Priprema za porođaj – koliko je važna, i da li je obavezna?
/
/
Priprema za porođaj – koliko je važna, i da li je obavezna?
Trudnica u zagrljaju supruga

Priprema za porođaj – koliko je važna, i da li je obavezna?

Rođenje deteta je jedan od najvažnijih događaja u životu svake majke i zato je važno da priprema za porođaj i sam porođaj proteknu u najboljem redu. Danas, kada su informacije dostupne na dohvat ruke, postoji mogućnost da se pripremite adekvatno kako bi olakšali sebi ceo proces trudnoće i samog porođaja.

Priprema za porođaj zahteva kako fizičku, tako i mentalnu pripremljenost. Postoji mnogo sitnica o kojima bi trebalo da razmišljate i koje ne bi trebalo da se zaborave, zato je idealno imati planer i planirati svaki naredni korak koji trudnoća donosi sa sobom.

Uloga roditelja je najlepša u životu svakog pojedinca, ali je činjenica i da se život značajno menja već od prvih nedelja trudnoće. Iz tih razloga, kako biste ostali pribrani na dan kada pukne vodenjak i počnu prve kontrakcije, neophodno je da se prethodno dobro informišete kako se pripremiti za porođaj, a odgovor možete pronaći u nastavku teksta.

Šta podrazumeva psihofozička priprema za porođaj?

Kako se bliži dan D, nije bitna samo psihička priprema za porođaj, već je neophodna psihofizička priprema trudnica kako bi sve proteklo u najboljem mogućem redu. Psihofizičke pripreme za trudnice podrazumevaju fizičke vežbe koje se odnose na jačanje grupe mišića odgovornih za istiskivanje bebe.

Takođe, tehnike napinjanja, tehnike relaksacije i nezaobilazne vežbe disanja, deo su obavezne pripreme za porođaj, koju svaka majka prođe. Priprema za porođaj bi trebalo da počne između 24. i 26. nedelje trudnoće, kako bi bilo dovoljno vremena da majka savlada tehnike uslovnog refleksa, odnosno da na pojavu kontrakcija, reaguje disanjem, a ne grčenjem.

Stres je glavni uzročnik grčenja, što nesumnjivo izaziva veći bol kada počnu prve kontrakcije, te je nužno savladati osnovne tehnike relaksacije koje vam prijaju kako biste se kompletno pripremili za porođaj. Naime, vežbe disanja su osnova jer se njima trudnice uče o načinu korišćenja disajne muskulature čime se obezbeđuje njegova primena u fazi napinjanja pri porođaju.

Tehnike relaksacije su jednako bitne kao i vežbe disanja jer one pomažu u redukciji stresa, bola i napetosti, u čemu može pomoći i prva kupovina za bebu, koja je uglavnom veoma zanimljiva i opuštajuća za buduće roditelje.

Postoje besplatna savetovališta za trudnice i roditelje pri domu zdravlja, pa se informišite, savetujte se sa stručnjacima i krenite sa psihofizičkom pripremom za porođaj na vreme.

Vežbe disanja kao osnovna priprema za porođaj

Uvežbavanje disanja u trudnoći je nužno i sprovodi se u ležećem položaju, na leđima, sa savijenim kolenima i uzglavljem pod uglom od 45 stepeni. U disanju učestvuje disajna muskulatura, međurebarni i trbušni mišići i dijafragma.

Vežbe su vrlo jednostave i mogu se raditi u udobnosti svog doma. Nakon dubokog udisaja na nos, sledi izdisaj na usta – najpre spontano, a zatim produženo, skupljenim ustima, kako bi se izbacilo još zaostalog vazduha iz pluća.

Trudnica radi jogu

Kontrakcijama trbušnih mišića se izvode vežbe disanja. Same vežbe disanja se sprovode tri puta dnevno, po tri do pet minuta, a pored tehnika disanja, treba uvežbavati promenu ritma, kako bi se trudnice pripremile za porođaj na najbolji mogući način.

Sama priprema trudnica za porođaj je utoliko lakša ako se ona na vreme posveti vežbama disanja, jer će tako biti u stanju da na adekvatan način koristi grupu mišića i savlada osnovne tehnike disanja.

Fizička aktivnost za trudnice

Fizička aktivnost se savetuje svim trudnicama koje nemaju problema u trudnoći i koje su normalnog zdravlja. Sve buduće mame koje su bile fizički aktivne pre trudnoće, nema potrebe da to prestaju i tokom trudnoće, ukoliko lekari to dozvoljavaju.

Takođe, ako se trudnica ranije nije bavila nekom fizičkom aktivnošću, nije kasno da se u trudnoći započne sa nekim laganim vežbama. Prilikom vežbanja lakše se podnosi povećana telesna težina, smanjuju se bolovi u leđima, glavobolje, poboljšava se cirkulacija i obezbeđuje bolji san.

Danas je vrlo popularna joga za trudnice, koja pored fizičke aktivnosti uključuje i vežbe disanja koje su nužan deo pripreme za porođaj. Pored joge, idealan su način da pripremite svoje telo za sam porođaj, ali i ono što ga čeka nakon njega su šetnje, plivanje, hodanje uz i niz stepenice, vežbe u vodi i Kegelove vežbe.

U vezi sa bilo kojom fizičkom aktivnošću nužno je da se posavetujete sa lekarom, kako biste bili sigurni da sve radite kako treba i da je sve u redu i sa vama i sa vašom bebom.

Razgovori sa lekarima – pomoć pri otklanjanju straha

I trudnice i budući očevi imaju prirodan osećaj straha, naročito ukoliko se radi o prvoj trudnoći. Razgovor sa nekim sa kim možete razgovarati otvoreno o svemu što vas brine je vrlo važno, jer se razgovorom ne samo informišete već i opuštate i postajete spremniji za sam čin porođaja.

Budući roditelji bi trebalo da se upoznaju sa svim elementima koji su značajni za porođaj – funkcija genitalnih organa, ishrana, higijena i sve promene u životu u zavisnosti od faze trudnoće.

Na taj način, razbijaju se predrasude i smanjuje strah. Ono što može biti zanimljivo, ali i značajno kada je priprema za porođaj u pitanju je samo upoznavanje buduće mame sa instrumentima koji će se koristiti pri porođaju.

Kako bi sve proteklo u najboljem redu, prijatna i pozitivna atmosfera, u kojoj će trudnici biti lagodno da postavi pitanja je nužna. Razne školice roditeljstva organizuju predavanja koja uključuju razne vežbice i edukacije o samom porođaju, ali i životu sa bebom posle rođenja.

Bebi cipele na stomaku trudnice

Šta je potrebno spakovati u torbu za porodilište?

Kako se približava termin prođaja, sigurno će rasti i uzbuđenje, ali i neizvesnost od onoga šta vas čeka. Priprema za porođaj uključuje i pripremu stvari koje će biti potrebne budućoj mami u porodilištu.

Savetuje se da se torba za porodilište spakuje četiri nedelje pre termina, kako biste bili sigurni da će vam u bolnici biti pri ruci sve što vam zatreba. Razmislite o tome koje će vam stvari trebati čim vas prebace u sobu iz porođajne sale, kao što su ulošci i jednokratan veš, i to je najbolje postaviti na vrh torbe.

Pored dokumenata, kao što su lična karta i zdravstvena knjižica, potrebno je poneti brojne rezultate analiza koje su se uradile pre odlaska u bolnicu. Od ličnih stvari, postoje pojedine koje su neophodne, dok ostale stvari, sve trudnice nose po potrebi i kako bi zadovoljile lične preferencije.

Naime, od ličnih stvari nužno je poneti:

 • sobne papuče i plastične papuče ili japanke za tuširanje
 • jednokratni, mrežasti veš (idealno desetak komada)
 • mrežasti ulošci (idelano pet paketa)
 • brushalter za dojenje
 • ulošci za dojenje (idealno desetak komada)
 • mast za grudi – potrebno je da se koristi od samog početka kako bi se sprečila pojava ragada
 • bademantil ili kućni ogrtač
 • dve spavaćice sa otvaranjem na prednjoj strani zbog dojenja
 • jedan veliki i dva mala peškira
 • toalet papir i vlažne maramice
 • pribor za ličnu higijenu
 • sokne
 • dugačke pamučne majice (jednu ili dve)
 • plastične čaše

Ovo je otprilike spisak koji će svaka bolnica dati budućoj mami, kada se odluči za onu u kojoj će roditi svoju bebu. Ostale stvari nisu neophodne, ali su veoma praktične, kao što je mobini telefon i punjač, flaširana voda za piće, plastične kese za prljav veš i neka razonoda, u vidu ukrštenice ili knjige.

Pored toga što je neophodno napuniti torbu za porodilište ličnim stvarima, potrebno je poneti i neke stvari za bebu, kao što je pakovanje pelena za jednokratnu upotrebu, vlažne maramice, pavlovićeva krema i nekoliko benkica. Za izlazak iz porodilišta, mogu vam naknadno doneti odeću i za vas i za bebu.

Takođe, za izlazak iz porodilišta, neophodno je obezbediti bebi korpu za iznošenje iz porodilišta, kapicu i čarape, a ukoliko je hladno i mekan i topao minky prekrivač za bebu. Ostale stvaričice koje ćete nositi zavise isključivo od ličnih želja.

Kako bi priprema za porođaj bila kompletna, i sobu i dom treba pripremiti za bebin dolazak, kao što je kupovina osnovnih stvari za bebu – krevetac, ogradice za krevetac, kolica, pelene, neka kozmetika i sve što bi novopečenu mamu učinilo mirnijom po izlasku iz bolnice.Trudnoća se sa razlogom naziva drugim stanjem, pa je potrebno da se ponašate u skladu sa tim terminom. Slušanjem svog tela i organizma, razgovorima sa lekarom i ginekologom, zdravim načinom života i ishranom, odmorom i pripremama za porođaj na vreme, ceo period trudnoće i sam porođaj biće jedno nezaboravno iskustvo kojeg će se svi roditelji sećati sa osmehom na licu.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.