Odnosi u trudnoći – da li su dozvoljeni i ima li razloga za strah?
/
/
Odnosi u trudnoći – da li su dozvoljeni i ima li razloga za strah?
Muž ljubi ženu koja je u drugom stanju

Odnosi u trudnoći – da li su dozvoljeni i ima li razloga za strah?

Ostvarila vam se jedna od najvećih želja jer ste saznali da ste u drugom stanju. Pored mnogo razloga za sreću koje vam pruža to saznanje, često vam se dešavaju i momenti kada uhvatite sebe da ste veoma zabrinuti zbog raznih nedoumica i strahova koje idu uz sve to.

Jedno od najčešćih pitanja budućih roditelja jeste da li su odnosi u trudnoći uopšte dozvoljeni? Ukoliko jesu, da li su preporučljivi? Koje bi poze u trudnoći, u tom slučaju, trebalo izbegavati? Da li postoji rizik od pobačaja, nakon odnosa?

Sva ta pitanja su sasvim normalna u ovakvoj situaciji, jer najmanje što želite jeste da izazovete bespotrebne komplikacije u trudnoći tokom odnosa. Zato je vrlo važno da se informišete i pripremite za ono što drugo stanje može da promeni u vašem dosadašnjem seksualnom životu.

Pre svega, da li su odnosi u trudnoći dobra ili loša ideja? 

Kod sigurne trudnoće nema razloga za brigu 

Najčešći mit u koji mnogi veruju jeste da odnosi u trudnoći mogu nepovoljno da utiču na razvoj bebe u stomaku, čak i da izazovu pobačaj. Tako nešto je gotovo nemoguće  zato što je beba zaštićena u stomaku mišićnim zidovima materice.

Pored toga, nju dodatno štiti i plodova vodica (amnionska tečnost) kojom je obložena u stomaku i zato neće moći da oseti nikakve pokrete i penetraciju koja se dešava tokom odnosa. Sluz koja se nalazi u grliću sprečava da bakterije i sperma uđu u matericu.

Ukoliko je vaša trudnoća normalna, nemate razloga za brigu. Odnosi u trudnoći su sasvim normalna stvar, dokle god sve prolazi u najboljem redu. 

Kada odnosi u trudnoći nisu preporučljivi?  

Međutim, postoje i one situacije kada odnosi u trudnoći zaista nisu poželjni. Tako nešto se savetuje trudnicama koje imaju visokorizičnu trudnoću i koje su ranije imale pobačaje.

 Ovo se takođe odnosi i na one gde postoji rizik od prevremenog porođaja zato što tokom odnosa može doći do kontrakcija materice. Ukoliko se te kontrakcije nastave, zajedno sa krvarenjem, to može biti znak za uzbunu i odlazak kod lekara.

Žene koje imaju nekompetentan grlić materice ili probleme kao što su nisko usađena poseteljica i krvarenja u trudnoći, takođe moraju da povedu računa i da se suzdrže od seksualnih odnosa tokom trudnoće. 

Zanimljivo je da odnosi u trudnoći takođe nisu preporučljivi ako nosite blizance ili trojke jer na taj način možete da izazovete komplikacije.

Ukoliko vaš lekar proceni da je sa vašom trudnoćom sve u najboljem redu, možete da odahnete i da uživate sa svojim partnernom, bez straha da nešto može da krene po zlu. Samo povedite računa da izbegavate duboke i bolne penetracije, kao i penetracije stranim predmetima jer one mogu biti uzrok povredama unutar materice. 

Koje poze u trudnoći nisu dobra ideja?

Ako ste utvrdili da vaša trudnoća nije rizična, a ipak želite da budete oprezni kada su u pitanju odnosi u trudnoći i seksualne poze, ne brinite. Mnoge poze u trudnoći su sasvim bezazlene, međutim postoje i one koje to nisu i koje bi trebalo da izbegavate.

Misionarska poza u trudnoći je jedna od poza koje bi trebalo da izbegavate zato što utiče na smanjenje protoka krvi mame i bebe, pogotovo nakon 20. nedelje trudnoće. Takođe, mnoge žene su potvrdile da su im poze dok leže na stomaku jako neprijatne, pored neprijatnosti koje misionarska poza u trudnoći izaziva. 

Ipak, postoji mnogo poza u trudnoći koje su sasvim OK. Čak su neke i preporučljive, kao što su poze kada partner leži na strani, ili kada je žena gore ili je leđima okrenuta, jer gotovo da ne vrše nikakav pritisak na stomak i bebu. 

Šta ako ne postoji želja za odnosima uopšte?

Ukoliko vam se dešava da uopšte ne osećate nikakvu želju za seksom, nemojte da dozvolite da vas to uznemiri. Niste jedine i neće trajati doveka. U pitanju su hormoni koji utiču na smanjenje seksualne želje kod mnogih trudnica širom sveta.

Čak i pored dobre ishrane tokom trudnoće, žena često može da oseća mučninu i bolove. Neke od njih povraćaju i imaju problema sa kičmom i preosetljivim grudima. Ostale prosto ne mogu da se identifikuju sa novim oblikom tela i ne osećaju se prijatno u svojoj koži.

Sve je to prilično iscrpljujuće za ženu i može da utiče na gubljenje volje i želje za seksom tokom trudnoće. Međutim i to može da bude promenljivog karaktera. Naime, mnoge žene najviše imaju problema sa simptomima mučnine u prva tri meseca trudnoće

Nakon što se taj period završi. Velika je verovatnoća da će vam se seksualna želja i vratiti. Odnosi u trudnoći će tada postati normalna praksa bez ikakvih bolnih posledica po ženu.   

Naučite da volite svoje telo u trudnoći 

Dok neke žene ne mare za fizički izgled tokom trudnoće, mnogima je to razlog zašto izbegavaju odnose tokom trudnoće. Iako su svesne da je takvo stanje normalna stvar prirode, njima je pojam vođenja ljubavi u tom periodu samo razlog više za glavobolje.

Ipak, žena koja je u blagoslovenom stanju nikada ne može da bude odbojna partneru čije dete nosi. Setite se toga svaki put kada se ne osećate dobro i privlačno. Naučite da volite svoje telo i videćete kako će to dobro uticati na vašu psihu, a samim tim i na seksualne odnose sa vašim partnerom.

Dok god vodite računa da negujete vašu bebu u stomaku, savetujemo vam da maksimalno uživate u svakom trudničkom danu koji je pred vama! A ukoliko je vaš doktor rekao da je sa vašom trudnoćom sve u redu, bićete srećni da uskoro pokrivate vašu zdravu bebu njenim omiljenim minky ćebetom u udobnom krevecu koji je kao stvoren za bebin dobar san!  

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.