Šta sve uključuje prva kupovina za bebu
/
/
Šta sve uključuje prva kupovina za bebu
Odeća za bebu

Šta sve uključuje prva kupovina za bebu

Prva kupovina za bebu može biti pomalo stresna jer ćete uvek imati osećaj da ste nešto zaboravili, ali je to zapravo jedan od najlepših predroditeljskih zadataka. Da biste kupili sve što vam zaista treba, dobra ideja je da napravite spisak i da se držite njega. Takođe, pred kupovinu se uverite da li neko već ima stvari za bebu koje je voljan da vam pozajmi i koje će ublažiti udarac na vaš bužet.

Nemoguće je setiti se svake sitnice i kako vreme prolazi uvidećete šta je to što vam još nedostaje, ali ne marite previše za to, samo saznajte šta esencijalno treba kupiti za bebu kako biste što relaksiraniji bili kada ona dođe na svet.

Krevetac za bebe i dodaci

Krevetac je svakako glavni na listi stvari koje su neophodne za bebu od prvih dana njenog života. Ukoliko nemate od koga da pozajmite krevetac, odlučite se za onaj koji je pravljen prema odgovarajućim standardima. Bitno je da postoji dovoljno veliki razmak između letvica koji će sprečiti da se beba zaglavi u njemu.

Potrebno je odlučiti i da li vam više odgovara drveni ili prenosivi krevetac od kojih svaki za sebe ima prednosti i mane. Ukoliko se odlučite za drveni krevetac, potrebno da postavite ogradicu onda kada beba počne da se pomera, a benefit ovog kreveca je što ga možete privući uz svoj krevet.

Prenosivi krevetac je koristan zbog mogućnosti prenošenja, te ga možete nositi i na putovanja kako beba ne bi morala da se navikava na novi ležaj iznova. Za koji god se odlučili, ono što je još važnije od samo ležaja je dušek za krevetac koji je poželjno da bude nov i čvrst. Dušek za krevetac je značajna investicija s obzirom na to da direktno utiče na zdrav i kvalitetan san bebe.

Posteljina za bebe od prirodnih materijala

Kada je u pitanju prva kupovina za bebu spisak ne sme da prođe bez obavezne stavke koja uključuje posteljinu za bebe. Bitno je da obratite pažnju na materijale koji moraju biti prirodni jer će oni biti uz samu kožu vaše bebe. Za prvo vreme je neophodno da poseteljina za bebe obuhvati barem 2 čaršafa sa krevetac koji je poželjno da u sebi imaju elastin kako bi se lakše nameštali.

Dobro je uzeti barem dva komada nepropusnih čaršafa za krevetac koji se postavljaju odmah ispod pamučnog čaršafa i koji će u mnogome olakšati održavanje higijene. Dovoljno je kupiti i po jedan pamučni prekrivač i ćebence jer će se oni sigurno naći na listi poklona za rođenje deteta. Među bitnim stavkama je i ogradica za krevetac. Naša preporuka je i da kupite poseban peškir za dete, a posebno su poželjni oni sa kapuljačom jer će se beba tako najbrže osušiti.

Koja kozmetika za bebe je neophodna

Za pravilnu negu je neophodna kozmetika koja je sasvim lagana i prilagođena koži beba. Jednom kada osetite uz sebe mekanu i mirisnu kožu deteta, biće vam teško da odaberete kozmetiku jer nećete želeti da bilo šta umanji tu nežnost. Istina je da je bebina koža jako osetljiva da i traži veliku pažnju, ali postoje preparati na tržištu koji decenijama uspešno odgovaraju na ovaj zadatak.

Potrebno je imati kremu za bebe koja se koristi za lice i ona koja se koristi za negu guze. Za adekvatnu negu lica, poželjna je lagana krema uz koju će koža moći da diše. Za negu bebine guze su preporučljive kreme na bazi cinka. Nemojte zaboraviti i na šampone i sapune prilagođene bebinoj koži. Opredelite se za one bez sulfata, boja i alkohola koje imaju odgovarajuće PH vrednosti. Kozmetika za bebe takođe uključuje: vlažne maramice, štapiće za uši, češalj i makazice za nokte.

Stvari za negu bebe

Za negu i higijenu beba, pelene su neizostavna stavka. Već u porodilištu je poželjno da imate pelene za jednokratnu upotrebu, tetra pelene i švedske gaće. Neka vaša odluka bude odabir pelena, ali imajte na umu da vam se možda neće dopasti prvi model za koji ste se opredelili.

Za obradu pupka je najbolji povidon jon, te je preporuka da ga imate već prvih dana od bebinog dolaska, a za ovaj proces je bitno i da imate komprese gaza veličine 5x5cm. Za čišćenje nosa i očiju bebe, pedijatri savetuju kupovinu bebisol ampula. Ono što je novost za sve novopečene roditelje, a što se mora naći na listi za kupovinu je pumpica za nos koja se koristi za usisavanje sekreta iz nosa.

Šta treba da obuhvati odeća za bebe

Bebi garderoba je zapravo jedan od najlakših stavki koje kupovina uključije. Činjenica je da ćete u startu već imati nešto odeće koje je vaša beba nasledila od druge dece, a i da nije tako – sa odećom nikako ne treba preterivati. Sve što kupite, beba će prerasti jako brzo, stoga neka vam jedini cilj bude da vaše dete nosi udobne stvari, pretežno od pamuka koji će da prija koži deteta.

Prva kupovina stvari za bebu treba da obuhvati na prvom mestu benkice: biće vam dovoljno 6 pamučnih benkica koje se vezuju sa strane. Bodiji za bebe su praktični jer ne morate da razmišljate da li će se beba ispasati i laki su za održavanje. Odelca za bebu takođe su sjajan izbor i potrebno je da imate barem 5 ovakvih modela. U zavisnosti od godišnjeg doba potrebno je kupiti i odgovarajući broj čarapica i hulahopki za bebe.

Flašice i cucle za bebe

Flašice za dohranu za majke koje ne mogu ili ne žele da doje su osnovna stvar koja je neophodna za bebu i njenu ishranu. Kada su cucle za bebe u pitanju, mišljenja su podeljena, ali činjenica je da mnogim majkama one pomažu pri uspavljivanju deteta.

Ne zaboravite i na dohranu za slučaj da laktacija nije uspostavljena, što nije redak slučaj. Kada je ishrana u pitanju, oprema za bebe uključuje i pumpicu za izmlazanje koje mnogim ženama izuzetno znače.

Ukoliko bebu iz porodilišta vraćete kolima, iz sigurnosnih razloga ne zaboravite na sedište za bebe. Gledajući ovakav spisak, uvidećete da je bebama koliko god male bile, potrebno mnogo prostora. Na to ćete se navići, ali je najbitnije da ne paničite: za sve ima vremena i sve što niste kupili, moći ćete naknadno da uzmete.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.