Beba na zimovanju – kako se pripremiti i na šta obratiti pažnju?
/
/
Beba na zimovanju – kako se pripremiti i na šta obratiti pažnju?
beba na zimovanju u maminom naručju

Beba na zimovanju – kako se pripremiti i na šta obratiti pažnju?

Godinama idete na zimovanje, a sada, kada ste dobili bebu, niste sigurni da li možete u njenim prvim mesecima da se odmarate na planini. Znajte da možete povesti bebu na zimovanje ukoliko ima preko dva meseca, ali postoje važne stvari o kojima treba da mislite pre nego što krenete na put.

Planina će biti odlična destinacija za odmor vašeg mališana, jer je boravak u prirodi, bilo da vodite bebu na more ili u planinske predele, preporučljiv i neophodan za pravilan razvoj pluća i srca. Planina će biti odličan izbor ukoliko vaše dete ima alergije, slab imunitet i krvnu sliku. Pre nego što odlučite da odete na planinu, morate odvesti bebu na pregled i konsultovati se sa lekarom, koji će vam reći da li je vaš mezimac spreman za određenu nadmorsku visinu. 

Mi ćemo se u daljem tekstu potruditi da vas uputimo u to kako da se pripremite za zimovanje sa bebom, šta je sve potrebno da se nalazi u vašem koferu, kao i na šta da posebno obratite pažnju pre i tokom odmora. 

Zimovanje sa bebom – kakva destinacija se preporučuje?

Kada birate destinaciju za zimovanje, najvažnija stvar o kojoj treba da mislite jeste nadmorska visina planine i da li je ona pogodna za dete. Za malu bebu do godinu dana se ne preporučuje da borave na visini koja je veća od 1000 metara, dok dete do 18 meseci sme da bude na visini i do 1800 metara. Pre nego što krenete na odmor sa bebom, obavezno proverite nadmorsku visinu iz pouzdanih izvora. 

Odaberite odmaralište u koje ima udoban smeštaj, dobru hranu i mirnu okolinu, gde ćete se i vi i beba dobro odmoriti. Ako ste se odlučili da zimujete u Srbiji, Divčibare ili Fruška Gora će biti najbolji izbor za mališana do godinu dana, pa čak i za nešto stariju decu koja će moći da uživaju u zabavnom programu za decu u ovim odmaralištima. 

Šta da ponesete kad krenete na odmor sa bebom?

Prilikom pakovanja, pre nego što krenete na put, važno je da pripremite najosnovnije, a to podrazumeva više sitnica nego kad putujete bez deteta. Svega je potrebno imati u rezervi, te ne smete zaboraviti da ponesete više benkica, pelena i čarapica. Kada se budete šetali, ukoliko je napolju ozbiljan minus, obavezno je pokrite ćebencetom, koje ne smete da zaboravite da ponesete. 

Kada sija sunce, na planinama ume da bude veoma jako, pa je neophodno zaštiti bebinu kožu odgovarajućim kremicama za njen uzrast. Od lekova ne zaboravite da spakujete lekove za obaranje temperature, kapi za nosi, kao i toplomer i zdravstvenu knjižicu. Ukoliko idete van Srbije na zimovanje, morate sa sobom imati i polisu putnog osiguranja. Zimovati sa bebom nekad može biti rizično, ali ako se kompletno opremite, bićete spremni da izbegnete problematične situacije. 

O svim dodatnim lekovima koje treba da ponesete, morate se posavetovati sa pedijatrom. Ako je beba počela da jede kašice, obezbedite ih dovoljno tokom boravka na planini. Ukoliko je bebina ishrana isključivo majčino mleko, imajte uvek uz sebe nosite i dohranu za bebe, odnosno, gotovo mleko u tečnom obliku ili nabavite mleko u prahu. 

Obezbedite za put i zimovanje i nekoliko sterilisanih flašica, kako bi ste veštačko mleko mogli napraviti u svakom trenutku. 

beba na zimovanju

Beba i odmor – kako izgleda zimovanje sa bebom?

Za bebe i decu svih uzrasta veoma je zdravo da borave na svežem vazduhu, te stoga, ako ih dobro utoplite, nemojte se mnogo brinuti oko potencijalne prehlade. Ipak, morate imati u vidu, da u zavisnosti od starosti deteta, zavisi i dužina boravka na otvorenom. Uvek osluškujte kako beba reaguje na promene i ne ignorišite bebin plač, te prema tome kakve vam signale šalje, reagujte odmah i na pravi način. 

Male bebe do tri meseca nije preporučljivo predugo izlagati zimi. Treba ih šetati svaki dan do maksimum petnaest minuta, dok one starije do godinu dana, možete pola sata izvesti na svež vazduh. 

Ako mnogo duva i temepratura je daleko ispod nule, nemojte ih izvoditi. Ukoliko je sunčano i iznad deset stepeni, bebe možete šetati i do četrdeset i pet minuta, pod uslovom da sa sobom uvek nosite kreme sa faktorom pedeset i više, kako biste im povremeno namazali lice. 

Zimovanje sa bebom se preporučuje svake godine, i to od deset do petnaest dana, kako bi boravak na planini bio potpuno efikasan po zdravlje mališana. Zapamtite da bebu morate utopljavati sa višeslojnom garderobom, a čim se neki sloj pokvasi ili natopi znojem, morate ga promeniti prvom prilikom kad se nađete u zatvorenoj prostoriji. Nemojte preterivati sa slojevima, da ne bi došlo do prevelike zagrejanosti i toplotnog udara. 

Kada nakon vremena provedenog na snegu stignete u smeštaj, zamotajte bebu u njen omiljeni prekrivač, ušuškajte i uspavajte, kako bi se odmorila od svih aktivnosti tokom dana.
Nadamo se da ste dobili dovoljno informacija o tome kako izgleda zimovanje sa bebom i da ste se uverili da ne mora biti naporno ni problematično ako se dobro pripremite. Ukoliko ima alergije ili probleme sa disanjem, beba na zimovanju se može sigurno delimično izlečiti, jer će čist vazduh delovati pozitivno na organizam u razvoju. Manje se brinite, a više radujte budućem putovanju, jer će odmor na snegu doneti višestruke koristi za celu porodicu.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.