Od ideje do najlepše sobe za bebe – kako je urediti?
/
/
Od ideje do najlepše sobe za bebe – kako je urediti?
Krevetac u bebi sobi

Od ideje do najlepše sobe za bebe – kako je urediti?

Opremanje sobe za bebe je jedan od najlepših zadataka za mlade roditelje, koji nastoje da svom mališanu obezbede najlepši i najtopliji kutak u celom domu. Nema sumnje da ovaj proces predstavlja uživanje i za mamu i za tatu, koji uglavnom unapred imaju osmišljene detalje i ukrase za sobicu. Ipak, dečije sobe nisu samo nežne boje i plišane igračke, već postoje brojni kriterijumi koji moraju da se ispune kako bi se beba osećala prijatno u sobi, a i roditelji zajedno sa njom.

U nastavku vam donosimo nekoliko saveta za opremanje sobe za bebe, koji će vam sigurno biti od koristi ukoliko se dvoumite oko veličine prostorije, adekvatnih boja, (ne)potrebnih komada nameštaja i svih drugih segmenata uređenja.

Koje uslove mora da ispunjava kutak za bebe?

Prvi korak u opremanju sobe za bebe je izbor odgovarajuće prostorije. Za samu bebu je mnogo bitniji položaj sobe, njena osvetljenost i mogućnost provetravanja od same veličine, pa nema potrebe da u ovu svrhu odvajate veliku prostoriju koja bi verovatno bila praktičnija u nekoj drugoj nameni. Poželjno je da soba bude u blizini roditeljske spavaće sobe, zbog noćnih rutina i obilazaka bebe.

Bebi je potrebna sunčeva svetlost, pa su prozori od izuzetne važnosti prilikom izbora prostorije, ali uzmite u obzir i buku koja dolazi spolja, pa ukoliko imate mogućnost bebu smestite u sobu koja je najmanje izložena ulici, smogu i buci, karakterističnim za gradsku sredinu.

Šta treba da sadrže sobe za bebe?

Najvažniji elementi koji bi trebalo da se nađu u bebinoj sobi su krevetac, komoda za stvari, i pult za previjanje i presvlačenje. Ovi elementi će doprineti skladnoj organizaciji bebinih stvari, a roditeljima će olakšati brigu o detetu.

Krevetac treba da bude stabilan i da poseduje kvalitetan dušek. Poželjno je da nabavite i zaštitu za dušek, odnosno tanki prekrivač koji će ga zaštiti od fleka, a koji značajno olakšava održavanje dečijeg krevetića. Mekana ogradica za krevetac je takođe poželjna zbog dekoracije, a neophodna zbog zaštite bebe od čvrste ograde.

Dečija komoda će vam omogućiti da bebine stvari u svakom trenutku budu na jednom mestu složene i pregledne, što će vam uštedeti na vremenu prilikom presvlačenja deteta.

Sve veći broj roditelja praktikuje i presvlačenje bebe na pultu za previjanje, koji je za razliku od drugih ravnih površina u domu prilagođen ovoj nameni. Pult se obično kupuje sa sopstvenim stalkom sa opcijom podešavanja visine, a možete da se odlučite i za model koji ćete pričvrstiti na dečiju komodu. Krajevi pulta su zaobljeni ka unutrašnjoj strani, tako da je beba sigurna, a majke ne moraju da se savijaju i krive kičmu prilikom previjanja deteta, što je jedan od glavnih benefita ovog dodatka za bebe.

Bitno je da svi elementi budu prilagođeni bebi, odnosno da imaju zaobljene ivice, bez oštrih detalja i sitnih ukrasa koji bi mogli da se nađu u bebinim rukama (ili ustima).

Krevetac i ogradica za igranje u sobi za bebe

Raspored elemenata u bebinoj sobi

Prilikom raspoređivanja elemenata u bebinoj sobi, bitno je da budete praktični. Presvlačenje bebe će vam biti lakše ukoliko se odmah pored kreveca nalazi ormarić sa pultom, dok police mogu da budu smeštene i na drugom kraju sobe, tako da ništa ne može da padne u bebin krevetac ili njegovu blizinu.

Mamama i tatama će značiti i jedna udobna fotelja u bebinoj sobi, jer bebe zahtevaju mnogo pažnje i “dežurstava”, pa ovaj komad nameštaja možete smestiti u ugao sobe koji pruža najbolji pogled na bebu u krevecu. Ukoliko prostor to dozvoljava, ostavite na podu mesto za ćebe ili tanji dušek, na kome ćete se igrati sa detetom. Kako se beba bude razvijala, slobodan prostor za puzanje i igranje će joj sve više značiti, pa je ovo još jedan faktor o kome treba da razmišljate prilikom opremanja sobe za bebe.

Kakvu dekoraciju smestiti u kutak za bebe?

Kutak za bebe ne bi bio najlepši u domu bez dekoracije koja odgovara najmlađima. Pastelne boje su prva asocijacija na sobe za bebe, a osim estetskog momenta, vrlo su nežne i prijatne za bebine oči. Roditelji vole da ukrašavaju zidove crtežima i tapetama sa motivima iz crtanih filmova, pa sobe za devojčice uglavnom imaju mnogo roze detalja, dok sobe za dečake gotovo uvek podrazumevaju plave nijanse.

Ipak, neutralne sobe za bebe sve više postaju aktuelne, pa ćete vrlo često videti tonove zidova i nameštaja koje odgovaraju devojčici, ali i dečaku koji u porodicu može da dođe nakon nje. Ovo je ujedno i vrlo praktično rešenje, jer nećete doći u situaciju da značajno prepravljate sobu za naredno dete.

Dečiju sobu i bebin krevetac možete dodatno ulepšati detaljima kao što je pletenica za krevetac, koja osim dekorativne ima i zaštitnu ulogu.

Sobu možete personalizovati specifičnim detaljima ili fotografijama. Igračke su uvek dobrodošle, ali uzmite u obzir da plišani komadi skupljaju prašinu vrlo brzo, pa ne preterujte sa ovim mekanim prijateljima vaše bebe. Sobe za devojčice možete ukrasiti baldahinom, dok sobe za dečake gotovo uvek sadrže i drvenog konjića – klackalicu koji će pored dekorativne uloge, za nekoliko meseci imati i praktičnu funkciju.

Kutijice za odlaganje stvari i ukrasni jastuci su vrlo poželjni i efektni detalji, sve dok nisu na dohvat ruke detetu. Kod dekorativnih elemenata je jako bitno da ne sadrže nešto što je sitno i oštro, a što bi moglo da dospe detetu u ruke.

Uređenje dečije sobe zahteva praktičnost, kreativnost, ali i veliku količinu ljubavi u svemu što pravite za vaše dete. Ukoliko uzmete u obzir bebine, ali i sopstvene potrebe prilikom opremanja njene sobe, briga o detetu će biti lakša i jednostavnija, a ambijent sobice će postati vaš omiljeni kutak u domu.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.