Beba na moru – kada je pravo vreme za prvo letovanje sa bebom?
/
/
Beba na moru – kada je pravo vreme za prvo letovanje sa bebom?
mama sa bebom na moru

Beba na moru – kada je pravo vreme za prvo letovanje sa bebom?

Dok će se većina roditelja na odluku za prvo letovanje sa bebom odlučiti tek pošto ona napuni godinu dana, postoje i oni koji ne mogu da dočekaju da se njihova beba na moru upozna sa čarolijama slane vode, peska i morskog vazduha pa se na taj korak odlučuju mnogo ranije. 

Jedno je sigurno – pre nego što se zaputite prvi put sa bebom na more, sigurno ćete imati veliki broj pitanja i nedoumica. Da li je pametno malu bebu voditi na iscrpljujuća putovanja i u kom periodu njenog odrastanja je najbolje da to učinite, kao i o čemu treba voditi računa kada idete na more sa bebom – odgovoriće vam ovaj tekst.

Kada je pravo vreme za prvo bebino putovanje?

Lekari smatraju da najispravnije vreme za prvo putovanje sa bebom ne postoji. Ukoliko vaša beba lepo i ravnomerno napreduje u kilaži i dužini, i nema nikakvih zdravstvenih smetnji – vaše zajedničko putovanje ne bi trebalo da bude neizvesno. 

Ipak, imajte na umu da je letovanje sa bebom potpuno druga vrsta putovanja u odnosu na ono na šta ste navikli, pa je neophodno posvetiti više pažnje pripremi za put, odabiru destinacije, kao i celokupnoj organizaciji putovanja. 

Beba na putu – koje prevozno sredstvo je najbolje za bebu?

Pre svega, važno je da izaberete najadekvatnije prevozno sredstvo. Putovanje avionom sa bebom je svakako najbolja opcija jer ona tako neće biti izložena prevelikoj gužvi, i putovanje će kraće trajati pa ćete, možda, imati sreće da izbegnete da beba u avionu počne da plače i bude nervozna.

Druge, jednako popularne opcije su automobil (dobro klimatizovan, sa zavesicama za prozore) i vozna spavaća kola. Vodite računa da, ukoliko putujete automobilom, on mora posedovati adekvatno sedište za bebe.

Bebi sedište za auto je obavezan dodatak u porodičnim automobilima. Upravo zbog toga što je bebi u njemu udobnije i što je bezbednija, kazne za nepoštovanje ovog pravila umeju da budu paprene.

Šta poneti na put sa bebom?

Za razliku od pripreme za letovanje sa starijim detetom, beba na putu iziskuje malo više pažnje oko pakovanja, pa mnogi roditelji imaju nedoumice oko toga šta poneti na put sa bebom. Treba voditi računa o bebinoj ishrani, kozmetici, garderobi, kao i neophodnim dodacima uz koje će se ona na putu osećati komforno i sigurno

Putna apoteka za bebe 

Putna apoteka za bebe je nešto što svaki put morate poneti na more sa bebom. Ona osim kreme sa najvišim zaštitinim fakotorom, mora da sadrži i sredstvo protiv komaraca za bebe i probiotik za bebe – dok se njeni organi za varenje ne priviknu na promenu klime. 

Ako dete boluje od neke hronične bolesti, obavezno ponesite dovoljnu količinu lekova za sve dane, a možda i još koji, za svaki slučaj. Takođe, na letovanje sa bebom obavezno ponesite toplomer, lekove za snižavanje telesne temperature i lekove za kontrolisanje alergija.

Hrana za letovanje sa bebom

Na putu obavezno kupujte flaširanu, negaziranu vodu. Izmlazano mleko i bebine kašice obavezno treba čuvati u frižideru, pa razmislite o nošenju ručnog frižidera i sterilisanih posuda, kao i jednokratnih bočica – za izlete.

Savetuje se da na putovanje ponesete odvojeno bebi formule i vodu, u različitim bočicama, pa možete u termosu poneti mlaku vodu, a u bočici spremiti formulu. Kada dete ogladni samo sipajte vodu u flašicu i pomućkajte. U ručnom prtljagu možete poneti rezervni pribor za hranjenje bebe i sterilizator za cucle i flašice.

Bebina odeća na moru

Odeća za bebu treba da bude prijatna, pamučna, za toplo i hladno vreme. Imajte u vidu da se bebe brzo prljaju, i računajte na minimum tri presvlačenja dnevno a dobro je poneti i veći broj čarapica, kao i odogvarajuću obuću (sandalice) za bebu! Šeširići, kačketi i marame su vrlo praktične i čuvaju bebinu glavu. 

Među potrebne stvari za bebu obavezno svrsavamo i ono što koristi svakodnevno, a to su pelene. Ponesite dovoljan broj pelena za jednokratnu upotrebu i pamučnih pelena, ako je široki povoj još uvek opcija.

Pomenućemo i važnost rezervnih peškira i posteljine za bebu, jer niste sigurni da će vas u smeštaju sačekati posteljina koja odgovara bebinoj koži. Za put, ali će dobro doći i prilikom uspavljivanja, ponesite i omiljeni bebin prekrivač ili jastuče, koji će bebi dati osećaj sigurnosti.

Pasoš za bebe – neophodan dokument za put

Prema važećem zakonu o ispravama, i vaša beba na putu mora imati važeću, ličnu ispravu.  Bebu više ne možete upisati na svoj biometrijski pasoš, već joj morate izvaditi pasoš za bebe. Zahtev za izdavanje ličnog, putnog dokumenta deteta podnosi isključivo roditelj, odnosno staratelj.

Da bi se izdao pasoš za bebe, zahtev podnose oba roditelja, ukoliko su u braku, odnosno jedan od roditelja uz pisanu saglasnost drugog roditelja (ili zakonskog zastupnika) ukoliko su razvedeni (ili jedan od roditelja nije prisutan). Pisana saglasnost treba da bude overena u sudu ili opštini, ukoliko drugi roditelj nije lično prisutan, a samo se potpisom overava ukoliko su oboje na licu mesta.

Šta je potrebno od dokumentacije za pasoš za bebe?

  • Važeća lična karta ili druga isprava iz koje se može utvrditi identitet podnosioca zahteva i (krvno) rodbinsko srodstvo sa bebom.
  • Izvod iz matične knjige rođenih za dete, i to samo kada vadite prvi pasoš za bebe.
  • Uverenje o državljanstvu vam je takođe potrebno samo kod vađenja prvog biometrijskog pasoša. Ono ne treba da bude starije od šest meseci, odnosno ne starije od godinu dana ukoliko se zahtev za pasoš za bebe podnosi u nekom od diplomatskih predstavništava.
  • (Popunjeni) zahtev za izdavanje pasoša za bebe.
  • Dokaz o uplaćenoj naknadi za izradu i izdavanje pasoša (priložiti uplatnicu sa izmirenom taksom za podnošenje zahteva od 300 dinara i za taksu za izdavanje pasoša od 3000 dinara).

Gde letovati sa bebom i kako ona podnosi more?

Obično se savetuje roditeljima da za letovanje sa bebom biraju destinaciju sa koje se mogu brzo i lako vratiti, ukoliko za tim bude bilo potrebe. Takođe, kada odlučite da idete sa bebom na more, birajte destinacije koje imaju izuzetne higijenske i zdravstvene uslove, sa dežurnom pedijatrijskom službom.

Iako ćete pripremiti putnu apoteku za bebe, dostupnost apoteka je još jedan bitan faktor koji treba ozbiljno shvatiti prilikom planiranja odmora i biranja destinacije.

Takođe povedite računa o samom smeštaju. Poželjno je da okolina nije previše bučna, kako bi beba mogla neometano da spava. Birajte smeštaj sa klimom, kako biste izbegli nervozu vašeg mališana izazvanu vrućinom.

beba na plazi

Beba na plaži – da li beba sme da se sunča?

Kada krenemo prvi put sa bebom na more, sasvim je jasno zašto zaziremo od nekih stvari sa kojima se ona do tada nije susrela. Naročito je potrebno misliti na bebinu kožu prilikom izlaganja suncu. Prvo i osnovno pravilo je izbegavati izlaganje bebine kože direknom suncu, odnosno izbegavati periode kada je ono najopasnije – od 12 do 16 časova. 

Pošto je koža beba veoma mlada, njena zaštitna funkcija je jako mala jer su lojne žlezde tek u razvoju i ne mogu joj pružiti bilo kakvu zaštitu od toplote, hladnoće i drugih mehaničkih uticaja. Ni proizvodnja prirodnog pigmenta u koži (melanina) još nije uspostavljena, čime je beba na plaži naročito podložna štetnom UV zračenju.

Kada krenemo na prvo putovanje sa bebom, a naročito ako odaberemo da odemo na more sa bebom, veoma je važno posvetiti specijalnu pažnju temeljnoj nezi bebine kože. Tokom leta, bebi oprema koju ćete nositi sa sobom treba prvenstveno da sadrži zaštitne i rashlađujuće kreme, preporučene baš za osetljivu kožu beba.

Među potrebne stvari za bebu na letovanju, svakako ubrajamo i obavezan aksesoar prilikom svakog izlaska napolje, a to je šeširić. Preporučljivo je i da bebi oblačite kupaće gaćice, kako ne bi sedela na prljavoj podlozi, nezaštićena od nečistoća, i potencijalnih alergija.

Odgovara li bebi pesak?

Preporučljivo je da na mesto gde beba sedi stavljate pamučni peškir ili prostirku od nekog, takođe prirodnog materijala, poput bambusa, ali ne morate brinuti i ako odpuzi na pesak da se igra sa školjkicama.

Sve dok na plaži nema šljunka ili kamena koji bi je mogao povrediti, beba je bezbedna na pesku, i on neće iritirati njenu kožu. Po povratku sa plaže, okupajte bebu i namažite joj negujuću kremicu svuda po koži.

Beba i more – navikavanje bebe na morsku vodu

Osećaj za telesnu toplotu kod novorođenčeta nema sposobnost samoregulacije do prvih šest meseci do godinu dana života. Ovo je bitno znati jer pre svakog unošenja bebe u vodu morate proveravati toplotu (odnosno hladnoću) vode. Ukoliko smatrate da je voda hladna vama, zamislite koliko će tek vašoj bebi u njoj biti hladno.

Ukoliko primetite da bebi modre usta ili se trese, odmah je treba izneti iz vode i priviti na grudi, uvijenu u peškir, da bi se ugrejala. Beba se tokom jednog ulaska u vodu može zadržati najduže 10 minuta, pritom morate pratiti sve njene reakcije na slanu vodu.

Još jedna veoma bitna stvar je ispiranje bebe nakon svakog izaska iz morske vode. So sa njene kože može se sprati i običnom, slatkom vodom, a ukoliko znate da je u vodi bilo planktona ili nekih nečistoća – za ispiranje vašeg deteta poslužite se i bebi sapunom. Ispiranje bebe posle kupanja u javnim vodama se praktikuje uvek, čak i posle bazena i hlorisane vode.

Pedijatri ističu da bebama prija promena klime i da će se beba na moru ne samo zabaviti, već i uživati u nizu zdravstvenih benefita. Iako morski vazduh i boravak na moru utiču na opšti psiho-fizički razvoj bebe i jačanje celog njenog organizma, veoma je važno posvetiti posebnu pažnju nezi njene kože, kao i kompletnoj opremi koju ćete sa sobom poneti na put, kako joj ništa ne bi falilo.
Odlazak prvi put sa bebom na more ili bilo koje drugo putovanje sa bebom može da bude divno iskustvo, i nadamo se da će vam ovi saveti u tome i pomoći.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.