Zašto je puzanje važno za razvoj beba
/
/
Zašto je puzanje važno za razvoj beba
Beba puzi i smeje se

Zašto je puzanje važno za razvoj beba

Kada beba počinje da puzi obično je napunila oko 9 meseci, nekada nešto manje, a nekada par meseci više. Činjenica je da se puzanje bebe ne gleda kao važan trenutak, kao što je to slučaj sa prvim koracima. Prvi koraci zapravo su prvo puzanje!

Razvoj bebe i njene motorike direktno je povezano sa puzanjem. Puzanje se može posmatrati kao osnova velikog finala – hodanja. Zato, kad beba počinje da puzi, važno je da je u ovome bodrite i pratite njen motorički razvoj. Puno je razloga koji se odnose na važnost puzanja u razvoju beba, a u nastavku ćete pročitati one najvažnije.

Pravilno puzanje bebe unapređuje njen fizički razvoj

Već smo u uvodu napomenuli koliko je puzanje bebe važno za razvoj njenih fizičkih sposobnosti. Puzanje unapređuje fizički razvoj bebe na više načina:

  • Puzanje poboljšava motorički razvoj beba – one koje se odnose na veće pokrete koja beba pravi rukama, nogama, stopalima ili čitavim telom, ali i na one manje, finije pokrete bebe. Ove veštine jako je važno steći za ono što sledi – hodanje, trčanje ili skakanje, kao i manje pokrete kao što su pokreti rukom, prstima i stopalima.
  • Osnaživanje mišića – puzanje aktivira čitave grupe mišića u telu. Noge, ruke, pa čak i stomčnih i leđnjih mišića. Njihov pravilan razvoj omogućiće da beba bude dovoljno snažna za komplikovanije radnje koje joj slede u bliskoj budućnosti.  
  • Balans i ravnoteža se stiču puzanjem – sa pojmovima kao što su balans i ravnoteža, bebe se prvi put susreću upravo tokom puzanja. Puzeći, beba će se truditi da uspostavi što bolju ravnotežu i na taj način unapređivaće ovu sposobnost.

Beba puzanjem unapređuje percepciju sveta

Beba ima percepciju sveta oko sebe od samog rođenja, ali je ona prilično ograničena. Sve što je dopiralo izvan određene granice dodira i pogleda, nije bilo registrovano od strane bebe.

Čak i kada se vizuelne mogućnosti bebe vremenom unaprede, ona iz ležećeg ili sedećeg položaja i dalje ne može da proceni koliko je šta od nje zapravo udaljeno. Ovo je slično kao i naša vizeulna procena udaljenosti zvezda na noćnom nebu – praktično ne postoji.

Puzanje bebi daje neophodno iskustvo kako bi mogla da proceni koliko je nešto od nje udaljeno – što više je puzanja potrebno da bi se stiglo do određenog predmeta, to je on udaljeniji – i obrnuto.

Uz puzanje će beba i otkrivati svet koji je do tada bio van njenih domašaja, a prvo samostalno kretanje će napraviti već u svom krevecu, zbog čega je neophodno da obezbedite čvrste i funkcionalne ogradice za krevetac. Takođe, shvatiće da se objekti ne povećavaju i ne smanjuju kada se pomeraju bliže i dalje od nje.  

Tokom puzanja beba intezivira konekciju sa vama

Kada beba puzi, primetićete kako okreće glavu ka vama, tražeći vas pogledom. Ona tada proverava da li joj šaljete neke poruke gestikulacijom ili facijalnim ekspresijama. Zapravo, traži vaše odobravanje ili neodobravanje uz veliko poverenje koje tada sa vama uspostavlja.

Dok upoznaje svet puzeći, bebi je potrebno da je uverite da je bezbedna ili ugrožena. Na ovaj način, ona produbljuje i inezivira već uspostavljenu konekciju sa roditeljima, a postavlja i temelje poverenja.

Mala beba puzi

Puzanje bebe omogućava joj da obrati više pažnje na svoje okruženje

U poznatom okruženju, vaša beba je samo delimično svesna okruženja – svet prolazi pored nje dok se ona “kotrlja” kroz njega. Dok se beba nosi ili vozi okolo, ona ne mora da obraća mnogo pažnje na svet oko sebe. Međutim, kada puzi beba zavisi upravo od vizuelne informacije koju dobija od svog okruženja. Tako beba počinje da obraća ogromnu pažnju na svoje okruženje, i van svog mekanog prekrivača u kome je većinu vremena ušuškana.

Ovo možemo uporediti sa vožnjom automobila – dok ste na mestu suvozača, mnogo ćete manje videti i obratiti pažnje na svet koji vas okružuje, nego što je to slučaj ako vi vozite, pa vaša bezbednost zavisi od vizuelnog poimanja stvarnosti. Sem toga, morate obraćati pažnju i na to kuda vozite i gde, a sledeći put ćete se lakše snaći na istom putu nego što je to slučaj sa suvozačem koji verovatno neće zapamtiti ništa. Tako je i sa bebom i puzanjem, ona sada sama počinje da “vozi”!

Bebe puzanje čini sigurnijim u sebe i izgrađuje im samopouzdanje

Kad beba puzi ona izgrađuje samopouzdanje! Bebe tokom puzanja preuzimaju fizičke “rizike”, a sa svakim uspehom, ili neuspehom – beba otkriva svoj potencijal, kao i ograničenja. Kako postaju sve iskusnije sa puzanjem, one i uče kada treba da uspore, kako da se orijentišu ili kada je dobro istraživati predmete iz svoje blizine.

Kako bi se ipak otklonili rizici od povreda, bilo bi dobro da bebu zaštitite od tvrih predmeta postavljanjem mekanih pletenica i drugih predmeta koji će biti odličan oslonac i zaštita za dete.

Puzanjem, beba je samostalnija nego što je to bio slučaj dok je njeno kretanje zavisilo od roditelja, a samim tim je i sigurnija u sebe. Ovako beba udara temelje samopouzdanju i svesti o svetu oko sebe, kao i sebe u njemu.

Kad beba puzi donosi prve odluke i zacrtava ciljeve

Nemojte reći bebama, ali puzanje nije najefikasniji način za “putovanje” svetom. Dostizanje zacrtanog cilja, odnosno tačke u prostoru, puzanjem postaje vrlo kompleksan zadatak. Za puzanje je potrebno vreme i istrajnost, pa beba mora biti uporna kada je reč o cilju koji je zacrtala i sve vreme će držati pogled upravo na tom cilju. Takođe, tokom puzanja, beba će donositi prve odluke. Na ovaj način, potpuno nesvesno, beba će početi da izgrađuje svoj karakter.

Nema potrebe da forsirate i gurate bebu da počne da puzi ili hoda pre nego što se sama zainteresuje za to. Najbolje što možete da uradite jeste da je ohrabrite i da joj razvijete bazične sposobnosti koje su joj potrebne, kako bi kad to bude htela – beba i mogla da puzi.

Dajte im vremena i ne zaboravite da je vaš jedini posao da pružite bebi ljubav i podršku dok sama radi na razvoju svojih veština i sposobnosti. Brzo ćete bebu videti kako puzi okolo u svom omiljenom stilu, a na vama je samo da je osigurate i podržite u ovom važnom bebećem poduhvatu!

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.