Drugo dete – kako pripremiti dete na dolazak bate ili seke?
/
/
Drugo dete – kako pripremiti dete na dolazak bate ili seke?
brat koji sestri objašnjava domaći zadatak

Drugo dete – kako pripremiti dete na dolazak bate ili seke?

Drugo dete i nova beba u porodici često je želja mnogih roditelja, ali i starije dece. Traženje bate ili seke poznat je scenario, naročito onda kada je dete dovoljno odraslo da razume koncept brata ili sestre, odnosno ima izraženu želju za novim članom porodice.

Ipak, pitanje kada je pravo vreme za drugo dete, večita je dilema roditelja, a čini se da svako u okruženju ima neko mišljenje – neki smatraju da je bolje napraviti što manju razliku u godinama između dvoje dece, dok drugi misle da je potrebno napraviti veću pauzu zbog samih roditelja, ali i dece.

Univerzalan odgovor na pitanje kada je pravo vreme za drugo dete ne postoji. 

Ipak, u narednim pasusima predstavićemo mišljenja stručnjaka, ali i iskusnih roditelja – prednosti i mane velikih i manjih razlika, ali i objektivnih istraživanja koja vam mogu dati uvid u to koja je minimalna pauza koju treba napraviti između dva deteta, ali i kako na pravi način pripremiti starije dete na dolazak nove bebe u porodicu. 

Kada je pravo vreme za drugo dete? 

Spomenuli smo da nema univerazalnog odgovra na ovo pitanje. 

Neki roditelji žele da razlika u godinama između dva deteta bude što manja, kako bi deca bili vršnjaci, a samim tim i bliskiji odnosno usmereniji jedno na drugo tokom odrastanja. Drugi pak, smatraju da razlika treba da bude veća, kako bi starije dete steklo rutinu, pa nova beba ne bi predstavljala još jednu ogromnu promenu i šok u životu mališana.

Postoji još jedan važan kriterijum prilikom razmatranja pravog trenutka za drugo dete, a to je – majka. Trudnoća se ne naziva slučajno drugo stanje. U periodu trudnoće ženino telo se menja i prolazi kroz drastične promene. Trudnoća, kao i porođaj predstavljaju svojevrsni šok za organizam i potrebno je vremena da se od njega oporavi.

Upravo je period oporavka ženskog tela nakon trudnoće bio centralno pitanje prilikom različitih medicinskih istraživanja o tome kada je pravo vreme za drugo dete. Studija iz 2018. godine, objavljena u zborniku JAMA Internal Medicine pokazala je da žene koje za manje od 12 meseci imaju porođaj i naredno začeće, imaju veći rizik od bolesti i prevremenog porođaja.

Zvanična preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) jeste minimalna razlika od 18 meseci između dva deteta. Ova preporuka nastala je na osnovu ranijih istraživanja, koja su sugerisala da je pauza manja od 18 meseci između dve trudnoće povezana sa većim rizikom od komplikacija u trudnoći. 

brat i sestra se igraju i zabavljaju

Prvo i drugo dete – da li postoji idealna razlika u godinama 

S druge strane, neka istraživanja sugerišu da više od 59 meseci između dve trudnoće može imati određene rizike po majku, kao što je povećani rizik od razvijanja preeklampsije, pa se postavlja logično pitanje – da li postoji idealna razlika u godinama? 

Mudro je poslušati savete stručnjaka, i između dve trudnoće napraviti pauzu od minimalno 18 meseci. 

Ovo je jedina univerzalna preporuka koja se može ponuditi. S druge strane, odluke između toga da li razlika u godinama između prvog ili drugog deteta treba da bude 2, 3 ili 4 godine mora biti isključivo u skladu sa osećanjima i mogućnostima roditelja. Nema sumnje da i manja i veća razlika nose određene prednosti i mane. 

Nekim roditeljima je važno da njihova deca budu vršnjaci i da zajedno odrastaju i dele slična iskustva, zbog čega će želeti da razlika između dece bude manja od dve godine. Drugim roditeljima će biti važno da se napravi veća razlika kako bi cela porodica stekla stabilnu rutinu i bila pripremljena na dolazak nove bebe.

Prednosti i mane veće i manje razlike u godinama 

Prednosti manje razlike su svakako to što će se deca zajedno igrati i zabavljati jedno drugo, dok je mana istovremeni prolazak kroz sve promene kao što su odvikavanje od pelena i generalna hiperaktivnost, te strpljenje potrebno za čuvanje dva mališana u periodu odrastanja, naročito kada postanu mobilniji i počnu da se kreću.

Mana veće razlike za mnoge roditelje biće osećaj da ponovo moraju da prolaze sve isto sa drugim detetom kao što su hronični manjak sna, prehlade i temperature i druge ne tako romantične strane roditeljstva. Ipak, velika prednost biće spremnost cele porodice koja je već stekla rutinu da dočeka drugo dete sa znanjem o tome šta ih čeka. 

seka i bata ispred novogodišnje jelke

Drugo dete i nova beba u porodici – kako pripremiti starije dete? 

Šta god da je vaš individualni slučaj, te da li postoji manja ili veća razlika u godinama između prvog i drugog detata, određene pripreme će morati da budu preduzete, naročito sa budućim starijim bratom ili sestrom. Nova beba u porodici je ogromna promena za dete i jako je bitno da roditelj to razume.

Adekvatna priprema u vidu razgovora biće neophodna, kako bi dete bilo što spremnije za dolazak drugog deteta, ali i upoznalo svoju novu ulogu i funkciju u porodici. Na ovaj način smanjujete šansu za razvoj negativnih emocija poput ljubomore, a povećavate šansu za prihvatanje nove bebe sa puno ljubavi i razumevanja.

Razgovarajte sa starijim detetom i objasnite mu njegovu novu ulogu uz drugo dete

Razgovor je uvek najdelotvornije rešenje za sve. Nije tajna da mnoga starija deca mogu osećati zavist i ljubomoru na mlađeg brata ili sestru po njegovom dolasku. Razlog tome je što se bebi često posvećuje više pažnje u početku, što može nagnuti starije dete da pomisli da je manje važno.

Dobre vesti su da imate gotovo 9 meseci da mališana pripremite na dolazak bate ili seke i objasnite mu na koji način tačno će se njegova uloga promeniti u porodici. Kada mališanu objasnite njegovu ulogu nakon dolaska drugog deteta, smanjujete rizik od toga da se ono oseća zapostavljeno.

Objasnite detetu da drugo dete ne znači da je on manje važan, već da to znači da sada ima novu, divnu ulogu starijeg brata ili sestre. Predočite mu prednosti imanja brata ili sestre, novog prijatelja sa kojim će moći da se igra i odrasta. Objasnite mu da ćete u početku morati da se više posvetite maloj bebi jer ona ne može da određene stvari obavi sama. 

Dva dečaka ispod žutog suncobrana na plaži

Drugo dete nosi i promene u navikama – predstavite mu ih

Drugo dete nosi promene u navikama i rutini mališana, počnite da ga navikavate na njih pre nego što nova beba dođe. 

Objasnite mališanu da će beba najčešće spavati i jesti, ali i povremeno plakati, te da je isto tako bilo i sa njim dok je bio beba. Recite kako ćete u budućnosti u park možda ići kasnije, jer će beba morati da spava ili jede u tom periodu. Objasnite i šta će ostati isto, a šta će se promeniti dolaskom bebe. 

Primera radi, i dalje ćete moći da se igrate i idete u park, ali će možda ponekad morati da bude strpljiv i sačeka da se nova beba nahrani. Podsetite vašeg mališana da ćete uvek biti tu za njega, čak i onda kada se dese neke promene u rutini, dok se beba ne osamostali kao stariji bata ili seka.

Ne zaboravite da je nova beba uzrok novih emocija – razumite ih

Na samom kraju, nije zgoreg podsetiti da su sve emocije deteta apsolutno normalne. 

Čak i ako ste obavili sve pripreme i razgovore, moguće je da ćete i dalje morati da se borite sa ljubomorom kod starijeg deteta. Važno je da nikada ne budete ljuti na dete, već da pokušate da ga što bolje razumete i uvidite razloge takvog ponašanja. Nemojte se osetiti razočarano ako vaše dete nema nikakvu zainteresovanost prema novoj bebi – ovo je vrlo čest slučaj. 

Velikom broju starije dece, nova beba u početku jednostavno nije zanimljiva i treba im vremena da se naviknu na nju. Važno je da ne forsirate dete na bilo kakve emocije i nove odgovornosti, već da detetu uvek ostavite otvorenu opciju da li želi da učestvuje u aktivnostima sa novom bebom ili ne.

Popularan trik iskusnih roditelja kako bi starije dete zainteresovali za bebu, ali ga i naveli da shvati da beba dolazi u miru, jeste poklon starijem detetu od nove bebe. Kupite lepu igračku za koju znate da će se starijem detetu dopasti i recite da je to poklon od nove bebe, onda kada ona prvi put dođe u dom. 

Ovaj jednostavan postupak, navešće dete da shvati da je nova beba – novi prijatelj!
Uz dobru pripremu i organizovani plan, nema sumnje da će vaš mališan sasvim lepo prihvatiti svog novog brata ili sestru. Pronađite savršenu igračku – poklon od nove bebe u online KIDO shop-u kao i svu ostalu opremu potrebnu tokom odrastanja mališana! Svoju ponudu osmislili smo tako da u njoj vidite svog saveznika i prvu pomoć, svaki put kada naiđete na izazov u prelepom periodu odgajanja dece. Srećno!

Literatura / izvori: 
Schummers L, Hutcheon JA, Hernandez-Diaz S, et al. Association of Short Interpregnancy Interval With Pregnancy Outcomes According to Maternal Age. JAMA Intern Med. 2018;178(12):1661–1670. doi:10.1001/jamainternmed.2018.4696

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.