Dečije igračke kroz vreme
/
/
Dečije igračke kroz vreme
Dete spava sa medom

Dečije igračke kroz vreme

Otkad znamo za decu, znamo i za dečije igračke. Bez njih detinjstvo ne bi bilo potpuno, pa se verovatno zbog toga većina mladih roditelja trudi da svojim mališanima obezbedi najlepše i najšarenije igračke uz koje će odrastati. Međutim, euforija se polako gasi kada shvatite da se današnje dečije igračke znatno razlikuju od onih koje su vas radovale kada ste bili dete, a i od onih za koje smatrate da su uopšte prikladne za dete mlađeg uzrasta.

U narednim redovima pročitajte kako je tekla evolucija igračaka, i kako bi trebalo da se postavite prema činjenici da je detetu ponekad interesantniji vaš telefon od lego kockica koje ste mu poklonili.

Drvene igračke – konjići, lutke i slagalice

Ako preskočimo davna vremena u kojima su glavne igračke za decu bile krpene lopte, doći ćemo do istinski lepog perioda drvenih igrački, koje su predstavljale glavnu zanimaciju za decu. Ove tradicionalne dečije igračke su podrazumevale konjiće, lutke i kockice napravljene od drveta, a u sebi su krile nežnu poruku za svu decu koja su od malih drvenih oblika pravila velike priče i bajke.

Drvene igračke su se izuzetno cenile, s obzirom na to da se njihova proizvodnja znatno razlikovala od današnje. Većina njih je pravljena od punog drveta, pretežno ručno oblikovanog, za šta su bili neophodni vreme, veština i iskustvo. Ipak, ovo je bio unosan posao jer je širok izbor plastičnih i gumenih igračaka deci bio nepoznat i dalek, pa su drvene igračke okupirale svu njihovu pažnju.

Iako ne možemo reći da su potpuno izumrle, drvene igračke danas ni približno ne mogu da pariraju modernim igračkama, barem prema pažnji koju im deca posvećuju. Zato ih uglavnom nalazimo kao dekorativne detalje na policama soba, dok su proizvođači drvenih igračaka postali retka, ali donekle i neobična pojava u 21. veku.

Drveni konjić igračka

Edukativne igračke – učenje kroz igru

Dečije igračke mogu da budu vrlo korisne “mozgalice”, jer neke od njih traže razmišljanje i snalaženje. Odličan primer za to su puzzle i razne druge slagalice, kao i računaljke koje su nezaobilazan saveznik pri savladavanju sabiranja i oduzimanja u predškolskom uzrastu. Prednost ovakvog učenja je u spontanom razvoju kognitivnih funkcija i zabavnom učenju koje deca uglavnom obožavaju.

Igračke su oduvek imale i svoju edukativnu funkciju, pa dok su nekada u tu svrhu služile drvene kockice koje je trebalo uklopiti na pravi način, danas su na raspolaganju razne igre memorije, puzzle, šarene kupe sa delovima različitih veličina i mnoge druge korisne zanimacije za decu.

Društvene igre za decu

U kategoriju edukativnih igračaka se mogu uvrstiti i društvene igre, kojih danas ima u izobilju. One imaju dvostruku funkciju: da navedu dete na razmišljanje, ali i da ih priviknu na timski duh i saradnju sa drugovima i drugaricama. Za decu koja su dovoljno velika da broje i poštuju određena pravila igre, “Ne ljuti se čoveče” je odlična prilika da uđu u svet društvenih igara, dok Monopol, Riziko i igre sa kartama treba ostaviti za nešto stariji uzrast.

Dečije igračke 21. veka – roboti, lutke koje pričaju i plastični telefoni

21. vek je ponudio izobilje igračaka, pretežno plastičnih i gumenih, koje deci omogućavaju da svaki segment života posmatraju na jednostavan i “šaren” način. Tako su u ponudi male plastične kuhinje za devojčice, plastični mobilni telefoni sa raznim zvučnim opcijama, kao i gumene lutke – bebe, sa opremom za presvlačenje, malim kolicima i drugim sitnicama koje zabavljaju devojčice.

S druge strane, dečaci su oduševljeni plastičnim herojima sa super moćima, najrazličitijim modelima malih automobila i kamiona, i improvizovanim drvenim prugama i putevima u svojim sobama koje trpe “gust saobraćaj”, pa nije ni čudo što drvene igračke ne okupiraju pažnju najmlađih, pored svega što im je danas na raspolaganju za zabavu.

Ovakva ponuda igračaka je možda i najbolje što je moglo da se desi deci 21. veka, barem kada je zabava u pitanju, a granicu u njihovom istraživanju sveta određuju sami roditelji. To znači da u moru igračaka postoje i one koje mogu da stvore kontraefekat u odrastanju deteta, pa za promociju neadekvatnog i nasilnog sadržaja putem igračaka odgovaraju i sami roditelji kao kupci takvih igračaka, u istoj meri kao i njihovi proizvođači.

Lego kocke i plišane igračke – večno popularne igračke

Lego kocke i plišane igračke postoje gotovo jedan čitav vek, a i dalje predstavljaju nezamenljiv deo odrastanja, bez obzira na to o kojim je generacijama reč.

Lego kockice za decu

Lego priča je počela 1932. godine, i vrlo brzo je iznedrila fenomenalan sistem kreativne igre koji se ogleda u neograničenim mogućnostima spajanja i povezivanja šarenih Lego kockica. Od pedesetih godina pa do danas, proizvod sam po sebi nije trpeo neke velike izmene, a jedino što je vremenom sve više raslo jeste njegova popularnost, kako kod dece tako i kod odraslih. Ovaj danski brend se uvukao u dečije sobe širom sveta, pa je gotovo nemoguće sresti dete koje na podu svoje sobe nema razbacane Lego kockice.

Plišane igračke su takođe klasik omiljen svim generacija. Dok odrasli u njima vide lepu igračku i dekorativni element za krevet spavaće sobe koji će se odlično uklopiti uz ukrasne jastuke, deca u plišanim medama i zekama vide i svoje prve prijatelje, pa je upravo plišana igračka ta jedna bez koje dete ne može da ode u vrtić ili da zaspi. Istorija plišanih igračaka počinje početkom 20. veka u Americi sa malim Tedijevim medvedićem (Teddy’s bear) a nastavlja se širom sveta u raznim oblicima i veličinama.

Kako dečije igračke mogu da zadrže njihovu pažnju?

Još na početku teksta smo se osvrnuli na problem dečije zainteresovanosti za tablete, računare i mobilne telefone, dok igračke pod uticajem tehnologije ostaju zaturene u nekom ćošku njihove sobe. Činjenica je da deca sve ranije uzimaju telefone u ruke, ali ponovo moramo roditelje pozvati na odgovornost, i ukazati im na važnost vremena provedenog sa decom.

Dečije igračke i roditeljska pažnja – formula za srećno detinjstvo

Deca se za mobilne telefone zainteresuju upravo zbog situacija u kojima roditelji odbijaju da se igraju sa njima, zbog posla koji obavljaju na laptopu, telefonu ili tabletu. Deca vrlo lako upijaju poruke koje im ostavljate svojim ponašanjem, pa će automatski i oni poželeti da se pozabave tim stvarčicama koje okupiraju pažnju njihovih roditelja. Ukoliko niste od onih roditelja koji će detetu dati telefon u ruke samo da se smiri i zabavi, onda bi trebalo da povedete računa o organizaciji vremena i rasporedu aktivnosti sa decom i na poslu.

Posao nije nešto što se može izbeći, ali ako imate tu mogućnosti, obavljajte ga kod kuće dok dete spava ili se igra sa drugim roditeljem. Takođe, odvojite barem pola sata da se pozabavite igrom, slaganjem slagalica ili nekim drugim stvarima u kojima vaše dete uživa, i pokažite mu da su igračke zapravo jako zanimljive i vama. Na taj način će igračke porasti u dečijim očima, a detinjstvo bez telefona i igrica će se bar malo produžiti.

Ipak, kada jednom dođe vreme za telefone i kompjutere, što je nemoguće izbeći, potrudite se da ih deca koriste na što kvalitetniji način. Internet je idealan izvor kvalitetnih, dugometražnih crtanih filmova, pa možete da krenete upravo od njih. Tehnologija ima svoje sjajne strane, samo ukoliko decu kontrolisano usmeravate na njih i povremeno zajedno uživate u svemu što ona pruža.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.