Strije u trudnoći – zašto se javljaju i kako sprečiti njihov nastanak
/
/
Strije u trudnoći – zašto se javljaju i kako sprečiti njihov nastanak
Trudnica koja se drži rukama za stomak

Strije u trudnoći – zašto se javljaju i kako sprečiti njihov nastanak

Strije u trudnoći predstavljaju jednu od briga budućih majki, koje su svesne da će njihovo telo prolaziti kroz mnogobrojne promene tokom devet meseci. Koliko god bile nepoželjne, strije su obično sastavni deo trudnoće, a trag koji će ostaviti na telo zavisi od različitih faktora, u koje su prste umešale biologija, genetika ali i malo prevencije i nege. 

U tekstu koji sledi otkrićemo vam kad se pojavljuju strije u trudnoci i zašto dolazi do toga. Predložićemo vam i načine kako da vršite prevenciju, i da svedete brigu o strijama na minimum, kako bi vam u fokusu bile mnogo lepše stvari, poput izbora kreveca za bebu, mekog prekrivača kojim ćete je pokrivati i ostalim slatkim mukama. 

Šta su i kad se pojavljuju strije u trudnoći?

Strije same po sebi predstavljaju mala naprsnuća kože, odnosno njenih elastičnih slojeva, koja nastaju kada se koža naglo rasteže. Trudnoća je period u kome se žensko telo u potpunosti menja, a samim tim se i koža rasteže zbog čega nastaju strije u trudnoći

Zašto se javjaju strije u trudnoći je pitanje koje ima više odgovora. Prvi svakako jeste istezanje kože. Drugi je pak, pojačan rad hormona. Naime, tokom drugog stanja hormoni dodatno utiču na pojavu strija tako što omekšavaju vlakna kože, te je ona sklonija pucanju.

Na pitanje kada se dobijaju strije u trudnoći odgovor je kada krene nagli proces dobijanja kilograma u kratkom vremenskom periodu, što je svakako najupečatljivije na stomaku. Prebačeno u vremensku odrednicu, strije u trudnoći se dobijaju između 13. i 21. nedelje trudnoće. 

Da li genetika utiče na strije u trudnoći?

Devojka koja leži i drži ruke u obliku srca na stomaku

Kada su u pitanju strije u trudnoći kad se javljaju i u kojoj meri, mnogo zavisi od genetike. Dakle, odgovor na to da li genetika utiče na strije u trudnoći je jedno veliko DA. O čemu se zapravo radi? Osobine kože, njenu elastičnost i boju nasleđujemo, baš kao i mnoge druge fizičke osobine od naših roditelja. 

Tako, ukoliko je vaša majka imala strije u trudnoći, velike u šanse da ćete ih i vi dobiti. To znači da ste nasledili manje elastičnu kožu, skloniju ovoj vrsti pucanja. Zanimljiv je podatak da se na ženama sa tamnijom kožom strije u trudnoći obično ne pojavljuju, i ukoliko se pojave manje su vidljive, nego kod žena sa svetlijom kožom. 

Kako strije izgledaju na koži?

Strije se pojavljuju kao linije, koje podsećaju na pukotine ili ožiljke i mogu biti različitih boja. U zavisnosti od vašeg pigmenta, strije će se pojavljivati u drugačijim nijansama, te mogu biti ružičaste, crvenkasto crne, ljubičaste, beličaste, pa čak i tamnosmeđe. 

Kada tek nastanu strije su obično crvenkaste boje, što uplaši veliki broj budućih mama, jer u takvoj nijansi strije nalikuju na rane. Ipak, to samo znači da su strije u prvom stadijumu svog nastanka, te da će kasnije promeniti nijansu. Kasnije trudnice mogu videti znatno tamnije strije na svojoj koži što znači da su se oformile u potpunosti. 

Strije na stomaku u trudnoći 

Jasno je da su strije na stomaku u trudnoći tipično mesto na kome se one mogu dobiti u ovom periodu. Razlog za to je činjenica da se koža u predelu stomaka drastično menja i rasteže tokom trudnoće. Strije se mogu pojaviti i na ostalim delovima tela tokom drugog stanja, ali svakako da su na stomaku najupadljivije. 

Kada tek nastanu one su sigurno najupadljivije, a vremenom počinju da blede. Pravilna nega može ih gotovo u potpunosti ukloniti, a prevencija strija u trudnoći, o kojoj će biti reči u tekstu, sigurno je najbolji način da to postignete. 

Na kojim delovima tela se još mogu pojaviti strije? 

Iako su strije na stomaku u trudnoći najupečatljivije one se mogu pojaviti i na drugim delovima tela, a to su butine, zadnjica, kukovi, grudi, kao i ruke, odnosno nadlaktice. Na ovim delovima tela se skuplja najviše kilograma koji se dobiju tokom trudnoće, što se direktno vidi kroz pojavu strija. 

Dok su strije na stomaku najupadljivije, ostale se mogu videti u većoj ili u manjoj meri, a prevencija strija u trudnoći će značajno doprineti da se mnoge od njih uopšte i ne pojave. 

Prevencija strija u trudnoći – kako preduprediti njihov nastanak 

Za strije u trudnoći kako sprečiti je pitanje koje treba postaviti mnogo pre nego kako ih lečiti. Dakle, prevencija strija u trudnoći je izuzetno važna pa smo tako izdvojili savete koji bi mogli da vam pomognu. 

Pre svega, držite svoju kilažu pod kontrolom, koliko god je to moguće, pa oscilacije kilograma svedite na minimum, odnosno na onoliko koliko mora, i koliko je potrebno zbog pravilog razvitka ploda. To bi značilo da izbegnete i naglo mršanje jer će i ono izazvati pojavu strija. 

Zatim, hidrirajte se dovoljno, voda blagotvorno utiče na kožu i povećava njenu mekoću i elastičnost što je izuzetno važno za izbegavanje nastanka strija. Trudnice bi, baš kao i sve osobe trebalo da unose oko dva litra vode dnevno. Vodu možete unositi i kroz namirnice, a posebno se savetuje konzumiranje voća. 

Šta mazati u trudnoći protiv strija? 

Hidratacija je od velikog značaja tokom trudnoće, kako ona unutrašnja tako i spošljašnja pa je pitanje šta koristiti u trudnoći protiv strija, konkretno koje su to kreme protiv strija u trudnoći, nešto na šta mnoge buduće mame traže odgovor. 

Specijalizovane kreme protiv strija u trudnoći su svakako najbolji izbor, s obzirom na to da je reč o formuli napravljenoj upravo za ono što vama treba. Najvažnije je ipak konsultovati se sa mamama iz vaše okoline, il isa lekarom o tome koja je najbolja.

Gelovi koji kožu čine čvrstom i elastičnom, hidrirajući je su takođe dobar izbor. Kreme koje su se pokazale ko najbolje u trudnoći jesu one sa ekstaktom pčelinjeg voska, avokada, ši putera. Bademovo ulje za strije u trudnoći se takođe pokazalo kao delotvorno. 

Strije u drugoj trudnoći – da li pomaže prevencija? 

Majka koja drži novorođenče u naručju

Strije su sastavni deo svake trudnoće, međutim, kako sve ide lakše drugi put, tako se i strije u drugoj trudnoći mogu preduprediiti. Genetika je faktor koji se ne može promeniti ali zato ostali mogu. Zato je nega kože posle prve trudnoće izuzetno važna, pa pitanje šta mazati u trudnoći protiv strija, treba proširiti i na to šta mazati nakon trudnoće. 

Osim toga, starost trudnice može igrati vrlo važnu ulogu, na šta treba obratiti pažnju kada je u pitanju druga trudnoća. Starija koža je manje elastična, otuda i veća mogućnost za dobijanjem strija. 

Takođe, na strije u drugoj trudnoći može uticati i variranje kilograma pa se tako može desiti da one koje niste dobili tokom prve trudnoće, dobijete u drugoj. U tome vam može pomoći redukovanje ishrane

Nadamo se da vam je ovaj tekst rešio nedoumice po pitanju strija u trudnoći i da ćete se posvetiti njihovoj prevenciji na vreme. Ipak, strije su samo šara na telu koja stoji kao podsetnik na najvažniju ulogu i podvig koji svaka majka pravi – rađanje bebe.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.