RIE metoda i bebe – novi način vaspitavanja dece
/
/
RIE metoda i bebe – novi način vaspitavanja dece
Mama sedi sa decom na kauču

RIE metoda i bebe – novi način vaspitavanja dece

Dosad smo bili svedoci različitih pristupa odgajanju dece, od onih koji se zalažu za stav da je “batina iz raja izašla”, pa sve do pobornika plišanog roditeljstva kojih je danas mnogo više u odnosu na prvu grupu. RIE metoda i bebe su u poslednje vreme česta tema diskusija u stručnim krugovima, budući da je reč o novoj tehnici vaspitanja deteta i ophođenju prema njemu od najmlađeg uzrasta.

RIE metoda je dominantno privukla pažnju javnosti jer je reč o znatno drugačijem, pa čak i radikalnom pristupu u ophođenju prema deci. Neki je ocenjuju kao surovu, dok drugi smatraju da je upravo RIE metoda ključ srećnog i zdravog odrastanja. U nastavku donosimo objašnjenje ovog neobičnog fenomena.

Šta je RIE metoda za odgoj deteta?

RIE metoda (Resources for Infant Educarers) je relativno nova tehnika vaspitavanja dece koja je u svetskoj javnosti privukla mnogo pažnje, istovremeno dobijajući veliki broj pristalica ali i kritičara ovog pristupa. Iza koncepta ove tehnike vaspitanja stoji Magda Gerber, američki stručnjak za razvoj dece, koja je osnovne postulate RIE metode predstavila kroz svoje brojne stručne radove.

RIE metoda ohrabruje roditelje da sa bebama od njihovog rođenja razgovaraju kao sa odraslim osobama, dopuštajući im da sami rešavaju probleme koliko god je to moguće. Krajnji rezultat ovakvog pristupa detetu je zdrava, stabilna i jaka osoba koja ima mnogo veće mogućnosti da postane uspešna, snalažljiva i nezavisna osoba u odnosu na decu koja su prošla kroz “plišano roditeljstvo”.

Osnovni principi RIE metode nalažu da nema tepanja detetu, dete treba pustiti da plače, nema obilja šarenih igračaka, ne koriste se kolica dok dete ne nauči samo da hoda, i niz sličnih neuobičajenih pravila.

Šerpice i kašike su osnovne dečije igračke, dok se moderne igračke sa raznim dodacima, efektima i zvukovima smatraju potpuno nepotrebnim. Cucla u ustima kao način umirivanja je takođe nepoželjna, jer pobornici ove metode smatraju da dete treba pustiti da se isplače onoliko koliko mu je to potrbeno.

Tepanje je potpuno nepoželjno jer, kako kreatorka ovog koncepta tvrdi, na taj način potcenjujemo decu koja zapravo znaju i razumeju mnogo više nego što smo mi toga svesni. Ona traži od odraslih da se stave na mesto deteta, i da zamisle da im se neko obraća tepanjem, gugutanjem i smešnim grimasama – to nijednoj osobi ne bi bilo ugodno.

Ponižavajuće je ophoditi se prema nekome kao da je samo slatko biće, stavljajući pri tom njegove stvarne sposobnosti u drugi plan, gde ostaju zarobljenje tokom čitavog života.  Iako zvuči pomalo surovo, ova metoda ima veliki broj pristalica u svetu. A da li vi možete da zamislite ovakav odnos sa detetom?

Mama pokazuje bebi ilustracije iz knjige

RIE metoda – argumenti u korist ove tehnike vaspitanja

Osnovni argumenti koji brane RIA metodu se odnose na to da ovako odgajano dete postaje nezavisno i sposobno da se u potpunosti izbori za sebe. Dete se od malih nogu privikava na samostalno snalaženje u velikom broju situacija, i ne uživa pogodnosti tamo gde one zaista nisu neophodne.

Na ovaj način se dete od rođenja navikava na to da ništa neće dobiti ako nije zaslužilo, ili se samo izborilo za to. Na ovaj način roditelji poštuju dete, puštajući ga da istražuje svet na svoj način, bez suvišnih pomagala, igračaka i drugih sitnica.

Na roditeljima je samo da obezbede detetu okruženje u kome će moći neometano da istražuje i razvija se, a rezultat će biti uspešna osoba sposobna da reši svaki problem i da razmisli o svakoj situaciji na najbolji mogući način.

Jedan od arugumenata u korist ove metode navodi i razmaženu dece koja su posledica previše popuštanja i roditeljske brige u najranijem periodu detetovog života. Pobornici RIA metode tvrde da ovakva deca nisu naviknuta na samostalno preuzimanje odgovornosti i rešavanje problema, upravo zato što im je sve bilo “servirano” već od rođenja.

Zašto RIE tehnika za vaspitavanje bebe nije dobro rešenje?

RIE metoda ima veliki broj kritičara u svetu, a kritike se baziraju na tome da preporučene tehnike vaspitanja dovode do emotivnog udaljavanja od deteta. Iako su svi roditelji saglasni u tome da detetu treba postaviti granice, mnoge od metoda Magde Gerber su ocenjene kao surove.

Smatra se da uskraćuju detetu onu karakterističnu radost detinjstva koja se pamti tokom celog života, a koja je obeležena upravo nežnostima, šarenim jastucima i igračkama, i svim ostalim bezbrižnim momentima odrastanja.

RIE metoda u svetu – ko je prihvatio ovaj koncept vaspitanja?

Bez obzira na veliki broj kritičara, RIE tehnika za vaspitavanje bebe je naišao i na veliki broj pristalica. Mnogi roditelji su odlučili da jasno postave granice detetu, pa su primenili savete Magde Gerber.

Među poznatim ličnostima koje se zalažu za RIE metodu nalaze se i Tobi Megvajer, Penelope Kruz i Felisiti Hafman, koje su mnogim majkama postale uzor kada je odgoj dece u pitanju.

Vaspitanje deteta je kompleksna tema, a veruje se da svaki roditelj najbolje zna kako da postupa sa svojim detetom. Ipak, nije na odmet zapitati se koliko u odnosu prema deci presuđuje razum, a koliko ljubav prema detetu.
Čini se da je pravi recept pronaći sredinu između ova dva faktora. Detetu treba jasno staviti do znanja koje su mu granice, a ujedno mu pružiti sve simbole detinjstva – ušuškan krevetac, mnogo nežnosti i ljubavi koja mora biti očigledna i detetu uvek pristupačna.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.