Kako se mama i beba zbližavaju tokom prvih meseci?
/
/
Kako se mama i beba zbližavaju tokom prvih meseci?
Mama ljubi bebu

Kako se mama i beba zbližavaju tokom prvih meseci?

Vezu koju imaju mama i beba teško je uporediti sa bilo kojom drugom međuljudskom vezom. Ona se stvara još dok je dete u stomaku, a naglo se pojačava kada majka po prvi put oseti dete u naručju, odnosno kada beba po prvi put jasno čuje majčin glas koji je dugo slušala iz njenog stomaka. Iako se mama i beba zbližavaju spontano, postoji nekoliko ključnih stvari koje podstiču stvaranje neraskidive veze, koja takva ostaje ceo život.

Pogled, glas i gestikulacija kao glavni faktori zbližavanja

Sa mnogim ljudima u životu se zbližavate kroz razgovor i nalaženje zajedničkih interesovanja. Od novorođene bebe nećete čuti nijednu jedinu reč, ali će vas ona osvojiti već na prvi pogled drugim karakterističnim ponašanjima. Praksa je pokazala, a istraživanja su potvrdila da pogled, osmeh i dodir predstavljaju ključne faktore za zbližavanje majke i deteta u prvim mesecima bebinog života.

Moć reči

Reči su odličan način da se zbližite sa bebom dok je ona još u stomaku. Već između 18. i 25. nedelje trudnoće, beba počinje da razvija sluh i reaguje na majčin glas, pa budite uvereni da ona može da čuje sve što pričate. Beba vas naravno ne razume, ali joj prija vaš glas jer uliva sigurnost, zbog čega je novorođenim bebama uvek najprijatnije u majčinom naručju.

Iako vas beba čuje sve dok govorite, nekada se možete obratiti upravo njoj, što će i kod vas stvoriti izuzetno pozitivne emocije. Ne bi trebalo da vas začudi kada vam beba odgovori “udarcem” u stomak. Majke kažu da je ovo nemoguće ne osetiti, a sam osećaj je neprocenjiv!

Kožom na kožu

Kada beba dođe na svet, imaćete priliku da je mazite i dodirujete. Njima ovakva vrsta pažnja izuzetno prija, a naročito lepo reaguju kada majka prisloni svoje lice na njeno. Dodir kožom na kožu uliva detetu poverenje i osećaj sigurnosti, a ujedno i je najlakši način da dete upije majčin miris na koji uvek reaguje potpuno jedinstveno i posebno u odnosu na sve druge ljude u okolini.

Beba prepoznaje osmeh

Beba prepoznaje majčin osmeh, i ne oklevajte da se smejete pred detetom kad god vam raspoloženje to dozvoljava. Hormoni sreće su uvek išli u korist povezivanju, zbližavanju i lepim emocijama, a dete će vremenom, reagujući na vaš smeh, početi da imitira zvukove i ponašanja koja proizvodite. Ovo je odličan način da i bebu navedete da se smeje, što će se vrlo brzo desiti ukoliko joj pokažete da je smeh dobra, poželjna i pozitivna navika.

Oči u oči

Dok pričate ili šapućete bebi, gledajte je u oči. Ovako navikavate bebu da i ona vas pažljivije gleda, osmatra i procenjuje. Mamin pogled će joj uvek predstavljati najveću sigurnost, ali će dete vremenom naučiti da i sa drugim ljudima ostvaruje kontakt oči u oči. Gledajte je i kada je dozivate po imenu, jer će tako najbrže da se navikne na svoje ime i reagovanje kada ga čuje.

Zajednicko spavanje

Jasno je da beba treba da ima sopstveni prostor za spavanje, u vidu specijalizovanog kreveca koji je namenjen deci najmlađeg uzrasta. Nekada ipak možete napraviti i izuzetak, i bebu postaviti pored sebe na krevet, ušuškanu u njeno pamučno ćebe. Ovakva bliskost čini da se beba brže umiri i zaspi, a to što konstantno može da dodirne ili oseti svoju mamu naročito uliva sigurnost.

Zajedničko spavanje je preporučljivo tokom dana, kada beba spava a majka se odmara pored nje, dok preko noći ne bi trebalo da stavljate dete u krevet između vas i partnera ukoliko niste potpuno sigurni da možete da se iskontrolišete i ne uskratite bebin prostor na krevetu dok spavate.

Kako biste bili potpuno sigurni da ćete svi prijatno spavati, prebacite bebu u njen krevetić koji možete smestiti odmah pored vašeg. Bebi će biti udobnije ukoliko u krevetac postavite mekane pletenice ili druge dodatke koji će je ambijent učiniti udobnijim.

Reagovanje na plač

Reagovanje na plač je možda i najvažniji faktor za zbližavanje sa detetom. Iako često možete čuti da dete plakanjem pokušava da manipuliše roditeljima, ne bi trebalo da prihvatite ovu tvrdnju kao takvu. Naime, dete nije u mogućnosti da vam na drugačiji način skrene pažnju da nešto nije u redu, pa je plakanje sasvim očekivano kad je dete gladno, žedno ili ga nešto boli.

Potrudite se da uvek odreagujete kada vas beba doziva na ovaj način, jer ukoliko prepoznate uzrok plakanja i otklonite ga, dete će znati da možete da otklonite ono što ga muči i dobićete njegovo poverenje.

Ovo su samo neki od načina da detetu pokažete ljubav, nežnost i pažnju, koji su najvažniji za negovanje zdravog i lepog odnosa između mame i bebe. Verujemo da nijedan od navedenih saveta neće biti teško primeniti, jer se sve navedene aktivnosti potpuno prirodno dešavaju od onog trenutka kada prvi put dodirnete i pogledate svoje dete.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.