Nicanje zuba kod beba – sve što roditelji treba da znaju
/
/
Nicanje zuba kod beba – sve što roditelji treba da znaju
Mala beba se smeje

Nicanje zuba kod beba – sve što roditelji treba da znaju

Prvi zubići kod beba izgledaju izuzetno slatko i simpatično na fotografijama, ali sa sobom nose tegobe za dete, kao i brojne neprospavane noći kako za njih, tako i za roditelje. Za nicanje zuba kod beba roditelji treba da budu pripremljeni već u prvim mesecima života, kako bi znali da prepoznaju simptome i kako bi našli način da detetu ublaže bol. Šta sve treba da znate kada su u pitanju bebini prvi zubići, pročitajte u nastavku teksta.

Kada bebi rastu prvi zubići?

Svaka beba je posebna, pa je tako i vreme za nicanje prvih zubića individualno. Mlečni zubi najčešće niču nakon četvrtog meseca, a iako se nicanje zubića kod beba nakon dvanaestog meseca smatra zakasnelim, ni to ne mora biti razlog za brigu. Nicanje zuba kod beba podrazumeva dvadeset zubića tokom prve tri godine života, pa je to jedan od razloga zašto roditeljima izgleda kao da deci non stop rastu zubi. Smatra se da rast zuba kod beba ima nekoliko faza:

I Faza nicanja zuba (0 – 6 meseci)

Period do šestog meseca smatra se periodom mekanih desni. Bebini prvi zubi su tokom ovog perioda ispod desni, što znatno olakšava proces dojenja. Može se desiti da se odmah po rođenju deteta jave tvorevine koje su slične zubima, a zapravo je reč o orožalim zaostacima tkiva iz kojih se razvijaju zubne klice. Ovo su predmlečni, a ne mlečni zubi!

Važno je napomenuti da predmlečni zubi nisu vezani za kost, pa lako ispadaju, što može predstavljati opasnost. Nicanje zuba pre četvrtog meseca se smatra preranim, pa koliko se pojave ovakve tvorevine potrebno je konsutovati se sa dečijim stomatologom, koji će najverovatnije preporučiti vađenje ukoliko nisu u pitanju mlečni zubi.

II Faza nicanja zuba (6 – 10 meseci)

Prvi zubi kod beba se najčešće javljaju oko šestog meseca, a druga faza, koja traje do desetog meseca, poznata je i kao faza prvih sekutića. U ovom periodu zubi bebe polako probijaju desni i izlaze na površinu. Na pitanje koji zubići prvi izbijaju ne postoji tačan odgovor, ali su tu obično dva središnja donja sekutića ili jedinice kako ih nazivaju stomatolozi.

Kada je u pitanju beba prvi zubi koji joj niču su sekutići, ali samo jedinice, pa nakon donjih, posle nekoliko meseci rastu i gornje jedinice. Zatim izrastu ostali sekutići, još dva dole i gore, jer sekutića ukupno ima osam i rastu postepeno, u razmaku od nekoliko meseci. Tako da beba do godinu dana ima sve sekutiće, odnosno jedinice i dvojke i na gornjoj i na donjoj vilici.

III Faza nicanja zuba (10 – 18 meseci)

Treću fazu nicanja prvih zubića kod beba podrazumeva rast četvorki. Naime, kod nekih beba se može desiti da im dvojke izrastu oko osmog meseca, u zavisnosti od toga kada je izbio prvi zubić, pa vas ne treba uplašiti ukoliko vaša beba bude imala gornje i donje dvojke već u drugoj fazi.

Redosled nicanja zuba kod beba je individualan, ali se očekuje da bebi do godinu dana izrastu sekutići i donje i gornje vilice, ali i donje i gornje četvorke koje su prvi molari i koje ne rastu odmah pored dvojki, već ostavljaju mesta očnjacima kojima je za nicanje zubića potrebno vreme.

IV Faza nicanja zuba (15 – 22 meseci)

Period posle godinu dana je rezervisan za nicanje očnjaka, odnosno trojki, zube koji su svojim izgledom neretko malo drugačijih od svih ostalih mlečnih zuba. Oni su deci veoma bitni prilikom zagrižaja, jer predstavljaju najvažnije zube za kidanje hrane i žvakanje. Očnjaci spadaju u prednje zube i sa sekutićima prave pravilan luk u vilici.

V Faza nicanja zuba (20 – 30 meseci)

Poslednja faza koja podrazumeva nicanje mlečnih zuba kod beba uključuje rast donjih i gornjih petica, koje su poznate kao drugi molari. Očekuje se da detetu od dve i po godine izraste svih dvadeset zubića koje mlečni zubi podrazumevaju. Kada je nicanje zubića kod beba u pitanju, uvek prvo rastu donji zubi, pa zatim gornji.

Kako prepoznati da bebi rastu zubi?

Kada je u pitanju nicanje zubića simptomi su različiti. Rast zuba kod beba izaziva veliku sreću kod roditelja, ali veliku nelagodu kod beba. Sam rast zubića kod beba njima predstavlja neretko bol, pa bebe plaču noću zbog zuba, pogotovo tokom prve faze, kada su veoma male i ne umeju nikako da pokažu da ih nešto boli.

Kada bebi rastu zubi simptomi nicanja zubića uključuju povišenu temperaturu, slab apetit, pojačano balavljenje, svrab, slab san i vrlo čest i učestali plač. Nicanje mlečnih zuba kod beba i dece podstiče veliku uznemirenost. Bebe neretko guraju u usta sve što im padne pod ruke, jer ih desni jako svrbe i bole, a blagom masažom smanjuju i bol i svrab. Zato je bitno da se u njihovom okruženju nalaze odgovarajuće igračke i oprema za bebe, kako se ne bi povredile.

beba se smeje

Kako ublažiti bol koju izaziva rast zuba kod beba?

Neretko nicanje zuba kod beba izaziva ne samo bol, već i otok, pa se savetuje da prilikom nicanja prvih zubića budete jako nežni sa svojom bebom i da joj poklonite puno ljubavi i strpljenja. Izbijanje zubića može biti traumatično i za roditelje i za bebe, a pri nicanju zuba veoma pomaže anestetički gel za desni za bebe, koji je potrebno nežno utrljati u desni, na mestu na kojem prvi zubić pokušava da izbije.

Najbolji gel za desni za bebe je onaj čiji ukus veoma prija vašoj bebi, pa budite strpljivi i istražite zajedno sa bebom šta joj najviše odgovara. Takođe, ono što bebi prija prilikom rasta prvih zubića je hladno, pa kupite bebi glodalice koje se rashlađuju u frižideru, jer žvakanje hladnog i tvrdog predmeta smiruje napetost i nervozu koju nicanje zubića izaziva. Ukoliko nemate glodalice, može da posluži i ohlađena kašika.

Ono što mnogi ne znaju je činjenica da se na vrhovima prstiju nalaze refleksne zone za bol u zubima, pa masiranjem dečijih prstića veoma im se olakšava sam proces rasta zubića. Hladne obloge na mestu gde raste prvi zubić veoma pomažu, kao i hladno voće i povrće koje beba može da jede.

Pored hladnog, korica hleba ili đevrek mogu biti od pomoći bebi prilikom nicanja prvih zuba. Ali ako date bebi da jede koru hleba ili đevrek, ne ispuštajte je iz vida kako se ne bi udavilo i zagrcnulo komadom hrane.

Danas je veoma popularna ogrlica od ćilibara za bebe, jer ćilibar smiruje razdražljivost kod beba kada se nosi u toku dana na koži. Oglice se prave tako da beba ne može da je skine i pokida, a postoje u raznim veličinama, oblicima i bojama. Kada je u pitanju ogrlica od ćilibara za bebe, ne preporučuje se da se nose noću i nikako nisu za žvakanje.Deca i zubi rastu zajedno. Tokom perioda života kada bebama niču prvi zubići, roditelji bi trebalo da budu veoma strpljivi i puni razumevanja, kako bi olakšali taj period i bebama i sebi. Bebe osećaju nervozu svojih roditelja, pa neretko reaguju u skladu sa tim, zato roditelji, naoružajte se strpljenjem i radujte se svakom novom zubiću koji vašoj bebi izraste.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.