Kako oblačiti bebu leti – saveti i adekvatna letnja odeća za bebe
/
/
Kako oblačiti bebu leti – saveti i adekvatna letnja odeća za bebe
Beba u crvenoj peleni sedi na stolici napolju

Kako oblačiti bebu leti – saveti i adekvatna letnja odeća za bebe

Letnje vreme donosi visoke temperature i potrebu da se laganije obučemo kako nam garderoba ne bi bila dodatni teret. I dok odrasle osobe samostalno mogu da regulišu temperaturu tela, bebe to ne mogu da urade, pa je pitanje kako oblačiti bebu leti veoma značajno i zahteva da mu se posveti posebna pažnja. 

Letnja odeća za bebe treba da postigne isti efekat kao i ona za odrasle, a to je da rashladi i bude lagana kako ne bi predstavljala dodatno opterećenje i neprijatnost prilikom visokih temperatura. Ipak, beba nam ne može reći da li joj je prijatno ili ne, ali će to pokazati na određeni način pa je zato važno pratiti bebine signale. Evo više reči o tome. 

Kako oblačiti bebu leti – slojevito i lagano oblačenje kao ključ uspeha

Letnje vreme je sklono promenama, a temperature mogu varirati od svežijih jutarnjih do izuzetno visokih podnevnih i poslepodnevnih. Zato je na pitanje kako oblačiti bebu leti najbolji odgovor slojevito i lagano. Šta to znači? 

Slojevito oblačenje će dobro doći za osciliranje temperatura, a ono se ogleda u nošenju dodatne majčice, ili prsluka preko benkice, koji će dobro doći ako je temepratura niža nego obično. 

Kada je u pitanju lagana letnja garderoba za bebe ključna stvar je da ne bude previše uska i da bude izrađena od prirodnih materijala kako ne bi izazvala iritacije u kombinaciji sa znojem.

U idealnim temperaturnim uslovim (oko 23 stepena) slojevito oblačenje podrazumeva bodi benkicu i pamučni gornji deo. Čarapice su obavezne a kapica nije potrebna. Kada temepratura krene da raste, bebu možete raskomotiti skidanjem gornjeg dela, te će ona ostati samo u bodi benkici, a uveče je možete pokriti tanjim prekrivačima.

Kako zaštiti bebu od visokih temepratura? 

Beba koja se kupa u plavom koritu

Izuzetno visoke letnje temeprature koje nas mogu sačekati tokom leta, bilo da idemo na letovanje, ili ostajemo u gradu, umeju biti prilično iscrpljujuće kako za odrasle, tako i za one najmlađe. Zbog toga je izuzetno važno zaštiti bebu od veoma visokih temepratura, a saveznik u ovoj bici nam može biti i letnja garderoba za bebe. 

Dakle, potrebno je što više raskomotiti bebu, pelene su obavezne i same po sebi nose težinu, pa ostatak odeće treba biti sveden na minimum, te će pamučni bodi kratkih rukava i čarapice na nogama biti sasvim dovoljni. 

Obratite pažnju na to da letnja odeća za bebe bude od prirodnih materijala, a posebno od pamuka gušćeg tkanja, i svetlijih boja, kako bi adevatno štitila vašeg mališana od štetnih sunčevih zraka. 

Neizostavan dodatak su kapice i šeširići, koji su neophodni kada je beba izložena suncu. Takođe, važno je napomenuti da bi beba trebalo da bude na suncu ujutru do 11h, i popodne posle 17h. Osim šeširića, važan deo zaštite treba da bude i krema sa zaštitnim faktorom. 

Naočare za sunce – modni detalj ili potreba? 

Pitanje kako oblačiti bebu leti donosi i razna potpitanja, a jedno od njih je i da li bebe i mala deca nose naočare za sunce iz potrebe, ili roditelji na taj način “modiraju” svoju decu? Odgovor na ovo pitanje zavisi od tipa naočara koje će dete nositi. 

Ukoliko bebi stavite obične plastične naočare bez UV zaštite, one ne pružaju nikakvu zaštitu, a osim toga mogu i oštetiti vid. S druge strane, kvalitetnije naočare sa UV zaštitom jesu adekvatan izbor, s obizrom da bebin vid treba zaštiti. 

Menjanje pelena tokom letnjih meseci 

Važno je napomenuti da tokom letnjih meseci treba češće menjati pelene bebi. Ovo je važno jer se beba tokom letnjih meseci znatno više znoji pa samim tim može doći do osipa, iritacije i ojeda koji mogu biti izuzetno neprijatni, posebno tokom visokih temepratura, zbog čega će beba biti nervozna, kenjkava i uznemirena. Ovo dalje vodi do problema sa snom, koji će teško pasti i bebi, a i roditeljima.

Signali da je bebi vruće – šta nam poručuje bebino telo? 

Roditelji će uvek težiti tome da zaštite svoju bebu od svih spoljašnjih fakotra, pa će tako previše obući dete čak i tokom leta. Ova situacija može dovesti do toga da beba dobije osip, pa čak i povišenu temepraturu, što može izuzetno uplašiti roditelje. Zašto se to dešava? 

Jedan od načina da se reguliše telesna temepratura je znojenje, jer se pomoću njega izbacuje toplota iz tela. Kod beba je sposobnost znojenja veoma mala, zbog čega dolazi do “pregrejavanja” bebe, odnosno povišene telesne temeprature. 

Pregrejanost kod bebe ispoljava se upravo visokom rektalnom temperaturom, toplim rukama i stopalima, kao i rumenom kožom. Toplinu šaka i stopala je važno proveriti, jer bebe prirodno imaju hladnije ručice i stopala zbog nedovoljno razvijene cirkulacije, pa će toplina udova biti značajan signal da je bebi vruće. 

Kako rashladiti bebu u slučaju pregrejanosti? 

Kada dođe do pregrejanosti, znači da je beba provela određeno vreme u neadekvatnim uslovima koje treba promeniti. To znači promeniti bebino okruženje i dovesti je u hladniju prostoriju, a zatim je i raskomotiti. Pre svega, ukoliko je beba previše obučena treba je raskomotiti, a najbolje bi bilo presvući je. Takođe, vrlo je važno dati bebi vode.

Kako prilagoditi bebu za temperaturne oscilacije tokom leta? 

Beba u crveno beloj haljinici leži na travi

Adekvatna letnja odeća za bebe nije jedino o čemu treba da mislite tokom leta. S obzirom na to da se klima uređaji koriste u stanovima i automobilima, temperaturne oscilacije su neizbežne tokom leta, i veoma je važno prilagoditi bebu ovim uslovima. 

Pre početka letnje sezone očistite klima uređaj, a zatim temepraturu podešavajte tako da razlika unutrašnje i spoljašnje temeprature ne bude veća od 7 stepeni. Klima nikako ne sme duvati direktno u bebu. Desetak minuta pre nego što izađete iz stana isključite klima uređaj kako bi se bebin organizam adaptirao na toplotu. 

Slična siutacija je i u automobilu. Letnja garderoba za bebe u kombinaciji sa temepraturom u kolima koja se ne razlikuje drastično od spoljašnje, kreira adekvatne uslove za bebu. Pre samog izlaska iz automobila otvorite prozore kako bi se beba dodatno adaptirala na toplotu napolju, i na taj način ćete izbeći temperaturne oscilacije. 

Nadamo se da će vam naši odgovori na pitanje kako oblačiti bebu leti pomoći da vašem detetu omogućite adekvatne uslove tokom visokih temepratura, i da vas ništa neće ometati u uživanju tokom letnjih dana.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.