Carski rez – sve o “trbušnom porođaju” i oporavku nakon njega
/
/
Carski rez – sve o “trbušnom porođaju” i oporavku nakon njega
Majka drži novorođenče u naručju

Carski rez – sve o “trbušnom porođaju” i oporavku nakon njega

Da li carski rez smanjuje doživljaj i značaj samog čina rađanja, ili je odluka koja se treba posmatrati sa divljenjem? Mišljenja i odgovori na ova pitanja su posve podeljena, a sam razgovor o carskom rezu u našoj kulturi ponekad poprima obrise tabu teme.

Iako možete svom lekaru predočiti da želite da se porođaj obavi carskim rezom, na njemu je da donese krajnju odluku i savetuje vam najbolju odluku, s obzirom na to da se radi o zahtevnoj i ne tako bezazlenoj operaciji i kansijem oporavku. Naredni tekstom razjasnićemo šta je carski rez tačno, rasvetliti sve mitove vezane za ovaj bitan zahvat i pripremiti sve mlade mame da na svet donesu zdravu i veselu bebu.

Odakle potičke naziv zahvata “carski rez”?

Frazem carski rez nastao je kao rezultat greške jedne obične lingvističke zablude. Sam taj izraz nastao je u XVII veku, ali je hirurški zahvat koji se njime označava (vađenje ploda iz majčine utrobe prorezivanjem trbušnog zida i materice) postojao i mnogo ranije.

Prema grčkim legendama, na taj način došao je na svet Dionis, bog vina i veselja, pa čak i bog lekarstva Asklepije. Rimski pisac i istoričar Plinije Stariji smatrao je da nadimak Cezar (izvorno Caesar) potiče od Caesares ili Caesaris, kako su se nazivali ljudi koji su ex utero matris exsecti, tj. “rođeni izrezani iz materice”. 

Iako istorijski nikada nije dokazano da je Gaj Julije Cezar rođen na ovaj način – sam hirurški zahvat zadržao je ime baš po njemu.

Kada je carski rez neophodan?

Statistički podaci pokazuju da se svaka peta beba rodi trbušnim porođajem, što je termin koji se usvojila i svetska zdravstvena organizacija, na snovi majki koje su se zalagale da do toga dođe. Razlog tome je višegodišnje i uvreženo mišljenje da porođaj carskim rezom nije povoljno okaraktrisan u društvu kao ravnopravan vaginalnom porođaju.

Ukoliko ne naglasite da želite svoju bebu da donesete na svet pomoću carskog reza (na klinikama gde je to moguće), verovatno će vam savetovati, po mnogima, lakši i prirodniji porođaj – vaginalnim putem. 

Postoje situacie kada je neophodno uraditi carski rez, odnosno kada postoje konkretne indikacije za carski rez, a to su:

 • Spore i jako bolne kontrakcije, a grlić se ne otvara
 • Ubrzani ili jako spori otkucaji bebinog srca su najbolje indikacije za carski rez
 • Popuštanja posteljice ili komplikacije sa pupčanom vrpcom – može ugroziti bebin život
 • Beba je prevelika da za karlicu i vaginalni kanal
 • Beba nije pozicionirana glavom nadole
 • Narušeno zdravstveno stanje majke
 • Infekcije koje se vaginalnim porođajem mogu preneti na bebu
 • Nošenje više od jedne bebe
 • Prethodni porođaj je takođe bio carski rez

Priprema za carski rez

Pre nego što vam zakažu carski rez, babica će vam uzeti krv na analizu i objasniti vam koji tipovi anestezije pogodne za carski rez postoje. Celokupna priprema za porođaj odnosno priprema za carski rez, obavlja se dan ranije, kada se i dolazi u bolnicu.

Novorođenče leži majci na grudima

Informišite se o vrstama anestezija za carski rez i odaberite najbolju

U bolnici se savetuje i uzimanje tablete koja će smanjiti kiselost u želucu i sprečiti mučninu. Jedna tableta se uzima veče uoči operacije carskim rezom. Takođe, kada se sremate za carski rez anestezija je još jedna stvar o kojoj se treba informisati pre samog zakazivanja zahvata. To možete se i same učiniti posetom anesteziologu i odabranoj bolnici ili ambulanti.

Anesteziolog tom prilikom uzima podatke o vašim, eventualnim, bolestima iz prethodnih godina, radi dodatne preglede i analize koje bi utvrdile optimalni izbor anestezije. Tada će vam i predočiti vrste anestezije koje su pogodne i koje se koriste prilikom odlaska na carski rez.

Opšta anestezija za carski rez se danas ređe koristi, ali je dostupna na zahtev

Za carski rez anestezija može da bude opšta ili totalna – koja se danas ređe koristi jer je potrebno pacijentkinju potpuno uspavati i te u tom slučaju nema prvog kontakta mame i bebe ali se nemojte oko ovoga uznemiriti jer je dokazano da su u bebinom životu najbitniji prvi meseci tokom kojih se zbložava sa mamom

Može biti potrebna u nekim hitnim situacijama ili ukoliko postoji poseban razlog zašto regionalna ne može biti primenjena. Međutim, možete je dobiti i na sopstveni zahtev i uz određenu naknadu.

Spinalna anestezija za carski rez daje mogućnost prvog upoznavanja bebe

Carski rez sa spinalnom anestezijom je najčešća metoda koja se može koristiti i kod planiranih i kod hitnih carskih rezova. Anestetik se unosi lokalno, preko kičmenog stuba u tečnost koja sadrži živce koji su zaduženi za osećaj u donjem delu tela. 

Carski rez sa spiunalnom anestezijom može se kombinovati i sa epiduralom, ukoliko želimo da izbegnemo postoperativni bol u kičmi. Obe anestezije podrazumevaju i upotrebu katetra za pražnjenje bešike.

Šta na dan operacije?

Kao što će vam babica u bolnici verovatno i savetovati, na dan kada se obavlja carski rez, potrebno je da odradite neke higijenske i zdravstvene preglede, u koje će se ona i uveriti. To su koraci poput:

 1. Provera o uzimanju tableta za kiselinu u želucu i mučninu,
 2. Potrebno je ukloniti sve malje sa bikini zone,
 3. Neophodno je uraditi klizmu (klistir) kako bi se ispraznila creva,
 4. U sali vam se pričvršćuje uređaj koji meri krvni pritisak, srčani ritam i količinu kiseonika u krvi,
 5. Postavljanje braunile kroz koju će vam lekar davati infuziju.

Kako se izvodi operacija carskim rezom

Ne treba se plašiti odlaska na carski rez ili samog postupka. Uz vas će sve vreme biti lekari, anesteziolozi i babice koji su svesni vaše (potencijalne) uznemirenosti i po potrebi mogu uključiti i lek za smirenje. Loša strana ovog izbora je možda ta što niko od porodice ne može prisustvovati porođaju u operacionoj sali. 

Pod anestezijom, je moguće čuti zvuke u pozadini jer akušeri rade sa celim timom, a sasvim je moguće da čujete i prvi plač svoje bebe. Međutim, ispred sebe nećete videti ništa jer će bolnički čaršav zaklanjati svaki vaš pogled.

Međutim, možete zatražiti da se zaslon spusti da biste videli rođenje svog deteta. Nećete videti svoje telo, nego samo podizanje bebe. Tokom operacije operacioni  sto će biti nagnut u stranu pod uglom od najmanje 15 stepeni. Tako se Vaša materica i beba pomaknu u stranu, što smanjuje pritisak  materice na glavne žile uz kičmu u trbuhu, čime se smanjuje rizik od niskog  krvnog pritiska i mučnine tokom operacije.

Rez se pravi najčešće malo iznad bikini linije.

Ginekolog pravi horizontalni rez dužine 15 cm u donjem delu trbuha, nešto iznad područja koje je poznato i kao “bikini zona”. Ovako nizak rez može prouzrokovati manju bol , ali  izgleda bolje od vertikalnog reza do pupka. Zatim sledi još jedan horizontalni rez na zidu materice, kojim se omogućava da beba izađe.

Trajanje carskog reza, odnosno samog zahvata iznosi oko 30 minuta sa sve uzimanjem uzoraka matičnih ćelija iz pupčanika novorođenčeta, dok je cela procedura, priprema za carski rez i donošenje bebe na svet ne duža od dva sata.

Kao i kod prirodnog porođaja, neposredno posle dolaska bebe na svet, babica i pedijatri suše i pregledaju vašu bebu i dodeljuju joj ocenu na osnovu njenog sveukupnog zdravstvenog stanja. Ukoliko ste odabrali delimičnu anesteziju, imaćete priliku i da vidite i da dodirnete svoju bebu.

Neposredno nakon operacije, intravenozno se daje hormon oksitocin koji pomaže stezanje materice i zaustavlja krvarenje. Zatim se posteljica odvaja i uklanja. U venu se daje i antibiotik koji smanjuje rizik infekcije rane od carskog reza. Akušeru će trebati oko pola sata da završi operaciju. Trbušna duplja i zid materice ušivaju se resorptivnim koncem.

Ožiljak od carskog reza na koži se obično zašiva na dva načina:

 • Produženim intradermalnim šavom koji se posle vadi,
 • Pojedinačnim šavovima koji se najčešće uklanjaju sedam ili devet dana kasnije.

Oporavak od carskog reza

Kada je u pitanju carski rez oporavak traje nešto duže. I dok ste u bolnici, neko će morati da vam pomaže da se pridignete ili ustanete iz kreveta, a od katetra se nećete odvojiti sve dok ste tamo. Neke žene imaju poteškoće sa uriniranjem, usled otečene materice koja se još nije vratila u svoj prvobitni položaj. 

Preporučuje se i hodanje, ukoliko možete. Jedini lek koji možete uzimati nakon carskog reza je paracetamol – nesteroidni lek protiv upale i bola.

Većina žena može napustiti bolnicu 3 do 5 dana nakon operacije, ali u proseku se za operaciju kao što je carski rez oporavak procenjuje na 4 do 5 nedelja koliko je potrebno da zaraste ožiljak od carskog reza i prestanu bolovi u stomaku.

Garderoba treba da bude udobna i kvalitetna

Kod kuće, pak, treba pripremiti sve od prekrivača do odeće, kako za dolazak novog člana porodice, tako i za vaš, što brži oporavak. Garderobu prilagodite vašem tenutnom stanju, što znači – bez dubokih pantalona, šnireva ili kopčanja na stomaku.

Elastične čarape protiv ugrušaka

Carski rez nosi veći rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u nožnim i karličnim venama. Moguće je da će vam tokom i nakon operacije biti stavljene posebne, elastične čarape, da bi se smanjio rizik od ugruška. Posle operacije i u toku hospitalizacije dobijaćete preventivnu, antikoagulantnu, terapiju potkožnim injekcijama.

Bez većih fizičkih napora i mleko će doći

Ne bi trebalo da podižete ništa teže – od svoje bebe. Svaki veći ili dodatni napor može da utiče na to da ožiljak od carskog reza pukne. Takođe, ukoliko se budete odmarali i opuštali, pre ćete imati dovoljno mleka za svoju bebu.

Ponekad je dojenje pravi izazov kod žena koje se nisu porodile “prirodnim putem”, ali će i vama krenuti mleko, samo nešto kasnije. Zapamtite da carski rez i dojenje nemaju nikakve uzročno-posledniče veze.

Ukoliko ste pročitali tekst, nadamo se da smo vam razjasnili i barem malo približili postupak, prednosti i rizike koje nosi operativni zahvat kao što je carski rez. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice ili se premišljate da li je carski rez za vas, konsultujte se sa svojim ginekologom i omogućite svom telu, ali i detetu, najbolji i najlakši način da dođe na svet, a mi vam želimo srećan početak zajedničkog života.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.