Odvikavanje od pelena – kako odvići dete od pelena?
/
/
Odvikavanje od pelena – kako odvići dete od pelena?
beba u šarenim pelenama

Odvikavanje od pelena – kako odvići dete od pelena?

Odvikavanje od pelena istovremeno može biti i jako stresan i lep momenat u odrastanju deteta. Pozitivna strana odvikavanja od pelena, svakako jeste znak da vaš mališan odrasta, uči i savladava nove veštine. S druge strane, sam proces odvikavanja od pelena može biti ne tako jednostavan za neku decu.

Odvikavanje od pelena je veliki korak za dete, ali i same roditelje i predstavlja veliku promenu u njihovom životu. Kao i za svaku promenu u životu, strpljenje će biti najvažniji kriterijum za uspeh. Iako odvikavanje od pelena može biti proces koji zahteva nešto više strpljenja, ono se definitivno na kraju isplati. 

Bez obzira na to kakvo će biti vaše iskustvo, postoji nekoliko univerzalnih smernica i saveta koji vam mogu pomoći da se pripremite na proces odvikavanja od pelena. U narednim pasusima delimo sa vama proverene trikove koje treba da znate prilikom odvikavanja deteta od pelena. 

Kada je pravo vreme za odvikavanje od pelena? 

Uspeh u odvikavanju od pelena za dete znači da je dostiglo značajan napredak u svim aspektima – fizičkom, razvojnom, kao i socijalnom. Iskustva roditelja prilikom odvikavanja od pelena dijametralno su suprotna – od potpuno prirodnog i spontanog prelaska na nošu, do jako mukotrpnog rada. 

Ipak, mnogi pedijatri se slažu da će navikavanje na nošu biti što bezbolniji proces ukoliko je vaše dete spremno i zrelo za ovu tranziciju. 

Sledi očekivano pitanje – kada je pravo vreme za odvikavanje od pelena? 

Najveći broj mališana biće spremno da pređe na nošu između 18 i 24 meseca života. Ipak, vreme odvikavanja od pelena je vrlo individualno i postoje slučajevi kada dete prestane da koristi pelene tek sa navršene tri godine. Važno je da budete strpljivi i ne žurite, iskustva roditelja govore da ukoliko počnete da prerano forsirate koriščenje noše, odvikavanje može trajati znatno duže nego što mora.

beba u pelenama

Kako znati da je pravo vreme za odvikavanje od pelena? 

Procena pravog momenta za odvikavanje od pelena je verovatno najteži zadatak roditelja. Ipak, ukoliko na sledeća pitanja većinski odgovorite sa da velika je šansa da je vaše dete spremno za obuku prelaska sa pelena na nošu. 

  • Da li vaše dete može da samostalno skine pantalone i navuče ih ponovo?
  • Da li vaše dete ostaje suvo više od 2 sata?
  • Da li možete da uočite pravilniji raspored vršenja nužde?
  • Da li vaše dete razume i može da prati vaše zahteve?
  • Da li vaše dete verbalno izražava kada želi da izvrši nuždu? 
  • Da li vaše dete iskazuje zainteresovanost za nošu i upotrebu toaleta?
  • Da li se vašem detetu ne dopada boravak u prljavim pelenama?

Koliko dugo traje odvikavanje od pelena?

Da li vam odvikavanje od pelena za tri dana zvuči kao divna zamisao? 

Ona je realnost za određeni broj roditelja, drugi će, ipak, morati da se naoružaju sa mnogo više strpljenja. Ne postoji univerzalni odgovor na pitanje koliko dugo traje odvikavanje od pelena. Mnoga deca usvojiće nošu potpuno prirodno, uz minimalnu asistenciju roditelja, za svega tri dana, a istovremeno, velikom broju mališana biće potrebno mnogo više vremena.

Procena je da u najvećem broju slučajeva odvikavanje od pelena traje između tri i šest meseci, a za neke mališane proces može trajati i znatno duže. Mnoga iskustva roditelja su takva da su njihovim mališanima bili potrebni meseci, pa čak i cela godina da samo nauče da ostanu suvi tokom noći.

Proces odvikavanja od pelena za mnoge roditelje neće biti jednosmeran put, već će više izgledati kao serpentina, sa stajalištima za pauzu. Ponekad, činiće vam se da se vraćate iznova na istu tačku ili ćete se možda osećati kao da ne pravite nikakav pomak. Bitno je da znate da je sve ovo deo procesa, u kojima će vam strpljenje i istrajnost biti najbolji saveznici.  

dečak u gaćicama na peščanoj plaži

Kako odvići dete od pelena – naoružajte se strpljenjem

Da sumiramo, pre bilo kakvog pokušaja odvikavanja deteta od pelena, naoružajte se strpljenjem, istrajnošću i – adekvatnom opremom. Strpljenje će vam biti nesumnjivo potrebno onda kada mislite da proces predugo traje, što većina roditelja oseća, čak i onda kada objektivno nije tako.

Dete vrlo često može izražavati odbojnost prema noši i imati jake izlive negodovanja – poput plača, što može biti frustrirajuće. Ipak, morate se podsećati iznova da ponekad, odrasli zaboravljaju da su u životu mališana, promene koje mi percipiramo minornim, njima u tom trenutku ogromne, i da zbog toga deca imaju burne reakcije na njih. 

Zaista, odvikavanje od pelena je vrlo važna promena u životu jednog mališana sa kratkim životnim iskustvom. Imajte razumevanja, ali budite istrajni u svojoj nameri, najpre jer želite da postignete najbolje za svoje dete. Iskustva roditelja su jednoglasna da morate biti nepopustljivi jednom kada odlučite da ukinete pelene, jer je vrlo važno da dete vidi da ste nepokolebljivi.

Ipak, to ne znači da istrajnost mora biti sinonim za rigoroznost, ucene i kritike. Naprotiv, pozitivna komunikacija, pokušaj dogovora i objašnjavanje detetu zbog čega je važno da se navikne na nove okolnosti put su do uspešnog, ali i zdravog odvikavanja od pelena.  

Kako dete odvići od pelena – kada i kako skinuti pelene detetu najefikasnije 

Na pitanje kada i kako skinuti pelene detetu na najefikasniji način, pored stručnjaka, treba poslušati i savete iskusnih roditelja koji itekako mogu biti od pomoćI!

Iskustva roditelja pokazuju da je leto, odnosno toplije vreme mnogo zahvalnije za odvikavanje od pelena, a za to postoji više razloga. Najpre, je svakako laganija letnja dečija garderobica, koja se lako svlači, što u trenucima hitnosti može biti vrlo značajna, olakšavajuća okolnost.

Ispod laganije garderobe, biće lakše postaviti i gaće za odvikavanje od pelena ili drugi veš za odvikavanje od pelena, koji neće dodatno opteretiti dete, odnosno neće predstavljati još jedan sloj odeće. Iskusniji roditelji zbog toga savetuju da se odvikvanje, odnosno skidanje pelena ostavi za topliju sezonu.

dete koje otac pridržava rukama na plaži

Šta sve može pomoći prilikom odvikavanja od pelena? 

Zdrava komunikacija, ljubav, poštovanje i razumevanje, ali i odlučnost dobitna su kombinacija za uspešno odvikavanje od pelena deteta. Učenje pravilne komunikacije biće vrlo važno za vas, a naravno i neka pomagala, odnosno delovi opreme za bebe, koji su neizostavni deo odrastanja i procesa odvikavanja od pelena.

U principu, dva najčešća načina da naučite vaše dete da napusti pelene jesu – noše ili adapter za wc šolju. Noša je, kao što znamo manja posuda u kojoj dete vrši nuždu, nakon čega se prazni u toaletu. Adapter za wc šolju je posebni dodatak za wc šolju namenjen deci, koji će doprineti osećaju sigurnosti deteta dok sedi na wc šolji.

Jasno je da svaka od mogućnosti ima svoje prednosti, zbog čega ih roditelji najčešće koriste u kombinaciji. Noša je praktičnija jer je mobilna, uvek vam je pri ruci, i pogodnija je za iznenadne situacije, ali i putovanja. Adapter za wc šolju je s druge strane, pogodan za svakodnevnu upotrebu jer se lakše čisti i održava. 

Direktno povezan na wc šolju, funkcioniše po istovetnom principu. Još jedna prednost adaptera za wc šolju je i to što dete kasnije neće imati problem da nastavi da koristi wc šolju, odnosno to mu neće predstavljati još jednu promenu na koju će morati da se navikne. Noša će biti zgodnija najmlađem uzrastu, kojima će adapter moguće biti nezgodan za korišćenje dok malo ne porastu.

Kako dete odvići od pelena – knjige za decu za odvikavanje od pelena 

Pored standardne i neophodne opreme za odvikavanje od pelena, kao što su noše i adapteri za wc šolju, gaćice za odvikavanje od pelena odnosno, pelene za odvikvanje  tu su i neka dodatna pomagala koja vam mogu pomoći poput – knjiga za decu! Danas gotovo svaki veći izdavač dečijih knjiga ima u svojoj ponudi bar jednu knjigu za odvikavanje od pelena.

Kako funkcionišu ove knjige za decu i šta ih odlikuje?

Knjige za decu koje potpomažu proces odvikavanja od pelena funkcionišu po principu učenja kroz zabavu. Radnje ovih knjiga uglavnom se bave likovima koji prolaze kroz sličan proces u odrastanju, a ideja je da se mališan sa protagonistima poistoveti, te kroz proces privikavanja na nošu prođe opušteno, baš kao i heroji iz knjiga.

Razgovor je najbolji metod za sve pa i odvikavanje od pelena

Ukoliko je vaše dete dovoljno zrelo da napusti pelene, verovatno će moći i da razume, odnosno nauči da izrazi svoje prirodne potrebe. Najpre je savet da detetu strpljivo objasnite zbog čega je važno da kaže kada mu se vrši nužda. Svi pedagozi se slažu da su negativne forme objašnjavanja i uslovljavanje kontraproduktivne, zbog čega ih izbegavajte.

Izbegavajte formulacije poput “moramo da promenimo pelenu da ne bi smrdeo” ili “mokra pelena je grozna”, jer na ovaj način podstičete dete da misli da nešto što je sasvim prirodno jeste nešto loše. Nasuprot toga, predočite mu prednosti odvikavanja od pelena. Npr. “Sada ne moramo da gubimo vreme za menjanje pelena i imamo više vremena za igru napolju!”

Savetuje se da dete aktivno učestvuje u procesu odvikavanja od pelena, pa se zbog toga potrudite da mu objasnite svaki korak, i motivišete ga da sam obavlja neke. Npr. možete ga zamoliti da vam pomogne i sam skine pantalone i nakon toga ih navuče, a pohvalite ga uvek kada vas obavesti da želi da izvrši nuždu. 

Podstaknite vaše dete da koristi nošu kada god oseti potrebu, kao i da vam saopšti da ima potrebu svaki put. Nemojte mu stavljati pelenu tokom dana, već ga pustite da hoda samo u gaćicama, a neka vam noša uvek bude u blizini, tako da nema razloga da je ne iskoristi. S vremena na vreme, podsetite mališana da je noša uvek dostupna ukoliko mu je potrebna.

Nemojte kritikovati dete već ga pohvalite i nagradite

Pohvala će mnogo više značiti nego kritika i uslovljavanje na duže staze, o čemu nam svedoče brojna iskustva roditelja. Deca će ukoliko su uslovljavana i kritikovana potencijalno steći pritisak i napraviti negativnu asocijaciju na korišćenje noše. Ovo sigurno želite da izbegnete, zbog čega uvek pohvalite, a kritiku preskočite.

Nemojte se ljutiti ili grditi, a onda kada dođe do neuspeha, jednostavno odgovorite strpljivošću. Primera radi, umesto ljutnje kada dete stavite na nošu, a ono ne uspe da obavi nuždu, recite “Možda ćeš moći malo kasnije”. Na ovaj način, dajete detetu do znanja da niste ljuti, da ga razumete, ali istovremeno pokazujete odlučnost i nepokolebljivost.

Isto važi i onda kada dete uporno odbija da sedne na nošu, umesto da se ljutite i nasilno ga stavite na nošu, recite mu da ga razumete, da trenutno nije spreman, ali da ćete pokušati ponovo za par minuta, ili kada završi sa igrom. U slučaju da se dete upiški na pod, podstaknite ga da učestvuje u procesu, dajte mu krpu i bez nervoze mu pokažite kako da obriše.

Uz ove savete, strpljenje i istrajnost, nema sumnje da će vaše dete uspeti da savlada uspešno proces odvikavanja od pelena, i zakorači u novi period života! KIDO je uz vas i bebu pri svakom novom koraku, sa ciljem da obezbedi najkvalitetniju bebi opremu i pomagala koja će maksimalno podržati odrastanje deteta, a vama olakšati proces. 

Pružite maksimalnu podršku i ljubav, i ne zaboravite da uživate, čak i u ovom, pomalo komplikovanom, procesu odrastanja vašeg mališana.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.