Polazak u vrtić – Kada je pravo vreme, kako pripremiti dete i proces adaptacije
/
/
Polazak u vrtić – Kada je pravo vreme, kako pripremiti dete i proces adaptacije
deca u vrtiću sa vaspitačicom

Polazak u vrtić – Kada je pravo vreme, kako pripremiti dete i proces adaptacije

Polazak u vrtić je velika prekretnica, kako u životu deteta tako i u životu roditelja. Da bi se dete što brže i lakše naviklo i uklopilo u novo okruženje neophodna je adekvatna priprema ali i period adaptacije u vrtiću.

Dužina trajanja tog perioda zavisi od više faktora, a između ostalog od karaktera i ličnosti deteta. Često se dešava da roditelji koji sa prvim detetom nisu imali problema oko polaska i adaptacije u vrtiću, taj problem imaju sa drugim detetom.

Svako dete je različito, pa dok se neka deca sa lakoćom uklope i naviknu na novo okruženje u kome su se našla, nekoj deci je  ipak je potrebno više više truda i vremena, nekad i po par meseci.

U nastavku teksta pročitajte više o polasku u vrtić, pripremi za vrtić kako bi dete što lakše podnelo promenu, kao i o samom periodu adaptacije u vrtiću.

devojčica u vrtiću crta

Upis u vrtić – zašto je potreban vrtić i kada je pravo za njega?

Vrtić je bitan deo detetovog odrastanja i pravilnog razvoja njegovih sposobnosti i ličnosti. U zavisnosti od njegovog karaktera zavisi kada se upisuje u njega, a veliku ulogu u detetovom prihvatanju promena igraju rodjitelji.

Zašto je potrebno upisati dete u vrtić?

Bez obzira da li ste u mogućnosti da sami čuvate dete ili ne, svakom detetu je potreban vrtić iz više razloga. Najvažniji razlog je njegova socijalizacija i kontakt sa ljudima koji započinje prvo u svojoj porodici. Kako dete raste, da bi razvilo svoje sposobnosti i unapredilo ih, potreban mu je kontakt i odnos sa vršnjacima kroz druženje i igru.

Kroz interakciju sa svojim okruženjem i vršnjacima dete formira svoju ličnost i otkriva sposobnosti i potencijale. Kroz svakodnevne aktivnosti u vrtiću, ono uspostavlja kontakt sa drugom decom, uči se pravilima ponašanja u grupi, da poštuje sebe i druge, kao i samostalnosti.

Radnje za koje bi mu kod kuće neko od članova porodice pomogao, kao što su oblačenje ili vezivanje pertli, u vrtiću uči da radi samostalno. 

Kada upisati dete u vrtić?

Pitanje koje roditelji često postavljaju je kada je pravi momenat za polazak u vrtić. Odgovor na ovo pitanje je individualan. Dok su neka deca spremna za vrtić i sa dve godine, neka nisu spremna ni sa pet. Svakako, savetuje se da se dete ne upisuje u vrtić pre treće godine, zbog težeg perioda adaptacije.

Ispitajte da li je vaše dete spremno za vrtić tako što ćete ga ostaviti par sati kod bake ili deke, ili neke druge osobe koju dete dobro poznaje i naviklo je na nju. Ako sve prođe u najboljem redu, to je jedna od indikacija da je dete spremno za polazak u vrtić.

Drugi pokazatelj je taj da dete sve češće izražava svoju samostalnost i zainteresovanost za spoljni svet tako što traži da obavlja neke radnje sam, postavlja pitanja i izražava svoje želje i potrebe.

Ukoliko dete ima neka neprijatna iskustva u vezi odvajanja od roditelja, veće su šanse da se ono teže prilagodi vrtiću i adaptira na novo okruženje.

Priprema za vrtić – kako se pripremiti za polazak u vrtić?

Pre samog polaska u vrtić neophodno je početi sa pripremama deteta kako bi mu kasnije olakšali privikavanje i adaptaciju. Polazak u vrtić je prva velika promena u životu deteta, pa je tu promenu neophodno uvoditi postepeno i pažljivo.

Promena rutine – postepeno uvedite promene

Nekoliko nedelja pre polaska u vrtić, počnite sa promenom rutine deteta. Postepeno ga navikavajte da ranije leže i da se ranije budi, a popodnevne dremke uskladite sa onima u vrtiću.

Takođe, veoma je važno da mu vreme obroka i užina prilagodite onima u vrtiću, kako bi se lakše navikao na ritam u njemu.

Kontakt sa vršnjacima – upoznajte ga sa drugom decom

Polazak u vrtić ne bi trebalo da mu bude prvi susret sa vršnjacima, jer to može biti prevelik stres za njega. Vodite vaše dete u park, kako bi kroz igru i zabavan način stupio u kontakt sa drugom decom. Možete ga spajati sa decom iz vaše porodice ili okoline u kućnim uslovima, na poznatom terenu, kako bi navikao na provođenje vremena sa svojim vršnjacima.

Razgovor – pričajte sa svojom decom

Veoma je važno da pričate sa svojim mališanom o vrtiću i kroz razgovor mu pomognete da prihvati novo okruženje. Potrudite se da mu pozitivno i na zabavan način predstavite vrtić i sav sadržaj koji on nudi.

Dete ne treba pitati da li želi da ide u vrtić, jer mu time nudite opciju da kaže ne. Umesto toga pričajte mu o igračkama, vaspitačima i drugoj deci, kako bi dete vrtić videlo kao zabavno mesto i kako bi se radovalo odlasku u isti.

Rastajanje od deteta – počnite sa postepenim pripremama

Vezbajte rastajanje od deteta. Pre polaska u vrtić, postepeno odvajanje od roditelja će pomoći detetu da shvati da ne moraju stalno biti sa roditeljima.

U početku ga ostavljajte na 15 minuta kod bake, deke ili neke druge osobe na koju je navikla, a zatim postepeno taj period povećavajte dok ne dođete do nekoliko sati. Na taj način će sam rastanak od vas lakše pasti detetu.

Poseta vrtiću – zajedno sa detetom obiđite vrtić

Nedelju dana pre polaska, sa svojim detetom posetite vrtić. Kako bi znalo sta ga očekuje i lakše prihvatio promene, zajedno obiđite prostorije i dvorište u kojima će boraviti, upoznajte ga sa okruženjem i vaspitačima koji će voditi raćuna o njemu. Pokažite mu gde će spavati, jesti, kao i mesto za gde će se igrati sa drugarima.

Obilasku pristupite veselo i pozitivno, kako bi mu taj obilazak ostao u lepom sećanju. Na taj način će se radovati sledećem odlasku u vrtić.

Zajednička kupovina stvari za vrtić

Priredite vašem detetu zabavan dan i povedite ga u kupovinu ranca ili igračke za vrtić koju će poneti sa sobom. Pustite ga da sam izabere igračke, ali ne preterujte sa količinom. Dovoljno je da u vrtić ponese jednu svoju igračku koja će mu pružiti osećaj sigurnosti.

Ukoliko niste sigurni koje plišane ili druge igračke su mu potrebne u našem KIDO shop-u na jednom mestu možete pronaći veliki izbor igračaka koje će vaš mališan obožavati.

Ako vaše dete već ima omiljenu igračku, flašicu ili ćebe bez kojeg ne može da se umiri i zaspi, onda je dobra ideja da ga ponese sa sobom kako bi mu poznat predmet pružio utehu. Zajedničkom pripremom garderobe koju će obući i za prvi dan, daćete mu sigurnost da ste tu uz njega i da ga podržavate.

devojčica u vrtiću seče papir

Polazak u vrtić – Prvi dani i adapacija u vrtiću 

Prvi dani u vrtiću su emotivni i za dete i za roditelje. Brinete se da li će sve proći u najboljem redu, da li će dete mnogo patiti i plakati, kako će prihvatiti novu sredinu.

Adaptacija deteta u vrtiću je proces njegovog navikavanja i prihvatanja nove sredine, vaspitačica i novih drugara. Sa obzirom da dete oseti vaš strah i uznemirenost, potrudite se da svemu pristupite sa vedre i pozitivne strane. 

Prvih dana budite prisutni

U mnogim vrtićima, bilo oni privatni ili državni, postoji mogućnost da prisustvujete prvim danima adaptacije deteta. U toku prve nedelje, roditelj provodi određeno vreme sa detetom u vrtiću. U početku ranije dolazite po njega, a zatim postepeno produžavajte njegov boravak.

Prva nedelja – prisustvo roditelja

Prve nedelje deca provode sat i po vremena sa roditeljima u vrtiću. Za to vreme oni imaju doručak u prostorijama namenjenim za jelo, sede za stolicama, a vaspitačice im pomažu da pojedu svoj obrok.

Roditelji većinu tog vremena stoje sa strane, posmatraju dete i ukoliko je baš neohodno pomažu. Oni su samo prve nedelje prisutni boravku u vrtiću, što je u većini slučajeva sasvim dovoljno.

Druga nedelja – dete se postepeno osamostaljuje

Nakon što je prva nedelja prošla i deci su prostor i lica postali poznati, bliski i prepoznatljivi, vreme je da se potpuno razdvoje od roditelja. Zbog toga je druga nedelja najstresniji period adaptacije i za roditelje i za dete.

Ove nedelje deca provode 3 sata u vrtiću, do vremena za spavanje, što je dvostruko više vremena nego prve nedelje. Iako roditeljima nije dozvoljen ulaz u sobu u kojoj je dete, u dogovoru sa vaspitačicama i osobljem, oni moghu biti u neposrednoj blizini. Bitno je shvatiti da je plač deteta sasvim normalna i uobičajena pojava u ovom periodu.

Treća nedelja – ostajanje na spavanju

Treća i poslednja nedelja uobičajene adaptacije deteta na vrtić podrazumeva da dete ostane u vrtiću i na spavanju. Ovaj deo je uglavnom najteži i za decu i za vaspitače jer pojedina deca, koja do sad nisu navikla da samostalno spavaju imaju poteškoće da se tome prilagode u vrtiću.

Iz tog razloga se roditeljima savetuje da u toku treće nedelje adaptacije dolaze po dete odmah nakon ručka.

Iako polazak u vrtić predstavlja stresan period za dete i njegovo prvo odvajanje od roditelja, istovremeno je važan korak u njegovom odrastanju i daljem razvijanju. Zato je važno da mu se pristupi pažljivo i na pravi način. Samo je neophodno da se naoružate strpljenjem i da slušate savete vaspitača.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.