Narodna verovanja o trudnoći
/
/
Narodna verovanja o trudnoći
Trudnica se drži za stomak

Narodna verovanja o trudnoći

Kada su u pitanju narodna verovanja o trudnoći, većina žena može da se seti bar jednog sujeverja koje je čula tokom trudnoće. Naime, u narodnoj tradiciji postoji sklonost da se određeni i različiti simptomi tumače kao sudbonosni signali koji se tiču pola deteta, zdravlja i vrlo često i samog izgleda deteta.

Svaka država ima svoje rituale koji se tiču trudnoće, trudnice i bebe. Smatra se da Srbija prednjači kada su narodna verovanja za trudnoću u pitanju. Ne čudi što kada starica vidi trudnu ženu ima spreman spisak šta trudnica treba da radi i jede, a šta da izbegava kako bi joj beba bila lepa, zdrava, pametna i određenog pola.

Kada je u pitanju pol deteta narodna verovanja govore da se čak starije žene bolje razumeju u to od samog ginekologa, a vrlo često mogu da predvide i sam dan porođaja, što naravno u stvarnosti nije slučaj. Većina narodnih verovanja u vezi sa trudnoćom koje buduće majke čuju od starijih samo su mitovi.

Ukoliko je spušten stomak kod trudnice ne mora da znači da nosi dečaka, već da su joj trbušni mišići malo oslabili. Hrana koju trudnice jedu se neće pojaviti kao beleg na bebinoj koži. Duge šetnje neće provocirati porođaj, a pun mesec ne utiče na termin porođaja.

U daljem tekstu možete pročitati koja su to narodna verovanja o trudnoći koja u najvećoj meri nisu puka sujeverja, već imaju naučnu težinu, ali i koja narodna verovanja za bebe predstavljaju tradiciju jednog naroda.

Pol deteta – narodna verovanja o ishrani trudnica

Narodna verovanja o trudnoći navode da trudnice koje jedu mnogo uglavnom čekaju dečake, a studije pokazuju da žene koje jedu više pre nego što zatrudne zaista neretko rađaju dečake. Takođe, trudnice koje jedu dosta i unose velike količine kalorija tokom trudnoće, vrlo često će na svet doneti dečaka.

Istraživanje koje je ispitivalo prehrambene navike 740 žena koje su prvi put bile trudne i to godinu dana pre samog začeća, navodi da su žene koje su unosile najviše kalorija u 56% slučajeva rodile dečake, dok su žene koje su jela najmanje rodile u 55% slučajeva devojčice.

Ono što utiče na pol deteta nije samo količina kalorija, već i odnos između tipova namirnica i to su brojna istraživanja i dokazala. Naime, puno kalijuma u ishrani, kao i hrana bogata kalcijumom i natrijumom, povećava šansu za dobijanje dečaka.

Naravno da ovo nikako ne znači da trudnice treba samo da konzumiraju proizvode u kojima se nalaze navedeni vitamini, jer se na taj način može poremetiti ravnoteža u ishrani i uneti previše pojedinih hranljivih materija.

Trudnica drži odelo za bebu

Gorušica kao glavni predznak bebe sa dugom kosom

U drugom tromesečju trudnoće, bebe ponekad razvijaju omotač od fine dlake oko svojih tela, takozvani lanugo. Dok sve bebe u materici imaju lanugo dlačice, nisu sve bebe rođene sa kosom. Starije žene smatraju da ukoliko trudnica ima gorušicu, nesumnjivo je da će roditi bebu sa dosta kose. Naučna istraživanja potrepljuju ova narodna verovanja o trudnoći, ali navode i dodatna objašnjenja.

Naime, brojne studije dokazuju da žene koje su imale učestalu gorušicu tokom trudnoće u oko 30% slučajeva rađaju decu sa kosom natprosečne dužine. Međutim, ne treba slepo verovati u ovo, jer je gorušica posledica uticaja trudničkih hormona, što je slučaj i sa tim koliku će kosu beba imati po rođenju. Isti hormoni koji podstiču rast gušće kose, utiču i na opuštanje stomačnih mišića koji stomačnu kiselinu zadržavaju u želucu.

Poznata narodna verovanja za bebe

Kada su u pitanju narodna verovanja o trudnoći i bebama treba imati na umu da u većini slučajeva ova verovanja predstavljaju samo puke priče koje se prenose s kolena na koleno, te su neka verovanja postala sujeverja, dok su neka postala običaji i deo tradicije jedne zemlje.

Crven končić je jedno od narodnih verovanja u vezi sa bebama koji se stavlja na bebinu ruku radi zaštite od uroka. Smatra se da se ova bebina amajlija nosi do prvog rođendana i krštenja. Takođe se veruje da je peškir koji je korišćen tokom obreda krštenja treba poneti kući da ga beba koristi. Naime, možete ga koristiti kao peškir, prekrivač ili od njega napraviti jastučnicu, bitno je samo nastaviti sa korišćenjem tog peškira, jer se smatra da je taj peškir čuvar bebinog zdravlja.

Narodna verovanja u trudnoći su ponekad obične priče iz naroda, dok nekada zaista imaju objašnjenje u nauci. Ono što je nesumnjivo je činjenica da kada su narodna verovanja o trudnoći u pitanju, mnoge trudnice ih se strogo pridržavaju.

Da li ćete na svet doneti dečaka ili devojčicu, sa dugom kosom ili ne, sa po nekim belegom ili bez njega, zaista nije nimalo važno. Jedino što je bitno je da su i mama i beba žive i zdrave, te ne slušajte mnogo šta Vam pričaju ljudi oko Vas, slušajte svoj organizam, savete lekara i Vašu bebu.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.