Nega bebine kože – prvi koraci u stvaranju zdrave navike
/
/
Nega bebine kože – prvi koraci u stvaranju zdrave navike
Beba u maloj kadi za kupanje

Nega bebine kože – prvi koraci u stvaranju zdrave navike

Da li ste znali da je kvalitet kože kod odrasle osobe određen još u prvim mesecima, dok je beba – novorođenče? Iz tog razloga je nega bebine kože u ranim mesecima od presudne važnosti za nastanak ili prevenciju mogih faktora koji se tiču različitih stanja na koži.

Nega bebine kože je stvar kojoj se mora posvetiti posebna pažnja, ne samo zbog saznanja da će ona uticati i na kasniji kvalitet kože, već je bebina koža izrazito nežna i mekana pa samim tim iziskuje odgovarajuće proizvode za negu bebine kože kojima će se nahraniti i ojačati svoju zaštitnu funkciju prema mladom organizmu.

Kako izgleda pravilna nega bebine kože?

Kao što sve majke znaju, kada je u pitanju nega novorođenčeta prevashodno treba održavati osnovnu higijenu bebe. Svaka beba se, kao i odrasla osoba – znoji. U koži svakog čoveka se nalaze brojni nervni završeci i lojne žlezde koje je hidriraju i izbacuju višak tečnosti iz organizma, samo što je koža bebe tanja i osetljivija – kao da se providi i otkriva sitne kapilare.

Bebe koje su rođene pre vremena, imaju specijalni zaštitni sloj – takozvani “sirasti maz” (vernix caseosa) koji ima specijanu funkciju da spreči odlazak veće količine tečnosti i minerala iz organizma, a samim tim ima i zaštitnu funkciju. Taj sloj se skida i spontano i često ga beba do odlaska iz porodilišta više ni nema ali ukoliko se zadrži, treba ga skidati umreno i nekim organskim rastvaračem (biljnog porekla).

Poželjno je da se svakodnevna nega bebine kože otpočinje kupanjem, i to u vodi koja bi trebalo da ba bude oko 34 stepena Celzijusa. Nakon provere temperature, beba se polako spušta u vodu, postepeno i najpre nogama, kako bi se privikla na vodu i razvijala osećaj da je vreme za kupanje.

Redovno kupanje, odnosno razvijanje osećaja za vodu u najranijem detinjstvu smatra se uskopovezanim sa sklonošću ka redovom održavanju higijene u kasnijem dobu.

Nega novorođenčeta i svakodnevno kupanje

Kada je koža toliko osetljiva na preparate pa čak i na garderobu, jedna od najčešćih dilema roditelja kada je u pitanju nega bebine kože jeste da li bebu treba kupati svaki dan?

Mišljenja su na ovu temu izuzetno podeljena, ne samo među roditeljima već i kod pedijatara. Neki, stariji pedijatri, preporučuju roditeljima da ne kupaju bebu svakoga dana ali su druga, modernija gledišta, krenula u smeru preporuka da uz pomoć tople vode i blagih, hemijski neobrađenih preparata za negu bebine kože – omogućimo bebi da se lepše i zadovoljnije oseća, a kupanje bebe predstavlja i jedan od omiljenih načina za zbližavanje roditelja sa svojim detetom.

S obzirom na to da njihove lojne i znojne žlezde počinju da rade, blagim kupkama čistimo kožu i pore bebe, koje su inače šire nego kod odraslog čoveka, i sprečavamo da se na “neočišćena” mesta skupe bakterije koje potencijalno mogu biti veoma opasne, naročito ako na bebinoj koži još uvek postoji gorepomenuti “maz”.

Proizvodi za negu beba, kao što su kupke, šamponi i sl. treba da budu blagi i prilagođeni uzrastu, naročito ako se radi o delikatnim stvarima kao što je nega bebe u prvih mesec dana ili nega bebine kože na slabinskom delu i oko nogu.

Koliko puta se bebi pere kosa?

Ono sa čim se pedijatri slažu jeste to da se koža, odnosno teme glave bebe koja nema mnogo kose može prati samo vodom i sa malo kupke, jednom do dva puta nedeljno. Kod beba koje imaju dužu i gušću kosu, teme treba prati češće, jer su one sklonije pojavi “temenjače”.

Šta je temenjača?

Temenjača predstavlja sakupljanje mrtvih (neprokrvljenih) delova kože koji nisu odstranjeni kupanjem i/ili blagim trljanjem (ponekad i raščešljavanjem kosice). Ti delovi se slažu jedan na drugi, stvarajući čvrstu pokoricu na temenu koje je i inače osetljivo. Osim što ne izgleda lepo, temenjača sprečava i normalno funkcionisanje kože, a na njoj mogu da se nastane i bakterije.

Nega bebe sa ojedima, iritacijama i crvenilom u pelenskoj regiji

Male upalice, crvenila nalik na ojede u predelu bebine zadnjice ili oko nogu mogu ukazivati na stanje koje se zove “pelenski opis”. Naziva se “pelenski” jer se obično javlja na predelu prekrivenom pelenom, i to na mestima gde se zadržavaju fiziološki produkti a nema dovoljne ventilacije. Vlažno područje veoma je pogodno za razvoj iritacija, a ovo je i veoma česta pojava kod beba.

Nega bebine kože koja je zahvaćena osipom ovog tipa svodi se na upotrebu krema koje sadrže antibakterijsko i protivupalno dejstvo, krema koje su teksturno vrlo bogate, podstiču na obnavljanje kože i lako se nanose – kako bismo izbegli prekomerno trljanje kože.

Neophodno je što češće menjanje pelena, da bi koža imala što manje kontakta sa mokrim platnom. Preporučuje se i pranje samo vodom, a kožu bi trebalo pokoji put namazati i kremom koja sadrži vazelin ili cink oksid, s obzirom na to da oni stvaraju zaštitnu barijeru na koži.

Beba na kupanju

Nega bebine kože isključuje upotrebu hemije

Ono što po svaku cenu treba izbegavati kada je u pitanju nega bebine kože, jeste upotreba bebi sredstava za higijenu koja sadrže teška, hemijska jedinjenja i supstance koje spadaju među prve faktore opasnosti koji kod novorođenčadi utiču na pojavu osipa i alergija.

Zbog osetljivosti bebine kože, veoma je bitan pravilan odabir preparata za njenu negu već u prvim mesecima, a odabir kvalitetnih preparata ima uticaj na kvalitet kože tokom čitavog života, stoga se preporučuje da ne navikavamo bebu već u najranijem detinjstvu na prisustvo parfema, konzervanasa ili veštačkih boja u srestvima za kupanje i negu.

U današnje vreme postoje brojni preparati koji poštuju osnovna načela, poput propisane pH vrednosti i upotrebe prirodnih ulja i bilja, koji ukoliko se koriste u malim dozama, povoljno deluju na zdravlje bebine kože.

Prirodni preparati su najbolji za negu bebine kože i odeće

Veliki broj blagih sredstava – od sapuna koji ne isušuju kožu, blagih kupki koje su bez mirisa i ne iritiraju kožu, krema za negu suvih delova kože, blagih ulja i talkova ponuđeni su roditeljima koji u dogovoru sa neonatologom ili pedijatrom treba da obezbede najbolje za svoje novorođenče.

U prodavnicama dečije opreme postoje preparati za različite namene i tipove dečje kože, od osetljivije, preko normalne pa sve do otpornije. Roditeljima se nudi veliku broj preparata iz dečjih linija od proverenih proizvođača.

Preparati od prirodnih ulja ne isušuju bebinu kožu, ali svakako, ukoliko primetite da sapun, vlažne maramice ili šampon iritiraju vašu bebu – svedite njihovu upotrebu na minimum i koristite ih samo kada niste u prilici da očistite bebinu kožu vodom i namenskom kupkom.

Pranje bebinog veša takođe spada u domen koji opisuje nega bebine kože. Bebin veš se pere odvojeno od garderobe ostalih članova porodice, ali je u redu koristiti regularni prašak za veš. Odeću, platnene pelene, posteljinu, prekrivače i sve ono što dolazi u direktan kontakt sa bebinom kožom treba prati na visokim temperaturama i dva puta isprati.

Omekšivači za veš se mogu dodavati nakon pranja bebi garderobe, a na tržištu čak postoje i proizvodi za negu beba posebno namenjeni pranju veša. Takođe, sve bebine stvari treba peglati radi dezinfekcije sve dok beba malo ne odraste i ne ojača – tada neće biti potrebe za dodatnim ispiranjem i kompletnim peglanjem.

Za zdravlje svoje bebe i adekvatnu negu njene kože treba u svakodnnu rutinu inkorporirati određene postupke sve dok one ne postanu rutina. Osetljiva bebina koža se kupa (skoro) svaki dan, blagim sapunom (kupkom) i vodom a nakon toga je potrebno bebine delove tela koji su bili izloženi “negativnom” uticaju mazati zaštitnom, masnom i bogatom kremom. Obezbedite svojoj bebi najkvalitetniju početnu negu, kako bi kasnije imala lepu i sjajnu kožu na kojoj će joj svi zavideti.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.