Dečije igre – najbolje igre za decu napolju
/
/
Dečije igre – najbolje igre za decu napolju
deca trče na livadici sa šarenim balonima

Dečije igre – najbolje igre za decu napolju

Dečije igre su bile nepresušan izvor zabave u prošlosti. Morali smo da koristimo svoju maštu, socijalne veštine i koordinaciju kako bismo pobeđivali u ovim društvenim igrama i rešavali različite probleme. Glavne su bile one igre za decu napolju, i bilo je pravo mučenje ako se prehladiš ili te mama kazni pa moraš da se dosađuješ u kući dok se sa ulice čuje dečija graja. 

Dečije igre se nažalost danas svode na one kompjuterske, koje se takođe igraju u grupama. One i nisu sasvim loše jer razvijaju neke kognitivne sposobnosti, ali uvek je bolje da deca što više vremena provode napolju u pokretu. Neka deca više vole da se igraju sama, i igračke imaju veliku ulogu tokom odrastanja, a ovo su neke od igara za decu iz prošlosti koje možete naučiti svoje mališane, i podstaći ih da se igraju sa društvom.

Žmurke – najpopularnija igra za decu

Ova igra za decu postoji već dugo vremena, a interesantno je kako se deca u čitavom svetu igraju skrivanja i traženja. Igra je jako jednostavna, a nudi beskrajnu zabavu. 

Jedan od igrača žmuri, a to se obicno bira pomoću brojalice zimi-zami-zum, ili papir-kamen-makaze. Onaj ko izgubi je osoba koja traži druge. Obično se izabere neko drvo ili bandera pored koje tragač ‚‚žmuri” i broji do 20, ili do 100 (po 5). Za to vreme ostali se skrivaju, i kada završi brojanje, tragač kreće u potragu.

Kada tragač ugleda neku osobu, trči do početnog mesta i pokušava da stigne prvi i ‚‚zapljune” ga. Ako onaj koji se krio stigne prvi, zapljune sebe i tako se spasi. Igra traje dok svi ne budu pronađeni, međutim onaj ko stigne do mesta odakle je počela potraga i kaže ‚‚pu spas za sve nas!” tako spašava i ostale igrače. U tom slučaju, tragač je izgubio i mora ponovo da žmuri.

Igre za decu kao što je ova su omiljene, a najuzbudljivija je u sumrak i kada padne mrak tokom letnjih dana, zbog više mogućnosti sakrivanja. Dečije igre napolju, kao što je ova, odlična je za celo telo deteta zbog svog tog trčanja, a razvija i maštu jer dete mora da pronađe skrovito mesto da se sakrije.

Šuge – igre za decu sa puno trčanja

Još jedna jako popularna igra za decu iz prošlosti jesu šuge. 

I ova igra uključuje mnogo trčanja, pa je odlična za mališane. Jedna osoba je šuga i juri drugu decu da i njih zarazi. Kada nekoga dotakne, i on je ‚‚zaražen” pa zajedno jure ostalu decu. Igra se završava kada svi postanu zaraženi šugom. Deci je ova igra posebno zanimljiva zbog samog imena, a i niko ne želi da bude šuga.

Ledeni čika – još malo jurnjave

Deca su nepresušan izvor energije, tako da su igre gde se dosta trči najbolje za njih. Dečije igre iz prošlosti poput ove su savršene za njih.

Ovo je još jedna slična igra šugi, samo što ovde jedno isto dete juri do kraja igre. On je ledeni čika, i ima zadatak da zaledi sve ostale. Kada dodirne drugo dete, ono mora da ostane ukopano u mestu, jer je ‚‚zaleđeno”. Ledeni čika ima zadatak da zaledi svu ostalu decu, ali igrači koji još uvek beže mogu dodirnuti onog zaleđenog, i tako ga ‚‚odlediti”. Igra se nastavlja sve dok ledeni čika ne zaledi svu ostalu decu, ili im jednostavno dosadi. Ali sigurno je da će sva ova jurnjava deci dobro doći.

Ćorave bake – odlična igra za mlađu decu

Još jedna odlična dečija igra napolju, a bilo bi najbolje da je teren ravan i bez prepreka

Igra je najbolja ako je igra više igrača, a na početku treba izabrati ćoravu baku kojoj se vezuje povez oko očiju tako da ona ništa ne vidi. Nakon što baku deca vrte oko svoje ose kako bi izgubila orijentaciju u prostoru, igra počinje! 

Potrebno je da baka uhvati nekog od ostale dece koja pokušavaju da pobegnu, a ona treba da prepozna ko je uhvaćeni. Ćorava baka može da opipa lice ili odeću uhvaćenog, ili ga zagolica kako bi prepoznala glas. Ako pogodi, uhvaćeni postaje ćorava baka i igra može trajati u nedogled.

Lastiš – omiljene dečije igre iz prošlosti za devojčice

Ovo je kroz generacije bila omiljena igra devojčicama, i satima su napolju preskakale lastiš.

Postoji mnogo varijacija ove igre, a jedna od ustaljenih je da dve devojčice drže lastiš oko nožnih zglobova, a treća preskače. Ako pređe taj nivo, lastiš se pomera na kolena, struk, pazuh, i tako svaki nivo postaje sve teži. Ona devojčica koja pređe svaki, pobeđuje. Ovo je odlična igra za razvoj koordinacije kod dece, jer zahteva skakutanje i podizanje nogu visoko. Razvija i preciznost jer treba zakoračiti u određen prostor, a ojačava i zglobove i mišiće dece.

Još jedna varijacija ove igre za decu u kojoj su svi učestvovali je ‚‚ko voli, ko voli…” Deca stoje unutar zategnutog lastiša a jedna osoba govori ‚‚ko voli ko voli” i izgovori neku ukusnu hranu ili lep pojam, i tada svi ostaju unutar lastiša. Ako kaže nešto ružno ili loše, svi moraju brzo da iskoče. Poslednja osoba koja ostane u lastišu biva zadirkivana kako voli tu uvrnutu hranu ili loš pojam.

Školice – dečije igra napolju za predškolski uzrast

Ovo je jedna od omiljenih igara među decom predskolskog uzrasta, a sve što vam je potrebno je kreda i beton.

Deci je pogotovo zabavno da šaraju beton kredom pa ovaj korak prepustite njima. Potrebno je nacrtati kvadrate na betonu, prvi je sam, iznad njega dva uporedna, i tako do 10. Ovu igru može igrati jedno dete ili više njih, a započinje se tako što se na polje 1 baca kamenčić, dete treba na jednoj nozi da skoči na to polje, pokupi kamen i vrati se nazad. Igra se nastavlja dok dete ne pređe svako polje, oni iskusniji ponekad žmureći skakuću, a mlađa deca mogu skakati i sa obe noge. 

Ovo spada među jednostavne igre za decu, ali ima mnogo benefita kao što su poboljšanje preciznosti, koordinacija koju poboljšava skakanje na jednoj nozi, osećaj za prostor i jačanje nogu.

Preskakanje vijače – vežba za celo telo

Ovo je i za mnoge odrasle jako izazovna igra, ali za razigranu decu je odilčna jer zahtava dosta energije. 

Preskakanje vijače je igra za decu koja podstiče razvoj čitavog njihovog tela, a može se preskakati i jednom nogom, unazad, i na još mnogo načina. Preskakanja konopca se može igrati i u grupi, a sve što je potrebno je da dvoje drže konopac i vrte ga, a treći preskače!

Između dve vatre 

Ova igra za decu je odlična za veće društvo, a svi se sjajno zabave. 

Sve što je potrebno je jedna lopta, i igra može da poćne! Deca se dele u dva tima, i iz svakog se bira po jedno dete koje je ‚‚vatra”, oni stoje na ivici terena (improvizovanog ili ne) i zadatak im je da pogode loptom članove suparničkog tima koji stoje unutar polja. 

Ostala deca treba da izbegavaju loptu, ili je uhvate. Ako je neko pogođen, on izlazi iz igre, ali ako neko uhvati loptu dva puta dobija pravo a postane onaj koji gađa, dok prethodna ‚‚vatra” menja mesta sa njim. 

Ova igra razvija mnogo veština, a nudi i nepresušnu zabavu. Potrebna je preciznost kako biste pogodili suparničkog igrača, oštro oko i brzina za izbegavanje lopte, ali i smelost hvatanja lopte koja ide pravo na vas, kako biste imali priliku da promenite svoj položaj u igri. Ovo je odlična igra za decu školskog uzrasta, i može se igrati na časovima fizičkog vaspitanja, a svaki igrač se dobro zabavi i pokrene svoje telo i moždane vijuge.

Dečije igre treba da budu sastavni deo života deteta, ma kojeg uzrasta ono bilo. Ne samo da se ovako najbolje zabavljaju, već i dosta uče o životu i svetu uopšte. Odlične su kao priprema za polazak u školu, jer omogućavaju deci potrebnu socijalizaciju, i uče ih da poštuju drugare, fer igri, i da nisu uvek u centru pažnje. Igre deci omogućavaju i sticanje novih drugara, a to nije lako svakom detetu, pogotovo ako su stidljivi. Sigurni smo da će ove igre za decu biti nepresušan izvor zabave vašim najmlađim!

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.