Večera za bebe – šta dati bebi za večeru?
/
/
Večera za bebe – šta dati bebi za večeru?
Beba u hraniilici

Večera za bebe – šta dati bebi za večeru?

Večera za bebe, kao poslednji važan obrok dana, treba da sadrži izbalansiranu kombinaciju makronutrijenata kako bi vašim mališanima omogućila pravilan rast i razvoj. Međutim, većina novopečenih roditelja je u nedoumici šta dati bebi za večeru, usled strepnje da njihovo dete neće jesti dovoljno raznovrsnu hranu koja će ih snabdevati sa adekvatnim nutrijentima.

Postoje mnoge teorije u vezi momenta uvođenja čvrste hrane kod dece, kao i odabiru kvalitetnih namirnica za prirpemanje bebi večere sa ciljem da unapredi kvalitet sna vaših mališana i podstakne njihov kognitivni i celokupan razvoj.

Stoga smo naredne redove posvetili upravo rasvetljavanju svih mitova vezanih za pravilnu ishranu dece, kao i idejama za zdravu i ukusnu bebi večeru!

Šta dati bebi za večeru, koje namirnice koristiti i kada preći na čvrstu hranu?

Kao što smo na početku spomenuli, postoje razne teorije koje se odnose na uvođenje čvrste hrane za večeru za bebe, te je odmah važno i da naglasimo da se digestivni sistem kod svakog deteta razlikuje. Shodno tome, kako brzina varenja nije ista, samo je i logično da ne postoji univerzalno tačno vreme prelaska na čvrstu hranu.

Naime, neke bebe će pokazati znake spremnosti već nakon navršena 4 meseca, a većina njih će biti spremna u periodu između 5. i 7. meseca života.

Ono što dodatno treba da imate u vidu jeste da majčino ili adaptirano mleko treba da ostane primarna hrana, usled bogatog sadržaja minerala i vitamina, samo što ono isključivo neće biti dovoljno za odojčad nakon što navrše 6 meseci.

Ukoliko je vaš mališan sposoban da sedi uspravno u hranilici i ujedno drži glavu stabilno, ako ne gura jezik napolje nakon što mu date tečnu hranu na kašiku i ako deluje razdražljivo i gladno nakon što ste ga podojili – možda bi trebalo da razmislite o tome da uvedete čvrstu hranu za večeru.

Spremnost deteta da se adaptira na ishranu sa čvršćim namirnicama se može proveriti i na osnovu stolice kod beba. Ishrana koja nije bazairana isključivo na mlečnim proizvodima ima tendenciju da učini da feces poprimi braon ili tamnobraon boju, a njegova konzistencija će biti kašasta, ali ipak gušća nego kod dece koja su na dohrani ili sisaju. 

Opstinencija (zatvor) je normalna pojava u početku, ali ukoliko ona traje duže od nekoliko dana, potrebno je obratiti se lekaru, jer možda vaše odojče još uvek nije spremno da usvoji novi režim ishrane.

Početne namirnice za večeru koje treba da uvedete su one koje su bogate vlaknima, dobrim ugljenim hidratima i proteinima. Opšte pravilo je da se uveče prednost daje kombinaciji žitarica, povrća i mlečnih proizvoda

Najveća početnička greška je da vašem detetu dajte isključivo povrće ili voće nakon 6. meseca života – ove dve grupacije hrane su među glavnim izvorima energije, te je bolje da se koriste za doručak za bebe kako bi vaš mališan imao dovoljno snage tokom dana za različite aktivnosti. Kombinacija mesa i povrća je u redu za nešto starije dete i nju možete ponuditi ukoliko ono nije imalo mesni obrok za ručak.

Sada, kada imate jasniju sliku o namirnicama, možemo preći na konkretne recepte za pripremu večere za bebe.

Večera za bebu od 6 meseci – lagani prvi obroci

Beba je do 5. meseca života naučila da prepoznaje ljude iz okruženja i da je sa njima otvorena i komunikativna. Procenjuje se da dobija oko 800 grama telesne težine na mesečnom nivou, kao i da pokuazuje prve znake zainteresovanosti za hranom. Uprkos tome, pedijatri najčešće preporučuju da se beba doji ili hrani mlečnom formulom do 6. meseca života (osim ukoliko ne pokazuje znake da je spremna za čvršće namirnice).

Od 6. meseca ona razvija emocije, te je u stanju da verbalno naglasi ili da mimikom pokaže da li je srećna, tužna ili zadovoljna. Još uvek se procenjuje da će dobijati oko 200 grama telesne težine nedeljno, ali kako većina njih počinje da puzi u ovom periodu – očekuje se da će trošiti više energije, te da je potrebno da se izmeni režim ishrane.

Takođe, u ovom periodu izbijaju i prvi zubići, što ide u prilog pretpostavci da je vaše odojče spremno da usvoji nove navike i da okusi nešto drugačiju hranu. Bebi kašice su za početak najbolja opcija, a njih možete napraviti od kuvanih žitarica ili od pasiranog voća i povrća.

Večera za bebu od 6 meseci treba da uključi namirnice kao što su bobičasto voće, jabuka, kruška, banana, pirinač, proso i palenta. 

Bebi kašice možete pomešati i sa mlečnom formulom ili vašim mlekom, ukoliko vaš mališan ima poteškoća sa prihvatanjem ukusa. Važno je da imate na umu da je ovo postepeni proces, te da nije potrebno forisrati dete da odjednom pređe na novu ishranu.

Ideja za večeru za bebe od 6 meseci – proso sa šargarepom

Priprema ovog jela je krajnje jednostavna, te ne iziskuje mnogo truda i vremena. Naime, za početak je dovoljno da operete i procedite jednu standardnu šolju očišćenog prosa i skuvate je u razmeri 1:4 ( odnosno 1 šoljica prosa na 4 iste šoljice vode). Smesu kuvajte do 40 minuta, na tihoj vatri. 

U odvojenoj šerpici stavite iseckanu pozamašnu šargarepu i obarite je. Nakon toga, sjedinite sve sastojke i ispasirajte ih kako biste dobili konzistenciju kašice. Nakon što se kašica ohladi, biće spremna za vašeg mališana!

Beba ručka

Večera za bebe od 7 meseci – recepti za kvalitetan san

Večera za bebe od 7 meseci se nešto malo razlikuje od prethodnih večera usled činjenice da je ona u ovom periodu izgradila mišiće, razvila motoriku i koordinaciju pokreta. Neki stručnjaci savetuju da dete pokuša tada i samostalno da jede, jer počinje da koriste prste, a neretko i prebacuje predmete iz jedne ruke u drugu.

Ukoliko odlučite da dozvolite vašoj bebi da se oproba u samostalnom hranjenju – uradite to postepeno. Jedna američka studija je na uzroku od 71 bebe dokazala da su deca, koja su odmah prešla na princip samostalnog konzumiranja hrane, unosila oko 285 kalorija manje od preporučenog dnevnog unosa, što je rezultiralo u nastanku deficita gvožđa i cinka kod beba.

Griz za bebe – večera koju nijedno dete neće odbiti

Griz za bebe je obrok koja će izmamiti osmeh svakog deteta, a zahvaljujući visokom nivou kalcijuma, riboflavina i vitamnina B12, vaš mališan će biti spreman na kvalitetan i dug san. 

Važno je naglasiti da postoji više vrsta griza, a najbolje je da počnete sa pirinčanim ili kukuruznim jer oni ne sadrže gluten, te su izuzetno laki i prijatni za stomak.

Ovaj griz možete upoariti sa nekim povrćem kao što je grašak (u tom slučaju možete ubaciti i malo kiselog mleka) ili sa voćkom koja nije previše slatka – na primer jabuka

Odabrano voće ili povrće je potrebno prethodno oljuštiti i skuvati u odvojenoj šerpi. Dok se ono kuva, vi možete skuvati griz sa vodom – ostavite 3 do 4 šoljice vode da proključaju na šporetu, a potom postepeno ubacujte jednu šoljicu griza po želji. Neophodno je da mešate smesu sve vreme kako se ne bi stvorile grudvice. Nakon toga, ispasirajte voće ili povrće i sjedinite ga sa grizom u kompaktnu i kašastu masu. 

Večera za bebe od 8 meseci – proširite jelovnik

Večera za bebe od 8 meseci može da uključi još neke žitarice kao što su amarant, spleta, ovas i heljda, ali i proteine kao što je kinoa. Vaš mališan će tokom ovog perioda početi da troši još više energije, te je važno da se polako fokusiramo na proteine tokom ove etape.

Spleta je bogata vitaminima iz B grupe, a poseduje čak 8 puta više minerala kao što su magnezijum, natrijum, fosfor i selen od drugih žitarica. Odlikuje se slatkastim ukusom, te nema sumnje da će biti favorit vašeg deteta. Sjajna je ukoliko vaši mališani imaju grčeve, dijareje i slabije varenje.

Kinoa sadrži 8 esencijalnih masnihamino kiselina i ona je najbolji izvor proteina, pored majčinog mleka ili mlečne formule. Njena priprema je nešto drugačija i duža, ali ne i prekomplikovana za napraviti.

Ideja za bebinu večeru – kinoa sa kiselim mlekom i spanaćem

Kinou je važno da potopite uveče, a da ujutru isperete kaka biste se rešili gorčine koja je prisutna na njenoj opni. Potrebna razmera je 1:2, tj. na 1 šolju vode je potrebno ubaciti 2 šolje kinoe za kuvanje. Vreme kuvanja u proseku iznosi oko 15-ak minuta, na tihoj vatri, a nakon isteklog vremena se savetuje da poklopite posudu i ostavite da se višak vode upije.

Nakon toga, dodajte obareni spanać (nije važno da li je u pitanju bebi spanać ili regularan) i kašičicu kiselog mleka, potom dobro promešajte i specijalitet je spremna za jelo!

Večera za bebe od 9 meseci i više

Večera za bebe od 9 meseci podrazumeva širi spektar namirnica. Deca u ovom periodu već uveliko stabilno sede, puze i podižu se uz nameštaj. Takođe, vešto prate pokrete, zapažu oblike i koriste interaktivne igračke, što znači da razvijaju svog kognitivni kapacitet. U skladu sa tim, njima je potreban hrana koja je još bogatija mineralima i vlaknima. 

Tokom ove faze možete postepeno da uvodite meso, bareno pileće i teleće, uz naravno raznovrsno voće, povrće i mahunarke. 

Večera za bebe od 10 meseci može da uključi i kravlje mleko, jer je bebin organizam sada dosta čvršći, te će moći i da podrži drugu hranu. Ona tokom ovog perioda jede više puta na dan, te ne treba da vas začudi ako vaš mališan bude tražio više hrane nego inače.

Večera za bebe od 12 meseci, tj. od godinu dana može da uključi i tzv. “finger food”, odnosno da se vaš mališan sam poslužuje, te možete napraviti na primer kuvano belance sa povrćem i sitno iseckati jelo. Možete razmisliti i o kuvanoj ribi na pari (bez kostiju, naravno) sa dodatkom barene blitve i krompira.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan, koliko i značajan, te da smo vam pružili sve relevantne informacije kako biste bolje sastavili jelovnik za bebe u skladu sa mesečnim razvojem vaših mališana.

Kido online prodavnica za bebe je tu da vam omogući jednostavnu, efikasnu i sigurnu online kupovinu svega što je vašoj bebi neophodno, ali i da svim roditeljima udeli praktičan savet u vezi nege vaših najmilijih!

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.