Najčešće greške koje roditelji prave u prvoj godini bebinog života
/
/
Najčešće greške koje roditelji prave u prvoj godini bebinog života
Roditelji šetaju bebu kroz park

Najčešće greške koje roditelji prave u prvoj godini bebinog života

Iako često nastaju iz najbolje namere, greške koje prave roditelji mogu loše da utiču na sam razvoj bebe. Motorni razvoj je genetski određen i odvija se prema prirodnim zakonitostima, ali je istovremeno stimulisan nadražajima iz spoljašnje sredine, što znači da na razvoj deteta utiče sve što rade ljudi iz njegove okoline, u najvećoj meri sami roditelji.

Kada je u pitanju najteži posao, kakav imaju roditelji greške su sastavni deo njega, stoga ne treba biti previše grub prema sebi. Roditelji su uglavnom pripremljeni za ishranu i negu bebe, ali kada je reč o motornom razvoju, slučaj je drugačiji.

Roditeljima ili niko ne govori šta treba, a šta ne treba da rade, ili su informacije koje dobijaju jednostavno previše kontradiktorne, iz razloga što su svi imali različita iskustva sa svojom decom.

Međutim, nije retko da roditelji pogrešno protumače pojedine savete, pa nesvesno naprave grešku. U nastavku teksta saznajte koje su to najčešće greške koje roditelji prave do prve godine deteta u vezi sa njegovom motorikom, kako biste iste izbegli.

Puzanje bebe – korak od koga roditelji lako odustanu

Kako beba ne bi pružala otpor kada je budete učili da puzi, neophodno je da u prvih šest meseci života provodi određeno vreme na stomaku, kako bi ovladala tim položajem. Najčešće greške koje prave roditelji kada je u pitanju puzanje koje prethodi hodanju je činjenica da mnogi roditelji vrlo brzo odustanu ukoliko njihova beba ne pokaže interesovanje za puzanje.

Ako dete nije prošlo sve faze u uzrastu kada je njima trebalo da ovlada, verovatno je da će, kada je postavite da puzi, početi da se pokreće unazad ili “kao robot”. Beba prvo mora da nauči da se uspravi kada je u položaju na stomaku, da bi mogla kasnije da zauzme četvoronožni položaj.

Nakon što nauči da se uspravi, beba mora da nauči da ima oslonac na opružene ruke, kako bi celu svoju težinu mogla da prebacuje napred i nazad tokom puzanja. Iako neke bebe preskoče puzanje i iako ova faza nije nužan preduslov za hodanje, puzanje je važno za razvoj bebe. Puzanjem bebe jačaju mišiće, njihovu snagu, ali i elastičnost.

Kada nauči da puzi na ravnom, beba će ovladati savladavanjem prepreka, pa će naučiti da puzi i uz stepenice. Samim puzanjem se beba upoznaje sa prostorom i na taj način poboljšava svoje motorne sposobnosti.

Zato, ako vaša beba odbija da puzi i ako ste preskočili fazu u kojoj vaša beba provodi neko vreme na stomaku, posavetujte se sa pedijatrom na redovnim kontrolama, kako biste radili jednostavne i lagane vežbice sa bebom i kako biste je naučili da puzi.

Beba na parketu puzi

Stavljanje bebe u dubak – najčešća greška roditelja

Neretko su mame prinuđene da počnu rano da rade nakon porođaja, te nemaju uvek mnogo vremena da se posvete detetu i njegovim prvim koracima. Iako je dubak na neki način pomagalo za fazu u kojoj beba treba da nauči da hoda, vrlo često detetu samo otežava prve korake.

Iz neznanja, roditelji često ubace dete u dubak, puste ga da se kreće po kući, bez prevelike brige da će se povrediti. Sprave kao što je dubak suzbijaju prirodnu potrebu za kretanjem kod dece, uslovljavaju pogrešne šeme hoda i mogu da dovedu do pojave određenih deformiteta, iako se to ne dešava tako često.

Nije retko da mališani koji su proveli mnogo vremena u hodalici, kasnije kada prohodaju – često padaju zbog gubitka ravnoteže, a često imaju i poteškoća prilikom ustajanja. Takođe, deca koja nisu prošla kroz fazu puzanja i sa dupkom će imati problema, te neće umeti da savladaju prepreke koje im se nađu na putu.

Prevelika želja za bebinim prvim koracima

Mnogi roditelji brinu ukoliko im dete ne prohoda do prve godine, pa ga žele naučiti prvim koracima na silu, ne znajući da preranim postavljanjem na noge i učenjem deteta da hoda sa držanjem za ruku, takođe remete njegov normalan motorni razvoj.

Oslanjanjem deteta o pod izaziva se refleksni hod, a sam nagon da se kreće kako bi stiglo do željenog cilja se tumači kao detetova želja da hoda, te ga roditelji vrlo često prerano uče prvim koracima, nadajući se da će ubrzo prohodati.

Kako bi naučilo da hoda, neophodno je da dete neurološki sazri, što može da potraje mesecima. Roditelji se u procesu učenja deteta da hoda često vraćaju dupku, ne znajući da time zapravo uopšte ne pomažu svom detetu.

Ubačena u dubak, beba će nakon što je izvade iz njega biti jako nesigurna i nespretna prilikom hodanja, zapinjaće o prepreke, često će padati bez oslanjanja na ruke, što će automatski značiti da će biti sklonija povredama.

Majka sa decom na krevetu

Dečije igračke i greške koje roditelji prave u vezi sa njima

U periodu od šestog meseca do godinu dana, roditelji su više usresređeni na to šta dete može nogama, nego rukama, iz prevelike želje da ono prohoda. Kada beba ne koristi pojedine igračke ili ih ispusti čim ih uzme u ruke, roditelji zaključe da dete jednostavno ima previše igračaka, pa ga neke prosto ne zanimaju više.

Međutim, kao što za pokretanje, puzanje i hodanje moraju da se obezbede određeni stimulansi, isto je potrebno i za držanje, hvatanje, bacanje. Dete uglavnom odbacuje igračke jer nisu u skladu sa njegovim trenutnim motornim sposobnostima, pa ne čudi što na kutijama za igračke piše od kog do kog uzrasta je najbolje igrati se tom igračkom.

Ako je dete prerano stavljeno da sedi, sve vreme će u sedećem položaju pokušavati rukama da održi ravnotežu, što će ići na uštrb toga da koristi ruke za igranje sa svojim igračkama. Faza normalnog motornog razvoja obuhvata i to da dete do kraja prve godine ovlada hvatanjem.

Naime, u periodu kada bude puzalo, dete će svaku mrvicu na koju naleti, podizati i stavljati u usta. U tome ih ne treba ometati iz straha da će se razboleti, jer je to faza kroz koju prolaze sva deca i koja je normalna za određeni period odrastanja. U ovoj fazi će deca ovladati hvatanjem.

Kako bi se razvoj fine motorike nesmetano odvijao kod dece do prve godine života, roditeljima se savetuje da dete stimulišu na pravi način. Pre svega, misli se na odgovarajuće igračke, koje su u skladu sa uzrastom deteta.

Dečije igračke su se menjale kroz vreme, ali zvečke, zvonca, igračke koje vise u vazduhu, kocke koje mogu da se slože jedna u drugu, lopte različitih veličina, geometrijski oblici, ukrasni jastuci različitih oblika i mnoge druge igračke oduvek su važile za odličan stimulans svakom detetu u različitim fazama odrastanja.

Ovo su samo neke od najčešćih grešaka koje roditelji prave u prvoj godini bebinog života iz neznanja, a koje imaju veze sa dečijom motorikom i samim razvojem. Kako bi razvoj dečije motorike išao u pravom smeru, najbitnije je učestvovati u dečijoj igri i pokazati detetu kako se nešto radi, kako bi vas dete oponašalo i na taj način savladalo sve osnove motorike.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.