Šta je dnevnik za trudnice i zbog čega je tako popularan?
/
/
Šta je dnevnik za trudnice i zbog čega je tako popularan?
Trudnica piše svoj dnevnik

Šta je dnevnik za trudnice i zbog čega je tako popularan?

Dnevnik za trudnice je nedavno postao vrlo popularan kod žena koje čekaju bebu, pa gotovo od svake možete čuti da vodi “zapisnik” u nekom obliku o tome šta joj se dešava tokom drugog stanja.

Budući da je dnevnik za trudnice više od prolaznog trenda, te gotovo neizostavan deo trudnoće, u nastavku vam predstavljamo njegovu svrhu, način vođenja i značaj, koga ćete verovatno biti svesni kada mnogo godina kasnije prelistate njegove stranice.

Dnevnik za trudnice – kalendar trudnoće na vaš način

Drugo stanje nema bez razloga baš ovakav naziv – reč je o posebnom periodu kada organizam prolazi kroz promene, i nove stvari koje se razlikuju od trudnoće do trudnoće. Nijedna trudnoća nije potpuno ista, neke buduće mame su sklone određenim pojavama u trudnoći, dok neke druge imaju svoje specifične trenutke.

Ako izuzmemo mučnine u prvim mesecima, i druge slatke muke koje idu uz trudnoću, možemo tvrditi da je drugo stanje predivan period u kome ostvarujete prvi kontakt sa bebom, po prvi put osećate njeno mrdanje, a ponekad primite i neki “udarac u stomak”, koji nakon toga iznova i iznova iščekujete. Zar ne bi bilo lepo sve ove trenutke nekako zadržati i sačuvati od zaborava?

Upravo u ovome je svrha dnevnika za trudnice. Namenjen je upisivanju svih posebnih trenutaka koje doživite u trudnoći, počevši od prvog ultrazvuka, do poslednjih trudničkih dana pred sam porođaj.

Dnevnik za trudnice ujedno može biti i vaš kalendar trudnoće, koji ćete voditi samostalno, ili u konsultaciji sa vašom doktorkom. Ipak, najlepši osećaj je kada ovaj dnevnik popunjava lično buduća mama, jer se dešavanja i osećanja na taj način najverodostojnije prenose na papir.

Kako se, i koliko često piše dnevnik za trudnice?

Vođenje dnevnika za trudnice bi trebalo da bude svega prijatna aktivnost i deo razonode, pa tempo i način pisanja određujete sami. Svaki put kad osetite nešto novo, neobično i zanimljivo, uzmite svoj dnevnik i napišite ono što prvo pomislite.

Ne trudite se previše oko stila pisanja, jer je svrha dnevnika da u najvećoj meri prenesete svoj pravi osećaj u njega, pa nema potrebe da previše sređujete svoje rečenice – ovo ionako ostaje vama i vašim najbližima.

Pregledi kod doktora, ultrazvuk, pomeranje bebe, kupovina prvih stvarčica, uređenje sobe za dečiji dolazak – sve su ovo stvari o kojima možete pisati, a za nekoliko godina ćete uživati čitajući iznova kako je sve teklo tokom trudnoće.

Vrste dnevnika za trudnice

Dnevnici za buduće mame su sve popularniji, pa ukoliko se odlučite za kupovinu jednog, uglavnom ćete pronaći neku od sledećih varijanti.

Dnevnik u koji upisujete podatke

Najčešće se u ponudi mogu pronaći dnevnici za trudnice namenjeni upisivanju konkretnih podataka. Vrlo su lepo dekorisani, a svaka stranica uglavnom ima neki zanimljiv detalj u skladu sa tematikom koja se na njoj obrađuje – na primer stranica posvećena kupovini prve dečije posteljine i drugih stvarčica, gde treba da označite šta ste to uzeli i u kojim bojama.  

Kod ove vrste dnevnika, uglavnom treba da dopišete neki podatak, da odgovorite na već postavljeno pitanje ili da “štiklirate” ponuđena polja. Ukoliko niste ljubitelji pisanja i sumnjate da biste se snašli kada biste samostalno sve pisali, ovakav dnevnik za trudnice je pravi izbor za vas.

Dnevnik namenjen samostalnom popunjavanju

Za one koji više vole da lično opišu svaki detalj neke situacije, tu su dnevnici u kojima imate slobodu da samostalno kreirate polja, stranice i sav sadržaj. Autori vam daju osnovne smernice, a vi stranice popunjavate prema sopstvenom nahođenju, sa opisima, crtežima ili na neki drugi način. Ovakvi dnevnici su podeljeni na poglavlja po mesecima ili po tri meseca, a u svakom od njih imate deo namenjen opisivanju neke posebne situacije.

Dnevnik kao fotoalbum

Neki dnevnici za trudnice su namenjeni prvenstveno fotografijama, pa ako čvrsto verujete da slika govori više od hiljadu reči, onda radije fotografišite svoj stomak, odlaske kod lekara, opremanje dečije sobice, i nalepite izrađene fotografije u album, sa datumom i kratkim opisom.

Vrlo popularan način popunjavanja ovog dnevnika je izrada “tajmlajna”, gde se iz meseca u mesec fotografišete u istoj pozi, a same fotografije prikazuju razliku u veličini stomaka. Prva fotografija gotovo uvek počinje sa skoro ravnim trudničkim stomačićem, dok poslednje prikazuju baby shower, porođaj, ili mamu sa tek rođenom bebom u ruci, umesto sa stomakom. Ovo je vrlo interesantan vid vođenja dnevnika, a ujedno i vrlo praktičan za praćenje trudnoće i promena na telu.

Napravite sopstveni dnevnik za trudnice

Dnevnik za trudnice možete napraviti i sami. Ovo je možda i najbolji način da dobijete takav dnevnik koji će biti potpuno prilagođen vašem stilu i tempu pisanja, kao i načinu unošenja sadržaja. Sve što vam je potrebno je jedan rokovnik, koji samostalno možete dekorisati, a njegove stranice popunjavati shodno raspoloženju i važnim trenucima.

Ovaj dnevnik može biti kombinacija gore navedenih verzija, koji će po unošenju teksta i fotografija biti potpuno personalizivan i jedinstven dnevnik vaše trudnoće.

Mame kažu da je najlepši osećaj listati popunjen dnevnik za trudnice od njegove prve strane, dok se njihova, već velika beba, igra pored kreveca, jasno izražava svoja raspoloženja i iz dana u dan raste i menja se.

Dnevnik za trudnice nastoji da prikupi sve promene, a on ne mora da se završi po porođaju – naprotiv. Kada se beba rodi, tek onda počinju zanimljivi doživljaji i važni trenuci, pa ne bi bilo loše da se i ovo zabeleži na isto mesto, a takođe možete poseban rokovnik izdvojiti za “nastavak” i novo poglavlje u Vašem životu.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.