Šta je masaža za bebe i kako masirati bebu?
/
/
Šta je masaža za bebe i kako masirati bebu?
Masaža nogica bebe

Šta je masaža za bebe i kako masirati bebu?

Masiranje beba je veoma učinkovito za njihovo zdravlje. Sa svakim nežnim dodirom, vaša beba se oseća sigurnije i voljenije, što pomaže uspostavljanju i učvršćivanju veze između roditelja i deteta. Masaže bebi pomažu da se oslobodi stresa a odličan su način i da se reše grčevi kod beba i tako poveća kvalitet njihovog sna.

Neka istraživanja su pokazala da masiranje bebe potpomaže i njen pravilan rast, a ako niste sigurni šta je masaža za bebe, kako masirati bebu i odakle da počnete sa masiranjem, smatrajte ovaj tekst malim priručikom koji će vam pomoći da naučite kako da masirate bebu tehnikama koje ne ugrožavaju njeno zdravlje.

Masaža beba – zbližavanje preko lekovitih dodira

Vreme tokom kojeg masirate svoju bebu je i odličan način da se još malo zbližite sa njom. Umirujuć dodir na njenoj koži razvija poverenje kod vaše bebe, koje joj omogućava da se oseća voljeno i sigurno, čak i kada je nešto boli

Laganim dodirima roditelja bebini mišići se opuštaju, a to će joj pomoći da lakše dođe i do mirnog sna. Osim toga, jednostavna masaža sa sobom nosi i niz prednosti za zdravlje vaše bebe.

Zdravstveni benefiti koje donosi masaža bebe

Sve tehnike i dobrobiti masaža za bebe utemeljene su u istraživanjima Svetske asocijacije za masažu beba (International Association of Infant Massage). 

Osim već pomenutih pogodnosti vezane za osećaj sigurnosti i zbližavanje, masaže beba mogu biti veoma pogodne za regulaciju cirkulacije u bebinim mišićima, ali se prvenstvno primenjuju za olakšavanje tegoba bebinog digestivnog trakta i problemima kao što su:

  • Gasovi
  • Grčevi kod beba
  • Akutni bolovi u stomaku i dijareja
  • Zatvor kod beba

Opuštanje bebinih abdominalnih mišića oslobađa bebu pritiska i tenzije, a stimuliše i njihovo istezanje, pa samim tim i pravilan razvoj dece dok su još u najmlađem stadijumu. Naravno, nijedna masaža se ne sprovodi na svoju ruku, i pre svake ideje o pomoći detetu na ovakav način, treba se konsultovati sa izabranim pedijatrom.

Kada se počinje sa masažama za bebu?

IAIM predlaže da roditelji već po rođenju dodirom privikavaju bebu na okruženje. Roditelji to obično čine već u prvim danima, polaganjem novorođenčeta na grudi, kožu na kožu. U ovom položaju je lako maziti bebu, od nogu ka leđima, ili od ruku pa reko ramena ka leđima. 

Već u prvim nedeljama možete masirati bebu, ali se pritom vodite bebinim raspoloženjem kao pokazateljem toga da li ste na pravom putu i da li joj masaža prija. Ako je beba smirena, radoznalog pogleda i ćuti – vaša masaža je na putu da postane uspešna.

Beba i mama se igraju

Izbegavajte masažu posle jela i ako je beba nezainteresovana

Nikada nemojte masirati bebu ako je previše neraspoložena, i ne smiruje se tokom masaže. Još jedan pokazatelj da bebi masaža ne prija je njena nezainteresovanost: okretanje glave, plač i ukočene ruke su najbolji dokaz. 

Takođe, ne savetuje se masirati bebu odmah posle hranjenja, jer to može prouzrokovati povraćanje. U tom slučaju je najbolje sačekati 45 minuta do sat vremena pre “terapije”.

Koliko često se praktikuje masiranje bebe?

Ne postoji propisano pravilo o tome koliko često treba masirati bebu. Zapravo sve zavisi od raspoloženja i reakcije vašeg deteta, pa neki roditelji masiraju svoju bebu svakog dana, barem jednom dnevno, dok drugi s vremena na vreme “počaste” svog bebca jednom okrepljujućom masažom.

Idealno doba dana su jutro, kada se beba probudi i veče, kada je treba staviti na duže spavanje. Jutarnja masaža bebu priprema za dnevne “aktivnosti” i stavlja u pogon njene organe za varenje, dok će joj večernja masaža pomoći da lakše zaspi i ima miran san.

Tehnike za masiranje bebe

Najbolji način za utvrđivanje odgovarajuće rutine prilikom masiranja je praćenje bebinog raspoloženja dok masažu primenjujete. Postoje neke tehnike i saveti koji vam ceo proces mogu olakšati, ali je pozornost ipak najbitniji faktor u određivanju tehnika u masiranju.

Masiranje bebine glave i lica

Bebina glava je obično prvi deo tela kada počinjemo masažu i zato je važno da u tom, osetljivom bebinom predelu budemo naročito pažljivi. Masažu treba započeti laganim maženjem zadnjeg dela bebine glave. 

Svoje prste stavite na zadnji deo glave, a palčevima lagano masirajte bebino čelo, deo oko nosića i slepoočnica i napredujte kao obrazima, sve do ušiju. Tada kratke, kružne pokrete treba zameniti ravnim, dužnim pokretima.

Masaža bebinih ramena i ruku

Masiranje bebine gornje muskulature podrazumeva kružna utrljavanja i lagana razgibavanja ramena i podlaktica spajanjem i širenjem u “zatvoreni i otvoreni zagrljaj”. Ne zaboravite da i bebinim dlanovima i prstićima treba posvetiti malo pažnje.

Masaža bebinih grudi

Masaža grudi kod bebe se započinje od grudne kosti i prati se linija rebara. Prostor grudi, rebara i podrebarnog dela se masira od središnjeg ka spoljašnjem delu bebinog trupa, i to kružnim pokretima. Vodite računa da prilikom masaže grudnog koša izbegavate najosetljivije delove, masirajući u lučnom potezu, od ramena pa sve do ispod njih.

Masaža bebinog stomaka

Masaža bebinog stomaka se izvodi dlanovima, lagano kružeći u pravcu kazaljke na satu. Nežni, kružni pokreti treba da prate liniju od pupka ka spolja, i to tek pošto se beba oslobodi svih delova pupčane vrpce. Ovakvi pokreti rukom oslobađaju bebina creva od viška gasova i ublažajavu grčeve.

Masaža bebinih nogu i stopala

Kada od stomaka dođete do bebinih kukova, vreme je da se pažnja posveti razgibavanju bebinih nogica. Prvo izmasirajte mišiće butina i potkolenica, sve do vrhova prstiju. Zatim bebine noge savijene u kolenima privucite ka njenom stomaku i pravite pokrete kao pri vožnji bicikla.

Bebina stopala se masiraju tako što ih uzmete u svoju šaku i pritiskate laganim, kružnim pokretima. Nakon toga, istrljajte svaki prstić pojedinačno.

Beba i mama na podu

Jednostavni saveti za uspešnu masažu beba

Masaža za bebe može biti vrlo prijatno iskustvo ukoliko se držite nekoliko jednostavih saveta tokom tih trenutaka. Pritom, bebina reakcija vam treba biti najbolji pokazatelj uspešnosti masaže. Najlakše ćete biti ako ispratite nekoliko narednih koraka.

Počnite lagano pa postepeno povećavajte pritisak

Na samom početku masaže bebi će najviše prijati lagani dodiri i kružna trljanja svakog dela njenog tela. Idealno je početi maženjem celog tela. Nemojte se obazirati na vreme trajanja masaže na jednom delu tela – činite to sve dok je bebi prijatno. 

Bebu prilikom masaže celog tela možete okretati i na stomak, za kratku masažu leđa i kičme, ali vodite računa da ona ne provede u tom položaju više od 2 minuta, jer, neke bebe ne vole da budu predugo u ovom položaju.

Slobodno ponovite masažu ako je beba uživala

Mnoge bebe zaista uživaju u maženju i masiranju sa roditeljima jer ih to čini srećnim i opuštenim, pa se ne ustručavajte da bebi pružite i “drugu rundu” okrepljujućih dodira ako uvidite da joj je masaža prijala i da je beba zadovoljna i nasmejana.

Vodite bebu glasom kroz masažu

Pored već pomenutog kontakta očima, za bebu je bitan faktor roditeljski glas prilikom svakog druženja. Uvek komunicirajte sa svojom bebom prilikom masaža. Mamin i tatin glas deluje sugestivno na bebu da se opusti i pomaže joj da se smiri

Ponavljajte njeno ime prilikom masiranja, pričajte joj da se opusti, a možete pokušati i sa pričanjem neke priče ili pevanjem nejne omiljene melodije.

Pokušajte sa bebi uljima za masažu ako je to potrebno

Ulje za bebe se obično koristi kako bi se eliminisala zadebljanja na koži ili ukočenost mišica, a predstavljaju obaveznog saveznika masaže kad su aktuelni grčevi kod beba. Tada se kupuju posebne kapi za bebe protiv grčeva, a ujedno se primenjuje i posebna masaža bebe protiv grčeva.

Bebina udobnost na prvom mestu

Masažu isključivo treba primenjivati u tihom i toplom okruženju. Takođe, treba voditi računa da i vama i vašoj bebi bude udobno, jer ako je vama neudobno – dodirom ćete na bebu prenositi svoju nelagodnost. 

Kontakt očima i trenuci svlačenja bebe takođe treba da budu bitni činioci kojima ćete bebi staviti do znanja da je vreme za masažu. Nakon masaže je možete ušuškati u njen omiljeni bebi prekrivač, kako bi uživanje bilo potpuno.

Masiranje beba uljima koja nisu kapi za bebe protiv grčeva obično se sprovodi na preporuku lekara, jer neka ulja (ma koliko lekovita po našu kožu bila) ne prijaju osetljivoj i mladoj bebinoj koži, naročito ako je sklona crvenilu, alergijma ili ekcemima.

Masiranje bebe je ritual koji obogaćuje iskustvo svakog roditelja i bebe, i sprovodi se isključivo na dobrovoljnoj bazi, bez potrebe za završavanjem bilo kakvog kursa. Najvažnije je da vas kroz masažu za bebu vodi ljubav i svest da je nežan dodir bebi najbolji dokaz o kvalitetnom i posvećenom roditeljstvu.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.