Šetnja bebe zimi – benefiti svežeg vazduha i saveti za oblačenje
/
/
Šetnja bebe zimi – benefiti svežeg vazduha i saveti za oblačenje
Mala beba umotana u sivo ćebe

Šetnja bebe zimi – benefiti svežeg vazduha i saveti za oblačenje

Svi smo svesni toga da beba ne može celu zimu provesti u zatvorenom prostoru, a u životu svakog roditelja dođe trenutak kada mora da pripremi svoje dete za zimu i upozna ga sa svim čarolijama, ali i opasnostima koje niske temperature i sneg nose.

Pedijatri ne prepuručuju izvođenje bebe na zimski vazduh u prvih mesec dana, pa se u svakoj svojoj nameri treba konsultovati sa njima. Kada beba ojača, potrebno joj je omogućiti da udiše i svež, spoljašnji vazduh, jer predug boravak u ušuškanoj sobici, na toplom (često pregrejanom ili ustajalom) vazduhu može da izazove nervozu, plač ili otežano disanje.

Na sva konfuzna pitanja oko toga šta nosi oblačenje bebe zimi, kao i koliko treba da traje ili kako se izvodi prva šetnja bebe zimi i kako je pripremiti na zimske uslove – čekaju vas odgovori u tekstu pred vama.

Zašto je šetnja bebe zimi važna?

Važno je da svoje dete polako upoznajete sa spoljašnjim svetom!

Nakon prve dve nedelje koje je beba (a i vi) provela u privikavanju na novu okolinu i nadražaje, možete početi da upoznajete bebina čula sa sa ostatkom prostora koji čini vaš stan ili kuća. 

Nakon te dve nedelje, iznesite je do otvorenog prozora ili na terasu. Podrazumeva se da beba i tada mora biti dobro utopljena. Uvijte svoju bebu i njeno mekano ćebence ili prekrivač i provedite sa njom oko pet minuta na terasi. To je za početak dovoljno.

Svaki naredni dan povećavajte minutažu, sve dok ne dostignete punih pola sata na svežem vazduhu, mada, boravak bebe na svežem, zimskom vazduhu možete prilagoditi i njenim željama odnosno načinu na koji bude reagovala. Za odlazak na zimovanje bi trebalo pričekati da beba prilično ojača.

Idite korak po korak!

Kao i pred svaku bebinu šetnju i šetnja bebe zimi ne bi trebalo da počne pre ručka ili odmah nakon njega. Pre kretanja u šetnju sa bebom, podojte je i obucite je toplo. Obavezno je ušuškajte u kolicima, baš kao u krevecu. Neka joj bude zanimljivo i udobno.

Nije važno ako je temperatura ispod nule. Da bi prvo i svako naredno oblačenje i šetnja bebe zimi bili uspešni, bitno je da nema vetra i magle i da je suvo. Naredni korak jeste da bebu obučete u skladu sa vremenskim prilikama.

Beba sa sivom kapicom se igra napolju

Slojevito oblačenje ali bez pretopljavanja

Najveća briga roditelja kada je u pitanju šetnja bebe zimi i oblačenje bebe zimi jeste prigalođavanje odeće, tj. slojeva na bebi tokom zime, kada se javlja ona poznata nedoumica: Kako da bebu obučemo a da joj ne bude pretoplo ili pak, hladno?

Mnogi roditelji greše kada bebu izvode napolje i to iz straha da se ne prehladi, pa je “natrontaju” do te mere da detetu postane neprijano i neudobno, a umesto da uživa u svežem i zdravom vazduhu – ono negoduje i plače.

Postoji li idealna formula za oblačenje bebe zimi i priprema za šetnju?

Nije da je potrebno tražiti idealne formule i preporuke za oblačenje, samo se vodite onim što bi vama odgovaralo da nosite, a da pritom brinete o svom zdravlju. Dakle, obucite bebu onako kako ste i sami obučeni, ali pružite krhkom bebinom organizmu pomoć još jednog sloja odeće više. Na ovaj način će prva šetnja bebe zimi biti prijatna i topla bebi, ali ne pretopla.

Kako da znam da li je bebi dovoljno toplo?

Ako ipak niste sigurni jeste li dovoljno (ili previše) utoplili bebu u njenoj prvoj zimskoj šetnji, to možete veoma lako proveriti. Nakon desetak minuta šetnje, zavucite ruku ispod bebinog pokrivača i dodirnite joj vratić i stomačić nadlanicom i gornjim delom prstiju. Ako su bebin stomak i vrat prijatno topli – sve je u redu.

Zapamtite!

Ne bi trebalo meriti temperaturu bebi i donositi zaključke na osnovu toplote odnosno hladnoće bebinih ručica i nožica jer one nisu merodavne. Ovi delovi bebinog tela i su i pošto inače hladniji od ostalih.

Oblačenje bebe zimi i priprema za šetnju su nezamislivi bez kapice i zekice

Kapica je uvek obavezna, jer beba gubi toplotu preko glavice. Bebi ipak nije potrebno pokrivati usta šalom jer se vazduh pod šalom kondenzuje, pa će predeo oko bebinih usta i nosa biti vlažan, što pogoduje razvijanju mikroorganizama a svrha koju ima šetnja bebe zimi i boravak u parkiću jeste da se nadiše svežeg vazduha i na taj način ojača pluća.

Za donji deo tela, preko pelena i benkice obucite bebi pamučne “zekice” jer će jednodelni komad kagrderobe bolje čuvati i raspoređivati toplotu tela, a prirodni materijal neće iritirati nežnu bebinu kožu.

Preko zekice joj navucite odelce od polara – jedan od omiljenih komada za oblačenje bebe zimi, a svakako najboljeg saveznika kada je u pitanju šetnja bebe zimi i tokom hladnijeg vremena. Polar je materijal koji je veoma topao i mekani materijal koji ne propušta hladan vazduh.

Bebine noge prvo utoplite čarapicama, a zatim joj preko svega navucite skafander – odelce koje je punjeno ili postavljeno vatiranim materijalom. Onda je smestite u kolica, pokrijte je najlepšim ćebencetom i prva šetnja može da počne.

Moderni skafanderi dolaze sa nastavcima za ruke i noge, kao i uz tregere koje možete skinuti kada uđete sa bebom u topliju atmosferu (prodavnicu, prevoz). Vodite računa o tome da bebi dopola svučete skafander i kapicu, kako se ona u zatvorenom prostoru ne bi oznojila i da joj kasnije ne bude hladno u šetnji.

Kakav vazduh prija bebama?

Treba razgraničiti jednu stvar u glavama roditelja, a to je da – što je napolju hladnije, tj. što je vazduh hladniji – to je manje uzročnika bolesti i virusa. Nemojte misliti da ćete bebu zaštititi od prehlade ako je budete držali u zatvorenom i pretopljenom prostoru! Ovakvo ponašanje roditelja može čak i da škodi bebi ali što češće je budete izvodili, ona će biti zdravija, jer svež i hladan vazduh prija bebama.

Koliko treba da traje šetnja bebe zimi?

Još jedno pitanje koje će svaki mladi roditelj sebi postaviti jeste trajanje na koje šetnja bebe zimi treba da se svede. Odgovor na to pitanje daće vam upravo Vaše dete: sve dok je ono raspoloženo, dok deluje zadovoljno i srećno – znači da mu boravak na svežem vazduh prija.

Čim počne da negoduje, vrpolji se i iskazuje nezadovoljstvo i nervozu, to je znak da mu nešto ne odgovara i da treba da se vratite kući. Proverite temperaturu tela na predložen način a onda delajte u skladu sa tim.

Zimi je oko podneva najtoplije, pa bi bilo dobro da se bebin dnevni ritam uskladi tako da u šetnju ide svaki dan u tom/istom periodu. Bebe su izuzetno osetljive na temperaturne promene, pošto im centar za termoregulaciju još nije dovoljno razvijen, pa dužinu boravka napolju postepeno povećavajte i prilagođavajte.

Boravak na svežem vazduhu i šetnja bebe zimi doprinosi mirnom snu, poboljšava apetit, popravlja raspoloženje, podiže i ojačava imunitet od alergija i virusa. Učinite nešto dobro za sveopšte zdravstveno stanje svog deteta i upoznate ga sa ostatkom sveta oko njega. Na kraju krajeva – baba tako i uči.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.