Šta bebe čuju tokom trudnoće
/
/
Šta bebe čuju tokom trudnoće
Trudnica sedi

Šta bebe čuju tokom trudnoće

Bebin sluh je veoma istančan i pre samog rođenja. Sredina u kojoj beba boravi u stomaku i nije najtiše mesto, ali bebe zaista mogu da čuju još dok su u stomaku. Naime, zahvaljujući razvoju tehnologije i pojavi ultrazvučnog ispitivanja, danas se mnogo više zna o načinu na koji beba upoznaje svet zvukova koji je okružuju dok je u stomaku.

Bebe tokom trudnoće jasno čuju kako unutrašnje, tako i spoljašnje zvuke koij dopiru do nje, ali su oni prigušeni plodovom vodom u kojoj pluta, te sredina u kojoj je beba nije isuviše tiha. Naučna istraživanja su pokazala da roditelji koji posvete pažnju prenatalnoj stimulaciji i komunikaciji sa bebom dok je u stomaku, kasnije razviju mnogo bliskiji odnos s njom.

S obzirom na to da bebe čuju i osećaju u stomaku, s njom se može komunicirati razgovorom, mislima, dodirima, muzikom. U daljem tekstu saznajte kada bebe počinju da čuju i razaznaju različite zvukove, šta bebe čuju tokom trudnoće, kao i na koje nadražaje kako reaguju.

Kada beba počinje da čuje u stomaku?

Beba ima normalno razvijeno čulo sluha posle šest do osam meseci života u majčinoj materici. Već u osamnaestoj nedelji se formira unutrašnje uho, a nervni završeci mozga su dovoljno razvijeni da beba može da čuje otkucaje srca majke. Slušni živac je zapravo jedini čulni živac koji u tom periodu potpuno funkcioniše.

Oko dvadeset i pete nedelje trudnoće beba može da čuje glasove iz spoljašnjosti, koji su joj malo prigušeni. Do dvadeset i sedme nedelje, beba skroz razaznaje glasove, a na glas majke najviše reaguje, pa se oktucaji bebinog srca ubrazaju kada čuje glas svoje majke. Kada će beba početi da čuje razlikuje se od bebe do bebe, ali se očekuje da svaka beba u stomaku do osmog meseca normalno razvije čulo sluha.

Važnost unutrašnjih šumova

Bebine uši se razvijaju do osamnaeste nedelje, a tada je i slušni sistem u potpunosti razvijen – spoljašnje uho, srednje uho i unutrašnje uho. Ali do tog perioda bebe ne čuje. Od dvadeset i treće nedelje, slušni sistem je sposoban za normalan rad, iako srednje uho bebe još nije u dodiru sa vazduhom i spoljašnjim svetom. Zvuk koji dolazi do bebe ne prelazi devedeset decibela, pa detetov sluh ne može da se ošteti pre rođenja.

Bebina ušna školjka se u navedenom periodu potpuno otvorila i raširila. Putem koštane strukture, beba percepira zvučne talase, zahvaljujući aminskoj tečnosti, pa je beba u mogućnosti da čuje otkucaje majčinog srca. Takođe, bebe čuju sve unutrašnje šumove u majčinom stomaku, kao što je krčenje majčinih creva. Takvi zvukovi koje beba čuje slični su zvukovima koje čujemo kada zaronimo u vodu.

Trudnica i dete

Majčino srce umiruje bebu

U majčinom stomaku, beba pre svega čuje zvukove niskih tonova, dok su visokovi tonovi prigušeni, jer ih njeno uho filtrira. Do bebe preko kostiju dopire majčin glas, na koji je ona veoma osetljiva dok je u stomaku. Ritam životu bebe u materici daju otkucaji majčinog srca.

I nakon rođenja, ako majke stave novorođenče na levu stranu, beba će se umiriti jer će čuti otkucaje majčinog srca na koje je navikla još dok je bila u stomaku. Beba će se najsigurnije osećati kada je umotate u mekano ćebe i privučete ka sebi, dok joj tiho pričate kao što ste joj se obraćali i kad je bila u stomaku.

Muzički ukus se formira pre rođenja

Stručnjaci navode da bebe više vole melodiju koju je majka pevala dok je bila trudna, nego kasnije nakon rođenja bebe, te je i to jedan od dokaza da bebe čuju dok su u stomaku. Naime, bebe reaguju i dugoročno pamte muziku koju čuju dok su u stomaku. Beba reaguje na muziku ubrzanim otkucajima srca i živahnijim stanjem, pa se kaže da se beba kreće u ritmu muzike koju čuje.

Navodi se da je prenatalni zvuk veoma važan za prenatalni razvoj bebe i pruža temelj za kasnije učenje i ponašanje. Bebina izloženost muzici koja joj odgovara dok je još u maminom stomaku, pomaže joj u njenom kasnijem emotivnom, psihičkom, intelektualnom i duhovnom razvoju, pa se veruje da se bebin muzički ukus formira još pre samog rođenja.

Ako se pri kraju trudnoće, dva puta nedeljno pušta dva do tri minuta neka muzička fraza koja umiruje bebu kada je nemirna, ta ista melodija imaće isto dejstvo na bebu i kada se rodi. Beba će tada jasno okretati glavu prema izvoru muzike koju je zapamtila iz stomaka i koja joj je već bila vrlo dobro poznata. Beba dok je u materici čuje, pamti određen zvuk i glasove, što znači da beba u stomaku ima sposobnost učenja i raspoznavanja.

Zvuk koji beba najviše želi da čuje nakon rođenja svakako je ljudski glas. Ipak ne treba preterivati u pokušajima da se sa bebom uspostavi čulna komunikacija. Treba poštovati bebin razvoj, koji se može pratiti osluškivanjem i majčinom intuicijom.

Beba je i nakon rođenja na neki način zaštićena od uticaja i zvukova spolja, što ogradicama za krevetac u kome spava, što ambijentom koji sam po sebi treba da bude miran i pogodan za bebu. Ali je isto tako važno svakodnevno komunicirati sa bebom, jer će ona iz tih razloga biti mirnija i zasigurno srećnija.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.