pojava ne prođe neprimećeno. Dakle, ukoliko se ukažu bilo koji simptomi prevremenog porođaja, ili određene čudne pojave na koje do sada niste navikli, potrebno je da se što pre obratite ginekologu. 

Poznato je da nekada dolazi do “lažnih uzbuna” pogotovo u periodu kada očekujete porođaj. Ipak, biti u pripravnosti nikada nije na odmet, zato treba pratiti signale koje vam šalje vaše telo i brzo reagovati ukoliko osetite da nešto nije u skladu sa redovnom situacijom. 

Zašto dolazi do prevremenog porođaja? 

Kada je u pitanju prevremeni porođaj uzroci zavise od različitih faktora, među kojima ima genetike, kao i zdravstvenog stanja majke i ploda, zato odgovori na pitanje zašto dolazi do prevremenog porođaja mogu pomoći da se bolje stekne slika o mogućim rizicima. 

Najčešći uzroci prevremenog porođaja su: 

  • prevremeni porođaj u prethodnoj trudnoći 
  • problemi majke sa matericom i grlićem materice
  • blizanačka trudnoća 

Takođe, treba uzeti u obzir i da za prevremeni porođaj uzroci mogu zavisiti od zdravstvenog stanja majke pre samog začeća. Naime, ukoliko je žena imala poremećaje u ishrani koji su doveli do prekomerne ili nedovoljne kilaže, može doći do prevremenog porođaja. 

U faktore rizika ubrajaju se i prevremeni porođaji u porodici, čime se ukazuje na genetsku predispoziciju za ovu pojavu. 

Doktori drže bebu neposredno posle porođaja

Uzorci prevremenog porođaja koji se mogu javiti tokom trudnoće 

U toku trudnoće se može javiti i EDS sindrom, koji ukazuje na poremećaj vezivnog tkiva, a jedna od glavnih odlika ovog sindroma je slabljenje zglobova tokom trudnoće. Faktori rizika su i pojava visokog krvnog pritiska, različite infekcije (u koje treba uključiti i one izazvane polno prenosivim bolestima), kao i trudnički dijabetes. 

Prevremeni porođaj iskustva u blizanačkoj trudnoći – dve bebe stižu ranije 

Naveli smo da kao jedan od glavnih faktora zbog kojih dolazi do prevremenog porođaja jeste i blizanačaka ali i višeplodna trudnoća, a sada ćemo ovu informaciju dodatno razložiti. Naime, blizanačka trudnoća obično se završi nešto ranije nego jednoplodna, odnosno bebe na svet dođu par nedelja pre. 

Blizanački porođaj se takođe može obavljati putem carskog reza, zbog čega obično blizanci dođu na svet ranije, a može se obaviti i prirodnim putem, kada se vodenjak otvara prvo za jednu, a potom i za drugu bebu. 

Više o blizanačkoj trudnoći vam mogu reći i prenatalni testovi koji se preporučuju ženama koje nose blizance, posebno ukoliko je u pitanju prva trudnoća.

Nega i razvoj bebe nakon prevremenog porođaja 

Bilo da se desio prevremeni porođaj u 30 nedelji ili porođaj u 34 nedelji trudnoće, bebe koje se rode ranije mogu zahtevati nešto drugačiju negu nego bebe rođene u redovnom terminu. Ovo najviše zavisi od toga pod kojim okolnostima je došlo do prevremenog porođaja. 

Ako su svi parametri bili zadovoljavajući i beba se rodila samo par nedelja ranije, bebi će u bolnici biti ukazana standardna neonatalna nega. Ako je porođaj pre vremena izazvao neki poremećaj, ili problem prilikom trudnoće, ili ako je rođena izuzetno ranim prevremenim porođajem, nastupiće nega u inkubatoru. 

Što se tiče razvojnog puta prevremeno rođene dece, on se uglavnom odvija regularno. Ipak, važno je znati da prevremeno rođene bebe imaju veći rizik od razvojnih poremećaja, zbog čega je izuzetno važno pažljivo pratiti i beležiti razvoj prevremeno rođene bebe. 

Porođaj pre termina ispraćen na vreme može proći bez panike i komplikacija, baš kao i onaj regularni, zato je informisanje na ovu temu, i praćenje toka trudnoće ključan faktor koji će omogućiti da porođaj protekne baš kako treba. 

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.