Letovanje u trudnoći – O čemu treba da misle trudnice na moru?
/
/
Letovanje u trudnoći – O čemu treba da misle trudnice na moru?
Trudnica koja se drži za stomak na plaži

Letovanje u trudnoći – O čemu treba da misle trudnice na moru?

Jedno od najčešćih pitanja kod žena koje su u drugom stanju glasi: “Da li je letovanje u trudnoći bezbedno i preporučljivo?” Mnoge trudnice priželjkuju zvuk talasa, mekani pesak pod nogama, uživanje u svim čarima koje leto donosi, iako nisu sasvim sigurne da li je letovanje u trudnoći pametna stvar.

Izreka, koja se gotovo utemeljila kod nas, jeste ona čuvena: “Ako sam trudna, nisam bolesna” i svojstvena je onim neustrašivim ženama koje ne podnose strah i vole da žive punim plućima. Ipak, postoje i one žene koje ne žele da rizikuju i zbog čega letovanje odlažu za sledeću sezonu.

Šta je pravi izbor i da li je odlazak na more u trudnoći preporučljiv, zavisi od mnogo faktora, a najviše od same trudnice i njenog stanja. 

Odlazak na more u trudnoći – da li je bezbedno ili ne?

Odgovor za trudnice koje sanjaju o odlasku na more i koje, po svaku cenu, žele da se uvere da li je letovanje u trudnoći moguće – da, moguće je, ali uz odobrenje vašeg ginekologa. On će na pregledu utvrditi da li je sa vašom trudnoćom sve u redu i koje su sve mere predostrožnosti kojih se morate pridržavati u slučaju odlaska na more.

Lekar će vas na najbolji mogući način posavetovati da li je u vašem slučaju more i trudnoća dobra kombinacija, i od velike je važnosti da se pridržavate toga. Ukoliko vam ne preporučuje odlazak na more u trudnoći, takođe je važno da ga poslušate. To je savet kako biste sačuvale vašu bebu i sebe od neželjenih komplikacija koje su moguće tokom puta, i kako biste je za koji mesec sigurno ušuškale u njeno omiljeno ćebence.

Iako su trudnice na moru neretka pojava, svaka trudnoća je individualna stvar. Ponekad je sigurnije ostati kod kuće i ne rizikovati, naročito ako vam je tako savetovao lekar. Ukoliko ste dobili zeleno svetlo za odlazak na more u trudnoći, jako je važno da znate u kom periodu trudnoće je put bezbedan. 

Kada je letovanje u trudnoći preporučljivo?

Ako je vaš lekar utvrdio da možete bezbedno da putujete na more, taj put bi trebalo isplanirati u idealno vreme za vas. Ono što većina stručnjaka savetuje jeste da nakon 32. nedelje nije poželjno putovati jer postoji ogroman rizik od prevremenog porađaja. 

U skladu sa mišljenjima mnogih ginekologa, ukoliko planirate letovanje, najbolje bi bilo da to bude između 18. i 24. nedelje, odnosno u drugom trimestru, jer tada je najmanji rizik od mogućih komplikacija. Rizik od pobačaja je veći u prvom trimestru i zato se odlazak na more u trudnoći preporučuje nakon ovog perioda.

Da li je sigurniji put avionom ili automobilom?

Kada planiraju svoj put, mnoge trudnice imaju jednu nedoumicu – “Da li je bolje ići kolima ili avionom?” Iako je možda, na prvi pogled, avion bolje rešenje zbog uštede vremena i kraćeg putovanja, put avionom se ne preporučuje, naročito tokom prva tri, odnosno poslednja tri meseca trudnoće.

Mnoge aviokompanije ne dozvoljavaju trudnicama nakon 34. meseca da putuju avionom iz bezbednosnih razloga. U mnogim slučajevima, ukoliko želite da letite nakon 28. nedelje trudnoće, biće vam potrebna zdravstvena dozvola vašeg lekara koji sadrži njegovo odobrenje i očekivani datum vašeg porođaja.

Najbolje rešenje je put automobilom, jer je rizik od nastanka komplikacija u odnosu na avion, dosta manji. Uprkos tome što vožnja autom može da bude nezgodna i neudobna za trudnice, ona je idealno rešenje jer može da se zaustavi kad god je to njoj potrebno. 

Preporučuje se da trudnica sedi na zadnjem sedištu zbog boljeg položaja, odnosno da neko drugi vozi umesto nje.

Idealne destinacije za trudnice

Trudnica stoji na obali mora

Kada su u pitanju idealne destinacije za letovanje u trudnoći, najvažnije je da to ne  bude neka predaleka destinacija. Preporučuje se izbegavanje ostrva, odnosno svih mesta koje su malo udaljenije od bolnica i lekara koji bi prvi priskočili u pomoć ukoliko dođe do komplikacija.

Ukoliko želite da se osećate sigurno, birajte veća i bliža mesta, a egzotične destinacije ostavite za onda kada to bude bilo sasvim bezbedno. 

O čemu trudnice treba da vode računa na letovanju? 

Kada je organizacija puta gotova  postavlja se ono glavno pitanje – “O čemu voditi računa na moru?” Čak i onda kada je sa vašom trudnoćom sve u najboljem redu, potrebno je dodatno voditi računa o vašem ponašanju tokom letovanja.

Trudnoća i more može da bude idealna kombinacija samo ukoliko vi sebi stvorite idealne uslove za tako nešto. Najvažnije je da se na pravi način zaštitite od neželjenih stanja i pojava tokom letovanja.

Zaštitite se od sunca

Adekvatnu zaštitu od sunca obezbediće odgovarajuće kreme sa najvećim zaštitnim faktorom, koje štite vašu kožu koja je osetljivija na UV zračenja tokom trudnoće. Pored toga, na ovaj način sprečavate i sunčanicu koja nikako nije poželjna u drugom stanju.

Vodite računa o higijeni u vodi

Vrlo je važno da vodite računa o higijenskim uslovima u vodi u kojoj se kupate, kako ne bi došlo do urinarnih infekcija. Dobro razmotrite da li je voda u bazenu, reci ili moru dovoljno čista za bezbedno kupanje.

Čuvajte se komaraca i drugih insekata

Bilo da ste alergični na određene insekte ili ne, jako je važno da se štitite od njihovih ujeda. Tokom trudnoće ste dosta osetljivije i svaka neželjena reakcija na ujed može da izazove i druge komplikacije.

Izbegavajte napor i vodene sportove  

Iako i svi vrapci na grani to znaju, preveliki napor nije poželjan tokom trudnoće. Letovanje u trudnoći bi trebalo da protekne mirno i da se izbegavaju svi mogući vodeni sportovi, odnosno sve ono što zahteva skakanje, trčanje, i sl.

Pijte dosta tečnosti

Vodite računa o ishrani u trudnoći tokom letovanja, pogotovo o dovoljnom unosu tečnosti. Tokom visokih temperatura, veoma je važno da pijete dovoljno vode kako ne biste dehidrirali i kako bi vam metabolizam bolje radio.

Letovanje u trudnoći – za lepu uspomenu

Trudnoća i more i te kako idu zajedno, ukoliko sve protiče u najboljem redu i ukoliko ste spremne da obratite posebnu pažnju na sve moguće savete koji će vaše letovanje u trudnoći učiniti bezbednim i boljim.

Kako bi vaše more u trudnoći bilo nezaboravno i lepo, opustite se, uživajte i pre svega odmorite se kako bi napunili baterije za novo poglavlje vašeg života, a to je opremanje vašeg stana za dolazak vaše bebe.

Srećno!

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.