Kako da pripremite dom za bebin dolazak
/
/
Kako da pripremite dom za bebin dolazak
Bebina stopala u rukama roditelja

Kako da pripremite dom za bebin dolazak

Oprema za bebe obavezan je deo i činilac prostora u kome će beba živeti već u vreme njenog dolaska iz porodilišta. Mnogi imaju dilemu kada je u pitanju bebi opremada li sve treba kupiti odmah, pre samog porođaja, da li kasnije i šta je ono što je zapravo neophodno bebi.

Dolazak bebe, dakle, podrazumeva i to da bebi oprema, makar ona osnovna, mora biti spremna. Kako bismo budućim roditeljima olakšali ovaj zadatak, odlučili smo da se umesto njih pozabavimo ovim pitanjem, te im olakšamo i navedemo stvari za bebe koje bi trebalo da budu prisutne već pri njenom dočeku iz porodilišta, a takođe ćemo naznačiti korake kako da pripremite ceo dom za bebin dolazak.

Opremite prostor za spavanje – krevetac za bebe

Osnovna oprema za bebe upravo je krevetac za bebe, a spada u elementarne stvari, pa je apsolutni “must have” kada je reč o uređenju sobe za bebu. Savetuje se da se krevetac za bebe drži u spavaćoj sobi roditelja u samom početku, a kasnije može i da se premesti u sobu za bebe, ukoliko je imate. Ukoliko beba spava u odvojenoj sobi – obavezno kupite bebi alarm, pa jedan njegov deo stavite kod bebe, a drugi kod sebe – ovako ćete čuti bebu u svakom trenutku.

Sem kreveca, prostor za spavanje morao bi da bude opremljen kvalitetnom posteljinom i ogradicom za krevetac. Bebe su poznate po tome da često prljaju svoje okruženje, pa će vam trebati i rezervna posteljina za bebe, preciznije – njih nekoliko.

Prekrivači za bebe takođe su obavezan element prostora za spavanje bebe koji će biti tu da dočeka bebu, kao i jastuci za bebe. Krevetac za bebe, ili drugi prostor u kom beba spava, treba da je dočeka spreman, a predstavlja prostor u kome beba provodi najviše vremena.

Oprema za novorođenče – ishrana

Hranilica za bebe prvo je mesto na kome će se vaša beba hraniti, a i obavezan element doma u kome se beba dočekuje. Ovde će se beba učiti ishrani, a izrađena je za nju, pa je i vrlo bezbedna i dobra za bebinu higijenu. Bebi hranilice zato su odlično rešenje za obezbeđivanje stolice u kojoj će beba jesti, a sem nje, dolazak bebe podrazumeva da imate spremnu flašicu, kao i ostali bebeći pribor za jelo.

Kupanje bebe i neophodna oprema

Kupanje bebe važan je segment vašeg budućeg života sa bebom, a jednako je elementarna oprema za bebe za kupanje, kao što je i za ishranu i spavanje. Kadica za kupanje bebe osnovan je element kada je u pitanju oprema za kupanje bebe.

Ova oprema za kupanje bebe, kadica za bebe, predstavlja najsigurniji način da bebu kupate, a olakšava ceo proces i roditeljima. Stalak za kadicu za bebu takođe vam može biti od koristi, ali nije neophodan kao što je to slučaj sa kadicom.

Higijenske potrepšitne za novorođenče

Kada je reč o higijeni, bebe su prilično zahtevne, pa odmah pripremite torbu u kojoj ćete držati sve ove stvari na jednom mestu. Pre svega, pelene za bebe, a najbolje bi bilo da se odmah opremite sa više paketa – apsolutno su neophodne. Pelene za bebe trebaće vam i u samom porodilištu, a i kod kuće, naravno.

Sem toga, vlažne maramice za bebe od njenog dolaska u dom biće stvar koja će vam često trebati. Kada je reč o kupanju bebe – šampon za bebe, sapun, ali i bebi puder i krema obavezni su predmeti u vašem kupatilu.  

Garderoba za bebe i tekstil

Naravno, beba mora da ima šta da obuče, i to, s obzirom na to da je sklona prljanju, po više komada od svakog dela garderobe. Bebi garderoba podrazumeva majice, duksiće, pantalonice i pidžame za bebu. Ne zaboravite na portiklicu, potkošulje, čarape, bodije, peškiriće i ostali tekstil kada se budete opremali. Garderoba za bebe ovako će biti kompletirana.

Dolazak bebe u čist i pospremljen dom

Bebina soba, ukoliko je već ima, bez pogovora mora biti u potpuno čistom, raspremljenom i svežem stanju. Ipak, nije samo bebina soba ta koju treba očistiti i pospremiti, već ceo dom u kome će beba živeti! Dobro organizovan, pospremljen i čist stan pola je bebinog zdravlja, a olakšava i vama olakšava organizaciju i brigu o bebi.

Pod, tepisi i parket moraju biti čisti

Bebe obožavaju da puze, a to je za njih i dobro, pa ne pokušavajte da odgovorite bebu od istraživanja poda i zemljine gravitacije, već je dočekajte sa potpuno čistim podom, tepisima i parketima! Kako ne bi udisale prljavštinu, grinje i prašinu, dočekajte bebu sa domom potpuno čistog poda, a zatim ga tako i održavajte.

Klima, peći i ventilacija

Očistite sve protoke vazduha koji često u sebi zadržavaju bakterije i prašinu. Pred bebin dolazak promenite filtere na klimi, pozabavite se stanjem i čistoćom ventilacije u vašem domu, kao i čišćenjem peći ili radijatora.

Pospremite nameštaj pred dolazak bebe

Očistite nameštaj i pripremite ga za bebu. Police bi trebalo da budu očišćenje od prašine, kao i stvari izožene na njima, dok bi nameštaj trebalo da bude proluftiran, uredan i sa čistim presvlakama.

Povećajte bezbednost doma za dolazak bebe

Oble ivice nameštaja one su koje se preporučuju kada je reč o domu u kome će beba živeti. Takođe, nameštaj i predmeti od stakla i od metala nisu ni malo baby-friendly pa vodite računa da zamenite što više ovakvih komada pred dolazak bebe u svoj dom.

Štekere obavezno začepite sigurnosnim utikačima, kako beba ne bi mogla da dođe u kontakt sa njima, a fioke sa oštrim predmetima držite daleko od domašaja bebe, kao i sprejeve, detrdžente i ostale stvari kojima bi beba mogla da se povredi, otruje ili sa kojima bi moglo da dođe do slične nezgode. Ukoliko ste ispratili sve ove korake – vaš dom biće spreman za novog, malog ukućanina. Nema sumnje da će beba uživati u svom prvom, čistom i za nju lepo uređenom, ali i sigurnom domu. Kolica za bebe su vam takođe potrebna, mada više napolju nego u samom domu, kao i oprema za automobil koja je obavezna prilikom vožnje bebe. I najvažnije od svega – opremite se pozitivnom energijom i naoružajte osmehom  – bićete potpuno spremni za doček bebe!

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.