Krvarenje u trudnoći – Kada ima razloga za brigu?
/
/
Krvarenje u trudnoći – Kada ima razloga za brigu?
Trudna žena

Krvarenje u trudnoći – Kada ima razloga za brigu?

Krvarenje u trudnoći možemo okarakterisati kao čestu pojavu koja uglavnom ne predstavlja razlog za strah, posebno ukoliko se dešava u prvom trimestru. Doduše, uvek treba da budete upoznati s uzrocima krvarenja kako biste, u slučaju potrebe, olakšali svom lekaru tokom pregleda.

Ono što treba da znate jeste da krvarenje u trudnoći jeste uobičajeno, međutim, naglasićemo da ono nije uvek normalna pojava. 

Iako se razlikuje od osobe do osobe, te je u nekim slučajevima bezbolno krvarenje u trudnoći, a u nekim intenzivno, postoji veliki broj različitih simptoma tokom trajanja čitave trudnoće. Među njima je jako teško spoznati koji od njih je bezazlen, a koji pruža znake opasnosti po trudnicu ili plod. 

Bez obzira na to da li se dobro osećate iako krvarite, za svaki slučaj proverite sa svojim doktorom da li je sve u redu, kako biste mirne glave mogli da nastavite sa svojim svakodnevnim aktivnostima. 

Ukoliko želite da saznate nešto više o tome šta znači krvarenje u trudnoći, koji su uzroci istog i da li ima razloga za brigu, pročitajte nastavak našeg teksta.

#1 Krvarenje u trudnoći – vrste krvarenja u trudnoći i koji su najčešći razlozi za njega?

Postoji nekoliko vrsti krvarenja sa kojim se trudnice susreću. Ona se obično javljaju u prvom trimestru, ali se mogu javiti i u kasnijoj fazi trudnoće. U zavisnosti od uzroka krvarenja, ono može biti više ili manje obilno, sekret može biti različitog izgleda, a takođe ga mogu pratiti i drugi simptomi. Najčešće vrste krvarenja u trudnoći su:

 • rozikasto krvarenje u trudnoći
 • braon sekret u trudnoći
 • hematom u trudnoći
 • tačkasto krvarenje u trudnoći
 • sukrvica u trudnoći itd.

Sa kojom god vrstom krvarenja se susretnete, treba da znate da nije svako opasno, ali je svakako važno da se što pre javite lekaru kako bi on odradio potrebne preglede i analize i ustanovio o čemu se radi.

U narednom delu teksta fokusiraćemo se na najbitnije vrste krvarenja tokom trudnoće i razloge za nastanak istih. Primetićete da su neki od simptoma blaži, dok određeni mogu biti poprilično opasni.

Vanmaterična oplodnja

Vanmaterična oplodnja se dešava u slučajevima kada se oplođena jajna ćelija usadi van materice. To najčešće biva u okviru jajovoda, što dalje, s obzirom na manjak mesta za razvoj ploda, dovodi do vaginalnog krvarenja, te bola u karlici i stomaku. 

U ovakvim uslovima fetus opstaje oko dva meseca, nakon čega će prošireni jajovod napokon pući i doneti jake bolove u maloj karlici, kao i obilno abdominalno, te vaginalno krvarenje. 

Zapamtite da vanmaterična oplodnja iziskuje urgentnu hiruršku intervenciju, te se u slučaju ovakve vrste bola odmah javite lekaru. Pored snažnog bola i obilnog krvarenja, trudnice često doživljavaju i druge simptome kao što su pad krvnog pritiska, bledilo, tahikardija i nesvestica.

Usađivanje oplođene jajne ćelije u endometrijum

Usađivanje oplođene jajne ćelije u endometrijum izaziva implantacijsko krvarenje. Ovakvo krvarenje na početku trudnoće desi se kod 30% trudnica i ne predstavlja razlog za brigu.

Specifična stvar vezana za ovakvo krvarenje tokom trudnoće jeste neobična boja krvi koja se javlja. Ako primetite braon sekret u trudnoći ili rozikasto krvarenje u trudnoći može vas na prvi mah podsetiti na početak menstrualnog ciklusa, međutim, u pitanju je implantacijsko krvarenje koje je uglavnom bezopasno. 

No, vi se za svaki slučaj javite svom ginekologu, kako bi sve proverio i utvrdio da li je sve u redu.

Hematom u trudnoći

Hematomi najčešće nastaje u ranoj trudnoći kada su manji i bez simptoma. Krv u trudnoći prouzrokovana hematomom liči na krv s početka menstruacije, pri čemu može biti više ili manje obilno. Takođe, možete primetiti braonkasto krvarenje u trudnoći, kao i zgrušanu krv koja podseća na menstruaciju u kasnom stadijumu.

Osim krvarenjem i iscedkom, hematom u trudnoći može biti praćen simptomima koji predstavljaju bolove i grčeve u abdomenu. Ukoliko uz ovakve trudničke bolove primetite i braon iscedak u trudnoći, kao i veliku količinu krvi, možete pretpostaviti da je u pitanju ovakav problem.

U nekim slučajevima ni ne dolazi do krvarenja, već se hematom pronalazi tokom ginekološkog pregleda. Hematomi se često vrlo lako pronalaze i nestaju samo od sebe, te nema razloga za brigu.

Međutim, ukoliko počne da se širi, može dovesti do klomplikacija i spontanog pobačaja, mada se to retko dešava. Takođe, ukoliko se on pojavi u kasnijoj fazi trudnoće, može doći do prevremenih kontrakcija materice.

S obzirom na to da hematom može dovesti do visokorizične trudnoće, jako je bitno javiti se lekaru ukoliko iskusite slične simptome.

Molarna trudnoća

Tkivo materice i horionske resice predstavljaju gradivne elemente placente. Ukoliko dođe do nekakvog hromozomskog poremećaja, bilo u spermatozoidu ili jajnoj ćeliji, zametak se može jako oštetiti što dovodi do prestanka razvitka.

Umesto razvoja zametka dešava se bujanje horionskih resica, od kojih nastaju ciste koje će krenuti da popunjavaju šupljinu materice. Ova pojava nosi naziv hidatiformna mola i može se primetiti do 12. nedelje trudnoće. 

Korak koji će dovesti do rešenja ovog problema jeste sukcijska kiretaža nakon koje bi trebalo da se prati nivo Hcg (hormon trudnoće) da bi se odstranio rizik za nastanak malignog tumora. 

Spontani pobačaj

Neke od hromozomskih anomalija mogu dovesti do nepravilnog razvoja embriona, što dalje vodi ka mogućem spontanom pobačaju. Pored embriona, spontani pobačaj mogu prouzrokovati i dijabetes, miom, kao i loša funkcija štitne žlezde trudnice.

Ukoliko primetite jake bolove u donjem delu stomaka, a uz to i grčeve, te eventualne delove tkiva koji izlaze iz vašeg vaginalnog kanala, obavezno se javite lekaru, kako biste otklonili sumnju da je reč o spontanom pobačaju.

Drugi uzroci krvarenja tokom trudnoće

Pored gorenavedenih uzroka, postoji još razloga zbog kojih može doći do krvarenja tokom trudnoće. Najčešći od njih su:

 • Infekcije grlića materice i vagine
 • Erozije na grliću materice, cervikalni polip i venektazije
 • Seksualni odnos ili PAPA test

Krvarenje u drugom i trećem trimestru trudnoće

Iako je krvarenje u prvom trimestru trudnoće mnogo češće, ono se može javiti i u kasnijim fazama, odnosno u drugom i trećem trimestru trudnoće. Ovakvo krvarenje je po pravilu ozbiljnije, te je potrebno da se odmah javite lekaru ukoliko dođe do njega.

Tokom drugog i trećeg trimestra, najčešći uzroci krvarenja su:

 • nisko položena posteljica odnosno placenta – kada posteljica ostaje nisko u stomaku, ona može blokirati bebi izlaz, a trudnica može obilno iskrvariti što može ugroziti i trudnicu i bebu.
 • abrupcija posteljice – nastaje kada se placenta odvaja od zida materice. Praćena je iznenadnim bolom u donjem delu stomaka i vaginalnim ili unutrašnjim kvarenjem.
 • ruptura materice – nastaje usled slabljenja mišića materice, kada dolazi do rascepa uterusa i “ispadanja” ploda u abdominalnu šupljinu.
 • vasa previa – predstavlja redak poremećaj kod koga se krvni sudovi ploda, koji se nalaze u pupčanoj vrpci ili posteljici, ukrste na otvoru grlića materice.

Sva ova stanja mogu ozbiljno ugroziti majku i dete i zahtevaju hitnu intervenciju, a porođaj se najčešće izvodi carskim rezom.

#2 Kada treba da se obratite lekaru za krvarenje u trudnoći?

Ukoliko primetite krvarenje, nezavisno od toga da li se radi o ranoj ili poznijoj fazi trudnoće, potrebno je da što pre odete do lekara kako biste proverili da li je sve u redu. 

Zašto je odlazak lekaru jako bitan? 

Krvarenje u trudnoći je nekada simptom veoma ozbiljnih bolesti, kao i poremećaja, na osnovu čega zaključujemo da može biti razlog opasnosti po život trudnice ili ploda. S obzirom na to da je nauka jako napredovala, savremene dijagnostičke metode mogu da detektuju veliku većinu patoloških stanja u trudnoći. 

Da biste mogli da pratite krvarenje i obraćate pažnju da li je ono rozikasto, ružičasto, zgrušano, čisto ili je u pitanju braon iscedak u trudnoći, možete uvek nositi uloške i voditi evidenciju.

Obavezno pozovite hitnu pomoć ukoliko primetite neki od narednih simptoma:

 • vrtoglavica, gubljenje svesti ili jaka glavobolja,
 • obilno krvarenje, bez obzira na prisustvo bola,
 • jaki bolovi i grčevi u donjem delu stomaka,
 • temperatura iznad 38 stepeni ili drhtavica,
 • koagulum (tkivo) koje izlazi iz vaginalnog kanala.

Mogućnost spontanog pobačaja

Ukoliko vam lekar spomene da ste dobili dijagnozu pod nazivom preteći spontani pobačaj, to svakako ne znači da se on već desio, niti da će se desiti. Ako dobijete ovu dijagnozu, obratite pažnju na to da nastavak trudnoće provedete u što većem miru, s mnogo opreza. 

Doktor će vam, ako se desi da krvarenje u trudnoći krene da bude obilnije, uvesti jaču dozu hormona progesterona, kako bi se situacija stabilizovala. U ovom slučaju trebalo bi da idete na kontrole dosta češće, posebno do ulaska u drugi trimestar, mada ne sumnjamo da će vas lekar o tome obavestiti. 

Kada vam bude bilo preporučeno mirovanje, to neće značiti na svakodnevno ležanje u krevetu tokom većeg dela dana, tako da ne morate da se brinete da nećete smeti da ustajete. Mirovanje se više odnosi na treniranje i rađenje vežbi, jako naprezanje, stajanje u prevozu, kao i šetnje koje su veoma duge.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da vam donekle približimo šta krvarenje u trudnoći predstavlja, kao i usled kojih simptoma se treba javiti lekaru. Najbitnija stvar koju treba da zapamtite jeste da ćete redovnom kontrolom uspeti da ublažite, pa čak i izbegnete rizičnu trudnoću.

Ukoliko želite da saznate još ponešto o trudnoći, razvoju beba i ponašanju dece, ali i pronađete kvalitetnu bebi opremu za vaše dete, istražite naš sajt.

Želimo vam mnogo sreće u daljem nastavku trudnoće!

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.