Kegelove vežbe – Šta su Kegelove vežbe i kako se izvode?
/
/
Kegelove vežbe – Šta su Kegelove vežbe i kako se izvode?
Trudnica radi vežbe

Kegelove vežbe – Šta su Kegelove vežbe i kako se izvode?

Da li ste nekada čule za Kegelove vežbe?

Kegelove vežbe nastale su prvenstveno sa ciljem ojačanja mišića karlica kod žena kako bi se sprečilo nekontrolisano mokrenje kod žena. 

Ova studija proistekla je iz želje tadašnjeg ginekologa Kegela koji je želeo da pomogne svim ženama koje su imale problema sa kontrolisanjem mokrenja, prvenstveno nakon porođaja.

Vremenom, praktikovanje ovih vežbi donelo je brojne pozitivne rezultate mnogim ženama širom sveta pa su danas Kegelove vežbe s pravom dobile ogroman značaj kada je u pitanju zdravlje žena.

S obzirom na to da se često vodi polemika kome su namenjene Kegelove vežbe, odnosno ko ih sve može primenjivati, u nastavku teksta slede odgovori na neke od najčešćih dilema.

Šta su Kegelove vežbe – vežbe za jačanje mišića karlice

Svoj naziv ove vežbe dobijaju po ginekologu Kegelu koji je težio da pomogne svim ženama koje se suočavaju sa oslabljenim mišićima karlice, naročito ženama nakon porođaja, kao i ženama koje imaju problem sa nekontrolisanim mokrenjem, kao i problem sa nemogućnošću zadržavanja mokraće.

Tokom životne dobi, mnogi faktori mogu uticati na slabljenje mišića karlice, a koji su ključni za podržavanje materice, creva kao i bešike. Jedno od sjajnih rešenja za jačanje mišića karličnog dna su upravo Kegelove vežbe.

Osim što su Kegelove vežbe za žene vrlo korisne, njih mogu praktikovati i muškarci koje su idealno sredstvo za jačanje prostate. Uz konstantno i pravilno vežbanje, nema sumnje da će Kegelove vežbe imati povoljno dejstvo na rad i funkcionisanje creva kao i bešike.

Kako se rade Kegelove vežbe – pravilno izvođenje 

Kada prvi put krenete sa izvođenjem vežbi za jačanje mišića karlice, važno je pronaći, odnosno naučiti kako da pronađete mišić koji trebe da vežbate. Ovo je jedan od najvažnijih koraka za pravilno izvođenje vežbi, a najjednostavniji i najlakši način za utvrđivanje mišića jeste da pokušate da prilikom mokrenja zadržite oticanje mokraće. 

Ukoliko budete uspeli u tome, znači da ste pronašli mišič. Ukoliko pak ne, vežbanje možete probati i na druge načine – stojeći, dok sedite na stolici, ili ležeći na leđima.

Evo kako se rade Kegelove vežbe za žene na pravilan način:

Važno je da pre svakog vežbanja ispraznite bešiku, namestite se u pravilan položaj, a zatim stegnite mišić. U početku je dovoljno da mišić držite zategnutim nekoliko sekundi, a onda opustite.

Nakon svakog vežbanja, povećavajte vreme zadržavanja mišića kako bi Kegelove vežbe bile što efikasnije. Važno je da se fokusirate samo na mišić koji vežbate, i ne zaboravite da dišete normalno.

Koliko često raditi Kegelove vežbe?

U početku dok se još uhodavate, Kegelove vežbe za jačanje karlice možete raditi 2-3 puta u toku dana. Nakon određenog perioda, kada naučite pravilno da radite vežbe, možete ih raditi kad god. Sjajna stvar kod ovih vežbi je to što ih možete raditi bilo kad i bilo gde, bez da to neko drugi primeti.

Ove vežbe možete praktikovati sve dok ne primetite da je došlo do poboljšanja, odnosno dok ne primetite da je mišić ojačao. Ukoliko ste imale problema sa kontrolisanjem bešike, vrlo lako ćete primetiti da li su vežbe dale ikakvog efekta.

Vežbanje u trudnoći

Kome su namenjene Kegelove vežbe – ko ih sve može izvoditi?

Kao što smo još na samom početku rekli, Kegelove vežbe može izvoditi svako. Iako su ove vežbe prvenstveno bile namenjene ženama koje su imale problem sa oslabljenim mišićem karlice nakon porođaja, vremenom se otkrilo da Kegelove vežbe mogu biti podjednako korisne i za muškarce. Hajde da vidimo kome sve Kegelove vežbe mogu biti od koristi..

#1 Kegelove vežbe za trudnice – za lakši i brži porođaja

Kegelove vežbe za trudnice su itekako poželjne za praktikovanje tokom perioda trudnoće, i sjajan način da se pripremite za trudnoću! Prirodno, zbog rasta bebe, mišići u donjem delu karlice trpe veliki pritisak pa je i logično da će ovi mišići vremenom izgubiti svoju snagu.

Pravilnim i redovnim vežbanjem jačaju se mišići karlice čime se i povećava vaša mogućnost za kontolisanje urina.

Osim toga, smatra se da Kegelove vežbe mogu doprineti lakšem i bržem porođaju.

#2 Kegelove vežbe posle porođaja – jačanje oslabljenog mišića karlice

U toku trudnoće, u ženinom telu odvijaju se razne neke promene za šta je potrebno vreme da sve sve vrati u pređašnje stanje. Nakon porođaja, važno je da omogućite vašem telu da se potpuno oporavi budući da je pretrpelo brojne promene. 

Iako je većini žena nakon porođaja smanjenje kilaže glavni cilj, ipak sa sređivanjem figure moraćete malo da sačekate. Svakako da vam nijedan doktor nikako neće preporučiti preterano vežbanje u kojem se fizički umarate, ali Kegelove vežbe posle porođaja su čak i poželjne.

Nakon porođaja mišići karlice bivaju oslabljeni, pa se tako veliki broj žena suočava sa nemogućnošću zadržavanja mokraće. Uz pomoć ovih vežbi, ojačaćete ovaj mišić i vratiti u stanje kakav je bio i pre porođaja.

Napominjemo da praktikovanje ovih vežbi ne uzimate na svoju ruku, već se obavezno posavetujte sa vašim izabranim lekarom.

#3 Kegelove vežbe kod muškaraca – jačanje perinealnih mišića

Da li ste znali da Kegelove vežbe kod muškaraca mogu biti podjednako korisne kao i za žene?

Prema jednoj američkoj studiji rezultati su pokazali da Kegelove vežbe kod muškaraca mogu pomoći prilikom problema sa erekcijom

Brojna stanja kao što su gojaznost i dijabetes utiču na protok krvi i samim tim uzrokuju probleme sa erekcijom. Praktikovanjem ovih vežbi pospešuje se protok krvi što dovodi do poboljšanja erekcije.

Način izvođenja vežbi je gotovo isti kao i kod žena – potrebno je stegnuti mišić, zadržati nekoliko sekundi, a zatim proces opet ponoviti. 

Kegelove vežbe za muškarce mogu se primenjivati sve dok se problem ne otkloni, odnosno dok ne primetite pozitivne rezultate.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da smo uspeli da razjasnimo bar neke od vaših dilema. Posetite KIDO i opremite se kvalitetnim proizvodima za mame i bebe!

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.