Epiduralna anestezija – šta je epidural, dejstvo iskustva i cena
/
/
Epiduralna anestezija – šta je epidural, dejstvo iskustva i cena
Ruke muškaraca i trudne žene na njenom stomaku

Epiduralna anestezija – šta je epidural, dejstvo iskustva i cena

Među najvažnijim trenucima u životu jedne žene je onaj u kome postaje majka. Za ovaj važan dan priprema se gotovo čitav život, ali posebno tokom devet meseci trudnoće. U pripremu za porođaj spada ona psihička, ali  i fizička priprema uz informisanje o čitavom procesu – da li se porađati prirodno, da li koristiti epidural, da li ići na carski rez itd.

U moru odluka koje treba doneti pred bebin dolazak, poput onih kako uraditi sobu za bebu i koja je odgovorajuća ogradica za krevetac, a gde bi trebalo postaviti sto za presvlačenje, među najvažnijim odlukama jesu one koje se tiču samog porođaja. Jedna od takvih je upravo i epiduralna anestezija i sve dileme koje žene imaju kada je ona u pitanju. 

Epiduralna anestezija – šta predstavlja i kakvo je njeno dejstvo?

Epiduralna anestezija, ili epidural, predstavlja vrstu lokalne anestezije koja blokira bol određenog dela tela. Ova vrsta anestezije je zapravo analgezija što znači da je namenjena uklanjanju bola za razliku od one koja dovodi do potpunog nestanka osećaja u određenom delu tela. 

Epidural blokira impulse nerava nižih spinalnih segmenata, a kao rezultat toga je prestanak osećaja bola u donjoj polovini tela. Dakle, trudnica koja dobije epidural i dalje ima osećaj u donjem delu tela i nogama, može čak i da se kreće, ali ne oseća bol prouzrokovan kontrakcijama. 

Kako se epidural daje?

Porodilji se prvo daje test doza, i prati se njena reakcija, a potom se daje čitava doza koja blokira bol. Kada je u pitanju epidural iskustva imaju i pacijenti koji su imali veći hiruški zahvat, jer se njima epiduralna anestezija daje za kontrolu bola. Epidural se može dati jednokratnim ubrizgavanjem anestetika kroz iglu u epiduralni prostor a može se i postaviti kateter putem kog se lek dozira u zavisnosti od potrebe. 

Pre plasiranja epidurala trudnici se prvo daje infuzija, a kako bi se epidural dao važno je da trudnica sedi ili leži na boku savijenih leđa. Najpre se inekcijom daje lokalni anestetik kako trudnica ne bi ostetila bol tokom uboda, zatim se u epiduralni prostor u predelu kičme ubada igla i kroz nju se plasira epidural putem katetera.

Kada epidural počinje da deluje i kako izgleda proces tokom porođaja?

Kateter se postavlja pre aktivne faze porođaja, a primena anestetika počinje u aktivnoj fazi, dakle kada kontrakcije postanu jake i počnu da se pojavljuju na 2 do 3 minuta i kada je grlić otvoren 4 – 5 cm. Za postavljanje katetera potrebno je 20 minuta, a nakon deset do petnaest minuta od davanja prve doze, anestetik kreće da deluje. Tada porodilja kreće da se opušta i da sve slabije oseća bol. Anestetik deluje 60 do 120 minuta.

Dok traje porođaj trudnici se na svakih sat i po vremena daje nova doza anestetika. Kada je u pitanju dobro vođen porođaj epidural i njegovo dejstvo bi trebalo da se izrazi kroz to što jedino “učestvovanje” majke je da dobro koristi napore, kako bi beba došla na svet. Nakon što se beba rodi porodilji se daje završna doza anestetika, da ne bi osetila bol tokom daljih intervencija akušera (ušivanje grlića, revizija materice).

Da li je porođaj tokom epiduralane anestezije kraći?

Kada je u pitanju epidural iskustva porodilja govore da su pozitivni aspekti odsustvo bola, ali i činjenica da je vreme porođaja kraće. Epiduralna anestezija ubrzava fazu diletacije, tj otvaranja, što omogućava trudnicama da se što pre porode. Tako da se priprema za porođaj i sam čin koji traju 12 i više sati ne dešavaju u epiduralu. Od trenutka davanja anestetika, čitav proces bi trebalo da se završi za par sati. 

Epiduralna anestezija – pozitivni i negativni aspekti 

Kao što smo do sada predstavili, epidural neutrališe bol tokom porođaja i ubrzava čitav proces, što svakako jesu dve osnovne prednosti ovog zahvata. Porođaj u epiduralu je znatno manji, a količina epidurala se može dodavati u toku što znači da se čitav proces može prilagoditi porodilji. 

Takođe, u epiduralu porodilja ima osećaj kada treba da gura, što je vrlo važno kako bi beba što lakše došla na svet. Supstance koje sadrži epidural nemaju nikakav loš uticaj na bebu.

Kada je reč o zahvatu kao što je epidural isksutva koja i nisu tako pozitivna vezuju se pre svega za njegovu dostupnost. Naime, epidural je dostupan samo u bolnicama, gde se može desiti i da ga ne bude u periodu kada baš vama zatreba. Takođe, epidural može povećati rizik od intervencija poput izvlačenja bebe forceps metodom ili ventuzom, a porodilji se može povećati nivo šećera u krvi. 

Epidural cena – da li se svuda plaća i koliko?

Epiduralna anestezija je obično stvar izbora trudnice i ne spada u obaveznu proceduru jednog porodilišta, što samim tim znači da ova usluga može biti naplaćena, a njena cena može da varira u zavisnosti od određenih faktora. Pre svega zavisi od zdravstvene ustanove u kojoj se porođaj obavlja.  

U državnim porodilištima epidural bi trebalo da bude besplatan, ali svakako treba da proverite sa lekarom koji vam vodi trudnoću. To u mnogome zavisi i od grada u kome planirate da obavite porođaj. Kao jedan od negativnih aspekata epidurala naveli smo njegovu nedostupnost, a ona najviše zavisi od manjka anesteziologa u bolnicama i porodilištima.

Problem nedostka anesteziologa doveo je do toga da je epidural u nekim gradovima u Srbiji luksuz i samim tim ima i cenu. Tako epidural može koštati 12 000 dinara pa naviše, u zavisnosti od zdravstvene institucije.

Žena koja leži u bolnici posle porođaja

Epidural iskustva – šta mame kažu o epiduralnoj anesteziji  

Dok neke mame ne mogu uopšte da zamisle porođaj bez epiduralne anestezije, s obzirom na činjenicu da značajno olakšava ovo iskustvo, druge kažu da se bol ipak oseća ali da nije nepodnošljiv. 

Dakle, porođaj u epiduralu je značajno manje bolan nego prirodni, ali ne mora da znači da će bol biti potpuno neutralisan. Nakon porođaja u epiduralu mama će svakako biti odmornija za prvi dan sa bebom

Takođe, neke trudnice su navele da bol može biti prilično neujednačen, odnosno da ga na jednoj strani uopšte nema, dok je na drugoj zastupljen u određenoj meri. To se dešava kao posledica pojave da se anestezija ne rasporedi ravnomerno u organizmu, te i njeno dejstvo do kraja ostaje neujednačneo. 

Kada se epiduralna anestezija ne preporučuje?

Epidural se ne preporučuje trudnicama koje su imale alergiju reakciju na lokalni anestetik, s toga i postoji probna doza epidurala kako bi se proverilo da li porodilja može da primi čitavu dozu. Takođe, epiduralna anestezija se ne preporučuje u slučaju da trudnica ima bilo koje hematološko oboljenje, naročito poremećaj faktora koagulacije.

Epidural se isključuje i u slučaju da je porodilja imala ozbiljnije povrede kičmenog stuba ili bilo kakve hiruške intervencije na njemu. Kontraindikacija može biti dermatološka infekcija u predelu leđa, gde se epidural unosi, a porodilja to obično oseti kroz svrab i blago peckanje.

Ukoliko želite da se opredelite za epiduralnu anesteziju svakako je neophodno da se posavetujete sa ginekologom koji vam vodi trudnoću. Lekar će proceniti da li je vaše telo spremno za epidural, i u skladu sa tim ćete i znati kako će izgledati vaš porođaj.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.