Priprema za trudnoću – kako se pripremiti za trudnoću
/
/
Priprema za trudnoću – kako se pripremiti za trudnoću
prikaz mladog para sa slikom ultrazvuka bebe

Priprema za trudnoću – kako se pripremiti za trudnoću

Priprema za trudnoću obuhvata niz preventivnih mera koje budući roditelji, a naročito majke, preduzimaju kako bi osigurali brže začeće, izbegli komplikacije u trudnoći i konačno – uradili sve što je u njihovoj moći da sam period trudnoće prođe glatko, a da beba ima optimalne uslove za razvoj u maminom stomaku.

Ukoliko se pitate kako se pripremiti za trudnoću, verovatno ste već razmišljali o ovoj temi i zrelo ste pristupili odluci da želite da postanete roditelj – želja za učenjem i preduzimanjem akcije kako bi vaša trudnoća bila uredna, već je dobar znak da ste na putu da budete dobar roditelj, a da ćete svojom odgovornošću pružiti pravi primer budućem detetu.

U ovom članku čekaju vas korisni saveti i spisak nekoliko važnih koraka koje podrazumeva priprema za trudnoću, koje smo prikupili iz savremenih istraživanja na temu, mišljenja stručnjaka, ali i od nekolicine majki sa višegodišnjim, dragocenim iskustvom. 

#1 Priprema za začeće počinje detaljnim lekarskim pregledom 

Pre nego što počnete sa drugim koracima koje zahteva priprema za trudnoću, apsolutno je neophodno da izvršite detaljan lekarski pregled. Budući da je za reproduktivni tango potrebno dvoje, generalni je savet da se oba partnera prilikom pripreme za trudnoću podrvrgnu kontroli.

Lekarski pregled će pomoći vašem odabranom ginekologu da uspešno napravi plan trudnoće i uzme u obzir bitne faktore kao što su istorija naslednih bolesti, potencijalne hronične bolesti i alergije roditelja, kao i terapija za vreme trudnoće. Još jedna važna stvar je da proverite i da li ste ispratili redovnu imunizaciju, a naročito vakcine protiv malih boginja, zauški i rubeola. 

Budući da su u pitanju takozvane žive vakcine ne preporučuje se da se primaju za vreme trudnoće. Isplanirajte primanje ovih vakcina do tri meseca pre planiranja trudnoće, kako biste bili sigurni da imunizovani i zdravi ulazite u pripreme za drugo stanje. Pored analiza i drugih lekarskih pregleda, nemojte da zaboravite da posetite i stomatologa.

Iako često zapostavljeni, stomatološki problemi mogu jako nepovoljno uticati na tok trudnoće, razvoj i zdravlje deteta. Primera radi, bolesti desni su povezane sa preranim porođajem. Zbog toga je važno da pre trudnoće posetite vašeg stomatologa i uverite se da su vaši zubi zdravi, te da ste spremni da krenete u dalje pripreme.

trudna žena stoji nad krevecem bebe

Ne zapostavite mentalnu higijenu i psihičko zdravlje

Definicija zdravlja Svetske zdravstvene organizacije glasi:

Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.

Dakle, kada govorimo o detaljnim lekarskim pregledima koji će vam omogućiti da sigurno zakoračite u drugo stanje i novo iskustvo koje nosi trudnoća, bez straha od bolesti – morate uzeti u obzir i psihičko zdravlje. Ukoliko se informišete o temi kako se pripremiti za trudnoću, verovatno je da spremni i svesni ulazite u ceo proces, što je pohvalno.

Ipak, nije zgoreg otići na razgovor sa psihologom ili psihoterapeutom, sa kojim ćete razgovarati o motivacijama i zajedno proći kroz sve životne promene koje vas očekuju, kako biste ih spremno dočekali. Dete zaista menja život i životne navike iz korena, a neadekvatna podrška i razumevanje neiskusnim mama mogu doprineti pogoršanju psihičkih tegoba.

Mnoge žene se nakon porođaja bore sa postporođajnom depresijom, usled disbalansa hormona i drugih faktora. Jako je važno da se pripremite na ovu mogućnost, kako vas ovo stanje ne bi iznenadilo, no kako bi ga lakše prihvatili i bili svesni da je reč o rešivom, prolaznom problemu sa kojim se bori veliki broj žena.

#2 Istražite kako se pripremiti za trudnoću informišući se o procesima u organizmu

Iz svega do sada napisanog, možemo zaključiti da priprema za trudnoću obuhvata razne aspekte života, a jasno je da ćete upravo kroz nju naučiti dosta novih stvari o kojima do sada, možda, nikada niste razmišljali. Ono što vam nakon lekarskih pregleda i mentalne pripreme može pomoći jesu praktične informacije o procesima u vašem organizmu.

Priprema, naravno, podrazumeva i praktični deo, u kome učestvuju budući roditelji, pa će vam intimno upoznavanje sa vašim ciklusom biti značajno ukoliko želite da brže zatrudnite. Istraživanje kako se pripremiti za trudnoću počinje upravo od upoznavanja procesa unutar organizma i otkrivanja kako vaš ciklus funkcioniše.

Krenite da beležite kada vaš ciklus počinje i kada se završava i evidentirajte kako se dužina vašeg ciklusa menja iz meseca u mesec. Naučite kada je period vaše ovulacije, te kada ste u najplodnijim danima – ove informacije će imati značajan udeo u uspešnosti pokušaja začeća.

prikaz prepolovljenog nara na beloj pozadini

#3 Priprema za trudnoću podrazumeva promene u navikama

Nešto što će vam svaki lekar, stručnjak, ali i već ostvarene majke reći jeste to da priprema za začeće podrazumeva promene u životnim navikama. Ove promene neće biti samo dobra priprema za trudnice, u pogledu toga da će vam pomoći da brže začnete, već će vam omogućiti i to da period drugog stanja, ali i porođaj prođe glatko i bez problema.

Pa imajući u vidu sve rečeno, verovatno je suvišno reći da su pušenje, alkohol i droga nešto čega ćete morati u potpunosti da se odreknete ukoliko želite da vaša priprema bude adekvatna. Sve ove supstance izlažu bebu štetnim česticama, hemikalijama, blokiraju protok krvi, pa čak vode i do povećanog rizika od pobačaja.

Žene koje puše su i dokazano manje plodne, što znači da će teže ostati u drugom stanju od onih koje ne puše. Nasuprot toga, redovna, umerena fizička aktivnost može pozitivno uticati na plodnost, ali će vam ova navika biti i značajno od pomoći prilikom smanjenja bolova tokom trudnoće. 

Fizička aktivnost i dokazano utiče na bolje raspoloženje, što će vam pomoći da unapredite kvalitet sna, ali i da se lakše izborite sa stresom tokom trudnoće. Regulisana ishrana je takođe nešto o čemu bi morali da povedete računa ukoliko želite da vaša priprema za trudnoću bude optimalna, a vaše telo zdravo.

#4 Trudite se da uspostavite zdravu atmofseru oko sebe 

Možda i jedan od najtežih zadataka za savremenog čoveka jeste uspostavljanje zdrave okoline i mirne atmosfere oko njega za vreme trudnoće, ali i tokom priprema za istu. Bilo bi idealno da u danima pripreme za trudnoću više vremena provodite u prirodi i zdravijem okruženju od gradske buke, zagađenja i ubrzanog tempa života.

Ovo naravno nije moguće za svakog, ali ukoliko nemate opciju da se posvetite pripremi na ovaj način, potrudite se da oko sebe imate jak i stabilan sistem podrške, kao i okruženje u kojem se osećate sigruno i prijatno. Ne bi bilo loše da priprema za trudnice uvrsti određene metode za oslobađanje od stresa, kao što su praktikovanje joge, meditacije ili drugu aktivnost koja opušta.

#5 Opustite se i uživajte u procesu 

Za sam kraj, ali ne i najmanje važan savet – ne zaboravite da se opustite i uživate u procesu. Kao što smo napomenuli, priprema za trudnoću zahtevaće od vas određene promene u životnim navikama, ali one ne bi trebalo da za vas predstavljaju mučenje, već kao prirodno rešenje, kojim ćete postići viši cilj i uživati u jednoj od najlepših uloga života.Na tom putu imaćete sjajnu podršku, jer se KIDO online shop potrudio da na jednom mestu uvrsti svu opremu potrebnu za mamu i bebe od prvog koraka tokom odrastanja deteta. Udahnite duboko i smireno zakoračajte u novo poglavlje života, sada kada znate kako se pripremiti za trudnoću.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.