Vežbe za bebe – značaj fizičke aktivnosti kod beba
/
/
Vežbe za bebe – značaj fizičke aktivnosti kod beba
beba na podu u ležećem položaju

Vežbe za bebe – značaj fizičke aktivnosti kod beba

Vežbe za bebe i određena fizička aktivnost koja je moguća u njihovom uzrastu (kao što je na primer plivanje za bebe) veoma su značajni za njihov fizički razvoj. Nijedan pokret koji beba napravi nije slučajan, i deo je razvoja njenih mišića i fizičkih sposobnosti, od podizanja ručica i glavice, do okretanja sa leđa na stomak. Zato doktori često preporučuju određene vežbe za bebe.

Beba se mora navići na određene pokrete koji će joj kasnije biti značajni za sedenje, puzanje i na kraju hodanje. Zato se često preporučuju vežbe za bebe po mesecima, kojima se one mogu podstaći na razvoj određenih pokreta.

Da li ste se nekada zapitali: šta su to vežbe za bebe? U nastavku teksta govorićemo o značaju fizičke aktivnosti kod beba i predstavićemo vam određene vežbe kojima možete podstaći svoju bebu na veću fizičku aktivnost.

Vežbe za bebe po mesecima

Vežbe za razvoj motorike preporučuju se još od ranih meseci, kako bi beba razvila sve mišiće i pokrete neophodne za pravilno funkcionisanje. Dok se mišići i kosti ne formiraju, fizička aktivnost kod beba zapravo podrazumeva vežbe u krevetcu i sa igračkama koje sa njima rade roditelji.

S obzirom na to da bebe u različitim mesecima razvijaju različite fizičke sposobnosti, često se preporučuju određene vežbe za bebe po mesecima, kao što su vežbe za okretanje bebe, vežbe za sedenje za bebe, vežbe za kukove kod beba, kao i vežbe za puzanje kod beba, koje će pomoći kod razvoja mišića za određene pokrete.

U nastavku ćemo vam predstaviti vežbe i igre koje možete raditi sa svojom bebom u određenim mesecima njenog života.

beba izvire ispod ćebeta

Vežbe za bebu od 3 meseca – neka vaše dete provodi vreme ležeći na stomaku

Možda ste nekada čuli da beba ne bi trebalo da provodi vreme na stomaku. Međutim, ovo se odnosi samo na bebin položaj tokom spavanja.

Iako za bebu ležanje na stomaku nije dobar položaj za spavanje, u toku dana vaše dete treba još od prvih dana da provodi određeno vreme na stomaku, naravno pod vašim nadzorom. Ležanje na stomaku treba da se odvija na tvrdoj podlozi kao što je pod, na koju ćete postaviti neko mekše ćebe ili prekrivač. Sa time treba nastaviti i u toku 3. meseca.

Zašto je ovo važno?

Ležanje na stomaku igra veliku ulogu u razvoju mišića i predstavlja pripremu za kasnije puzanje. U ovom položaju, beba podiže svoju glavicu i ostatak tela od podloge i time jača mišiće tela, pre svega vrata i ramena, ali i ruku i nogu.

Iz položaja ležanja na stomaku, vaša beba će kasnije početi da se uspravlja oslanjajući se na opružene ruke, a zatim će se podići u četvoronožni položaj iz kog će početi da puzi. Zato je vrlo bitno da vaša beba provodi vreme na stomaku, kako se ne bi desilo da puzanje izostane jer nije imala odgovarajuće mogućnosti za njega.

Šta ako beba neće na stomak? – vežbe za bebu od 3 meseca

Vrlo je moguće da će vaša beba pružati otpor i da neće želeti da provodi vreme na stomaku. U tom slučaju, lezite ispred nje i zabavljajte je – pričajte sa njom, igrajte se. Nemojte odustajati od ovog položaja. Vaša beba ne mora provoditi puno vremena na stomaku da bi kasnije mogla da puzi, ali je bitno da ovaj položaj ipak bude prisutan.

Vežbe koje možete raditi sa svojom bebom u ovom uzrastu su savijanje i opružanje nogu, podizanje nogu, ukrštanje ruku, kao i savijanje nožnih prstiju. Poslednju vežbu radite tako što svojoj bebi golicate stopalo sa donje, ali i sa gornje strane. Time podstičete pokretanje prstiju i mišića svoda stopala, čime se oni jačaju.

Takođe, možete uzeti neku igračku i polako je vrteti iznad bebe dok ona leži na leđima, podstičući je da je dohvati. Isto možete raditi i dok vaša beba leži na stomaku: postavite se ispred nje, a igračku stavite malo izvan njenog domašaja i podstaknite je da pokuša da je dohvati.

Kad god svoju bebu treba da animirate ili podstaknete na nešto, dobar način je da to uradite kroz igru. Tako nju zabavljate i sebi olakšavate posao, ali se i zbližavate sa vašom bebom preko igre i kontakta sa njom.

Vežbe za bebe od 4 meseca – koliko se razlikuju od vežbi sa 3 meseca?

Fizička aktivnost i vežbe za bebe od 4 meseca nisu mnogo drugačije nego vežbe za bebu od 3 meseca. Dakle, u 4. mesecu možete nastaviti sa istim vežbama i igrama kao i u trećem mesecu.

Takođe je bitno napomenuti da otprilike u 4. mesecu bebe počinju da hvataju i stiskaju predmete. Zato nastavite sa postavljanjem igračke ispred vaše bebe, kako bi ona nastavila da vežba hvatanje predmeta. Dozvolite joj da uzme igračku i da je istražuje stiskajući je i stavljajući je u usta.

U 4. mesecu vaša beba će takođe u ležećem položaju na stomaku početi da se oslanja na ruke što je, kao što smo već rekli, priprema za puzanje.

nasmejana beba u krevetu prekrivena ćebetom

Vežbe za bebe nakon 4. meseca

Nakon 4. meseca možete početi da pripremate svoju bebu na okretanje sa leđa na stomak. U ovome vam takođe može pomoći igračka. Postavite svoju bebu na tvrdu podlogu sa ćebetom ili prekirvačem, uzmite njenu omiljenu igračku i mamite je igračkom dok joj rukom pomažete da se okrene u stranu.

Što se okretanja tiče, ovde je značajno istaći da se bebe uglavnom u 6. mesecu samostalno okreću sa leđa na stomak, dok se tek sa 8 meseci okreću sa stomaka na leđa. Čim vaša beba počne samostalno da se okreće, postoji rizik da će pasti ukoliko je ne zaštitite dovoljno dobro. Zato je preporučljivo nabaviti kvalitetan krevetac sa dobrim i jakim ogradicama za krevetac.

Takođe je vrlo važno ne forsirati bebu da zauzima određene položaje dok ona to sama ne počne da čini. Iako bi svi roditelji voleli da njihova beba što pre prohoda, vrlo je važno ne prisiljavati je na to, jer to može imati mnoge negativne uticaje na razvoj, o kojima ćemo uskoro reći nešto više.

Plivanje za bebe – da li je ono nužno ili samo trend?

Jedna od stavki koja često interesuje mlade roditelje jeste: 

Kada bebu naučiti da pliva? 

Smatra se da bebe po rođenju imaju urođeni refleks plivanja, koji krajem 4. meseca počinje da nestaje. Istraživanja su dokazala da bebe mogu da nauče da plivaju još pre nego što nauče da puze i hodaju, pa tako neki stručnjaci savetuju da što pre počnete da upoznajete svoju bebu sa vodom.

Čini se da je plivanje za bebe danas veoma popularno, pa tako postoje mnoge škole plivanja za bebe – takozvano “bebi plivanje”, koje pohađaju roditelj i beba pod nadzorom obučenog instruktora. Ove škole uglavnom obuhvataju uzrast od 4. meseca do 2. godine.

Vežbe za puzanje kod beba – kako naučiti svoje dete da puzi

Možda ovo niste znali, ali svaka beba se rađa sa refleksom puzanja. Međutim, važno je da roditelji ovaj refleks stimulišu na vreme, jer se u suprotnom on može ugasiti. 

Kao što smo već spomenuli, svaki pokret koji beba napravi i svaki položaj koji ona zauzme ima značajnu ulogu u njenom fizičkom razvoju. Puzanje je vrlo važno za razvoj beba, pre svega jer ono utiče na razvoj motorike i ravnoteže i jača mišiće tela, kao i zglobove i kičmu. Takođe, puzanje pomaže deci da nauče da se dočekaju na ruke kada padnu, što će biti veoma značajno kada vaše dete prohoda.

prikaz bebinih stopala

Kada deca počinju da puze?

Bebe obično počnu da puze između 6. i 10. meseca. Međutim, bitno je znati da ne postoji nikakvo striktno pravilo kada deca treba da počnu da puze, već je to dosta individualno. Pa tako, neke bebe potpuno preskaču fazu puzanja, i to nije ništa strašno, ali bez obzira na to da li će vaša beba puzati ili ne, i dalje je važno da primenjujete vežbe za puzanje kod beba.

Vežbe za puzanje kod beba – kako možete pomoći svojoj bebi da nauči da puzi?

Beba dolazi do puzanja postepeno – prvo provodi vreme na stomaku, zatim u 4. mesecu počinje da se ručicama podiže od podloge. Nakon toga, ona će se podići na ruke i noge u četvoronožni položaj, a zatim će se u tom položaju klatiti napred-nazad, pre nego što konačno počne da puzi.

Najbolje što možete da uradite kako biste podstakli svoju bebu da počne da puzi jeste da joj obezbedite uslove za svaki od ovih pokreta. Takođe, možete joj pomagati da zauzme svaki od ovih položaja, ali pazite da je ne silite. Pomažite joj onda kada vidite da ona sama pokušava da zauzme ovaj položaj.

Takođe, u pomoć vam opet mogu doći igračke. Kada se vaša beba nađe u četvoronožnom položaju, uzmite neku igračku koja se kotrlja, na primer neku loptu ili autić. Počnite da je približavate i udaljavate od nje da biste je podstakli da se pokrene ka njoj kako bi je dohvatila.

Mnogi roditelji brzo odustanu čim vide da njihova beba nije zainteresovana za puzanje. Međutim, to je greška koju ne bi trebalo da napravite.

Važno je da znate da nije strašno ako dete preskoči fazu puzanja. Mnoga deca u toku svog odrastanja ne puze, a sasvim lepo prohodaju. Veći problem može biti ako roditelji preskoče fazu pripreme deteta za puzanje, jer mu time ne omogućavaju adekvatne uslove za njega.

Puzanje kao odlična fizička aktivnost za bebe

Kada vaša beba počne da puzi, ona počinje da se bavi svojom prvom pravom fizičkom aktivnošću. Kako što deca i odrasli trče, tako bebe puze. Puzanjem beba aktivira sve svoje mišiće i pritom istražuje svet oko sebe.

Kada vaša beba počne da puzi, obezbedite joj adekvatan prostor za to. To treba da bude tvrda i ravna podloga, dakle ne krevet već pod. Za početak, neka podloga bude bez prepreka, a kada se vaša beba izvešti u puzanju, možete dodati i neke prepreke, poput ukrasnih jastučića i pletenica, kako bi joj ova fizička aktivnost bila izazovnija.

Takođe, obratite pažnju na to da vašu bebu obučete u udobnu odeću i sklonite sve predmete o koje se može povrediti. Poželjno bi bilo da na pod stavite neki tepih ili prostirku, kako podloga ne bi bila previše tvrda, ali bez obzira da li će na podu biti neke podloge ili ne, bitno je da se dete ne kliza dok puzi.

Vežbe za sedenje bebe – da li je sedenje preporučljivo za bebe?

Oko 6. meseca beba u ležećem položaju hvata svoja stopala. To je sedeći položaj koji ne opterećuje kičmu, jer u ovom uzrastu bi postavljanje bebe u sedeći položaj bilo loše po njen kičmeni stub.

Vrlo je važno da svoje dete ne silite da zauzima sedeći položaj i provodi vreme u njemu. Tek kada ono samo sedne i ostane u sedećem položaju, spremno je da sedi, što se obično dešava između 8. i 12. meseca.

Hodanje bebe – omiljena fizička aktivnost roditelja

Nesumnjivo je da svaki roditelj jedva čeka da njegovo dete prohoda. To je jedan od najsrećnijih dana svakog roditelja, naravno nakon rođenja deteta, i zajedno sa njegovim prvim rečima. Međutim, takođe je vrlo važno znati kada je pravo vreme za to.

Da li ste znali da po rođenju, bebe umesto kostiju imaju mekanu hrskavicu, a mišići im još nisu formirani?

Mnogi roditelji počnu da se brinu ako njihovo dete nije prohodalo do određenog meseca svog života, pa počinju da ga podstiču da prohoda tako što ga postavljaju u uspravan položaj pridržavajući ga za ručice.

Međutim, kako bebe po rođenju imaju mekanu hrskavicu i nerazvijene mišiće, potrebno je da se oni prvo razviju kako treba, da bi dete uopšte bilo u stanju da pravilno prohoda.

Bebe su obično spremne da prohodaju između 14. i 16. meseca, ali sa čak 4 meseca razlike. Dakle, vaše dete zapravo može da prohoda još i sa 10 meseci, ali i tek sa 20 meseci. 

Zato nemojte da se opterećujete time, i nemojte prisiljavati svoju bebu da hoda, jer ako njene kosti i mišići još uvek nisu spremni za to, ovaj položaj može dovesti do deformiteta stopala i kolena, krivljenja nogu, pa čak i do deformiteta kičmenog stuba. Takođe, preporučuje se da prve cipelice svom detetu kupite upravo kada ono počne da hoda.

Kao što ste mogli da pročitate u tekstu, postoji mnogo načina da vaša beba bude fizički aktivna, iako nam pojmovi fizičke aktivnosti i beba možda na prvi pogled uopšte ne idu zajedno.

Fizička aktivnost je vrlo važna kako za fizički, tako i za kognitivni razvoj deteta, jer ono kroz nju dolazi u kontakt sa različitim predmetima i ljudima u svom okruženju. Obezbedite svojoj bebi uslove i prostor za fizičku aktivnosti i istraživanje sveta.Kada vaša beba počne da puzi i prohoda, dozvolite joj da ovim aktivnostima istražuje svet oko sebe, a kada počne da trči, biće to već jedno malo dete koje više nije beba, i za koje možete biti sigurni da će se pravilno razvijati i rasti, jer je još od prvih dana bilo u dodiru sa fizičkom aktivnošću. Zato je KIDO tu da bude uz vas tokom najlepših i najbitnijih dana u odrastanju vaše bebe.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.