Ishrana trudnica – šta jesti tokom trudnoće?
/
/
Ishrana trudnica – šta jesti tokom trudnoće?
Trudnica drži ruke na stomaku

Ishrana trudnica – šta jesti tokom trudnoće?

Ishrana utiče na zdravlje prema svim istraživanjima i pored fizičke aktivnosti treba posvetiti pažnju i namirnicama koje unosimo u organizam. Kada je u pitanju ishrana trudnica ta odgovornost je dupla, jer pored svog zdravlja ishranom i ponašanjem utičemo na zdravlje nerođene bebe.

Tokom trudnoće je preporučljiva umerena i uravnotežena ishrana trudnica, pa je najbolje tokom dana imati više manjih obroka. Bitno je da hrana za trudnice bude pojačana sa dodatnih 300 kalorija i to nakon tri meseca trudnoće. U daljem tekstu pročitajte koje su to namirnice preporučljive u kom vremenskom periodu tokom trudnoće.

Ishrana trudnica u prvom trimestru (0-13 nedelje)

Na samom početku trudnoće posebna pažnja se poklanja unosu namirnica koje su bogate folnom kiselinom. To je zapravo vitamin B9 i najčešći je u žitaricama,zelenom povrću i legumima. Ako se putem ishrane ne može uneti potrebna količina preporučuje se uzimanje suplemenata folne kiseline.

Uz vitamin B9 u žitaricama možemo pronaći i B6, ali i u bananama, krompiru, pistaćima, leblebijama i mesu poput ćuretine, piletine i pačetine, koji je na drugom mestu potrebnih vitamina. Tokom ovog perioda trudnoće najbolje bi bilo da imate balansiranu ishranu, kako bi se mučnine i stomačne tegobe svele na minimum.

Ishrana trudnica treba da bude oplemenjena vlaknima koje sadrži svo povrće i žitarice. Kada je u pitanju hleb, za trudnoću je najbolje konzumirati integralni, beskvasni ili ražani i bilo bi dobro da unosite u organizam svaki dan po jednu čašu probiotskog jogurta za bolje varenje. Treba izbegavati crnu čokoladu i slatkiše, koji mogu imati negativno dejstvo.

Pored kreveta držite krekere ili keksiće za slučaj da jutro donese sa sobom mučninu. Usled povraćanja se gubi velika količina vode iz organizma, stoga je konzumirajte u što većim količinama. 

Trudnica u crvenoj haljini se drži za stomak

Ishrana u trudnoći u drugom trimestru (14-27 nedelje)

U drugom trimestru trudnoće je važno da konzumirate namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama, jer one povoljno utiču na razvoj bebinog mozga, a njima možete da dodate i namirnice bogate kalcijumom i vitaminom D. Ne možemo da ne pomenemo važnost gvožđa, koje stvara nova crvena krvna zrnca, a ona su izuzetno značajna za bebin razvoj.

Za bogatiju ishranu pojedite nekoliko badema, lešnika ili drugih orašastih plodova dnevno, a mlečni proizvodi će vam pomoći da unesete dovoljno kalcijuma i vitamina D. U ovom pediodu nećete imati problema sa mučninom, tako da bi bilo dobro da se što više šetate i radite vežbe za trudnice. 

Ako se ne hranite pravilno može se javiti gestacijski dijabetes – stanje koje je svojstveno samo trudnicama, a kome može doprineti gojaznost trudnice pre trudnoće. Kako biste izbegli ovo stanje preventivno smanjite unos slatkiša i brze hrane, a ukoliko ga već imate obratite se lekaru koji će vam redukovati ishranu i rešiti problem. 

Izbegavajte kafu ili čaj uz obrok jer će vaš organizam teže apsorbovati gvožđe i pratite razvoj telesne težine na nedeljnom nivou. Težina treba postepeno da raste kako bi se vaše dete lepo razvijalo, ali preterana kilaža za kratko vreme može ukazivati na neki zdravstveni problem. Težina može varirati nekoliko puta tokom dana i najbolje je meriti se uvek u isto vreme.

Ishrana tokom trudnoće u trećem trimestru (28 – 42 nedelje)

U poslednjem trimestru trudnoće važno je ishranom obezbediti dodatnu energiju koja će vam biti potrebna i nakon porođaja, a to možete uraditi dodavanjem vitamina K, koji je važan u koagulaciji krvi. Telo trudnice u ovom periodu ima tendenciju da zadržava vodu kako bi se spremilo za bebin dolazak i zato su tada najbitniji voda i kiseonik.

Bez dovoljne količine vode telo će još više taložiti ovaj element, jer misli da vam nije dostupan i to je jedna vrsta preventivne mere koju vaš organizam preduzima. Popijte minimum 8 čaša vode dnevno da biste hidrirali sebe i bebu, a kako vaš trud ne bi bio uzaludan smanjite količinu soli u jelima, jer će organizam u tom slučaju tražiti više vode.

Za užinu možete jesti sušeno voće, jer ono pruža idealnu količinu vlakana i energije koja vam je potrebna, a najbolje za to su šljive, urme, kajsije i grožđe. Naravno, pazite da ne preterate sa količinom, jer ni to nije dobro. Potrudite se da ne večerate kasno da bi se hrana varila na pravilan način, a za večeru možete jesti bareno povrće i meso najkasnije 2 sata pre spavanja.

Često će vas posavetovati da “jedete za dvoje”, ali nemojte da vas ova rečenica zavara, jer će vaša beba uzeti ono što joj treba od vas pa zato osluškujte svoje telo. Saveti za ishranu trudnica pomoći će vam da što bolje podnesete trudnoću i da obezbedite kvalitetnu hranu za vašu bebu. Ove preporuke će vam pomoći ukoliko niste sigurni šta bi trebalo jesti u trudnoći, a vi se pobrinite za to da promenite eventualne loše navike kada je u pitanju hrana. Pružite svojoj bebi najbolje i spremite se za energično novorođenče.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.