Da li baby shower postaje tradicija i u Srbiji?
/
/
Da li baby shower postaje tradicija i u Srbiji?
Poklon za baby shower

Da li baby shower postaje tradicija i u Srbiji?

Rođenje deteta je najradosniji povod za slavlje, pa ne čudi što se ovaj događaj obeležava u celom svetu, na različite načine. Običaj koji je popularan u Americi – baby shower Srbija do sada nije praktikovala, ali čini se da se stvari menjaju. Sa čuvenom baby shower tradicijom do sada smo se susretali samo gledajući filmove i serije, ali čini se da je sve više trudnica koje se odlučuju za ovu proslavu i u našoj zemlji.

Šta je baby shower i kako funkcioniše?

Nasuprot događajima na kakve smo mi navikli, gde se rođenje deteta slavi nakon što se ono rodi, baby shower je običaj darivanja trudnice pre porođaja. Ovo je tradicija koja slavi buduću majku i bebu koja stiže, pa je generalno rezervisana za ženske zvanice, odnosno sestre, kume, drugarice i ženske članove uže ili šire rodbine.

Baby shower je proslava koncipirana tako da se buduća mama i njene zvanice opuste i zabave uz hranu, piće, tematsku dekoraciju, a neizostavan deo su svakako i pokloni za baby shower.

Organizacijom ovog događaja se najčešće bave mamine najbliže drugarice, i zapravo je zamišljeno da to za nju bude proslava iznenađenja. Ona naravno može izraziti neke želje i dati smernice u vezi zvanica i dekoracije, ali ne bi trebalo da se bavi organizacijom niti da oko nje ima neke obaveze. Uostalom, ceo period trudnoće bi trebalo da bude rezervisan za odmor i uživanje!

Baby shower se uglavnom organizuje u sedmom mesecu trudnoće, kada je ona stabilna, a majka se još uvek oseća komforno. Tačan datum i vreme proslave se naravno određuju u konsultaciji sa njom.

Mesto proslave i baby shower dekoracija

Mesto održavanja ove proslave zavisi i od broja gostiju, ali i godišnjeg doba, odnosno vremenskih prilika. Najčešće se za lokaciju proslave bira neki prostor koji obezbeđuje intimnu atmosferu, dom trudnice ili neke od njenih prijateljica, a tokom toplijih meseci i dvorište kuće ili vikendica. Naravno, ukoliko želite, možete i zakupiti neki prostor u te svrhe.

Posluženje na proslavi

Obično je reč o tematskim proslavama, a tema je svakako – beba. U skladu s time, za događaj kao što je baby shower dekoracija podrazumeva balone sa raznim natpisima i dečijim motivima. Cveće je takođe sastavni deo dekoracije. Ukoliko se zna pol, obično se sva baby shower dekoracija kupuje u roze, odnosno plavoj boji. Trudnica naravno može sugerisati osobi zaduženoj za dekoraciju ukoliko ima neku specifičnu želju u vezi dekoracije ili teme proslave.

Posluženje za baby shower

Kada su u pitanju hrana i posluženje za baby shower Srbija se kao i uvek može pohvaliti dobrim izborom, a brojne slane torte i salate koji su specijaliteti sa naših slava i prazničnih događaja mogu poslužiti u ove svrhe.

Generalno se preporučuje hrana koja se može jesti “s nogu”, u šta se ubrajaju i razne projice, pite, mini sendviči i kanapei. Posluženje možete napraviti sami, ili poručiti ketering. Na ovakvim događajima je pažnja najčešće usmerena na dezert, pa su ukusni mafini, kapkejkovi i kolači gotovo neizostavan deo ove proslave.

Naravno, opcija je uvek i ukusna torta. Ona, kao i mafini i ostatak dezerta često mogu biti personalizovani i dekorisani na specifičan način, sa porukama u skladu sa temom događaja.

Kada je u pitanju piće, imajte u vidu da ovo nije žurka na kojoj alkohol igra glavnu ulogu, pa se pobrinite da se na spisku nađe i dovoljno bezalkoholnog pića, kako za trudnicu tako i za zvanice koje su možda takođe u drugom stanju. Razne kombinacije ceđenog soka su idealna opcija za piće.

Kolevka za bebu kao poklon

Pokloni za baby shower – praktična strana proslave

Jedan od razloga zbog kojih je baby shower odlična ideja jesu – pokloni! Iako u Americi postoji tradicija da trudnica odlazi u prodavnicu u kojoj će označiti koji su pokloni koje želi da dobije za baby shower Srbija još uvek nema ovu opciju baš na taj način, ali postoje druge metode kojima ona može staviti do znanja šta joj je potrebno. Jednostavan spisak ili lista želja na sajtu prodavnice će rešiti taj problem.

Ukoliko ne želite da svojim zvanicama namećete spisak – ne morate. Ali darivanje pred sam porođaj je izuzetno praktično jer ćete nakon toga videti šta vam od opreme za bebe nedostaje i potom isto kupiti, i manja je verovatnoća da ćete dobiti nešto što već imate.

Odlični pokloni za baby shower mogu biti posetljina za bebe, flašice i cucle, ogradica za krevetac za bebe i druga bebi oprema, garderoba, kao i igračke.

Ova tradicija još uvek nije u potpunosti zaživela kod nas, ali je svakako sve više majki koje se odlučuju na ovaj vid proslave. Neke je izbegavaju zbog sujeverja, dok je druge smatraju izuzetno praktičnom. Za koji god vid proslave da se odlučite i kada god da je održite, bitno je da ona bude u skladu sa vašim ukusom i željama, da budete okruženi vama dragim ljudima, i da se dobro zabavite.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.